Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

plassering av varmeovner. Kaldras? Planter?


Anbefalte innlegg

Hei, jeg har flyttet inn i et hus der det ikke er særlig med oppvarming.

 

Jeg tenker å implementere natt- og dagsenking, og ønsker derfor litt ekstra kraftige ovner, for at det skal la seg gjøre å få temperaturen kjapt opp igjen etter en senknings-periode (hvis ovnene bruker 3 timer på å få temperaturen opp igjen, er mye av poenget borte)

 

Jeg tenkte å kjøpe panelovner på 2000W og plassere under vinduene, men så kom jeg nå til å tenke på dette med planter. Det kan jo være at man vil ha planter i vinduene. Vil de bli drept om man har en så kraftig ovn under vinduet? Planen er at den uansett skal skru seg av når rommet når 20-22grader, men rett over ovnen kan det jo bli ganske varmt (og tørt)..

 

Hva tror dere? 1200W går bra, men 2000W går ikke? Eller er det liten forskjell, all den tid det er en så kort periode ovnen står på for fullt?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Rommene er ca. 5*3,5*3.7m. Altså omkring 60-65m^3 pr rom. Jeg synes det er litt vanskelig å si hvor stort varmebehovet egentlig er i et rom før jeg har prøvd. Fyrer kun med ved nå, og vet ikke helt hvor mye vedovnen yter. Jeg mener at de rommene disse ovnene skal brukes i har en 16A kurs hver. Mulig det ene rommet har 13A.

 

Uansett: plasserer jeg en 2kW-ovn kan jeg sannsynligvis slippe unna uten å måtte plassere fler ovner når det er kaldt. Dessuten blir natt- og dagsenking mer effektivt jo fler watt man har, da gjenoppvarming kan iverksettes senere, og dermed blir perioden med redusert varmetap forlenget. Alternativet er å supplere med frittstående varmeovner når det er skikkelig kaldt. (Når det er beinkaldt bør jeg kanskje det uansett, men jeg tenkte å slippe dette størsteparten av vinteren) Det er ikke aktuelt med mer enn 1 panelovn pr. rom.

 

Produserer en 2KW ovn så mye varme at det blir ubehagelig å sitte i nærheten, eller evt. farlig å plassere møbler for nærme? (altså farligere enn på en panelovn med mindre effekt) Modellen jeg ser på har en overflatetemp. på max 82 grader i følge dokumentasjonen.

 

2kW ovner er store ja, men vinduene mine er 1,80m brede, og skal man ha ovner med samme bredde som vinduet blir det uansett stort. Spørsmålet er vel egentlig 12-1500W list vs 2000W panel :)

 

Men, takk for innvendingen, jeg klarer ikke helt å bli enig med meg selv her!

Lenke til kommentar

Har du en kurs pr. rom blir ikke belastningen noe problem men det er en stor missoppfatning at overdimensjonerte varmekilder gir bedre besparelse med natt og dagsenk.

Senker man temperaturen for mye skal det mere effekt til for å få temperaturen opp til komfortemperatur igjen.

Har man mere effekt går det fortere men det er alikavel like mange KWH som skal til for å varme det opp igjen så å gå for lavt i senkeperioden er ikke lønnsomt.

 

I dag finnes det flere adaptive styringssystemer som lærer seg tiden det tar å varme opp rommene og tar hensyn til dette slik at det man faktiusk stiller inn er tidene man vil ha en ønsket temperatur så tar styringen seg av resten og skrur på varmen så lang tid før som det trenges istdenfor at man selv skal stille inn dette eller overdimensjonere varmeovnene for å oppnå kjapp oppvarming.

Slikt blir det i hvertfall optimalt strømforbruk.

Lenke til kommentar

Er du sikker på at det du sier nå stemmer?

 

Si at du skal koke en liter vann: hva bruker minst strøm, å koke opp ved å tilføre 200W eller 2KW? Helt klart det siste, fordi det er et kontinuerlig varmetap så fort temperaturen på væsken er høyere enn luften rundt.

 

Så vidt jeg kan forstå gjelder akkurat det samme for oppvarming av hus. Jo høyere forskjell på inne-temp og ute-temp, jo høyere varmetap. Jo lenger tid ovnene bruker på å varme opp, jo større er varmetapet underveis. Jo lavere man kan tillate temperaturen å falle mens man er borte, jo mindre varme vil kunne lekke ut til omgivelsene.

 

Jeg har hørt din versjon før, men jeg får det ikke helt til å stemme. Er det en faktor her jeg har glemt?

Lenke til kommentar

Varmetapet er produktet av energiflyt ut av huset pr grad temperaturforskjell mellom inne og ute, ganget opp med tidsfaktor og temperaturforskjellen til enhver tid.

 

Med dette som utgangspunkt så vil det være naturlig å forvente at senking av temperaturen en periode i døgnet vil redusere energibehovet ettersom gjennomsnittlig temperaturforskjell vil reduseres.

 

Energiforbruket som går med på oppvarming av det kaldere rommet går i null ved at forrige gang rommet avkjøltes ble det ikke brukt effekt over en periode pga allerede oppsamlet varmemengde i veggene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...