Gå til innhold

Ølbryggertråden


Gouldfan

Anbefalte innlegg

Til å begynne med vil jeg anbefale deg ekstraktbrygging, enten ferdige sett eller maltekstrakt og egen humle.

 

Grunnen til at jeg anbefaler ekstrakt fremfor malt (korn) er at da har du noen færre variabler å håndtere, samt at du trenger litt mindre utstyr til å begynne med. Hvis det er noe du trives med og vil senere utvide til maltbrygging er dette ikke noe problem og du har ikke kjøpt noe du ikke kan bruke lenger.

 

Hvis du velger ekstraktbrygging med ølsett trenger du strengt tatt kun en plastdunk (næringsmiddelgodkjent) til gjæring på cirka 30L, en gjærlås (holder luft og uhumskheter ute av brygget), en hevert, flasker, korker og korkemaskin. Alt dette kan du kjøpe på Europris.

Ekstraktbrygging uten ølsett krever at du kjøper maltekstrakt (enten flytende eller tørr) fra en bryggebutikk, humle og gjær. Deretter må du lage en oppskrift eller finne en. How to Brew av John Palmer er en god bok, og første utgave ligger grats på nett. Der kan du finne oppskrifter på noen forskjellige øltyper.

For denne måten å brygge på trenger du i tillegg til alt nevnt i forrige avsnitt også en kjele for å koke maltekstrakt og humle (humle for å hente ut bitterhet, maltekstrakt for å desinfisere).

 

-Deluze

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takker for svar!

Da skal jeg ta en tur innom Europris og se hva dem har av utstyr.

Starter med ekstraktbrygging, så ser jeg  hvordan det går og om jeg kanskje vill utvide senere.

 

Hvor mye alkohol % er det vanlig at det blir av slikt øl man lager av ekstraktpakker? 4-5%?

Lenke til kommentar

Har lite erfaring med ekstraktbrygging, men det bruker å stå oppgitt kva prosenten vanligvis ender opp på. Alkoholprosenten vil også variere litt etter kor lenge du koker vørteren. Koker du lenge slik at mykje av vatnet damper vekk så blir ølet sterkare, tilsetter du kokt vatn så blir ølet svakare.

 

Anbefaler å kjøpe ei oechslevekt eller eit spektometer til å måle sukkerinnholdet før og etter gjæring. Har du dei respektive OG og FG verdiane så kan du rekne ut alkoholinnholdet i ølet.

Lenke til kommentar

Takker for svar!

Da skal jeg ta en tur innom Europris og se hva dem har av utstyr.

Starter med ekstraktbrygging, så ser jeg  hvordan det går og om jeg kanskje vill utvide senere.

 

Hvor mye alkohol % er det vanlig at det blir av slikt øl man lager av ekstraktpakker? 4-5%?

 

Det avhenger av hvor mye mat dvs maltekstrakt eller södme som du tilsetter brygget. Eller hvor lenge du koker det som sagt. Bruk heller malt enn sukker, Tilogmed Moss maltekstrakt på Kiwi er bedre enn sukker.

 

Kjöp med tre pakker Beer Enhancer på Europris og bruk en og en halv sånn så får du sterkt öl. Men det bör jo passe smaken også da, anbefaler at du tilsetter ekstra humle som du får kjöpt på nett.

 

Ellers er det bare en regel som er viktig som gjör forskjell fra vanlig matlaging. Renslighet så nöye hygiene som mulig. Bruk klor eller Starsan til å rengjöre alt, ha minimal kontakt med brygget og tenk hygiene hele tiden når du behandler brygget når du rörer etc..

 

Starsan er bedre enn klor, mens klor er billigmåten som må skylles med vann.

 

Jeg og mange med meg klarer oss med 10 kroners klorin på Kiwi, men det betinger at vannet ditt er rent, dersom du har vannkoker og tid nok så er man rimelig trygg med klor.

Endret av Gouldfan
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis du kjøper et ølsett på Europris (eller andre plasser) består disse av ferdighumlet maltekstrakt, og en liten pose tørrgjær. Innholdet blandes ut med vann til ønsket mengde, og kan iblandes mer sukker for en høyere alkoholprosent.

Hvis jeg husker halvveis riktig gir en boks med 1,8 Kg maltekstrakt i 23L cirka 2,5%.

 

Hvis du reduserer mengde til 20L og blander i en Brew Enhancer i tillegg (50/50 druesukker og maltekstrakt) vil du lande på cirka 4,5% og et kurant fylde på ølet. Det vil ikke være et fyldig øl, men det vil heller ikke være veldig tynt heller.

 

Ølsettene har som regel kun sukker som anbefaling for høyere alkoholprosent, men dette frarådes da vanlig sukker kun førere med seg høyere alkoholprosent og ingen ekstra smak, fylde, farve, aroma osv. Litt sukker kan brukes for å dytte 4,5% til 5%, men jeg råder å vise litt forsiktighet til å begynne med.

 

På Europris vil du også se større ølsett, disse består gjerne av dobbelt så mye maltekstrakt. Det vil gi grunnlaget for "bedre" øl enn de mindre ølsettene, men de koster også litt ekstra. Selv har jeg gode erfaringer med både enkle og doble sett. Brewmart Mexican Cervesa ble det brygget flere omganger med i fjor for et enkelt og greit øl i varmen.

 

Forresten, på YouTube vil du finne CraigTube, en ølbrygger som i hovedsak brygger ølsett. Han har en serie med videoer som heter "Brewing beer the easy way" (mener jeg å huske) som gir en fin innføring i brygging på ulike nivåer.

 

-Deluze

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Kjempe mye bra info her, supert!

De filmene til Craig gav meg en veldig fin innføring i hvordan dette fungerer.

 

Skal handle det som trengs av utstyr til helgen å prøve meg. Tappeutstyr kan jeg jo vente litt med da det skal stå en måneds tid før jeg kan gjøre noe mer.

Selges Starsan også på Europris eller i andre fysiske butikker?

Lenke til kommentar

StarSan er ikke å finne på Europris nei, men klor og skylling blir brukt av mange rundt omkring. Hvor i landet holder du til? Det er noen bryggebutikker i hvertfall i og rundt de store byene.

 

-Deluze

 

Mulig det bare er jeg som er litt "fin" på det, men å skylle ut kloren med "ikke-sterilt vann" etter å ha desinfisert virker vel litt mot sin hensikt?

Lenke til kommentar

 

StarSan er ikke å finne på Europris nei, men klor og skylling blir brukt av mange rundt omkring. Hvor i landet holder du til? Det er noen bryggebutikker i hvertfall i og rundt de store byene.

 

-Deluze

 

Mulig det bare er jeg som er litt "fin" på det, men å skylle ut kloren med "ikke-sterilt vann" etter å ha desinfisert virker vel litt mot sin hensikt?

 

 

Det bor såpass lite uhumskheter i norsk vann at det er helt innafor. Det er for all del viktig å være renslig, men det er litt mye hysteri rundt sterilisering. Det er forresten ikke sånn at du steriliser med starsan. Vet ikke de gode norske ordene, men på engelsk er det tre steg, clean-sanitize-sterilize, og så lenge du er forbi clean og et stykke inn i sanitize blir ølet ditt med all sannsynlighet ikke infisert. 

 

K

Lenke til kommentar

Haugesund er nærmeste by, men ser jo nå at det er en butikk som heter ''altibrygg'' der.

Da tror jeg nesten bare jeg tar en tur dit og handler alt av utstyr der, så er det av folk som kan med dette.

 

Bryggebutikk er fint, der får du gode råd. Jeg vil også anbefale deg å gå inn på norbrygg.no og se om du finner noen i nærheten av deg som brygger og spørre pent om du kan få bli med en gang. De fleste hjemmebryggere er hyggelige folk som deler sin kunnskap med glede. Du lærer utrolig mye av å henge rundt en bryggedag og stille spørsmål. Jeg gjorde det og gikk rett på maltbrygging med gode resultater.

 

K

Lenke til kommentar

 

StarSan er ikke å finne på Europris nei, men klor og skylling blir brukt av mange rundt omkring. Hvor i landet holder du til? Det er noen bryggebutikker i hvertfall i og rundt de store byene.

 

-Deluze

 

Mulig det bare er jeg som er litt "fin" på det, men å skylle ut kloren med "ikke-sterilt vann" etter å ha desinfisert virker vel litt mot sin hensikt?

 

 

Som democomputer sier er vannet vårt i Norge "rent" nok til at dette ikke vil være et større problem. Å desinfisere med klor etterlater seg klorin i plastdunken og kan/vil påvirke ølet (sies det). Jeg har ingen formell kompetanse på dette, og jeg har heller ikke gjort noen undersøkelser rundt å desinfisere med klor og skylle mot ikke skylle. Når det er sagt vil jeg tro at i beste fall blir smaken på ølet påvirket, i værste fall vil det være direkte skadelig å drikke ølet.

 

-Deluze

Lenke til kommentar

Som sagt dersom du koker mye vann i vannkoker så kan du fint bruke det på norsk vann, norsk vann er ganske safe vannverkene er nøye på at drikkevannet skal være rent. 

 

Tror tilogmed det er enda bedre vannkvalitet i Norge idag enn for feks 20 år siden, men om du bor i Mexico så kan du sef ikke bruke vannet til å brygge engang. Eller i Øst-Europa, men det er fordi de ikke er nøye på vannverkene eller ikke har spenn til sånt.

 

Da måtte du kjøpt vanndunker som de selger billig i sånne land, men i Norge kan man fint bruke vannet, bruker du tre fire porsjoner med vannkoker som de fleste har så har du egentlig det du trenger for å skylle ordentlig med og da er du helt safe.

 

Jeg bor i Sverige og vannet i Norge er hakket bedre tror jeg, men jeg har aldri brygget et dårlig/ødelagt brygg ennå og har alltid brukt 10kr klorin og kokt vann til skylling.

Lenke til kommentar

Jeg anbefaler også Craigtube, men gjær er det best om du starter opp sånn det er forklart i pakken i en desinfesert proteinshaker feks, ja jeg har en sånn. Det har vel de fleste andre også.  

 

Dvs proteinshaker som man rister ferdig gjær og vann i rett temperatur for å kickstarte gjæren og ikke strø det over som craig gjør. Dessuten er det viktig at du rister dunken godt også etter at gjæren er satt til ølet.... Så er det bare å vente til den nydelige ploppingen fra gjærlåsen begynner å putre. Da er du på god vei. Gjær oppfører seg individuelt hver gang, noen ganger stormer det så det bruser over, andre ganger kan det ta en dag eller to før du hører noe og putre langsommere... Etter det er stille så lar du ølet hvile helst minimum et par uker og enda lengre på flaske.

 

Min erfaring er at ølet bedres både av lagring på fat og på flaske, jo lengre du venter før du åpner en flaske jo bedre blir ølen.

 

Kjøp ,masse beer enhancer malt og druesukker istedenfor sukker. Det er ganske billig på Europris og kjøp ekstra humle som du koker inn og tilsetter etter koking også. du får humlepellets som jeg bruker rimelig på nett og dyrt om du vil være litt finere på det også..

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Det Gouldfan sier angående gjæren er det som kalles å rehydrere tørrgjær. Vann er enklere å ta opp enn vørter, så på den måten vil gjæren være i bedre stand til å gjøre jobben sin. For å gjøre dette trenger du strengt tatt ikke noe annet enn et glass, romtemperert vann, tørrgjær, og litt plastfolie til å dekke koppen.

 

-Deluze

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Var på bryggebutikken i dag å handlet alt av utstyr som jeg trenger!

Både bryggingen og tapping/lagring.

 

Satser på og prøve med på den første ølen på lørdag! :)

 

Dem hadde ikke så mye utvalg i ekstrakt i dag, men det ble en ved navn St Peters Golden Ale.

Skulle være ganske bra.

Men det står på pakken at det skal stå å gjære i 4-6 dager, er ikke det ganske lite?

Trodde 2-4 uker var mer vanlig?

Lenke til kommentar

Jo best å vente i 2-4 uker ja, helt klart. Ikke alt på pakken man skal ta höytidelig, tror det de mener er at du KAN la det gjäre i 4-6 dager eller at det er så lang tid gjäringen tar. Det betyr jo ikke at ölet skal flaskes etter gjäringen. For ölet trenger å hvile også.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...