Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan utleier holde tilbake depositum på grunnlag av slitasje?


nahoy

Anbefalte innlegg

Jeg er i ferd med å flytte ut av hybelen min etter 3 års leie, og det viser seg at utleier er hakket særere enn først antatt.

 

Jeg fikk nettopp en e-post der hun beskriver ting hun mener er mangler og ting som må gjøres noe med før vi kan få tilbake depositumet.

  • Kontorstol som fulgte med mangler én skrue av to, og setet glir derfor til side dersom du drar i det.
  • Litt av tapetet kjøkkenet er borte fordi kjøleskapsdøren har gnisset inntil veggen.
  • Gardiner er ikke strøket (ingen av oss har strykejern, så dette er forferdelig upraktisk).
  • Ytterveggen utenfor rommet er skitten

Lista er mye lengre enn dette, men dette er altså de tingene jeg ikke har utstyr, eller anledning til å fikse.

 

Det fulgte også med en veldig dårlig seng på 190x70cm og 8cm tykk madrass uten trekk. Denne mangler sannsynligvis skruer, og jeg får derfor ikke montert den opp. Jeg har tilbudt henne min egen seng som er en rammemadrass med overmadrass fra ikea på 200x90cm. Denne ville hun ikke ha, pga at den tok for stor plass hvis den ble pakket ned i boden.

 

Har hun noe rett til å klage på dette? For meg virker dette tullete. En utleier må da regne med at ting blir slitt hvis de brukes?

 

Vet dere forresten om det finnes noen liste på nettet med folks erfaringer med private utleiere i trondheim? Har lite lyst til å leie av en lignende utleier igjen.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Som i utenpå huset, ja.

 

Har nå finlest kontrakten, og det viser seg at jeg ikke er så godt stilt allikevel:

 

Leier forestår det sedvanemessige indre vedlikeholdet. Til dette hører vedlikehold og fornying av gulvbelegg, maling og tapet på og innenfor de vegger som omgir boligen. [...] Leier skal vedlikeholde alle installasjoner, utstyr og gjenstander som boligen er utleid med. Dersom vedlikehold ikke er regningssvarende, påhviler utskiftning utleier. [...] Er boligen i dårligere stand enn hva som er avtalt eller fastsatt i pkt. 11, kan utleier kreve dekket nødvendige utgifter til utbedring.

Lenke til kommentar

Jeg mistenker at du muligens slipper unna ved hjelp av den gode gamle "kontrakten kan ikke fjerne rettigheter som loven gir leier"-regelen. Altså står loven høyere enn kontrakten. Jeg er dog ikke så sikker på dette, men jeg vet at det er et par gode folk på forumet som kan dette inn og ut, så jeg overlater til de å rådgi deg videre.

Lenke til kommentar

§ 5-3. Vedlikehold

Er ikke annet avtalt, plikter utleieren i leietiden å holde utleid husrom og eiendommen for øvrig i den stand som leieren har krav på etter reglene i lovens kapittel 2.

Er ikke annet avtalt, plikter leieren å vedlikeholde dørlåser, kraner, vannklosetter, elektriske kontakter og brytere, varmtvannsbeholdere og inventar og utstyr i husrommet som ikke er en del av den faste eiendommen. Leieren plikter også å foreta nødvendig funksjonskontroll, rengjøring, batteriskift, testing og lignende av røykvarsler og brannslukkingsutstyr. Må gjenstander som tilhører utleieren skiftes ut, påhviler dette utleieren hvis annet ikke er avtalt.

 

Man kan altså helt fint avtale at leietaker skal stå for vedlikehold. Ikke alle reglene i husleieloven er ufravikelige.

Endret av Herr Brun
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg tror vel neppe at det kan kreves at gardiner skal strykes - dette kommer neppe under vedlikehold. - Skrue til stolen fikser du vel enkelt på biltema, og den skitne ytterveggen må enten vaskes eller males selv om jeg er usikker på om det kommer under normalt vedlikehold?

Når det gjelder den slitte tapeten så er vel vurderingen rett og slett om det kommer under "sedvanlig" vedlikehold - men uansett kan det jo ikke være store beløpet med mindre hun skal benytte sjansen til å få hele kjøkkenet tapetsert.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-IBL5Pam9QB

Da er det bare å gi beskjed til banken om at du ønsker depositumet utbetalt. Så blir det opp til huseier å gå til sak for å få lov til å foreta trekk.

Lenke til kommentar

Ja, og det er ikke enkelt. Banken trekker seg dog helt ut dersom huseier gjør det, og da er det fylkesmann/lensmann som tar seg av saken. Da må du sende en skriftlig søknad til den (etter at du får beskjed om at det har skjedd) og så må huseier basically gå til sak for å få utbetalt deler av depositum. Sjansen er stor for at han ikke gidder.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...