Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Bør utlendinger ha helseforsikring når de er i Norge...


Aiven

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Avhenger hvilket land de kommer fra og om de har status som turist eller om de er studenter, arbeidssøkende osv.

 

For turister er reglene kortfattet omtalt her, https://www.nav.no/Internasjonalt/Opphold+i+Norge/Turist+i+Norge

For studenter - primært opphold under 1 år, https://www.nav.no/Internasjonalt/Opphold+i+Norge/Student+i+Norge

 

Ellers er reglene såpass kompliserte for personer utenfor EU/EØS at man nesten må sjekke. Grunnen er at Norge har trygdeavtaler med en del land som påvirker hva man har rett til. Generelt kan man nok si for land utenfor EU/EØS at man bør ha forsikring. For personer fra EU/EØS trengs ikke forsikring, de har nesten uansett status omtrent samme rettigheter som vi selv har, men man bør ha med seg helsetrygdkortet. Et kort vi også bør ha med oss når vi reiser i EU.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det som er fornuftig å gjøre med utenlandsk arbeidskraft er som følgende

 

Redusere vanlig skatt de betaler inn med la oss si 50%.

Den andre 50% settes inn på en egen konto.

 

Her får man ikke ut mer en man har betalt inn.

Brukes til:

 

Uføretrygd.

Pensjon.

Arbeidsledighetspenger.

 

Pengene skal ikke være mulig å overføres til andre kontoer.

 

|edit| Trodde det var et mer filosofisk spørsmål, ikke et praktisk et, beklager :p

Endret av AllFather
Lenke til kommentar

Utlendinger som ikkje har oppholdstillatelse har rett på å få akutt helsehjelp på lik linje med alle andre.

Men dette betyr ikkje at dei nødvendigivs har rett på gratis helsehjelp .

 

Reint praktisk sett så hender det ofte at staten må ta rekninga, men dette er då fordi det er nærmast umogleg å drive inn pengane frå f.eks ein asylsøker som har fått avslag på søknanden og som ikkje har penger.

 

Eit lovkrav om helseforsikring vil få nøyaktig samme utfall for dei som kjem til landet utan forsikring.

Dersom ein flyktning eller turist (som ikkje er medlem av folketrygda eller som har forsikring) blir skada i ei ulykke eller liknande så har dei rett på å bli henta av ambulanse og lappa saman på eit sjukehus.

Spørsmålet om betaling og finansiering kjem då i andre rekke.

 

Personleg må eg seie at det er eit viktig prinsipp at alle skal få livreddande førstehjelp utan å måtte legitimere seg på forhånd. Dersom nokon finn ein naken mann i ei grøft så det ikkje være nødvendig å iverksette etterforskning og identifiseringsarbeid for å finne ut om mannen er norsk eller dansk før nokon tilbyr behandling.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Her var det mange som kom med tullete svar. Som nevnt i min forrige post er faktisk reglene relativt klare.

 

Turist: Kommer man fra EU/EØS så gjelder EU/EØS-regler, men man må ha med seg helsetrygdekort. Har man dette har man akkurat samme rettighetene som en som bor i Norge og er medlem av folketrygden. Kommer man fra land utenom EU/EØS så må man betale selv, dvs man må ha en gyldig reise- eller helseforsikring.

Asyslsøker/kvoteflyktninger: Her er det spesielle regler, men i kort er det at kvoteflyktninger har fulle rettigheter, mens asylsøker har rettigheter fram til et avslag er gitt.

Studenter: Inntil 1år, egentlig samme regler som for turister med noen unntak. Personer fra Norden har "norske rettigheter" og trenger ikke helsetrygdekort. Personer fra resten av EU/EØS har rettigheter etter EØS-avtalen (trenger helsetrygdekort). Fra andre land kan man tegne frivillig medlemskap i folketrygden (gitt lovlig opphold), og har da samme rettigheter som de som bor i Norge. Studieopphold over 1 år blir man uansett medlem av folketrygden - dette krever også oppholdstillatelse.

Arbeidstakere: Arbeidstakere med lovlig opphold og ansatt i selskap "registert" i Norge blir medlem i folketrygden fra første arbeidsdag - det gjelder uansett opprinnelsesland. Såkalte utsendte medarbeidere, dvs man er f,eks ansatt i Microsoft USA, men arbeider i Norge har noen særregler. Men når det gjelder helsetjenester så har du rett til disse.

 

Som sagt dette er hovedreglene, dvs det finnes unntak som man må være bevist på.

 

@AllFather:

Hvorfor skal man ha filosofiske betraktninger på et område som har klare regler. Om en norsk bedrift ansetter er utenlandsk arbeider så betaler bedriften inn arbeidsgiveravgift etter dagens regler, og arbeidstaker betaler skatt. En fast del av skatten går til folketrygden. Det betyr at arbeidstaker og arbeidsgiver faktisk betaler til folketrygden fra dag en. Tilsvarende gjelder om en med bosted i Norge flytter til Tyskland for å arbeide. Forstår at du tenker på påstandene om personer som tar arbeid i Norge og som så blir trygdemisbrukere. Realiteten er at dette er et marginalt problem, da er det et større problem med deler av vår egen befolkning som av ulike grunner lever på trygdeytelser hele livet. Jeg vet at mange av de ikke har noe valg, men et problem er det allikevel.

 

Behovet for utvidet reiseforsikring gjelder kun om du skal til land utenfor EU/EØS - og grensen er som oftest reise på mer enn 40 dager. I realiteten gjelder det også primært ved feriereiser. Er du student eller arbeider i et land utenom EU/EØS så må man vurdere eventuelle trygdeavtaler og ansettelsesforhold før man kan si noe. Om man f.eks arbeider i USA, så har det betydning om man arbeider som ansatt i en norsk bedrift, amerikansk bedrift med helseforsikring eller et sted uten forsikring. Norge har ellers trygdeavtale med USA, så den må også tas med i betraktning.

 

Opphold over 3 mnd (90 dager) i Norge krever oppholdstillatelse fra alle andre enn borgere av EU/EØS. Folk fra EU/EØS trenger vi ikke å tenke på, de har bortimot norske rettigheter når det gjelder helsetjenester. I utgangspunktet får man ikke oppholdstillatelse til annet enn å arbeide eller studere, og da er ordningene jevnt over greie.

 

@Priim:

Helt unødvendig med reiseforsikring om du er EU/EØS-borger. Faktisk bortkasta penger relatert til helsebiten. Dog er det andre gode grunner til å ha reiseforsikring.

 

-------

Ellers er The Avatar point on på hva som er gjeldende prinsipper i Norge når det gjelder akutt helsehjelp. Man fikser først og spør etterpå, ikke som i mange andre land der man sjekker forsikringen først.

Endret av Bolson
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...