Gå til innhold

Rydde oljesøl med bobler/skum


Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg fikk en finurlig ideè igår når jeg lå i boblebadet :p Når man har damer i huset, er det ikke et ukjent fenomen at badet er fult av hår, i dette tilfellet også boblebadet. Etter å ha tilsatt litt "badeskum" og satt på luftdysene, merket jeg at hårene samlet seg på toppen av skummet i boblebadet. Slik som hos alle andre menn, så er det først i dusjen/badet at man løser verdensproblemene :!:

 

Dette fikk meg til å fundere på man kan bruke bobler/skum til å rydde opp oljesøl fra havet, ved å pumpe inn luft (evt noe skumdannende) under området hvor det er oljesøl, slik at oljen samler seg i skummet, og man dermed enkelt fjerne oljen.

 

Noen her som har synspunkter ?

- typisk meg om dette allerede er en godt utviklet teknologi nå :p

 

Mvh

 

Weey

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Oljen er "enkel" å samle opp, da den flyter oppå vannet. Man legger en flytende pølse rundt, og snurper denne sammen, og fører oljen inn over kanten i et kar i opptakslekter/båten.. Problemet er at det stort sett ikke er bra vær der det skal samles opp olje. Derfor blir det an vanskelig prosess å samle den opp med mye bølger og vind. Da klarer man ikke å legge ut disse Pølsene/lensene for så å samle det effektivt inn.

Når bølgene pisker, blandes en del av oljen også med vannet, og den er ekstra vanskelig å samle opp..

 

Så stort sett er det været som er utfordringen når man skal få opp oljen..

Lenke til kommentar

Når olje og vann piskes sammen, så dannes det et slags skum. Det vet alle som har hatt en bil med ødelagt toppakning eller sprikk i toppen eller blokken, slik at motoroljen blandes med kjølevannet.

 

Tilsetter man såpe (for å danne skum), så gjør såpa at fettet i olja bindes til vannmolekylene, og olja blir dermed vanskeligere å fange og ta opp. Det er denne bindingen som gjør at såpe brukes til å vaske hender, kropp og klær, såpa gjør at vannet klarer å løse opp og skylle av fettet som skitten sitter i.

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar

Fenomenet med å få oljen til å feste seg til noe for å samle det opp er ikke uprøvd, et kjapp runde med google-fu gir deg f.eks.

denne teknikken. Problemet med den er at det fortsatt må samles opp. Det nytter ikke å bare strø massevis av høy (eller skum) ut i havet for å binde oljen dersom du lar det drive inn til kysten uansett. Problemet ligger i å samle oljen, og begrense hvor den kan flyte/drive. Dersom man først har lykkes med det er det like lett å suge opp oljen med pumper, som det er å plukke opp en olje-skum eller olje-høy blanding med hov.
Lenke til kommentar
Når olje og vann piskes sammen, så dannes det et slags skum. Det vet alle som har hatt en bil med ødelagt toppakning eller sprikk i toppen eller blokken, slik at motoroljen blandes med kjølevannet. Tilsetter man såpe (for å danne skum), så gjør såpa at fettet i olja bindes til vannmolekylene, og olja blir dermed vanskeligere å fange og ta opp. Det er denne bindingen som gjør at såpe brukes til å vaske hender, kropp og klær, såpa gjør at vannet klarer å løse opp og skylle av fettet som skitten sitter i.

 

Det er også dette som gjer at ein før brukte Zalo eller liknande vaskemiddel for å fjerne oljesøl.

Fortsatt bruker enkelte privatpersoner og useriøse aktører denne metoden for å "rydde opp" etter mindre utslepp av olje.

Såpa gjer at oljen synker, så sjølv om miljøskaden er uforandra så vil dette såpetrikset få det til å sjå ut som at oljen er fjerna.

Lenke til kommentar

hvorofr gjør det så vanskelig da? Dispersant system ombord i skip tar det. det er også noe såpe greier. virker som at nye skip idag velger dette da NOFO har laget et nytt krav om det. alle FSV-Field support vessel skal vell ha det nå. dette er skip som skal passe på oljeplattformer i Nordsjøen. disse skal ivareta ting som brannslukking, redning oppdrag, oljevern osv.

 

http://www.jason.no/Products/DISPERSANT-SYSTEMS-NEW

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...