Gå til innhold

[HELP] Gjenbruk av gml raid disker


taleg

Anbefalte innlegg

Jeg har i flere år kjørt et raid 5 fra en Highpoint rocketraid 2320 kontroller (Hardware raid), med stor suksess, men i høst gikk jeg tom for plass og bestemte meg for å migrere over på nyere disker.

 

Etter en del miksing og flytting av data fra raid til backup og til bake var alt i orden, men da med massivt utvidet lagringskapasitet.

 

Det nye raidet fungerer strålende... så jeg kan ikke begynne å eksperimenter med kontrolleren selv om jeg mistenker at det kanskje kunne hjulpet.

 

De gml diskene (8 x WD 1tb, 4x green og 4x black) lå på hylla og støvet ned og jeg tenkte at de er fine lagringsdisker i andre mine maskiner som også har litt kapasitet problemer. Diskene ble sjekket rett før de ble tatt ut av raidet og alle var fult operative (i raidet vel og merke, med da riktig antall GB).

 

Og nå kom problemet, for de gamle diskene er umulig å behandle eller formatere med normale midler.

 

1. De rapporteres (når jeg klarer å lese de) som en ukjent partisjon som er alt for stor.

2. De andre maskinene henger i bios post fasen hviis jeg kobler de til og booter.

3. Har en sånn Usb-hdd dings (som takler ide og sata disker opptil 2 TB) finner diskene, men klarer ikke å gjøre en døyt med de og porb 1 er fortsatt da hjellende.

4. har testet med Gparted når jeg faktisk klarer å få et system til å lese disken og Gparted finner da en ukjent partisjon som er på 2 TB eller noe sånt og klarer ikke å gjøre noe med diskene..

 

Jeg har en test maskin tilgjengelig som jeg kan installere og test med, men jeg trenger HJELP..

 

Hvis mer info er ønskelig eller noe er uklart, så er det bare å gi meg beskjer

 

Hva må jeg gjøre for å kunne bruke de gml 1TB diskene som vanlige disker igjen ???

 

Håper på Hjelp fra en lett desperat

Jørgen

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du slettet RAID eller satte dem til Non-Raid disker før du fjernet dem fra Highpoint kontroller? Mulig det er dette som krøller det til for deg. Jeg mener at de fortsatt er "konfigurert" som RAID5 array disker.

Mener å huske jeg hadde noe tull med 3 disker jeg hadde i RAID0, de ville ikke funke før jeg satte dem tilbake i PC'en, gikk inn Intel RAID bios og satte dem til Non-Raid disker.

Lenke til kommentar

Det er akkurat det jeg ikke gjorde.. Jeg viste ikke bedre da, men vet veldig bedre nå for å si det sånn.

 

Jeg slo av maskinen og tok ut diskene uten å melde de ut av raidet... og nå så er kontrolleren satt opp med et nytt raid og nye disker og tar jeg ned det for å fikse de gml diskene mister jeg jo den nye raid configurasjonen og alt som ligger på det nye raidet..

 

Det må da finnes en måte å sette diskene til non-raid uten å gå via raid kontorlleren ??

Det er jo da det som blir det store spm !

 

Kan jeg kanskje bruke en annen raid-kontroller til å gjøre det mon tro ? (De fleste nyere hovedkort har jo raid støtte.. Problemet er bare at de maskinene her som har det nekter å boote med en av de raid diskene tilkoblet. Noe de trenger å være hvis jeg skal gjøre noe med de.. klassisk catch 22.

 

Ved et kriste tilfelle kan jeg selvsagt fake en disk feil i den nye raidet, og så bruke den plassen på kontrolleren til å fikse diskene (etter å ha slått av autorebuild på kontroleren, men det er noe jeg aller helst vil slippe å gjøre pga data integriteten og tiden det tar for en raid rebuid av den størrelsen.

Lenke til kommentar

Har du en Ubutnu (Fedora eller openSuSe) liveCD kan du prøve følgende kommand som SU (superuser/root) dmraid -r -E /dev/sdc Dette vil slette raid oppsettet på disken.

 

Men du bør sjekke hvilken disk du vil slette BIOS RAID metadata fra. Bruk fdisk -l til å finne rette disken, så hvis den blir f. eks. sde skirver du dmraid -r -E /dev/sde og all raid data vil bli slettet fra disken.

Det beste er å sette den disken du vil slette raid metadata på i et ekstern diskstajson eller noe slikt så du ikke bommer med disk som sagt.

 

Men det kan visst gjøres fra WIndows også ved hjelp av diskpart i cmd (ledetekst på norsk?). Kommandoer er:

diskpart

list disk

select disk X (from the list)

clean

 

OBS! tror du må kjøre cmd som administrator.

Endret av Chavalito
Lenke til kommentar

Vel da er dos ideen testet uten hell, dispart finner diskene uten prob, men de rapporteres som size=0 og used=0.. og det er jo veldig feil kan man si. Enden på leksa er diskpart gjorde null og niks (i admin modus).

 

Skal se om jeg kan få satt opp et clean system som klarer å boote med diskene uten å henge i bios post, for jeg til det kan jeg teste en liveCD (har alle du foreslå ;-))

 

Lurer veldig på hva den raid kontrolleren har gjort med diskene for at de skal bli så vanskelige å ordne med.

 

Vel funker ikke livecd ideen, kommer jeg til å bruke et av de hovedkortene med raid løsninger, slå på raid i bios, koble til disker (ex-raid), boote og se hva som skjer.. Det eneste som jeg kommer på etter det er den tingen jeg virkelig ikke har lyst til å gjøre.. (faile en disk i det nye raidet...)

 

Litt snodig at jeg sliter med å finne spesielt mye info om denne problemstillingen via google.. og det som er litt rart er at jeg tidliger har plukket ut disker av et raid for så å bruke de uten prob i et vanlig oppsett (etter litt PQMagic og formatering), så hva er forskjellig med det Rocketraid kontrolleren har gjort kontra det gml ide raidet (fra demotert server). Hadde jeg bare funnet noe utfyllende info hadde det irritert med en massiv dose mindre.

 

Vel planen for i dag er clean maskin m/livecd (ubuntu) og teste raid på HK.. håper at noe av det kan gi meg noe mer svar.

 

Ps. jeg har tidliger byttet en disk med bad sectors fra raidet og den kunne jeg fint formatere etter på.. så hva er forskjellig med disse diskene ?

 

Det som gjør med mest engstlig er at f.eks gparted forteller at disken har en ukjent partisjon og at størrelsen er (vel..) bærtur.. Ukjent, og pga ikke kan gjøre noe med den. Vel Jeg vil ha svar, om diskene er ødelagte for godt kan jeg leve med (veldig irriterende) men svar må jeg ha... sukk

 

Ny dag nye tester..

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Jeg blir mer og mer undrende over dette problemet.

 

Har nå testet flere av diskene og på maskinene med uefi boot og windows 7 (eller da en linux live cd) er det null tengt til liv, eller bios henger under boot fases pga drive error. (finner diskene, men kan ikke gjøre noe med dem hvis jeg bruker en "usb to sata" dings.

 

Så dro jeg fram en gml maskin med nf7-s chipsett og windows cp (kun 2 sata) og vips alle diskene blir funnet etter en kjap runde i med gparted. Diskene fungerer og jeg kan lagre ting på de.. no fuzz.

 

Flott, ikke sant.. men så tar jeg da en av de fiksede diskene (fungerer på den gml maskinien i win XP og linux) og kobler til et nyere hovedkort( flertall) (quad core støtte) og vips maskinene nekter å boote (Master boot record error elller noe sånt feil). Tar jeg diskene tilbake til den gml maskinen er alt iorden igjen..

 

Hva i hule heite er det som foregår ?

 

En av diskene har faktisk tilsynelatende kommet seg over problemet og ser nå ut til å fungere på en av de nye maskinene (sjekker disken for prob nå).

Driver å fiikser to disker til nå og gjør nøyaktig det samme som jeg gjorte på disken som fungerer.. så får vi se. Eneste forskjellen nå blir at disken som fungerer er en WD 1 TB Black disk, mens de andre er green disker..

 

Er det noen som har noen tanker ??

 

 

Oppdatering:

Jeg får ingen av Western Digital green diskene til å fungere under windows 7 på en nyere maskin, men jeg får alle diskene til å fungere på en eldre maskin (nf7-s chipsett) med både windows xp og ubuntu. Driver nå å prepper resten av black diskene for å se om dette er et rent "WD green" problem. Fungerer alle black diskene, tror jeg at jeg skal ringe WD i morgen for å få høre hva de tror om saken. For så langt så skjønner jeg absolutt ingenting..

 

Alle diskene fungerer fint på den gml maskinen, men ikke på nye maskiner ??

Hjelp

 

Oppdatering 2:

Så lang har jeg fått 3 av 4 WD 1 TB Black disker til å fungere uavhengig av hardware, os og tilkoblingsmåte (sata og usb->sata), driver å fikser nr 4 nå.

 

Har kjørt 4 av 4 WD 1 TB Green gjennom samme prosess og ingen fungerer på nyere maskiner uavhengig av OS og tilkoblingsmåte (sata og usb->sata)

 

Alle fungerer på gml maskin med chipsett nf7-S uavhengig av OS.

Hva kan være årsaken til dette,

Endret av taleg
Lenke til kommentar

Oppdatering 3:

 

Alle black diskene fungerer nå fint, men green diskene fungerer kun hvis de er koblet til sata kontrolleren på nf7-s hovedkortet.

 

De genererer samme feil på begge maskinene hvis de blir tilkoblet via usb->sata.

 

Dette forteller meg at her er det enten et flag eller instilling som raid kortet har satt som ikke blir slettet ved repartisjonering og mbr oppdatering, som nyere HK og usb->sata dingsen sjekker, men ikke nf7-s.

 

Skal teste å formatere mbr for å se hva som skjer da (har testet det tidligere, men ikke etter at jeg fikk black diskene til å funke (alle diskene har nå blitt kjørt igjennom samme prosess)

 

Alle sjekker av smart status ol, sier at alle diskene er i god stad (gml maskin) så lenge diskene er koblet til sata kontakten på HK (nf7-s). Kobles diskene til den nye maskinen fungerer kun black diskene og kobles diskene til via usb-sata fungerer kun også black diskene på båda ny og gml pc.

 

Det må være et element med de green diskene jeg ikke klarer å finne, en innstilling eller flag som ikke vises i noen av de programmene jeg her testet diskene i, men som den ny pc'n og usb-sata dingsen ser etter..

 

What the Fu*k ? hva i hule heite foregår ? Er det noen her som her noen ideer til meg ?

 

For jeg trenger hjelp ?

Lenke til kommentar

Kan du beskrive nøyaktig HVA du gjør med diskene på den gamle XP maskinen. Benytter du utelukkende Ubuntu Live-CD eller er du inne og roter i Diskbehandling.

 

Jeg tenker at om du får til å initialisere disken på nytt i diskbehandling og etterpå kjøre komplett disksjekk - om du da kommer noen vei videre?

 

[edit]

En annen ting jeg tenkte som du kunne prøve med den gamle maskinen, last ned Ultimate Boot CD, og kjør testverktøyet fra diskprodusenten.

Endret av geir__hk
Lenke til kommentar

Kan du beskrive nøyaktig HVA du gjør med diskene på den gamle XP maskinen. Benytter du utelukkende Ubuntu Live-CD eller er du inne og roter i Diskbehandling.

 

Jeg tenker at om du får til å initialisere disken på nytt i diskbehandling og etterpå kjøre komplett disksjekk - om du da kommer noen vei videre?

 

[edit]

En annen ting jeg tenkte som du kunne prøve med den gamle maskinen, last ned Ultimate Boot CD, og kjør testverktøyet fra diskprodusenten.

 

Vel, for å få diskene til å fungere må jeg først boote på ubuntu11.10 live cd og kjøre gparted. Så bruke Gparted til å opprette ms-dos boot sector, opprette en partisjon og formater disken. Etter å ha gjort dette kan jeg lese og skrive til diskene under ubuntu.

 

Så tar jeg ut cd og booter på en gml 80 GB hdd som har windows xp sp3 imstallert og der kan jeg da også lese og skrive til diskene. Trenger ikke å rote i diskbehandling eller noe sånt og disk check kkan jøres uten å finne noen feil.

 

Men kobler jeg til en av disse diskene via en usb->sata kontroller blir ikke disken funnet (vel disken blir funnet men kan ikke initialiseres hverken på gml eller ny pc), tar jeg så å rebooter og kobler disken som ikke ble funnet til det gml HK, blir den fortsatt ikke funnet. Først da jeg booter inn live cden igjen og kjører gparted (uten andre endrigner enn skifte av label) og så en reboot blir disken atter en gang tilgjengelig under windows XP og blir værende tilgjengelig ved reboot/kald boot.

 

Når disken er tilgjengelig fungerer den akkurat slik den skal og smart status er healthy..

 

Ultimate boot CD eller Hiren's boot CD finner ikke 1 TB diskene da kontrolleren de er koblet på trenger en driver for å fungere. Men Western Digitals egne verktøy er lastet ned og kjørt under win XP. Og alt blir merket ok...

 

Men blir disse WD green diskene blir koblet til en nyere maskin, vil ikke engang maskinen boote og det er umulig å komme inn i bios. får dog en feil melding om en eller annen kritisk feil i mbr..

 

Så lenge xp booter opp og finner diskene som beskrevet over, blir alle sjekker passert med glans. Og det er det som gjør meg så veldig forvirret..

 

Live cd'n finner diskene hver gang uansett hva som har blitt gjort.

 

Og det er da her jeg i første omgang trodde at diskene var i orden, men den totale forvirringen slo fort ned pga boot problemene på de nyere maskinene (testet på 2 maskiner med forskjellige chipsett, samme type feil oppstår)

 

Jeg mistenkte en liten stund en eller annen form for ide vs. achi problemaltikk pga manglende støtte i firmware ol. men nope det var det ikke.

 

Så nå sliter jeg med å forstå hvorfor de nye maskinene ikke klarer å boote med de diskene tilkoblet. Det blir generert en feil det er klart, men det er da en feil win XP ignorerer, men den mer moderne biosen ikke klarer å håndtere..

 

Er nå veldig forvirret... vil nå i første omgang finne ut av hva som forårsaker dette også hvis mulig fikse prob. (for diskene har jo fungert under windows 7 og det ny hovedkortet før det ble brukt i det raidet..)

Lenke til kommentar

Har du ekstern strømforsyning på den usb-til-sata dingsen din? Det kreves for 3.5 tommers disker...

 

Ja den har ekstern strøm forsyning.. Den fungerer med alle andre disker, untatt de 4 WD 1 TB green diskene, både nyere og eldre disker.. dvs Alt fra en 20 GB IDE til de 2 TB sata jeg har her, alle fungerer fint, bortsett fra de fire green diskene.. som for øyeblikket er koblet til en test maskin (den gml maskinen nevnt tidligere) og fungerer helt fint der.

 

Har faktisk testet usb->sata dingsen for jeg lurte på om det var noe galt med den en stund, men alle diskene jeg kobler til fungerer som de skal, bortsett fra de 4 WD 1 TB Green -GP og det er uavhengig hvilken maskin de kobles til. Det er derfor jeg vet at det er noe med de grren diskene..

 

Har kjørt en masse tester (ink berktøyene til Western Digital) og alle testene sier det samme, diskene er ok/healthy, ingen fail, slitasje elller andre typiske problemer.Må dog kjøre verktøyene i Win XP og linux, pga sata kontrolleren loades gjennom driver i OS. Noe som kan være årsaken de passerer bios på den gml maskinen. Ja jeg har tenkt på det også.

 

Problemene kommer hvis/når jeg tar de diskene og bare de 4, og kobler dem til en av de nye maskinene elller via den usb->sata saken. Og jeg vet at diskene tidligere har fungert når jeg gjør det.

 

Og hva slags type feil kan generere mbr error i bios på ny pc, error identifying disk på usb og like vel fungere helt fint på et gammelt nf7-s hovedkort ?

 

Det må være en instilling, setting eller check et eller annet sted som usb dingsenser etter, nye bioser sjekker og kontrolleren på nf7-s ingorerer, som da ikke har blitt affektert av, opprettelse av mbr, formatering, reformatering, tvangs setting av flagg, osv. Men hva kan det være ???

 

Vil tro at det har noe med mbr å gjøre siden de andre hovedkortene som loader diskene under boot henger på en mbr error (resume by pressing F1, som bare hopper skipper loadinga av de dsikene). Trenger en måte å totalt nuke disken på som flusher mbr og alle andre flags, settings og checks.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Rettelse: X th master hardrive error..

Eneste feilmeldingen jeg får på en nyere maskin, maskinen stopper under sjekking av diskene med feilmeldignen over og man kan da trykke F1 for å gå videre. Men gjør man det henger maskinen seg..

Trykker man DEL for å komme inn i bios, henger maskinen..

 

Har nå testet med msdos boot sektor og gpt boot sektor uten at det har noen ting å si.

 

Det rare er at diskene det gjelder fungerer helt fint på det gml nf7-s hovedkortet, ikke en eneste liten tegn på problemer en gang.

 

Men på en nyere maskin så kommer jeg ikke forbi hele post sekvensen uavhengig av hva jeg prøver på.

Jeg har vært utsatt for mange rare pc relaterte problemer med tiden, men dette skjønner jeg absolutt ingen ting av..

 

Jeg trenger ideer for jeg har nå testet alt jeg kommer på og samtlige hint jeg har funnet og fått. Vurderer å ringe WD for å høre om de har noen innspill.

Hadde diskene ikke funger i det hele tatt hadde jeg bare skrotet de, men denne selektive måten å fungere på er veldig forvirrende..

Lenke til kommentar

I WD test programmet.. har du noe valg om komplett sletting av disken der??

Har hatt div disker med sektor feil, som da har blitt godkjent etter en komplett wipe i testprogrammet :)

 

Mulig dette også kan løse ditt problem, enda det ikke er knyttet til sektor feil ;)

Endret av J@9
Lenke til kommentar

Vel alle diskene har blitt testet på tilsammen 4 maskiner. 3 stasjonære og en bærbar.

Hardware er alt fra et gmelt nf7-s hovedkort til asus p8z77-v pro, det er de to ytterpunktene.

Mellom der ligger den bærbare som ble kjøpt for 5 år siden og en som var ny når quad core kom på banen.

 

Tilkoblet via hovedkort og usb med usb->sata dings.

 

Usb dingsen failer på green dingsene uavhengig av hvilken maskin de er tilkoblet, så det eneste stedet green diskene fungerer er når de er koblet rett på nf7-s, men der fungerer de fint. Alle andre forsæk på å få liv i green diskene misslykkes.

 

Black diskene fungerer på alle maskinene uten prob. ink. tilkoblet vis usb-dings.

 

Og det er her min forvirring topper seg. for på den gml maskinene finger ingen verktøy en eneste feil på de green diskene ikke en gang WD's egne verktøy. Men noe må det jo være med de.

 

I tillegg så må jeg informere om at jeg har gjort det nøyaktige samme med alle diskene (green og black) etter at jeg fant ut av hva som skullle til for å få de ex-raid black diskene til å fungere. Og selv om de fungerer fint i alle senarioer så langt, så fins det kun et senario hvor jeg får liv i green diskene og det er tilbkoblet til kontgrolleren på nf7-s hovedkortet.

 

Det mest frustrerende er at ingen av de andre maskinene klarer å fullføre bios posting en gang før boot sekvensen henger og blir hengene til man tar strømmen eller trykker resett..

 

Og på nf7-s sier alle rapportene fra wd's egne programmer og to andre det sammen.. null feil, smart status -> null problemer..

 

Kort sagt jeg skjønner ingenting lengre.. for noe må det jo være, en eller annen instilling eller flag i diskene som fins i wd green men ikke i black.. vel det er i det minste det jeg mistenker, for så langt har jeg ikk ekommet en millimeter lengre med green diskene.

Lenke til kommentar

Jeg ville som sagt prøvd en full wipe via WD programmet..

Evt se om du får tak i firmware update til green diskene.

 

Har hørt at green disker ikke er noe særlig å bruke i raid.. men har selv 4x 1tb green i raid-5.

Dett raidet kjøres via en billig silicon image raid kontroller, og har vært innom flere maskiner dem årene jeg har brukt dem.

Har opplved mye ustabilitet.. men etter bytting av div s-ata og strøm kabler, så ser det ut til å ha stabilisert deg :)

Men kom hjem til en krasjet server idag.. så.. blir vel en dag med re-install når jeg orker.

Windows nekter å starte..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...