Gå til innhold

anbefaling av speirefleks til nybegynner


Anbefalte innlegg

hei jeg er en halveis nybegynner på speilrefleks, har lånt mine venners kamera mange ganger men ønsker meg nå et eget, og lurer på om dere vill anbefale speilrefleks og linse til meg? jeg trenger et som tåler litt, en linse med god zoom, er mye ute, liker og leke litt med fotoshoots og som kan taes med på fjelltur uten at det bare blir i veien.

 

har tengt litt på canon eos 60D

har 4000 mamma skylder meg som jeg får når hun får igjen på skatten eller noe sånt :p men blir sikkert nødt til og spare litt mer...

 

takk for all hjelp

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

OM-D er nok et godt valg ja - er ikke det også værtett (sammen med riktig linse)? m43-systemet har også et bra utvalg av produsenter både på optikk og body's, så den standarden kommer nok ikke til å bli borte med det første (+ litt konkuranse er alltid bra). m43 har også fordelen ift. de fleste speilreflekser at telelinser blir mye mindre (pga. noe mindre sensor), og mangelen på speil gjør at det vistnok er lettere å designe bra vidvinkler, samt at det muliggjør bruk av opptikk fra de fleste andre systemer (via adapter), inklusive fra eldre systemer hvor man ofte kan få tak i veldig bra brukt optikk billig. De speilløse systemene skal også være bedre på video. Til gjengjeld vil en tilsvarende priset speilrefleks ofte være noe mer lysfølsom (pga. større sensor), og kanskje ha *bittelitt* raskere (men mindre nøyaktig) autofokus. (Jeg er usikker på hvorvidt det er noe særlig forskjell på autofokushastigheten i dag - med mindre du tar mye bilder av ting som beveger seg fort og uforutsigbart så har det neppe særlig mye å si).

 

Uansett om du ender opp med eller uten speil, husk at objektivet har minst like (om ikke mer) å si enn kameraet du hekter bakpå. Jeg var i allefall ganske skuffet fram til jeg kjøpte et ekstra objektiv - kitlinser som "følger med på kjøpet" er ofte ikke veldig bra.

 

Jeg vil også annbefale deg å ta en tur til en fysisk butikk - f.eks. fotovideo eller en stor japan foto - hvor du kan "klå" på kameraene, kjenne på vekt/størrelse, teste hvordan du liker betjeningen mm. Ta gjerne med deg en fotokyndig venn med litt erfaring (dvs. ikke en nyfrelst canon/nikon/olympus/???-fanatiker). En test på nettet forteller mye om bildekvaliteten og andre ytelser som er lette å måle objektivt, men det er ikke det eneste avgjørende - hvordan kameraet passer i *din* hånd og til dine skuldre/ryggsekk samt din måte å tenke på er også veldig viktig - om det ikke passer, eller er for stort/tungt så har man fort spart et par hundrelapper i innkjøp av en dyr bokstøtte med begrenset levetid...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

@krister461; Det går nå litt på personlige preferanser.

kyrsjo oppsummerer det greit synes jeg. speilreflekskamera har en god søker som kan være nyttig i mange situasjoner, og er ofte marginalt bedre på bildekvalitet pga størrelsen på bildebrikken. Kamera uten speil kan kjøpes mindre og lettere, noen så små at de kan gå ned i en jakkelomme. Slike kamera har også ofte litt bedre videomulighet enn speilrefleksene. Hva du velger er imidlertid helt opp til deg, det er mange som foretrekker speilreflekskamera, også på fjelltur, blant annet på grunn av den gode søkeren. Personlig har jeg nå prøvd en joggetur i fjellet med speilrefleksen (et knapt kg) i hånda. Ble litt sliten etter en drøy times tid, men stort sett gikk det greit. Speilrefleksene er ikke SÅ mye større.

 

Å dra til en fotobutikk for å se på ulike alternativer er nok lurt. Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er best for deg annet enn hvordan du definerer det selv. Både Canon, Nikon og Pentax har gode speilreflekser, deriblant det Simen1 anbefalte. I hans anbefaling får du også med et godt og fleksibelt kitobjektiv. Innen systemkameraverden finnes det mange alternativer i ulike størrelser i micro 4/3-systemet, og her er det Panasonic og Olympus som produserer disse. Sony er det også noen som liker, innen både speilrefleks og systemkamera.

 

Du må bare finne ut hva du liker best av speil/ ikke speil og se om det er noen funksjoner / "krav" du kan stille til kameraet, samt om det er et av merkene som tiltaler deg mer enn de andre.

Endret av trygvan
Lenke til kommentar
Hvorfor speilrefleks?

Fordi jeg mener søker er veldig viktig. Nå har riktignok noen av de speilløse systemkameraene elektronisk søker, men disse er ikke så voldsomt kompakte at de utgjør noen stor forskjell fra APS-C speilreflekser. Kanskje med unntak av Nikon 1 V-serien. Med såpass liten størrelseforskjell på for eksempel OM-D og Canon 100D, Nikon D3200 osv.

 

En annen ting er brikkestørrelsens betydning for støy mm. Nå er det riktignok ikke 64% større sensor voldsom forskjell, men det bør telle som et pluss i APS-C sin favør.

 

En tredje ting er pris.

Nikon D5100 med 18-105mm f/3,5-5,6 VR koster 3990 kr.

Olympus OM-D + Olympus 14-150mm f/4,0-5,6 koster 10 470 kr.

 

En fjerde ting er objektivet. Olympus 14-150mm gir riktignok mer tele, men denne ekstra telen er ganske verdiløs fordi objektivet yter dårlig på de lengste brennviddene. I praksis ville jeg helst holdt meg til 14-70mm området. Nikon 18-105mm yter godt over hele området. Velger du å bytte ut 14-150mm med 12-60mm for å få ned prisen så havner man likevel på bortimot det dobbelte av Nikon-alternativet, med 7690 kr. Jeg ser bare ikke hensikten, hverken størrelsemessig, vekt eller kvalitetsmessig med å velge OM-D fremfor D5100.

 

Misforstå meg rett. Jeg liker micro four thirds, men ikke for en hver pris. Her mener jeg man får vesentlig mer for pengene ved å velge D5100 med 18-105mm, uten at det går nevneverdig ut over størrelse.

Lenke til kommentar

Fordi jeg mener søker er veldig viktig. Nå har riktignok noen av de speilløse systemkameraene elektronisk søker, men disse er ikke så voldsomt kompakte at de utgjør noen stor forskjell fra APS-C speilreflekser. Kanskje med unntak av Nikon 1 V-serien. Med såpass liten størrelseforskjell på for eksempel OM-D og Canon 100D, Nikon D3200 osv.

Jeg er enig i at søker er en viktig faktor. Men selv med elektronisk søker så er de fleste speilløse betydelig(!) mindre og lettere enn tilsvarende speilreflekser. F.eks. veier OM-D ca halvparten av nevnte Canon 60D, og er betydelig mindre.

 

En annen ting er brikkestørrelsens betydning for støy mm. Nå er det riktignok ikke 64% større sensor voldsom forskjell, men det bør telle som et pluss i APS-C sin favør.

Hva brikkestørrelse teoretisk betyr for støy betyr lite. Samtlige av de Olympus-kameraene jeg foreslo har en strålende sensor med gode støyegenskaper.

 

En tredje ting er pris.

Nikon D5100 med 18-105mm f/3,5-5,6 VR koster 3990 kr.

Olympus OM-D + Olympus 14-150mm f/4,0-5,6 koster 10 470 kr.

En fjerde ting er objektivet. Olympus 14-150mm gir riktignok mer tele, men denne ekstra telen er ganske verdiløs fordi objektivet yter dårlig på de lengste brennviddene. I praksis ville jeg helst holdt meg til 14-70mm området. Nikon 18-105mm yter godt over hele området. Velger du å bytte ut 14-150mm med 12-60mm for å få ned prisen så havner man likevel på bortimot det dobbelte av Nikon-alternativet, med 7690 kr.

OM-D med 14-150 blir en rar sammenligning. Og ja, OM-D er det dyreste av de alternative Olympus-kameraet. Men, seinest i helgen fikk du OM-D + 12-50 + 17mm 1.8 hos Fotovideo for kr 9.000. Da har du en strålende pakke.

 

Jeg ser bare ikke hensikten, hverken størrelsemessig, vekt eller kvalitetsmessig med å velge OM-D fremfor D5100.

 

Misforstå meg rett. Jeg liker micro four thirds, men ikke for en hver pris. Her mener jeg man får vesentlig mer for pengene ved å velge D5100 med 18-105mm, uten at det går nevneverdig ut over størrelse.

Jeg kjenner ikke nok til Nikon 5100, men med 18-105mm er det nesten dobbelte vekten av OM-D og 12-50mm. Jeg synes også forskjellen i størrelse er betydelig:

http://camerasize.co...32,162.290,ha,t

 

Med andre objektiver blir størrelsesforskjellen trolig enda større.

 

OM-D er i tillegg skikkelig værtettet, har trolig mye bedre videofunksjon, har bildestabilisering i huset som fungerer med alle objektiver +++

 

Men, som nevnt, OM-D er det blandt de dyreste speilløse, det finnes mange gode og rimeligere alternativer.

 

 

Ikke meningen å starte en lang diskusjon om dette, følte bare jeg måtte komme med litt argumenter for min anbefaling. Med såpass mange speilreflekser som ligger ubrukt på grunn av størrelsen i dette landet synes jeg det er synd at ikke flere har fått øynene opp for speilløse nå når disse er kommet på høyde med speilrefleksene på nesten alle områder.

Endret av krister461
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det at det der så mange speilreflekskamera som ligger ubrukt grunnet vekt vil jeg påstå er en myte som er gjentatt så mange ganger at det har blitt en sannhet. At det ligger mange ubruktebspeilreflekser rundtnomkring er utvilsomt sant men skylds nok at det selges horder med speilreflekskamera sammenlignet med speilløst og at brukeren av disse oppdaget at det ikke bare var å gå rett ut og ta bilder av samme kvalitet som de flotte bildene de har sett på en eller annen nettside, ikke at de veier så mye. Flertallet av brukerne av dise har/hadde egentlig ikke særlig fotointeresse i det de gikk til innkjøp. Makter en ikke vekta av "amatørmodellene" til Canikon har en utfordringernmed å komme seg ut i det hele tatt.

 

Når det er sagt; det har etterhvert kommet en del meget bra speilløst

Lenke til kommentar

Min mening er at for de fleste så er et speilløst systemkamera et mye bedre valg.

Vel, følgefokus er ræva på speilløse, sanntidsoppdatering i søker mangelvare, grep/ergonomi er ofte som en stor fyrstikkeske, flere er uten søker, dårlig værtetting osv.

 

Poeng: Trådstarter ønsker seg speilrefleks, så da er det greit å forholde seg konkret til det er min bestemte mening.

 

Tor

  • Liker 3
Lenke til kommentar

60D får man ganske rimelig for tiden, og antagelig enda billigere rett før 70D kommer i butikkene. Det er et greit valg for et smalt budsjett. Har du venner som har canon er det kanskje lurt å satse likt selv fordi da kan dere f.eks låne objektiver etc fra hverandre. Ønsker du et mindre speilrefleks har canon kommet med 100D som er omtalt som verdens minste i produksjon.

 

Ellers har Simen1 kommet med et forslag som er rimelig og bra.

 

Tor

Lenke til kommentar

Poeng: Trådstarter ønsker seg speilrefleks, så da er det greit å forholde seg konkret til det er min bestemte mening.

Er et godt poeng det. Jeg synes 60D har mye for seg, og den bør være mulig å få til en god pris for tiden, nå som 70D er lansert.

 

Det er dog lurt å satse på et sikkelig kit-objektiv - f.eks. Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 eller Tamron 17-50mm f/2.8.

Lenke til kommentar

Vel, følgefokus er ræva på speilløse, sanntidsoppdatering i søker mangelvare,

Dette tror er problem for de færreste i praksis. Har selv to små unger som løper alle veier, men autofokus på OM-D er såpass rask at jeg sjeldent savner følgefokus, og søker er mer enn rask nok for min del.

grep/ergonomi er ofte som en stor fyrstikkeske, flere er uten søker, dårlig værtetting osv.

Det er nok å velge i slik at man kan finne gode grep og gode søkere om man ønsker. Og værtettingen på OM-D er bedre de aller fleste speilreflekser og samtlige nevnt så langt i denne tråden.

 

Poeng: Trådstarter ønsker seg speilrefleks, så da er det greit å forholde seg konkret til det er min bestemte mening.

Der får vi bare være uenige. Jeg kan ikke se noe fra trådstarter som bør utelukke speilløse kameraer - derfor synes jeg det var greit å komme med et innspill.

 

Men, det var ikke min intensjon å lage en speilrefleks vs speilløs-tråd så skal prøve å stoppe her. ;)

Lenke til kommentar

Jeg startet selv med et Panasonic GF3 (m43), men gikk over til et Nikon D5100 og angrer ikke på det på noen måter.

Panasonicen var dog veldig grei å bruke, lett å ta med seg overalt og jeg fikk tatt endel ok bilder, synes nå jeg selv.

Men, jeg føler at jeg kan utvikle meg mer med et systemkamera ala D5100. Jeg synes også den er mye enklere å stille inn da den har enklere fysiske kontroller. Man er mindre avhengig av å stille inn kameraet via skjermen/menyer.

Og det er veldig greit å ha en elektronisk søker når det er mye lys.

I tillegg har D5100 en skjerm som kan både vippes og roteres.

 

D5100 + 35mm eller 50mm prime = veldig kjekt :)

Lenke til kommentar

Jeg startet selv med et Panasonic GF3 (m43), men gikk over til et Nikon D5100 og angrer ikke på det på noen måter.

Panasonicen var dog veldig grei å bruke, lett å ta med seg overalt og jeg fikk tatt endel ok bilder, synes nå jeg selv.

Men, jeg føler at jeg kan utvikle meg mer med et systemkamera ala D5100. Jeg synes også den er mye enklere å stille inn da den har enklere fysiske kontroller. Man er mindre avhengig av å stille inn kameraet via skjermen/menyer.

Og det er veldig greit å ha en elektronisk søker når det er mye lys.

I tillegg har D5100 en skjerm som kan både vippes og roteres.

 

D5100 + 35mm eller 50mm prime = veldig kjekt :)

 

Nå er vel GF serien til Panasonic for de minste husene med minst mulig knapper - i praksis kompaktkameraer med m43-fatning. Kjekt som festhus (gjerne parret opp med en 20mm pancake), men til annet bruk er jeg enig i at noe med søker (speil eller elektronisk kan være det samme) og fysiske knapper er å foretrekke. Jeg har selv G3'en til Panasonic (som begynner å bli en aldrende modell), og kan ikke si jeg har merket noe til ulempene mhp. treighet og autofokus som blir listet opp ovenfor her - gitt at det sitter på noe skikkelig optikk.

 

Jeg har til gjengjeld banna en del over venners speilreflekser hvor bare "hovedobjektivet" veier mer enn kamerabaggen min, mens autofokus sitter på litt tilfeldige steder, dårlig mulighet for å kjøre AF+MF uten liveview (og dermed blir autofokusen på speilrefleksen totalt verdiløs - og "ingen" lager jo mattskiver med splittprisme lengre, så det å fokusere skikkelig på mattskiva med en litt stor aperture er temmelig bingo), samt lukkerforsinkelse som er mangedobbelte av hva jeg er vant til.

 

Når trådstarter skriver "speilrefleks" og jeg mistenker at hun ikke har allverden peiling (ennå!), så tenker jeg "systemkamera med søker og manuelle muligheter". Det er ganske mange i den kategorien som har lurt på hva slags "liten speilrefleks" jeg drar på (G3, stort sett parret opp med en greit lyssterk 20 mm pancake). Jeg mistenker også at trådstarter kanskje har andre behov enn en del av dem som svarer her, og selv drar med seg en fullframe med ymse optikk til ti-tusner av kr på fjelltur. I allefall i dag.

 

Uansett, jeg vil STERKT oppfordre trådstarter til å dra til en fysisk butikk, se på alternativene MED aktuell optikk (en prime tilsvarende ca. 50 mm på 35mm film er et bra utgangspunkt - de er stort sett skarpe, lette, bra lyssamling/justerbar dybdeskarphet, og ikke alt for dyre) - og så handle et par dager etterpå, når man har sett alternativene og fått tenkt seg om litt mhp. hva man faktisk trenger (uten selgeren hengende over skuldra).

 

Tenk også på at når du velger ett system - det være seg m43, Cannon, eller Nikon - så blir det fort at man samler opp litt optikk etc. for dette, som du trolig vil fortsette å bruke om du en dag vil kjøpe nytt "bakstykke". Jeg tror ingen av de nevnte systemene går ut av produksjon i nærmeste framtid, men tenk også på at det allerede ganske lille ytelsesgapet som eksisterer i dag mellom kamearaer med og uten speil (hvor m43 trolig leder ann) i framtiden trolig vil bli enda mindre.

 

Lykke til!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

hei jeg er en halveis nybegynner på speilrefleks, har lånt mine venners kamera mange ganger men ønsker meg nå et eget,

 

Hei og velkommen til forumet, får håpe du ikke blir skremt av all denne unødvendige "diskusjonen", men sånn er Internett dessverre :)

 

Anbefaler og kjøpe samme fabrikat som dine venner har siden dere kan dele erfaringer og du vil sikker føle deg mer komfortabel med samme fabrikat.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hei og velkommen til forumet, får håpe du ikke blir skremt av all denne unødvendige "diskusjonen", men sånn er Internett dessverre :)

 

Anbefaler og kjøpe samme fabrikat som dine venner har siden dere kan dele erfaringer og du vil sikker føle deg mer komfortabel med samme fabrikat.

 

Hehe, vi biter stort sett ikke nykommere - men det hender at nykommerene starter et lite bikkjeslagsmål ja. Ikke så farlig, sånn er nettet - prøv å diskutere noe så uskyldig som "emacs" vs "vi", som er to redigeringsprogrammer for uformatert tekst (alá notepad, bare med mye automatikk og stæsj), på et linuxforum - et en-setnings spørsmål blir da til mange mange maaaaange mange sider, helt til moderator går lei av drittslenging mellom normalt fornuftige mennesker og stenger tråden. De fleste forum har noen slike temaer...

 

Ellers, slutter meg også til hva Nautica sier - vurder å kjøpe det samme som vennene dine har slik at de lettere kan hjelpe deg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...