Gå til innhold

inngrodd M$'er vil prøve linux...


Anbefalte innlegg

28. aug. Endret innlegg...

Startet denne tråden 7 aug, for å spørre hvilken linux distro jeg skulle prøve meg på.
Har brukt Microsoft fra dos dagene og frem til nå. Jeg ville prøve noe annet, siden jeg totalt har minst 20 lisenser for XP, Vista og noen andre MS produkter, men gikk lei at jeg hele tiden måtte kjøpe nytt, samt at jeg føler MS har for stor makt i markedet, og om det er en dråpe i havet, er dette min støtte til å "øke bredden" i markedet. Det ser da ut som det kanskje skjer noe i dette markedet fremover da MS fortsetter å "låse" sine brukere fast i et enda tettere nett av MS valgte programmer, og venner. Den som har all makt vinner sjeldent i lengden ;) Tråden vil etterhvert bli en "utviklingstråd" fra fullstendig nybegynner til.... bare nybegynner?

Så fra å være inngrodd MS bruker, til å bli Linux bruker vil jeg kalle en tåelig stor overgang.
Jeg har i løpet av årene prøvd litt forskjellige Linux distroer, primært Ubuntu og Kubuntu, og denne gangen falt valget på Kubuntu.
Dette er nå innstalert på alle Pc'er i huset Og alt fungerer tåelig greit.

Noen linker til guides jeg har brukt for å sette opp maskinene kommer her etterhvert.

http://www.techdrivein.com/2013/06/30-things-to-do-after-installing-ubuntu1304-raring.html

 

For spotify:

http://iloveoss.wordpress.com/2013/06/08/how-to-install-spotify-in-kubuntu-via-a-repository/

Endret av DeathByDigital
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis du bruker distroer med klønete root-.oppsette er det grieste dersom du skal "bli root" i temrinalen å skrive

sudo -

og deretter taste inn dit eget brukerpassord. Deretter er du root.

Når det gjelder å putte filer på serveren, ville jeg rett og slett brukt ssh. Innebygget i linux, og fungerer med de aller fleste enheter (pads o.l.) via sftp-funksjonen i synkroniseringssoftware. Fra andre datam,askiner kan du enkelt "montere" innhold fra andre maskiner i nettverket som kjører ssh rett inn i mappestrukturen. Jeg har for eksempel en mappe som heter "mnt" i hjemmemappen min, og inne i den ligger det to mapper for servere (delte filer og mine egne filer) og på laptopen også en for den stasjonære. Dette kan monteres automatisk. Det finnes ulike "mount helpers" som kan brukes til dette.

 

Gå for samme dsitribusjon på alle maskiner, er mitt tips. Start med å få installert det du vil, og sett deretter opp montering av filsystemet som nevnt over ssh. Bruk f.eks. sshfs eller autofs. Det beste er å begynne å komme med konkrete spørsmål etter hvert i tråden.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

God aften godtfolk.

 

Dette er enda en slik, hvilken distro skal jeg velge tråd, så beklager det.

Null probs.

 

Jeg har et ønske om at Android telefoner/pads og Iphones/pads skal kunne fungere mot netverket, hvor mine telefoner kan for eks dumpe bilder rett i min mappe på server/NAS, samt at alle pcer' skal kunne ha tilgang til musikksamlingen som desverre er et par ganger større enn hva Itunes liker :( (men om dette er mulig er en anen sak)

Når du sier tilgang, mener du kontrollere (starte/stoppe avspilling, skifte sang etc) eller mener du tilgang til filene? Hvis første: mpd. Hvis andre: med iOS vet jeg ikke, men det bør gå ganske greit med NFS.

 

Viktige programmer er firefox (jeg vet fungerer greit i linux)

Netbank bør selvsagt virke, spotify, og netflix, og itunes.

iTunes får du ikke. Nå har du sjansen til å bytte til et godt musikkprogram.

 

Jeg har en "dedikert" server i kjelleren, samt 5 forskjellige stasjonære, 4 bærbare, samt pads/og telefoner. Tror jeg sliter med å få dette konfigurert, men om noen kan peke på en distro, eller bør jeg ha ulikt på for eks, serveren og stasjonære? Trenger sårt noen pekepinner, for jeg vil, jeg vil, men får det riktig ikke til. :) Det kan nevnes at jeg kjørte ubuntu nesten et år på en pc, men da måtte jeg ha hele musikksamlinga mi på en lokal disk på pc'n....Og orginalinstallasjonen forble stort sett urørt ;)

Ubuntu eller Debian.

 

Er det noen der som har lyst til å være guru for en Amatør med stor A?

(det bør være noen med STOR PORSJON tolmodighet, som kan å senke seg ned på et forståelig nivå)

Bare å poste i denne kategorien.
Lenke til kommentar

Takker for svar.

 

Jeg har enda ikke Prøvd Mint, og skal laste den ned og se på den.

Jeg likte designet på en kubuntu utgave jeg prøvde men om det var 7,8,10 skal jeg ikke si.

(begynner å bli en stun siden)

 

Prøvde å leke litt med samba og et par andre, når jeg prøvde meg sist, men sliter med å skrive kommandoer i consollen, når jeg ikke kan en eneste kommando.... blir litt nyttesløst.. :p

 

Men får laste ned mint, og starte med å se på den :)

Lenke til kommentar

Jeg må da bare starte et sted..

Har som sagt hatt "best resultat" med ubuntu. Dog skal man fint kunne konfigurere widgets på ubuntu, på tilsvarende måte som Kubuntu er satt opp...

 

Hva blir mint? en mellomting? mellom ubuntu og kubuntu?

Forstår jeg det rett når alle disse tre er relativt like? men mint har "mest GUI"?

Lenke til kommentar

Ok. tror jeg detter på ubuntu eller kubuntu siden disse er jeg mest kjent med.

 

Noen som han noen kommentarer om 32 vs 64 bit?

Har dette noe å si dersom jeg laster ned noen spill på steam?

(mener at jeg leste et sted at 64 var nylig støttet, vil det si at fleste spill ikke støtter 64 bit?)

(kan ha vært en gammel tråd)

 

Spør likesågodt her som i skjermkortavdelingen, men hvilket skjermkort er Kurrant for å spille på linux?

Har det noe å si om det er den ene eller andre`? går dette på open gl, og noen kort er bedre for dette?

Eller er det akkurat hipp som happ i dag?

Lenke til kommentar

Ut ifra min egen nybegynner (jeg er vel strengt tatt forbi nybegynnerstadige nå) erfaring med linux bør du gå for Linux Mint eller Ubuntu, eller om du ikke liker noen av dem i det hele tatt kan du heller gå for Debian. Men for min del så er førstevalget Linux Mint.

 

Det er ingen grunn til å ha 32-bit med mindre CPUen din er 15 år gammel.

 

Eller du har mindre en 4 GB RAM.

Endret av Heika98
Lenke til kommentar

Jeg syns du skal prøve deg på ubuntu. Ubuntu blir stadig utviklet, og de har ett enormt samfunn for hjelp hvis du trenger det. De har også en package handler, der finner du de fleste programmene du bruker i det daglige. Finn det du vil ha, klikk install, wait for it, profit.

 

Jeg er ikke dyktig i linux, men jeg har brukt det på noen laptopper over perioder, og jeg detter ALLTID tilbake på ubuntu hvis jeg prøver meg på noe annet.

 

Lykke til !

Lenke til kommentar

Du har sikkert kommet langt i overgangen til linux allerede. Men jeg slenger meg seint på i diskusjonen.

 

"Viktige programmer er firefox (jeg vet fungerer greit i linux)

Netbank bør selvsagt virke, spotify, og netflix, og itunes."

 

Nettbank fungerer bedre i linux enn i windows. Dette pga at java er lettere å oppdatere. Spotify er også veldig enkelt, i hvert fall hvis du bruker en distro som er basert på Debian og bruker apt-get systemet. Ubuntu er blant disse. iTunes ville jeg skifta ut. Elendig program som inneholder masse bloat. Hovedproblemet er netflix. Det er per i dag ingen gode streamingtjenester for film. Dette skyldes at alle har valgt å bruke silverlight som plugin, og at linux ikke bruker denne MS standarden. Det har også vært et ønske blant streaming-aktørene å ikke gi støtte for linux. Det er mulig å få netflix til å fungere likevel, men det krever litt mer arbeid.

 

-------------

 

Jeg anbefaler at du tenker over hvor sterk maskinvaren din er. Ubuntu har forandret seg veldig de siste årene, og gåt fra GNOME til Unity. Om du har en maskin med litt svakere hardware ville jeg nok ha valgt en distro som er litt mer lettkjørt. Jeg har likt Bodhi, men dette krever kanskje litt mer egen tilpassing. Zorin og Mint pleier å fungere fint. Men jeg anbefaler at du velger LXDE eller XFCE-utgivelsene av distroene om du har en treg maskin.

 

 

Jeg har mulighet til å være "guru", men jeg kan ikke love at jeg kjenner alt om de oppgavene du etterspør. Om det er noen spesielle spørsmål er det bare å ta kontakt.

Endret av martintall
Lenke til kommentar
Dette skyldes at alle har valgt å bruke silverlight som plugin, og at linux ikke bruker denne MS standarden.

 

Det er ikke det som er problemet. Microsoft har ikke frigjort DRM modulen av Silverlight, men Silverlight er ellers tilgjengelig i Linux og til og med del av Ubuntu sitt repository men ettersom Netflix er avhengig av DRM-modulen til silverlight, så vil ikke netflix fungere.

Endret av GeirGrusom
Lenke til kommentar

Det er ikke det som er problemet. Microsoft har ikke frigjort DRM modulen av Silverlight, men Silverlight er ellers tilgjengelig i Linux og til og med del av Ubuntu sitt repository men ettersom Netflix er avhengig av DRM-modulen til silverlight, så vil ikke netflix fungere.

 

Moonlight-prosjektet (Silverlight for linux) har blitt avsluttet, og dermed ikke utviklet på halvannet år. Det har ført til at versonen er for gammel til å kjøre de moderne streaming-tjenestene. DRM er i utgangspunktet lagt inn for å forhindre at åpne løsninger får tilgang. Likevel skal det være mulig å kjøre netflix i en browser i wine med silverlight-plugin. Dette er det mulighet for å legge til i repository.

 

Men det å bruke moonlight til å streame netflix og tv2 går ikke. Uavhengig om det er DRM eller ikke. Moonlight er så godt som ubrukelig nå.

Lenke til kommentar

Moonlight-prosjektet (Silverlight for linux) har blitt avsluttet, og dermed ikke utviklet på halvannet år. Det har ført til at versonen er for gammel til å kjøre de moderne streaming-tjenestene. DRM er i utgangspunktet lagt inn for å forhindre at åpne løsninger får tilgang. Likevel skal det være mulig å kjøre netflix i en browser i wine med silverlight-plugin. Dette er det mulighet for å legge til i repository.

 

Men det å bruke moonlight til å streame netflix og tv2 går ikke. Uavhengig om det er DRM eller ikke. Moonlight er så godt som ubrukelig nå.

 

Ah det hadde ikke jeg fått med meg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...