Gå til innhold

Byfolk og fordumming


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

nordmenn vil jo helst spise norsk mat. det er som tidligere nevnt skummelt å ikke være selvforsynt ved en eventuell matkrise i verden.

Ved en matkrise vil sannsynligvis prisen gå opp, det burde ikke være noe problem for staten å fyre på med oljefondet, om nordmenn skulle sulte.

Dersom det er umulig å skaffe mat noen steder; vil jeg tro at Norge ikke er rustet til å klare seg igjennom en slik matkrise.

 

Utenlansk mat er "like ordentlig"

 

Jeg tror du lever i en verden hvor du vurderer mat etter smak, utseende, og innpakning. Red Bull får 10 poeng med slike mål (noen land har forbudt Red Bull)

Hvilken verden lever du i da?

Lenke til kommentar

Muesli - Man kan velge mellom 100 typer i store svenske dagligvarebutikker ... og alt sammen er kornsorter dyrket på samme mangelfulle måte... halvparten med tilsatt sukker.

Hvis man bestiller kosttilskudd fra USA ... så er det forbudt hvis hva man leser ikke er en misforståelse

 

Et eksempel på hvordan mineralmangel (her kopper) svekker blodårene og hvor farlig det er - når aneurysm'en brister er effekten som å bli truffet av en kule. 70% dødelighet ca, og døden inntreffer før man når sykehus, så legene kan ikke gjøre noe fra eller til. Dette var et 30% tilfelle.

http://www.diskusjon...

Endret av Rosario
Lenke til kommentar

Jeg bryr meg ikke mye om hvordan supplementer smaker. Barn må ha det med sjokoladesmak, de er smaksorienterte. Mange voksne i Norge har IQ som barn, og lever med fotball på TV.

 

Det er sent på kvelden, så det er mulig at jeg misforstår. Men sier du her at vi ikke bør spise importert mat framfor egenprodusert mat fordi barn må ha sjokoladesmak? Hva er sammenhengen? Hva tror du barn livnærer seg på utenfor Norge?

 

For øvrig står norsk jordbruk bare for halvparten av alt kornet nordmenn spiser i dag, og sannsynligvis enda mindre i takt med innvandring og befolkningsvekst, samtidig som jordarealene kunne blitt brukt til å bygge boliger, som vi har manko på i dag. Det er ekstremt usannsynlig at Norge vil bli fanget i en krig der matimporten stanses, men selv om det skjedde, ville vi ikke ha kjangs til å brødfø hele befolkningen på vår egen produksjon uansett.

 

Uavhengig av det, er det litt spesielt at vi betaler mer skatt enn nødvendig for at staten skal subsidiere et ulønnsomt jordbruk, slik at maten vi kjøper er dyrere enn den ellers ville vært. Hvis vi la ned vårt eget jordbruk og importerte alt korn ville det blitt betydelig billigere, også korrigert for transportkostnader. Transport av gods er ikke dyrt. Fisken vi henter opp fra Nordsjøen i dag blir sendt til Kina og foredlet der, før den blir sendt tilbake til oss. Det er faktisk billigere å sende fisken vår halve jorda rundt to ganger framfor å foredle den selv.

 

Folk bør selv få velge hvilke matvarer de vil spise. Selv har jeg ingen geografiske preferanser. Hvorfor er norsk korn så mye bedre enn annet korn? Smaker det annerledes? Hvis det virkelig var slik at folk flest foretrakk norsk korn framfor annen billigere korn, ville markedet justert seg selv og det ville ikke være behov for jordbrukssubsidier.

Lenke til kommentar

Jeg mener jeg leste om en som hadde regnet ut at selv om vi hadde utnyttet all fruktbar jord i norge så ville vi fortsatt ikke være selvforsynte. For ikke å snakke om det at vi hadde hatt store problemer med å produsere variert nok. Det funker dårlig å leve på bare poteter og korn uansett, eneste frukten vi har er jo omtrent epler, og selv det er vi i dag veeeeldig langt fra å være selvforsynte med. Fisk hadde vi klart å fikse, men ikke nok kjøtt.

Lenke til kommentar

Litt presisering

 

Smaksorienterte folk

De vil si at en kald Fanta er bedre enn nypresset appelsinjuice (det blir tamt når appelsinene er temperert i utgangspunktet og det er varmt)

 

Fanta er best!

 

Kvalitetsorienterte folk

De vil si at lunken, nypresset appelsinjuice likevel er bedre enn en kald Fanta

 

Nypresset appesinjuice er best!

 

Her har vi uenighet om hva som er best. Selve målestokken for "best" er forskjellig.

 

Hvorfor er norsk korn så mye bedre enn annet korn? Smaker det annerledes

 

Staten må glemme hva som smaker best. Staten må tenke på de 30? per dag som dør av hjertekar-sykdom. Årsakene ligger i maten, manglene i maten, som bare øker.

 

Angående selvforsyning

Norge og Sverige har utmerkede forhold for å klare seg uten matimport. Erfaringene fra siste krig er at nordmenn ikke led men levde lenger med krigsdiett enn hva som var tilfelle før og etter krigen.

Endret av Rosario
Lenke til kommentar

Det produseres mye bra mat og drikke i Norge og selv har jeg ikke vært på en eneste "harryhandel", men jeg forstår at folk fristes av kombinasjonen lavere priser og større utvalg, enten man er en matkjenner eller bare fattig. I lengden blir det også kjedelig å spise de samme produktene fra de samme produsentene og man når etterhvert et punkt der man har spist det meste av det som er å få opptil flere ganger. At man skal tvinges til å spise mest mulig nasjonalprodusert mat er forøvrig en utrolig spesiell politikk og landbruket i Vest-Europa ser ut til å klare seg utmerket til tross for at de alle konkurrerer med langt billigere land i sør og øst. Scenarioet der nordmenn lider sultedøden fordi landet ikke er selvforsynt når all import stopper opp er så usannsynlig at det blir galskap å ta høyde for det.

 

Kort sagt; vi har en landbrukspolitikk som er autoritær, paranoid, xenofob og usosial.

Lenke til kommentar
Hvorfor er norsk korn så mye bedre enn annet korn? Smaker det annerledes

 

Staten må glemme hva som smaker best. Staten må tenke på de 30? per dag som dør av hjertekar-sykdom. Årsakene ligger i maten, manglene i maten, som bare øker.

 

Angående selvforsyning

Norge og Sverige har utmerkede forhold for å klare seg uten matimport. Erfaringene fra siste krig er at nordmenn ikke led men levde lenger med krigsdiett enn hva som var tilfelle før og etter krigen.

 

Antyder du at norsk mat hindrer hjerte- og karsykdommer i større grad enn annen mat? Har du i så fall en kilde på det?

 

Hvorvidt "krigsdietten" var sunnere enn den normale dietten vet jeg ikke, men det jeg vet er at folk sjelden kunne spise seg mette og at illegale varer sirkulerte i massevis på svartebørsen for de som hadde midler til det. Men hvis du absolutt vil leve på en krigsdiett, så er det ingen som vil hindre deg i det selv om vi tillater at flere og billigere matvarer kommer på det norske markedet.

 

Har du en kilde på at Norge og Sverige klarer seg på egenhånd? Norge gjør i hvert fall ikke det, så Sverige må produsere enorme mengder ettersom de er i stand til å fôre sine 9 millioner innbyggere i tillegg til den halvparten nordmenn vi ikke klarer å fôre selv. Uansett er det en liten trøst så lenge tollmurene mot Sverige er like høye som murene mot resten av verden.

Endret av Zarac
Lenke til kommentar

Krigsdiett

 

Kreftsykdom og hjertekar-sykdom er to av de vanligste dødsårsakene

 

http://www.vg.no/hel...?artid=10046855

en klassisk, norsk studie som viser kraftig reduksjon i dødsfall forårsaket av hjerte- og karsykdom i perioden 1940-1945.

....

- Strøm & Jensens arbeid er veldig godt kjent i forskningsmiljøer, og det har vært mye diskusjon rundt disse resultatene. Det er ingen tvil om at statistikken er riktig, men spørsmålet vi må stille er hva som forårsaket nedgangen, sier professor i medisinsk historie, Øivind Larsen.

Strøm & Jensen mente de gode resultatene skyldes en kraftig reduksjon av kjøtt, melk, fløte, margarin, ost, egg, sukker og kaffe i kosten som følge av rasjonering og vareknapphet under krigen. Den nye «krigsdietten» bestod av mer fisk, kornprodukter og grønnsaker

 

 

Kost for å holde seg frisk

http://www.vg.no/bil...?artid=10068766

 

Johannes Johnsen (95) er både kreftfri og demensfri.

 

Kreftstatistikk USA

1940 1 av 16 får kreft

Idag 1 av 3 får kreft

 

Hva som skjer er at mat og miljø ødelegges

Endret av Rosario
Lenke til kommentar

Det blir lettere å spise sunt hvis utvalget er større og prisene lavere. Det er for opplagt til å diskuteres. Det som kan problematiseres er landbrukspolitikken rolle i forhold til f.eks. frihandelsprinsipper, konkurranseevne og sysselsetting, og mer abstrakte spørsmål som verdien av å verne om gårder av hensyn til kulturarv. Problemstillingen "dreper utenlandsk mat deg?" er helt søkt og fullstendig uaktuell i dagens debatt.

Lenke til kommentar

Krigsdiett

 

Kreftsykdom og hjertekar-sykdom er to av de vanligste dødsårsakene

 

http://www.vg.no/hel...?artid=10046855

en klassisk, norsk studie som viser kraftig reduksjon i dødsfall forårsaket av hjerte- og karsykdom i perioden 1940-1945.

....

- Strøm & Jensens arbeid er veldig godt kjent i forskningsmiljøer, og det har vært mye diskusjon rundt disse resultatene. Det er ingen tvil om at statistikken er riktig, men spørsmålet vi må stille er hva som forårsaket nedgangen, sier professor i medisinsk historie, Øivind Larsen.

Strøm & Jensen mente de gode resultatene skyldes en kraftig reduksjon av kjøtt, melk, fløte, margarin, ost, egg, sukker og kaffe i kosten som følge av rasjonering og vareknapphet under krigen. Den nye «krigsdietten» bestod av mer fisk, kornprodukter og grønnsaker

 

 

Kost for å holde seg frisk

http://www.vg.no/bil...?artid=10068766

 

Johannes Johnsen (95) er både kreftfri og demensfri.

 

Kreftstatistikk USA

1940 1 av 16 får kreft

Idag 1 av 3 får kreft

 

Hva som skjer er at mat og miljø ødelegges

 

Kreftstatistikk har ingenting å gjøre med spørsmålet om selvforsyning eller import. Hva mener du med den siste setningen?

 

Du har ikke svart på innlegget mitt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...