Gå til innhold

Hva er opphavet til depresjon


Anbefalte innlegg

Hei,

Undrer meg over hva som er opphavet til depresjon? Byr det på noen evolusjonsmessige fordeler i visse situasjoner slik at det er nyttig?

 

Tenker f.eks. at angst bunner i frykt, det er en overdreven frykt for noe, som om "angstsytemet" har gått litt løpsk, og frykt kan jo være bra for å beskytte seg mot farer. Men hva er depresjon "overdrivelsen" av?

 

Vet en noe om disse tingene, altså hvorfor depresjon har utviklet seg? Selv om depresjon muligens kommer av ubalanse i kjemikaljer i hjernen så må jo denne ubalansen ha en årsak.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg vet ikke om det har en funksjon, men jeg tror rett og slett det blir som (sykdommen) kreft. Evolusjonsprinsippet gjør jo at vesener tilpasser seg, men det skjer likevel mange ting i denne prosessen som er uhensiktsmessige - det er nettopp det som er prinsippet, det er snakk om variasjoner i gener, som blir "satt på prøve" av naturen. Mennesket er på en måte over naturen, siden deprimerte også får unger.

 

I enkelte sammenhenger kan det nok være hensiktsmessig å være deprimert, og. Men stort sett ikke, tror jeg.

Lenke til kommentar

depresjon er nok grunnet ulykkelighet, altså langvarig opphold i en situasjon du ikke ønsker å oppholde deg i resten av livet. En jobb du mistrives i f.eks, hvis du ikke gjør noe med det og får deg en annen jobb, kan du bli deprimert. Sjansen er enda større hvis du har flere aspekter du er misfornøyd med som kropp og utseende, jobb, kjæreste, bolig, osv.......

  • Liker 1
Lenke til kommentar

depresjon er nok grunnet ulykkelighet, altså langvarig opphold i en situasjon du ikke ønsker å oppholde deg i resten av livet. En jobb du mistrives i f.eks, hvis du ikke gjør noe med det og får deg en annen jobb, kan du bli deprimert. Sjansen er enda større hvis du har flere aspekter du er misfornøyd med som kropp og utseende, jobb, kjæreste, bolig, osv.......

 

Dette er jo naturlig nok, men det virker som TS kanskje er ute etter det enda dypere opphavet. Hvorfor reagerer vi med depresjon over slike situasjoner? Det er ikke til å legge skjul på at det hadde vært mer produktivt å reagere med nyvunnet viljestyrke og tiltaksevne.

 

Hvorfor har vi utviklet oss til å reagere med irrasjonelle og motløse tanker, fremfor rasjonale og produktive tanker?

Lenke til kommentar

Det er jo ikke alltid det er mest rasjonellt og hensiktsmessig å være ikke-deprimert. I enkelte sammenhenger kan depresjon være det beste. Det kan være en mekanisme for å utsette "kampen" mot noe. Ta f.eks. en snøstorm. Man trenger mat og brensel, men utenfor hula er det altfor kaldt, og der vil man sikkert omkomme. Hvis man i en viss grad gir opp (depresjon), så kan man ha større sjanser. Vente på bedre vær. En kan tenke seg mange situasjoner. Nå er selvsagt alvorlig og behandlingstrengende depresjon noe annet, men det blir vel som alt annet. Noen ganger slår det for hardt ut.

 

Bare spekulasjoner.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Depresjon kan sees på som to forskjellige ting, en sykdom eller en hensiktsmessig prosess. Endel forskning tyder på at depresjon har en viktig hensikt for mennesker.

 

Depresjon er hjernens måte å gå i fullstendig fokus for å løse et komplekst problem. Grunnen bak at man mister matlyst og isolerer seg er fordi hjernen gjør alt for å ikke bli distrahert fra problemet sitt. Dette forklarer også hvorfor deprimerte får stor fremgang av å skrive ned sine problemer eller snakke om dem, nettopp fordi de klarer å få en strukturert oversikt over sitt problem.

Hjernen sier med andre ord:

"Dette er en livssituasjon du ikke vil være i, gjør noe med det!". Hvis individet fortsetter å ikke gjøre noe med, forsterker depresjonen seg for å øke sjansen for at individet gjør noe med det.

 

Deprimerte mennesker har også økt analytiske egenskaper (da de bruker mye av tiden sin på selvanalyse), og kan dermed ha en hensikt for å løse problemer andre mennesker ikke kan. Men hovedhensikten her er nok at individet går i ekstremt fokus-modus for å løse sine problemer, tilpasse livet sitt, som igjen har sin hensikt i evolusjonen.

Lenke til kommentar
Deprimerte mennesker har også økt analytiske egenskaper (da de bruker mye av tiden sin på selvanalyse), og kan dermed ha en hensikt for å løse problemer andre mennesker ikke kan.

Refleksjonskraften øker jo når det stilner, ikke i depresjon? Kjenner meg hvertfall personlig ikke igjen, men mulig jeg hørte til den destruktive del av depresjon.

Endret av Vizla
Lenke til kommentar

Merkelig... jeg ser på depresjon mer som forråtnelse av hjernen... tenker tregt, når jeg er glad tenker jeg fort. Men jeg har kanskje ikke forstått det riktig...

 

Deprimerte mennesker har også økt analytiske egenskaper (da de bruker mye av tiden sin på selvanalyse), og kan dermed ha en hensikt for å løse problemer andre mennesker ikke kan.

Refleksjonskraften øker jo når det stilner, ikke i depresjon? Kjenner meg hvertfall personlig ikke igjen, men mulig jeg hørte til den destruktive del av depresjon.

 

 

Det spørs hva slags type problem man tenker over. Hvis en deprimert person får en møtt et sosialt-dilemma, som skilsmisse, utroskap etc, så vil han lettere klare å se fordeler og ulemper med hvert valg. Det er også påstått at deprimerte mennesker scorer høyere på IQ-tester, men dette er jeg skeptisk på, da jeg mener selvtillit og positivitet for å løse et slike problemer er viktig.

Det er viktig å huske at det er mange forskjellige typer depresjon, noen er forårsaket av spesifikke ting som har skjedd, andre uten spesifikke grunner. Det er derfor vanskelig å måle hvilken hensikt depresjon har.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Forskjellige typer depresjoner ja. Gir mening.

 

Men ang. "hensikt" - hvorfor er det slik at det må ha en hensikt? Har kreft en hensikt? Jeg bare undrer meg.

 

Nærmest alle aspekter av mennesker har en hensikt, det er derfor evolusjon er så effektivt. Egenskaper, psykologiske prosesser osv. som ikke er hensiktsmessige, dør ut i evolusjonen. Sykdom kan ha en hensikt for å forsterke immunforsvar (forkjølelse) osv, men sykdommer som kreft har nok ingen hensikt, da det er en feil som skjer under ukontrollert celledelingen & reproduksjon.

 

Man kan på en måte se for seg dette som et lotteri. Noen mutasjoner fungerer kun med andre mutasjoner. Mutasjoner som ikke passer i vårt samfunn, eller som ikke passer med hvordan mennesker anatomisk er bygd opp blir sett på som hensiktsløse. Mutasjoner som fungerer har blitt tilpasset i menneskets anatomi, imens mutasjoner som alvorlige mentale sykdommer nærmest dør ut, og dukker kun sjeldent opp igjen.

 

Endret av _Jaden_
Lenke til kommentar

Men mennesket er vel litt spesielt mtp. evolusjonen. Personer med alvorlige sykdommer får også barn. Tenker spesielt på sykdommer hvor genetikk er en stor andel av årsaken.

 

Betyr ikke det at hensiktsløse egenskaper kan bevares gjennom generasjonene? I en mye større grad enn hva som er tilfellet blant dyr, hvor konkurransen er hard og frafallet stort?

 

(Noe annet... satt og lurte på om virus hadde en funksjon ift. andre arter liv. Det har vel alle arter jeg har hørt om, tror jeg. Jo, de spiller en rolle i genetisk utvikling for andre arter. Ikke alle kategorier virus, dog. Men - interesssant.)

Lenke til kommentar

Mennesker er omsorgsfulle, men også det "totalt motsatte". Så om du hadde gitt en med en viss lidelse noen generasjoner på formere seg, så kan det godt hende at linjen hans/hennes hadde dødd ut.

 

Det hele kommer vel an på hvor omsorgsfullt det statlige fungerer, evt. hvor omsorgsfull stammesamfunnet fungerer. Nå er jo norge litt i "bevarelsessporet for alle og en hver", men om du sammenlikner det med et beinhardt miljø i et av de vanskeligstilte landene i Afrika elns., så tror jeg man fort er tilbake på naturlig evolusjon igjen.

Endret av G
Lenke til kommentar

Mja, men kanskje nordmenn er mer deprimerte enn "afrikanere"... sikkert ikke så greit å si noe om det, dog.

 

(Med det mener jeg, at hvis det stemmer, så kan det hende depresjon er noe som "dør ut" i "tøffere" land, mens det overlever her, og videreføres. Depresjon kan ha en genetisk komponent i årsaken(e). Da er det mulig å tenke at "depresjonsgener" er noe som ikke er gunstig for å overleve (eller få barn). Da kan en kanskje tenke at disse genene ikke har noen hensikt. Men jeg ser at dette blir _veldig_ spekulativt. Men - hvem vet. En kan antageligvis tenke seg ulike hensikter med de fleste "egenskaper" - uten at det nødvendigvis betyr at det er korrekte hensikter, eller at hensikter i det hele tatt finnes?)

Endret av The Little Lucid Moments
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 3 uker senere...

Nærmest alle aspekter av mennesker har en hensikt, det er derfor evolusjon er så effektivt.

Dette er kanskje litt misledende å si, for det gir et inntrykk av at alle våre egenskaper er positive. Genene har ingen hensikt, de bare "kastes ut" og overlever miljøet eller ikke. Det er ikke nødvendigvis en hensikt i våre egenskaper. For eksempel kan depresjon være et uheldig biprodukt av noe, og det tror jeg kan være sannsynlig, fordi det er funksjonsnedsettende i svært høy grad, til og med dødelig, men likevel opprettholdes gjennom evolusjonen. Da er det mulig at depresjoner er en destruktiv konsekvens av andre egenskaper som i sum styrker menneskets reproduksjonsevne.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...