Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Får negere kreft av å ta sol?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det svarte/mørke pigmentet i huden heter melanin, og fungerer som et slags "skjold" for UVA og UVB strålene fra sola (og solaria feks). UVB stråler gjør deg brun (eller rød), og kan også føre til en del benigne/godartede hudkreftyper, samt. at det er denne UV-typen (B) som øker melaninproduksjonen. UVA gjør deg ikke brun, men kan føre til ondartet hudkreft.

 

Desto mer en person er utsatt for sol (så lenge man har gen-grunnlaget), vil kroppen og huden produsere mer melanin (som resultat av en prosess kalt "ultrafast internal conversion") for å beskytte huden mot solens farlige effekter. Mørkhudede personer fra feks. Afrika har et solid gen-grunnlag samt at de er mye utsatt for sol, og har dermed mye melanin i huden, og de oppleves "svarte" i huden. De har derfor en bedre beskyttelse mot disse farlige strålene, og vil i mindre grad enn "hvithudede" personer utvikle hudkreft.

 

Mørkhudede personer kan allikevel utvikle hudkreft!!

 

Du nevner det å "ta sol", og med det tolker jeg det dithen at du mener solarium. Solarium er dårlig likt av u.t. fordi de som regel har større mengde UVA stråling i seg relativt til UVB, enn hva sola har. Som sagt er UVA strålene de som gir deg ondartede krefter, samtidig som man ikke merker eksponeringen like godt da man verken blir rød eller brun av denne strålinga (det er det som sagt UVB-strålene som gjør). Derfor er det "farligere" å gå i solarium enn å sole seg i den virkelige sola, da man i sistnevnte eksempel vil oppleve rødhet raskere, og dermed gå ut av sola.

 

Det jeg har beskrevet her er tilnærmet korrekt, da det vil ta mye lenger tid å beskrive problemet mer nøyaktig.

 

Håper det besvarer spørsmålet ditt =)

  • Liker 3
Lenke til kommentar

nå er ikke jeg noen ekspert på solarium eller D-vitamin, men er det ikke mulig å få i seg vitaminer via mat?

 

Håper folk forstod at min forrige post på ingen måte var ment å "drite ut" noen. Var kun ment som en artig fakt.

 

Absolutt =) Du kan ta vitamintabletter også som supplement til dietten.

 

Unødvendig fakta.

Greia er at kroppen lager mye av D-vitaminene selv (som brukes til kalsiummetabolismen), fra kolesterol (ja, kolesterol er livsviktig, selv om det har fått mye negativ oppmerksomhet i media). En form av kolesterol konverteres så ved hjelp av UV-B til pre-vitamin D i huden. Dette fraktes så til leveren, også til nyrene, og vi får aktivt Vit-D til slutt. Dette er den normale måten vi får i oss Vit-D på (og derfor er ordet Vitamin litt feil i denne sammenheng, da vitamin opprinnelig ble brukt på substanser mennesker måtte få i seg fra dietten).

Mørkhudede beskytter seg for godt mot UV-B, og denne produksjonen som nevnt over blir meget liten på steder hvor sola ikke er sterk nok (les: Norge). Derfor må denne gruppen mennesker få i seg Vit-D via dietten i større grad.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...