Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

rettigheter ved oppsigelse uten arbeidskontrakt


sensati0n89

Anbefalte innlegg

har nå jobbet i 3måneder uten noen form for arbeidskontrakt. har jobbet +/- 80timer i uka. nå har sjefen min bestemt seg for at jeg ikke skal fortsette å jobbe fordi jeg har måtte utebli fra jobb 4-5dager hittil pga magesår. hva er mine rettigheter? har vært å tittet på "www.lovdata.no" uten å klare å finne frem til rette link. all hjelp settes stor pris på!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Altså, egentlig har man oppsigelsesvern ved sykdom:

 

http://lovdata.no/all/tl-20050617-062-015.html#15-8

 

Normalt har man vel ikke krav på å jobbe overtid, så da jobber man vel full stilling i oppsigelsestiden.

 

 

Du har egentlig også vern mot usaklig oppsigelse:

 

http://lovdata.no/all/tl-20050617-062-015.html#15-7

 

 

Siden du ikke har kontrakt har du heller ikke prøvetid og er å anse som ordinær ansatt:

 

http://www.negotia.no/loenns-og-arbeidsvilkaar/spoersmaal-og-svar/ansettelse

 

 

Dersom du kan bevise at du er ansatt (utbetaling av lønn til bankkonto, oppført som ansatt i Aa-registeret) så kan det tenkes at du kan ha grunnlag for søksmål.

 

 

Hva ønsker du å oppnå? (Ønsker du å jobbe for denne useriøse arbeidsgiveren? Aksepterer du oppsigelsen? Etc.)

Lenke til kommentar

Grunnet spørsmålets art er tråden flyttet til juss-forumet, av erfaring får man betydelig bedre svar på denne typen spørsmål der.

 

Ad problemet: At man ikke har kontrakt er ganske irrelevant, så lenge man rent faktisk har blitt ansatt. Dersom du har jobbet 80 timer i uka for én arbeidsgiver, har du i praksis jobbet ulovlig overtid. Det er dumt for arbeidsgiver, men ikke noe stort problem for deg. Du vil da åpenbart ha krav på sykepenger dersom du blir syk, tilsvarende det du har jobbet de siste ukene. Jeg vil anta at dette er begrenset til normal arbeidstid, men dette er ikke noe jeg har inngående kjennskap til - regner med krikkert kommer og redder dagen etter hvert.

 

Men du sier du har kjørt for 2 eiere de siste månedene. Har du kjørt for disse parallelt, eller har du vært ansatt først hos den ene, så hos den andre? Altså, har du vært ansatt samtidig hos dem begge? Åpenbart ikke jobbet samtidig, men du har kjørt for begge i samme periode, det har ikke vært 1 måned for den ene og 1 måned for den andre? I så fall blir spørsmålet litt annerledes. Jeg lurer på om du skal ha full sykelønn (tilsvarende det du rent faktisk har jobbet, altså) fra dem begge, men også her muligens oppad begrenset til lovlig arbeidstid (se forrige avsnitt om det).

 

Nå er jo dette en bransje som er viden kjent for snusk og dritt, i alle fall i de større byene, og "ryktet går" dersom man er vanskelig som arbeidstaker. Jeg vil i første rekke anbefale deg å kreve sykepenger - en arbeidsgiver som nekter deg det og straffer deg for det vil du virkelig ikke jobbe for. Dersom arbeidsgiver godtar det, og du ønsker å jobbe videre, så ville jeg ha skaffet meg arbeidsavtale og "holdt kjeft". Dersom forholdet surner såpass at du ikke får jobbet noe særlig framover, så husk at du skal ha overtidsbetalt for det du har jobbet tidligere. Avhengig av hvem du har jobbet for når og sånn kan jo dette være snakk om temmelig mye penger. Men dersom du jobber på provisjon eller har andre spesielle avtaler er dette et ganske vanskelig område å bevege seg på.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...