Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Maling som "sprekker opp? Reklamasjon?


Anbefalte innlegg

For noen uker siden fikk vi malt taket på soverommet fordi vi holder på å pusse opp. Det er furutak som var ubehandlet. De malte 3 strøk. Oppdaget i dag når vi holdt på å plate rommet med ferdigmalte veggplater at flere steder har malingen "sprukket opp". Ser ut som treverket har bevegd seg. Er dette noe vi kan reklamere på eller er det ikke mulig siden det er treverket som har flytte på seg?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er nok ikke noe feil, med selve malerjobben. :) Det er trematerialene som kryper, så du er inne på det rette. Men så var det årsaken til, at det kryper da og her er det mange som gjør noe feil.

 

Trematerialer for inv. bruk, skal ha en maks % RF (relativ fuktighet), når det kjøpes/leveres fra Byggevare. Må det lagres utvendig på byggeplass, bør det lagres tørt, under pressening. Og helst avklimatiseres oppstablet inv. før bruk.

 

Vent til du er ferdig med resten av oppussingen og gå over kantene, med et nytt strøk maling. Men dette kan krype et år eller to, avhengig av fuktinnhold treverket (i dag) og hva dere vil ha av RF (luftfuktighet) i leiligheten, i månedene og årene som kommer.

Lenke til kommentar

Jeg setter en tier på at de har brukt feil maling. Som nevnt over i tråden er tre et levende materiale og vil krympe/ese ut avhengig av luftfuktigheten som varierer mellom årstidene. Lateksmaling legger seg som et plastlag oppå materialet det er malt på og er svært lite elastisk. Kan du skrape av maling med en negl vil jeg tippe det er dette som er brukt. Her skulle det heller vært brukt skikkelig, oljebasert maling.

Lenke til kommentar

Er klar over det med fuktighet i tre og bevegelse, men det som er rart er at treverket er 12 år gammelt. Skulle vel ikke ha så høy fuktighet da? Kan det være temperaturen som har fått treverket til å flytte seg?

Er treverket 12 år, så har det nok ikke hatt for høy fuktighet. Slik jeg tolker det du har skrevet, har du leid noen til å male taket ditt. Men du driver selv med oppussing, av veggene/rommet. Og når det er gammel eksisterende panel, har nok ikke maleren gjort noe galt. (Forutsetter riktig male-produkt). Da er nok reklamasjon, ikke relevant. Hadde du derimot engasjent et firma, til å montere ny panel og male taket, hadde dette stillt seg anderledes.

 

Når jeg skrev om fukt, så er det det som er mest vanlig og ut fra dine noe magre opplysninger og bildene. Det eneste vi ser tydelig, er en sprekk i en overgang mellom to treoverflater. Og kanten av et bord. (Vanskelig å bedømme bordet/panel, ut fra den kanten). For alt jeg vet, kan dette være et "dekkbord", eller noe annet.

 

Hvis årsaken er viktig, så hadde det enklest å besiktiget rommet. Men du kan først fortelle, hva slags paneltype du har i taket. Og så må du fortelle om kanten på det bordet vi ser, er panel, eller et "justert glattkant bord"/justert skurlast", o.l.? Hva er over den himlingen (tak), er det oppvarmet rom, eller kaldloft? Er dette KUN på et sted i taket, eller er det tilsvarende over hele taket? Og du kan opplyse om hvilket malingsprodukt som er benyttet? Og så håper jeg maleren sjekket kvistene i panelen (mulig behov for kvistlakk), selv om det trolig er greit på så gammel panel. Ellers kan du få avflakking, der kvae presser seg ut.

 

Editt. Temeraturendringer, endrer størelse på alle materialer.

Endret av geco5
Lenke til kommentar

Det er vanlig skygge furupanel i himling. Det er et soverom og over er det ikke et kaldtloft men et kjøkken. Der malingen har sprukket opp akkurat i skjøten mellom to bord. Ser ut som noten og fjøren har gått litt opp. Det har skjedd på de fleste bordene i taket. Noen har større glipe enn andre. Taket er først grunnet med maling som dekker over kvistene også er det malt 2-3 strøk med vannbasert matt takmaling. Latt taket tørke mellom hvert strøk. Rommet har ikke vært så varmt siden alt var plukket ned utenom himlingen, men under og etter malingen har det stått en liten ovn der inne på et par og 20 grader. Kan det være treverket har fått sjokk av varmen? Har vel vært en 15-16 grader der inne ellers.

Lenke til kommentar

Jeg setter en tier på at de har brukt feil maling. Som nevnt over i tråden er tre et levende materiale og vil krympe/ese ut avhengig av luftfuktigheten som varierer mellom årstidene. Lateksmaling legger seg som et plastlag oppå materialet det er malt på og er svært lite elastisk.

 

Taket er først grunnet med maling som dekker over kvistene også er det malt 2-3 strøk med vannbasert matt takmaling. Latt taket tørke mellom hvert strøk.

 

Det siste du skriver her bekreftet mistankene mine. Enten har de med viten og vilje brukt feil maling eller så har de blitt lurt der de har kjøpt den. Et siste alternativ er at de ikke har visst bedre men det burde de siden det er et profesjonelt firma. Helmatt, vannbasert maling har glansgrad 03 eller 07 og det er lateksmaling og det siste man vil bruke i tak på et våtrom.

 

Det er en tommelsingelregel at man aldri skal bruke vannbasert maling på tre. Unntaket er om det er brukt vanntynnet, akrylmaling. Denne malingstypen er (meg bekjent) ikke matt så denne er jeg tilbøyelig til å utelukke.

 

En annen tommelfingelregel er å bruke helmatt maling i taket. Denne regelen gjelder på alle andre rom enn på kjøkken og bad. Det er det vanlig å bruke halvblank maling.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er ganske normalt at panel krymper litt og glir litt fra hverandre når det er tørt i lufta (vinteren) og utvider seg når det blir sommer. Derfor er det lurt å enten male panel før man setter den opp så man får farge på "fjæra", den utstikkende delen som skal inn i "nota" (sporet) på neste panelbord. Og for panel som allerede er montert er det lurt å male om vinteren. Og det har dere gjort.

 

Men ut fra bildene ser det ikke til at dette her er de vanlige stripene man får ved at umalt fjær kryper litt ut av nota når bordene krymper. Det ser jo ut til at her har en seig malingsfilm blitt revet løs fra nabobordet i uregelmessige mønstre. Ikke pent. Jeg vil tro det er gjort to feil, sannsynligvis brukt lateksmaling som Ilpostino sier, og i tillegg mistenker jeg at de har smurt for tykt på. Helt klart verdt å reklamere på.

 

Vet du sikkert at de har brukt tre strøk? Eller kan de ha "jukset" og smurt tykt for å spare et strøk? Kan de ha jukset med tørketida, ikke ventet lenge nok mellom strøkene?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Her var det mer informasjon. Og undrer på om ikke Svinks og Ilpostino har rett. :) Dette er nok reklamasjonsgrunnlag, på mulig feil utførelse, eller uheldig/feil produkt.

 

Men maleren kan ikke noe for, at bordene har krympet. Du kan jo klage og få de på befaring, og høre hva de er villige til.

Endret av geco5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...