Gå til innhold

Den siste olje - hva skjer når Norge ikke har mer olje å eksportere?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vi vil jo fortsatt ha en supermoderne offshore flåte å leie ut til andre land, så vi vil nok klare oss sånn greit nok vil jeg tro. Så lenge nav stenger krana snart!

 

 

Litt OT, men hvordan er det en isolert øy som Storbritannia klarer å holde økonomien oppe? Sjøfart?

Endret av Kortsluttning
Lenke til kommentar

Jeg håper da virkelig ikke at hele Norge sitter å ser på at pengene går tom uten å gjøre noe. Jeg har ingen tvil på at det vil investeres i andre inntekt -og energikilder lenge før oljen ikke lenger er brukbar. Å ikke gjøre noe er rett og slett ikke et alternativ.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+5132

 

 

Vi burde jo begynne allerede nå å investere i andre ting før oljen tar slutt.

Investere i hva?

Aner ikke, men noe må gjøres da vi er avhengige av olje, både på grunn av økonomien og det rent praktiske. Kan ikke bare sitte på ræva å se på at Norge blir kastet tilbake til 1800-tallet.
Lenke til kommentar

Nå forsvinner vel neppe olja sånn over natta. Er vel mest sannsynlig at det blir en overgang, men strengt tatt ingen som vet da ingen her kan spå, bare kvalifiserte gjetninger.

Selvsagt er det vanskelig å spå om fremtiden, men folk har jo gjort dette til alle tider. Hvorfor ikke nå? Det interessante i mine øyne, er hvordan en endret økonomi påvirker det enkelte mennesket. Mest sannsynlig vil det bli et fokus på "grønn energi", men det kommer alt en sort svane forbi. - Hva gjør man med den ?

Lenke til kommentar

Norge har en fordel i at vi har tilgang til mye energi i fra vannkraft. Dette gir en fordel ved tungindustri, som f. eks. aluminiumsproduksjon. Vi har også en god historie innenfor maritim teknikk og skipsbygging. Noen av de beste skipene innenfor sin klasse som blir laget i verden i dag, kommer i fra Norge.

 

Vår utfordring ligger i å holde oss spesialiserte og flinkere enn andre land.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Lønningene må ned, skattene og avgiftene må ned, staten må minimeres, lønnsomheten må bedres, det må investeres mer i infrastruktur som vei (helst før oljen går tom), mer av oljefondet må brukes på infrastruktur, de dyre pensjonene må reformeres, folk må jobbe lengre, flere ut i arbeid istedenfor utdanning, flere av utdanningene må være relatert til markedet (altså heller medisin enn filosofi), mer faglært arbeidskraft, mindre innvandring, færre velferdsgoder, flere i jobb, etc etc.

 

Det viktigste er kanskje å sørge for at oljefondet faktisk går til noe fornuftig, som å bygge landet vårt for fremtidige nordmenn, slik at de har noe å leve av etter at all olje og gass er borte. Altså ikke sløse alt på at offentlig ansatte skal ha en urealistisk god pensjonsordning som sluker hele oljefondet. Dette kommer naturligvis an på at ikke det forsvinner på Wall Street.

 

Ellers har Norge store forekomster av skiferolje, og hvis man satser like tungt på det i Norge som i USA, så har vi en ny oljeindustri i mange år fremover.

 

Her er et fremtidsbilde av konvensjonell oljeproduksjon:

 

jqyCjWQ.png

Lenke til kommentar
Det skjer ikke plutselig. Faktisk så startet nedgangen i norsk oljeproduksjon rett før 2000.




Det har vært skrevet mye om dette i media.





Det som er skremmende er hvor lite vi har klart å få til for pengene.
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Største problemet tror jeg er kostnader. Fra 2009 til ca 2012 doblet Statoil og andre store oljeselskaper sin pengebruk, i Norge gikk investeringene i fra ca 100 milliarder i året til nå og ligge på drøyt 200 milliarder i året. Dette øker kostnaden per fat olje betraktelig. Etterhvert vil kanskje ikke oljen være lønnsom å pumpe opp, mye av oljen som er igjen er dyr olje. Er en grunn til at Statoil nå er i sparemodus og kutter her og der, det er særdeles dårlige nyheter når det kommer kutt hos oljeselskapene som alltid har hatt så gode marginer.

 

Industri generelt og andre store private bedrifter flagger også ut om dagen. Vi er inne i en negativ trend. Mye skal til om vi skal klare å snu dette over natten, men vi får håpe :) Om ikke dagens regjering klarer det vil ihvertfall ikke en evt ny rødgrønn regjering klare det.

 

Edit: Her er en illustrajon over investeringene jeg pratet om. Med sånn enorm økning i pengebruk over kort tid skulle man tro at produksjonen ville øke, men den har faktisk hatt en negativ trend. Urovekkende i aller høyeste grad!

 

post-231698-0-14558000-1394092816_thumb.jpg

Endret av Hyd
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Se på Sverige, uten olje og likevel et av verdens beste land å leve i. Hva skjer der når oljen tar slutt? Ingenting!

Hva skjer her? Jeg overlater spekulasjonen til den enkelte, men jeg ser mørkt på det.

 

Hadde vi delt oljerikdommen nå hadde vi nesten ikke merket det, men speiderguttpoengene vil være gull verdt i fremtiden.

Lenke til kommentar

Poenget er at vi som nasjon trenger noe annet å leve av enn olje når den en gang tar slutt. Spørsmålet blir helt enkelt hva vi skal leve av? Hvordan skal vi dra i land spenna og hvem vil gjøre det? Hva vil skje i rogalandsregionen hvor olje betyr enormt mye? Hvordan vil denne endrede situasjonen påvirke velferdssystemet? Vil vi ha råd til å ha flere hundre tusen mennesker på trygd?

http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article2483535.ece

 

Bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber

Norge bruker 35 prosent av hele statsbudsjettet på trygd.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...