Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Skal leietaker betale for fellesutgifter?


andeik

Anbefalte innlegg

Bor i et kollektiv i en splitter ny leilighet. Strøm er separat, imens varme og varmtvann fra ovnene kommer fra et felles anlegg i blokken og er dermed inkludert i fellesutgiftene. Huseier har nå et halvt år etter at vi flyttet inn krevet at vi skal betale et estimat på 2400 kr pr år pr person. Han har imidlertid ingen tall han kan vise oss og vil heller ikke få det ettersom at det ikke er noen måler pr. leilighet.

 

I standardkontrakten står det at vi skal dekke strøm, oppvarming og varmtvann, men i HL står det spesifisert at det skal være oppmålt etter forbruk:

§ 3-4. Betaling for elektrisitet og brensel mv.

Er det avtalt at leieren skal bidra særskilt til utleierens utgifter ved forbruk av elektrisitet eller brensel i eiendommen, kan leieren kreve at utleieren hvert år legger fram regnskap som viser størrelsen på kostnadene og fordelingen av disse på eiendommens husrom. Det samme gjelder hvis leieren skal bidra særskilt til utleierens utgifter ved forbruk av vann og avløp i eiendommen.

 

http://www.boligjegeren.no/Underleieforholdet/Temasaker/Gebyrersomregelulovlig.aspx

 

Har han krav på at vi skal betale andel av fellesutgiftene, eller burde ikke de i utgangspunktet vært dekket inn av husleien?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det står ikke "spesifisert" i bestemmelsen du siterer at elektrisitet/brensel/vann skal være oppmålt etter forbruk. Du leser for mye inn i bestemmelsen. Den sier akkurat det som står der: Er det avtalt at leietaker skal bidra til å dekke utleiers utgifter ved bruk av strøm, brensel, eller vann og avløp, skal utleier føre regnskap og fremvise dette.

 

Formålet med bestemmelsen er at leietaker skal kunne kontrollere at utleier følger avtalen, den legger i seg selv ingen bindinger for hvordan utgiftene skal fordeles.

 

Bestemmelsen er en referanse til husleieloven pgf 3-1 første ledd, som bestemmer hva som kan avtales:

 

Leien skal fastsettes til et bestemt beløp. Det kan likevel avtales at utleierens utgifter ved forbruk av elektrisitet og brensel skal fordeles forholdsmessig mellom brukerne av eiendommen, jf. § 3-4. Det samme gjelder utleierens utgifter til vann og avløp når disse utgiftene skal betales etter målt forbruk.

 

Det kan altså avtales at utleiers utgifter ved forbruk av strøm/brensel skal fordeles "forholdsmessig mellom brukerne av eiendommen". At utgiftene er en andel av fellesutgiftene spiller ingen rolle, så lenge det kan tilbakeføres til forbruk. At det ikke finnes noen måler er heller ikke i seg selv relevant (men pgf 3-4 annet ledd gir leierne rett til å kreve en installert - for deres regning).

 

I dette tilfellet ville jeg nok krevd en begrunnelse for summens størrelse, og i påvente av dette erklært at jeg deponerte beløpet i samsvar med husleieloven pgf 3-8.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...