Gå til innhold

[Løst] Enda en 120+hz post :)


Ola Andresen

Anbefalte innlegg

Hello!

 

Liker å følge med på utviklingen av nytt datautstyr og ser at skjermene bare blir bedre og bedre. Selv om de melker markedet så godt de kan. :)

 

Uansett det er en ting jeg lurer på ifra gammalt av så pleide jeg å merke stor forskjell på 60hz til 120 hz. Husker tia hvor CRT og 120HZ var helt konge. At man kunne nerde hele dagen uten å få vondt i hue/øynene som på samme måte som med 60hz. Og jeg snakker ikke bare om spill, men skrivebordsbruk/film alt mulig. At det var veldig mye bedre for øynene over tid å ha 120hz. Personelig husker jeg at rundt 90hz+ hadde det ikke så mye å si. Men bedre å ha for høy hz for flere bilder i sekundet en for lite.

 

Uansett nå så snakker folk stort som om 120hz+ for spilling. Men da må jeg spørre om det ikke generelt er bedre for øynene å ha flere bilder i sekundet en øyet klarer å registere sånn at øynene ikke blir ekstra slitene?

 

Hva tenker dere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

På CRT så blinket hele bildet for hver oppdatering. Altså ble det helt svart, for så å oppdatere linje for linje med lys/farger, og så gå helt svart igjen. Har du på lav oppdateringshastighet så kunne du rett og slett se det blinke som et strobelys.

For å unngå at øyet oppfattet dette så måtte man høyere, og man kan alltids diskutere om 120 Hz var høyt nok. Men ja, spesielt på 60Hz så var det høyst synlig og svært irriterende.

LCD-panelet forandret alt dette, og oppdaterer kun de deler av bildet som faktisk endrer seg. Ergo er bildet konstant, og du har ingen blinking. Du kan fint kjøre 1Hz på en LCD-skjerm og bruke det "helt fint". Ja, ting som musepeker osv.. vil hakke og henge langt etter, men du vil ikke få noen strobeeffekt. Det du ser på, vil fortsatt stå helt stille.

 

f.eks: Ta et kamera og se på en CRT, og deretter går til til LCD. Bildet vil se på CRten som et "strobelys", mens LCD-skjermen er rolig, og kameraet vil nok bare forvrenge bildet litt/gi hønsenetting.

 

Av denne grunn så var det vanlig i årevis å kun ha 60Hz, for mer trengte man ikke lengre. Man ble ikke lenger noe mer sliten av en skjerm (ja om man ser bort fra at man kan bli litt sliten om det er mye bevegelse, eller om man glemmer å blinke med øynene, men det gjelder jo uansett hva du driver med). Samt at det er bakgrunnsbelyst, og det å se på en lyskilde for lange tider (spesielt om det er justert for høyt) vil også være slitsomt.

 

Men det er dog en ting som kan gi opphav til irritasjon, og det er spesielt tydelig på LED-bakgrunnsbelysning, hvor selve "dimmeren" (puls-moduleringen) til lysdiodene ikke er DC (direct current), men ufiltrerte pulser. Dette kan f.eks være fra 100 Hz og oppover (noe vesnelit lavere tror jeg ikke er vanlig?), og er en teknikk for å få bildet til å kjøre lysdiodene på maks styrke, men kun i korte perioder, for så å ikke lyse overhode i en kort periode. Dette gjør at hjernen tolker det som totalt lavere lysstyrke (når den ikke klarer å se enkeltblink så tolker den "gjennomsnittet"), mens lysdiodene bare leder strøm i en kortere periode og sparer strøm. Ergo oppnår du en effektiv form for dimming.

Problemet er om dette ikke skjer med høy nok switchefrekvens, og burde nok vært flere hundre-flere tusen hertz. Det blir fortsatt ikke det samme som CRT, som oppdaterte hele skjiten for hver oppdatering, men det er grunn nok til at bildet kan slite på øynene om frekvensen er for lav. Dette står sjeldent/aldri i spesifikasjonen til PC-skjermen, så det er ikke lett å vite. Eneste man kan gå etter er å kjøpe "flicker free" skjermer, som enten filtrerer pulsene med kondensator/spoler, eller bare kjører så høy frekvens at det ikke fysisk kan oppfattes.

 

Dette kan nok delvis motvirkes ved å kjøre skjermen på maks lysstyrke, men så spørs det om det ikke sliter minst like mye på øynene. :)

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Ahhhhh da forstår jeg! Hovedgrunnen til at jeg lagde denne posten er fordi jeg byttet jobb for ikke så lenge siden og jeg får veldig vondt i hode så godt som hver dag. Bruker 2 stk skjermer. Den jeg ser mest på er nesten 10 år gammel og 60hz. Den andre skjermen er ikke akkurat noe glansbilde den heller, men litt nyere og høyere oppløsning. Så den må jeg nesten bruke til tegninger, pdf osv...

 

Men jeg nevnte dettte for sjefen idag, og da ble vi vel enige om å bestille ny hovedskjerm til meg med en gang. Samt at jeg har bestilt meg en synsundersøkelse. Men får jo ikke vondt i hode når jeg sitter hjemme på 120hz første genrasjon LCD. Så jeg misstenker jo at det har med skjermen å gjøre og ikke synet mitt. Kanskje en kombi? hehehe

 

Jeg får heller oppdatere posten her når jeg har vært til synsundersøkelsen, fått ny skjerm + fått testet litt over tid :)

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Synsundersøkelsen gikk fint. Har forsatt synet inntakt 100% :)

 

Og etter litt frem og tilbake har jeg funnet ut at jeg måtte skru ned varmeovnene på kontoret for at de ikke

skulle "spise" opp syren i lufta. Så veldig greit å få oppklart. Ingen hodepine noe mer + ny skjerm selv om det ikke hadde noe med det å gjøre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...