Gå til innhold

Hvordan eksponere riktig med manuelle instillinger?


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg holder på å lage en timelapse, og leker litt min manuelle innstillinger siden jeg har lest på forskjellige veiledninger som sier at manuelle innstillinger er det absolutte beste. Men når jeg var ute idag og skulle prøve det, fant jeg ut at uansett hvor mye jeg tuklet med de manuelle innstillingene (M modus på Canon 60D) så var landskapsmodus absolutt best. Er det kanskje en innstilling jeg har glemt å sett på? Jeg legger ved to bilder. Et med M og et med landskapsinnstilling. (Bildene er redigert mindre for mindre størrelse)

 

M innstilling (det beste jeg fikk til):

 

post-154055-0-54314000-1401060358_thumb.jpg

 

Landskapsmodus:

 

post-154055-0-08463100-1401060348_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Selve eksponeringen er ikke så helt ulik i de to bildene. Det første er nok litt lysere enn det andre, men ikke så mye. Men det du må tenke på er at om du setter kamera på M så må du selv sette innstillinger som iso og hvitbalanse (disse kan selvsagt settes til auto). Bruker du landskapsmodus, eller noen av de andre "scene modes" så setter kamera disse innstillingene slik at de skal passe best til det du (antageligvis) tar bilde av. Sagt på en annen måte: Om du setter hvitbalansen til f.eks. overskyet så er du langt på vei :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du kan sette valgfri hvitbalanse i lightroom senere og klone den innstillingen til alle bildene, så er det ordnet. Jeg ville eksponert litt lavere, så her tenker jeg laveste iso-innstilling, vid-åpen blender (for å unngå flickering pga. unøyaktigheter i nedblending mellom eksponeringene), og en rask lukkertid.

 

For å få en smoothere video der ting glir jevnere kan det være bedre med lengre lukkertider, men da ville du trengt enten et ND-filter, eller en mørkere blender.

Du kan løse det på måten beskrevet her, helt uten å kjøpe noe filter.



Artikkel: http://petapixel.com/2011/11/11/lens-twist-trick-how-to-lock-a-lens-at-a-certain-aperture/
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kan dele litt erfaringer når det gjelder prosessen med timelapse, har gjort altfor mye av det. Har blant annet gjort en dokumentarfilm i utlandet på 10 minutter nesten kun bestående av timelapse, så det har blitt noen erfaringer :)

 

Først av alt - lær deg manuelle innstillinger. Det er ikke noe hokus-hokus, bare sammenheng mellom lukker, blender og ISO for å eksponere riktig, og hvitbalansen selvfølgelig (hvitbalansen kan du jo uansett endre i ettertid).

 

Det er viktig at du ikke bruker automatiske innstillinger når du skyter timelapse, ellers vil kameraet kunne variere eksponeringen ut fra lyset hele tiden, og du kan ende opp med bilder som er eksponert forskjellig, og det vil ikke se bra ut når du setter det sammen. Løsne objektivet som i videoen over er også lurt for å unngå flimring.

Når du har satt fokus, teip fast fokusringen på objektivet. Hvis du bruker zoom-objektiv, teip zoomringen. Disse kan flytte litt på seg hver gang kameraet tar bilde (pga lukkeren), så hvis du teiper vil du ikke ende opp med at slutten av timelapsen drar seg litt ut av fokus eller har annerledes brennvidde.

 

Skyt i sRAW. Ikke noe poeng å skyte i vanlig stor RAW når det skal bli video uansett. Da sparer du en god del plass på minnekort og harddisker, og tid i etterbehandling. Mitt tips er å skyte i stor RAW hvis du vil ha muligheten til å f.eks zoome mye i bildet når du klipper.

 

Bruker Lightroom for å redigere alle bildene i en batch, for så å eksportere alt til JPEG og så klippe det sammen i FCP (Premiere funker også fint). Hvis du har mye kontraster i bildene eller mørke detaljer er TIFF greit å bruke, dette for å unngå kompresjonsartefakter som synes ganske godt på video.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...