Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Idiotpåstanden: "Kjøtt er sunt"


Rosario

Anbefalte innlegg

Syns denne var bra om det som var verdens eldste som ble 122:

His wealth made it possible for Calment never to have to work; instead she led a leisured lifestyle, pursuing hobbies such as tennis, cycling, swimming, rollerskating, piano, and opera. Calment smoked from the age of 21 (1896) to 117 (1992),[2][15] though according to an unspecified source, she smoked no more than two cigarettes per day.[16] After her operation, Calment needed to use a wheelchair. She weighed 45 kilograms (99 lb) in 1994.

Calment ascribed her longevity and relatively youthful appearance for her age to olive oil, which she said she poured on all her food[5] and rubbed onto her skin, as well as a diet of port wine, and ate nearly one kilogram (2.2 lb) of chocolate every week.[12]

 

http://en.wikipedia..../Jeanne_Calment

 

Så rødvin og 2 sigaretter, daglig, relativ kraftig undervekt og1 kg sjokolade i uka, pluss olivenolje overalt. Tydelig at kombinasjonen av lav vekt og slank kroppsfasong, lav kroppshøyde (lite veksthormoner), lite totalkolesterol, men mye HDL (som antageligvis) er viktig og i tillegg lite stress er oppskriften.

 

det var nå et svært tynt eksempel! Og Wikipedia sier så mangt...Man skal ikke tro alt!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Syns denne var bra om det som var verdens eldste som ble 122:

His wealth made it possible for Calment never to have to work; instead she led a leisured lifestyle, pursuing hobbies such as tennis, cycling, swimming, rollerskating, piano, and opera. Calment smoked from the age of 21 (1896) to 117 (1992),[2][15] though according to an unspecified source, she smoked no more than two cigarettes per day.[16] After her operation, Calment needed to use a wheelchair. She weighed 45 kilograms (99 lb) in 1994.

Calment ascribed her longevity and relatively youthful appearance for her age to olive oil, which she said she poured on all her food[5] and rubbed onto her skin, as well as a diet of port wine, and ate nearly one kilogram (2.2 lb) of chocolate every week.[12]

 

http://en.wikipedia..../Jeanne_Calment

 

Så rødvin og 2 sigaretter, daglig, relativ kraftig undervekt og1 kg sjokolade i uka, pluss olivenolje overalt. Tydelig at kombinasjonen av lav vekt og slank kroppsfasong, lav kroppshøyde (lite veksthormoner, 150-155cm er de fleste over 110), lite totalkolesterol, men mye HDL er viktig og i tillegg lite stress er oppskriften.

 

Superb eksempel! Har du informasjon om hvor hun budde eller om hun brukte "wood ashes" aktivt?

Lenke til kommentar

Sorry Zeph, det er ofte slik eit ein overser gode inlegg! Ironisk, ikkje sant?

 

Eg må først påpeike at dine kjelder er wikipedia - ei klypa med salt er kanskje ein god ingrediens?

 

Di andre kjelde er frå folk som tydeligvis trur at høgt kolesterol er ein sjukdom, når det eigentleg ikkje medfører nokon ting men berre er eit sympton, så her må du nesten sjølv kome med noko solid data.

Det fine med Wikipedia er at det meste har referansar.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21385506

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8297185

 

Er det godt nok?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det du linker til er jo like ignorant som det du, overraskande nok, sjølv seier: Ja, dei tykkjer vertfall å se på det som symptom istedet for løysing!

Okey. Din tur å vise til andre kjelder enn deg sjølv at kroppen produserer 1:10 av kolesterolnivået.

 

In any case, what is often forgotten is that the body actually makes more cholesterol (in the liver) than most people would eat in a day. As well, the body tend to adapt to changing dietary cholesterol intakes. When you eat less dietary cholesterol, the body will make more; when you eat more, the body makes less.

 

And this is why a lot of the concern over dietary cholesterol per se is a bit misplaced; for most people the intake of dietary cholesterol has little to no impact on blood cholesterol on the first place. It’s worth mentioning that a certain percentage of people seem to be responders to dietary cholesterol intake in terms of how their blood cholesterol is affected.

http://www.bodyrecomposition.com/nutrition/a-primer-on-dietary-fats-part-2.html

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hva dette er er ganske nytt for meg (ikke still spørsmål)

 

http://optimumnutrit...egetables-fats/

 

Cholesterol is a health-promoting substance.

 

Coenzyme Q10 (Ubiquinone)

 

Coenzyme Q10 is a fat-soluble antioxidant that is found in virtually all cell membranes, hence its alternative name "ubiquinone." The antioxidant activity of vitamin E requires the CoQ10 to be available, to which vitamin E will pass on the unpaired electron (free radical) that it has scavenged. CoQ10 also acts as an anti-oxidant independently, protecting against DNA damage and other forms of oxidative damage caused by the consumption of excess polyunsaturated fatty acids.

 

In fact, the use of statins can decrease the body's synthesis of coenzyme Q10 by as much as 40%!1

 

Functions of Coenzyme Q10

According to The Doctor’s Heart Cure, the organs of wild, grass-fed animals have up to ten times more CoQ10 than the organs of grain-fed animals. "Unless you regularly consume wild game or eat internal organs of grass-fed animals," Dr. Sears writes, "it is difficult to maintain good blood levels of CoQ10 from dietary sources alone."3

 

Reindeer muscle meat was found to have dramatically higher coenzyme Q10 levels than beef or pork, rivaling those found in the hearts of other animals. The studies from which the data were drawn did not give information on feed, so perhaps this is attributble to the feed of the animal, as Dr. Sears claims.

Since coenzyme Q10 synthesis declines with age, it becomes more important to obtain it from the diet.

 

For the Standard American Diet (SAD), this essentially means from supplements. Dr. Sears has measured the CoQ10 status of hudreds of patients at the Center for Health and Wellness and reached the following conclusions:

  • Young people (those in their twenties and younger) almost always have adequate levels of CoQ10.
  • CoQ10 deficiencies are common in people in their forties and beyond.
  • Long-duration endurance exercisers tend to have lower levels of CoQ10.
  • Deficiencies in CoQ10 are very common in patients with heart disease, high blood pressure, diabetes, or low HDL cholesterol.
  • CoQ10 levels are often low in those avoiding red meat and extremely low in vegans.

Appendix: Food Composition Table — The Distribution of Coenzyme Q10 in Foods

 

Food Item Coenzyme Q10 (mcg/g)

Reindeer 157.9

Beef heart 113.3

Sardine 64.3

Mackerel 43.3

Beef liver 39.2

Beef 31.0 – 36.5

Sesame oil 32.0

Chicken 14.0 – 21.0

Yellow tail fish 20.7

Horse mackerel 20.7

Pistachios, roasted 20.1

Walnuts, raw 19.0

Hazelnuts, roasted 16.7

Tuna fish, canned 15.9

Baltic herring 15.9

Pollack, frozen 14.4

Sweet almond, roasted 13.8

Spinach 10.2

Lard 10.0

Broccoli 8.6

Rainbow trout 8.5

Butter 7.1

Chestnuts, raw 6.3

Flat fish 5.5

Egg 1.2 – 3.7

Sweet Potato 3.6

Blackcurrant 3.4

Sweet pepper 3.3

Garlic 2.7

Pea 2.7

Cauliflower 1.4 – 2.7

Carrot 1.7 – 2.2

Egg plant 2.1

Cheese 2.1

Bean 1.8

Cabbage 1.6

Strawberry 1.4

Orange 1.4

Apple 1.3

Chinese cabbage 1.0

Onion 1.0

Potato 0.5 -1.0

Clementine 0.9

Tomato 0.9

Orange juice 0.3

Endret av Rosario
Lenke til kommentar

Vil starte med å si at jeg personlig er veganer, men er det utelukkende på grunn av etikk, og at jeg er skeptisk til at et vegant kosthold definitivt er sunnere enn et altetende kosthold. Jeg er dermed ingen nøytral part i denne diskusjonen.

 

Siden det er først veldig nylig at en stor del av verdensbefolkningen har begynt å dø av å spise for mye "feil" mat heller enn å spise for lite av alt mulig rart, tror jeg at å legge for mye vekt på spisevaner før 1900 er ganske poengløst når man skal gå inn på et tema på en så overfladisk måte som man gjør på et forum. Uansett, jeg tillater meg dette:

 

Jeg tror ikke noe særlig på at kjøtt skal være så veldig usunt. I gamledager så levde folk på flere kilo kjøtt i uken og de tok ikke noen særlig skade av det.

 

Definer "gamledager" og oppgi en kilde på dette.

 

Jeg tror du vil få et problem i at om du med "gamledager" mener før 1900, så rakk man sjeldent dø av kreft, eller andre ofte langtidsvirkende sykdommer, før man døde av noe annet (men det er klart at det ikke hjelper å ha lungekreft hvis man får en lungebetennelse). Snakker du om de "gamledagene" da dine oldeforeldre og besteforeldre levde, så vil du nok ganske raskt se at i lag med at forventet levealder stiger, så gjør også tilfeller av sykdommer som kan være knyttet til mat gjøre det.

 

Det finnes selvfølgelig godt fagstoff som tar for seg ernæring i en historisk kontekst. For å ta et veldig lokalt eksempel: man kunne for eksempel for ikke lenge siden lese en artikkel i VG Helg (mulig at det var et tilsvarende helgemagasin fra en annen avis) om hvordan kreft og hjertesykdom gikk ned i Norge under den tyske okkupasjonen, en tid da vi spiste betydelig mindre kjøtt fra landdyr, mere grønnsaker og mere fisk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

De store som har skjedd siden 1900

  • Barnedødelighet redusert dramatisk (XXL)
  • Død som følge av ulykker er redusert (vi har fått sykehus)
  • Hygiene forbedret og smittsomme sykdommer nesten utryddet

------------------------------------------------------------------------------

Dramatisk økning av levealder allerede her

 

(Hvis man overlevde fødsel, ulykker og smittsomme sykdommer da levde man lenge før og)

Endret av Rosario
Lenke til kommentar

Det finnes selvfølgelig godt fagstoff som tar for seg ernæring i en historisk kontekst. For å ta et veldig lokalt eksempel: man kunne for eksempel for ikke lenge siden lese en artikkel i VG Helg (mulig at det var et tilsvarende helgemagasin fra en annen avis) om hvordan kreft og hjertesykdom gikk ned i Norge under den tyske okkupasjonen, en tid da vi spiste betydelig mindre kjøtt fra landdyr, mere grønnsaker og mere fisk.

 

Hun dama som ble 122 år gammel dynket visst alt i oliven olje (det skal visst kunne øke HDL uten å øke LDL). Lurer på hvor gammel hun hadde blitt hvis hun brukte palmeolje istedet.

http://en.wikipedia....Natural_sources

http://en.wikipedia.org/wiki/Saturated_fat#Cancer

Endret av festen
Lenke til kommentar

Jeg tror det er viktig å sjekke hva bøndene bruker som kunstgjødsel, og hva slags for dyrene spiser.

 

Elg og rein*****

Fjellbeitet sau****

Høns på småbruk***

Fabrikkhøns*

Villbær*****

Storfe, svin**

Økologiske poteter**

Grønnsaker*

Egne grønnsaker***

Askeforet grønnsaker*****

Hvit hvete

 

Skillet kjøtt-vegetar har jeg forlatt.

Endret av Rosario
Lenke til kommentar

utmark - økologisk jordbruk <--> moderne jordbruk - hermetisert - ferdigmat

eller

kjøtt <--> vegetabilsk

 

Hvis man vil unngå mangelsykdommer da hjelper det neppe å spise havre/rug/grønnsaker fra mangeljord (planter produserer ikke mineraler selv)

Hvis man vil unngå mangelsykdommer da hjelper det neppe å spise storfe foret med gress fra mangeljord (det blir ikke mineraler i kjøttet hvis de mangler i foret)

Endret av Rosario
Lenke til kommentar

Hun dama som ble 122 år gammel dynket visst alt i oliven olje (det skal visst kunne øke HDL uten å øke LDL). Lurer på hvor gammel hun hadde blitt hvis hun brukte palmeolje istedet.

http://en.wikipedia....Natural_sources

http://en.wikipedia....ated_fat#Cancer

 

Jeg er litt usikker på hvorfor dette er relevant med tanke på det jeg postet? Uansett, jeg tror hverken olivenolje eller palmeolje var vanlig kost for nordmenn på den tiden. Jeg vet at tran ble mye brukt slik vi i dag bruker olje (steking, og i noen mindre grad baking) og at man også spiste endel margarin. Hva slags fett som den margarinen stammer fra vet jeg ikke.

Lenke til kommentar

utmark - økologisk jordbruk <--> moderne jordbruk - hermetisert - ferdigmat

eller

kjøtt <--> vegetabilsk

 

Hvis man vil unngå mangelsykdommer da hjelper det neppe å spise havre/rug/grønnsaker fra mangeljord (planter produserer ikke mineraler selv)

Hvis man vil unngå mangelsykdommer da hjelper det neppe å spise storfe foret med gress fra mangeljord (det blir ikke mineraler i kjøttet hvis de mangler i foret)

 

Det er derfor alle domestiserte dyr får pellets.

Lenke til kommentar

Jeg er litt usikker på hvorfor dette er relevant med tanke på det jeg postet? Uansett, jeg tror hverken olivenolje eller palmeolje var vanlig kost for nordmenn på den tiden. Jeg vet at tran ble mye brukt slik vi i dag bruker olje (steking, og i noen mindre grad baking) og at man også spiste endel margarin. Hva slags fett som den margarinen stammer fra vet jeg ikke.

 

Jeg er spesielt interessert i hva slags fett som ble brukt i sjokoladen på hennes tid, sammenlignet med i dag. Jeg tror den slags stordrift og profitthensyn som finnes i dag utelukkende virker negativt.Hun spiste en kilo i uka, visstnok, hvis alle vanene ikke bare er en hype for at hennes prestasjon skal virke større på en måte.

Lenke til kommentar

Ha, ha! Jeg må le! Alle dyr som føder unger eller som skal pare seg får kraftfor. Dette gjelder særlig melkekyr osv... Kunstgjødsel er tilsatt en del mineraler også kjent som makro næringsstoffer eller mikro næringsstoffer. Hoved næringsstoffene i kunstgjødsel som f eks Fosfor, kalium, magnesium, nitrogen osv kalles grunn næringsstoffer. Jeg anser ikke den økende bruken av kunstgjødsel til bruk på plantene som farlig på noen måte. Jeg anser heller ikke at man ikke får i seg nok mineraler osv når man spiser konvensjonelle matvarer i form av kjøtt. Fosfor og alle næringsstoffer er det samme uansett om de blir tilført i jorden eller om de er der fra før av. Næringsstoffer er næringsstoffer...

 

La nå ikke dette bli en bonde diskusjon, men la det heller være en diskusjons tråd om kjøtt er sunt. Jeg følte at jeg måtte ta med det jeg skrev her i og med at det har vært temmelig mange rare utsagn i denne tråden.

Endret av BirgerCaC
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...