Gå til innhold

19-åring dømt til 19 år i fengsel for drap på Hilda (98)


Anbefalte innlegg

Vi kan ikke begynne å sette prislapper på hoder til folk. "Åja, du drepte en narkoman, da slipper du unna med 4 år" liksom.

 

Vi haddet synket dypt om rettsamfunnet vårt hadde fungert på den måten..

Det kan vi vel, så lenge vi har noe objektiverbart. For Hilda Feste, så fins det god statistikk på levealder. For en narkoman, kan man bruke alder, og overdosestatistikk. Det går an å individualisere basert på etterprøvbare logaritmer, og ikke trynefaktorbasert straff.

Dessuten er straffesystemet empirisk sett allerede trynefaktor og preferansebasert, da det er vist at dommeres politiske preferanser er med og avgjør i saker med privatperson mot stat.

 

Dessuten kunne vil latt dette vært et forhandlingsargument mellom private straffeinstitusjoner, dersom Norge var et mer liberalt anarki. Da kunne f.eks politiforsikringen til Hilda forhandlet med politiforsikringen til gjerningsmannen, og blitt enige, eller kjempet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ang. straffen:

- Saken er sannsynligvis en av de mest alvorlige straffesakene etter krigen, med en så ung gjerningsmann.

Han påpeker at den er særlig brutal fordi den rammer en av de eldste innbyggerne i Os.

- Drapet alene ville gitt mellom 16 og 18 år i fengsel, fortsetter Torvund.

- Voldtekten alene er utmålt til seks års fengsel.

Fengselsstraffen settes noe ned på grunn av ung alder. Umodenhet og at han er tidligere ustraffet bidrar også til fradrag

Jeg synes straffen er ok, burde abselutt ikke vært noe mindre, han er gammel nok til å forstå sine handlinger.

Er det forskjell på ein 19-åring som utfører drap og ein 30-åring?

 

Eg reagerte på at straffa var så lang samanlikna med andre drapssaker her i landet. Ikkje ofte du ser personar som blir dømd til opp mot 20 års fengsel her i landet. Me brukar det kanskje for lite, men eg forstår ikkje kvifor akkurat denne saken er så mykje verre enn mange andre.

 

 

Si meg, er det en eneste av de som er tilstede her som har lest dommen? Som var tilstede under hovedforhandling? For hvis ikke har man et helt ekstremt tynt grunnlag for å uttale seg om straffeutmålingen i en enkeltsak.

Har du? Og eventuelt ein kommentar til straffa?

Lenke til kommentar

Synes det er galskap å gi så unge mennesker så lange fengselstraffer, uavhengig av hvilket lovbrudd de har utført. De fleste av oss kan rehabiliteres og settes tilbake til samfunnet hvor vi kan være en ressurs. Å låse bort denne guttungen løser ingen ting, han skulle heller ha fått 5 års forvaring hvor det hadde da blitt vurdert om han kunne settes tilbake til samfunnet eller om straffen hadde måtte blitt forlenget.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Finnes det oversikt over saker der den tiltalte har fått 15+ års fengsel her i landet?

 

Ikke som jeg har kunne finne. Men rask Googling viser at det er mange slike dommer i årenes løp. Orderudsaken, Namdalsaken, politidrapene på Austbø, drapene på Søndre land, Overhalladrapene, Viggo Kristiansen, Arnfinn Nesset, Millehaugen og Dad, Hussain, Hårstad, Jabr, Khan, Fritz Moen (som var uskyldig), for å nevne bare noen av dem som har fått maxstraffen på 21 år. (Noen av dem med forvaring.)

 

Så jeg antar at det ikke er så sjelden som vi tror at folk får mer enn 15 års fengsel.

 

Geir :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er vel ikkje for moro at straffesaker som dette pågår over lengre tid. Dommen blir gitt basert på alt som dukkar opp i løpet av heile saksgangen. Det er eit stort rettsapparat involvert og fleire detaljar enn folk flest kjenner til.

 

Trur ikkje det er mange som har for vane å lese dommar i saker som dette, med mindre dei er spesielt interessert eller utdanna innan jus. Det vetle som kjem fram i media er sjølvsagt ikkje nok til å kunne vurdere dommen.

Sjølv om ein les dommen har dei fleste langt frå kunnskapen om lov og rett som skal til for å vurdere straffa.

Lenke til kommentar

Synes straffen er for lav.

 

Burde vært 21 år.

 

Her fikk en dobbeltdrapsmann på ca 20 år 21 års fengsel for mange, mange år siden.

"Ryktene" sa at han gikk på medisiner og hadde brukt alkohol, men selv dette var ikke formildende og ble ikke tatt hensyn til.

 

Her er det i tillegg snakk om voldtekt av ett gammelt menneske i tillegg til drap.

Lenke til kommentar

Synes straffen er for lav.

 

Burde vært 21 år.

Selvom det er et drap så gir ikke dette automatisk 21 års fengsel…

 

Straffeloven §233, første ledd

Den, som forvolder en andens Død, eller som medvirker dertil, straffes for Drab med Fængsel i mindst 8 Aar.

Mannen kunne altså straffes til minst åtte år hvis det hadde vært et forsettelig drap, men han brukte drapet for å skjule en annen forbrytelse, voldtekten, og §233 andre ledd sier:

Har den skyldige handlet med Overlæg, eller har han forøvet Drabet for at lette eller skjule en anden Forbrydelse eller unddrage sig Straffen for en saadan, kan Fængsel inntil 21 år anvendes. Det samme gjælder i Gjentagelsestilfælde samt, hvor forøvrigt særdeles skjærpende Omstændigheder foreligger.

 

Mannen kan dermed dømmes med inntil 21 års fengsel. Voldtekten alene kan dømme han til 10 år, Straffeloven §192 første ledd, a), og minst 3 år, Straffeloven §192 andre ledd, a).

 

Summa sumarum kvalifiserer dette til 21 års fengsel slik jeg forstår det, men dommeren trakk fra to år grunnet mannens unge alder og hans redusert intellektuell kapasitet - derfor ble det nitten år.

Lenke til kommentar

Jeg synes 19 år er alt for lite, men jeg mener 21 år også er for lite. Sett i forhold til at 21 år er maksstraff (dersom du ser bort i fra forvaring) så er det vell en grei straff.

 

Personlig mener jeg at de norske strafferammene er alt for lave, og i noen tilfeller helt merkelige. For eksempel synes jeg det er rart at de som begår voldtekt ofte sitter inne mye kortere tid enn de som begår økonomisk kriminalitet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...