Gå til innhold

Begynne med elektronikk, ulike kretser og liknende.


Anbefalte innlegg

Har holdt på en del med kjemiforsøk hjemme, men har lyst på litt mer variasjon, jeg kjøpte derfor to pakker fra ebay med ulike elektroniske komponenter:

 

http://www.ebay.co.u...8#ht_1338wt_952

 

http://www.ebay.co.u...#ht_3045wt_1185

 

Jeg har ikke noe erfaring fra før, utenom ett kapittel i fysikk 1 (jeg kan derfor den grunnleggende teorien, men ikke noe praktisk).

 

Hvis det er noen som har forslag til ting jeg kan lage eller som har kretstegninger så vil jeg sette stor pris på det. Jeg har ganske lenge hatt lyst å lage en teslaspole, men har ikke funnet noen gode guider som er lette å forstå, uansett så trengs vel kraftigere komponenter enn de jeg kjøpte. Har noen tegninger for en stun-gun så ville det vært kult :)

 

-Mathias

Endret av mathiasxx9494
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

Jeg kan godt prøve å hjelpe litt til ;)

 

Du har kjøpt pakker som inneholder helt elementære komponenter (LED, dioder, resistorer og kondensatorer). Resistorer og kondensatorer trengs i nesten hver eneste krets du lager, men du får ikke gjort noe spesielt spennende med disse komponentene alene, annet enn å få en LED til å lyse. For å lage en krets som gjør noe mer ut av seg trenger du en chip (mer vanlig kaldt IC-integrated circuit) av noe slag (i hvertfall i en nybegynnerfase). De vanligste du finner til amatørprosjekter er av typen DIP:

DIP8_.jpg

Dette er en DIP-8 (8 pins). Disse kan ha uendelig med funksjoner alt etter hva slags chip du får tak i. Jeg ser at begge pakkene du kjøpte inneholder en 555-timer som høyt sannsynlig er i en DIP-8 pakke. Det er nok ikke uten grunn at denne følger med siden den har veldig mange bruksområder og kan være grei å starte med for nybegynnere. Med denne kan du få en LED til å lyse i et tidsrom som du bestemmer selv. Du kan også få en LED til å blinke med en frekvens som du bestemmer selv. Hvis du setter frekvensen til over 50-100hz kan du også lage en LED dimmer ut av denne ;) LED har ingenting imot å bli skrudd av og på veldig fort så hvis du får den til å blinke med en frekvens på 100hz (50% av, 50% på) vil den se dimmet ut. Her kan du lese om hvordan du får 555-timeren til å fungere slik du vil:

 

http://www.kpsec.freeuk.com/555timer.htm

 

Noe du også kan gjøre er å koble en transistor til outputen av 555-timeren. En transistor kan fungere som en bryter slik at du kan styre langt større strømmer enn hva 555-timeren egentlig klarer. Kobler du denne transistoren til et rele kan du få timeren til å styre varmtvannstanken din ;)

 

 

Det kan være at dette ikke er helt det du er ute etter siden du nevner teslaspole or stun-gun, men å leke med spenninger som er så høye med liten erfaring innen elektronikk er ikke å anbefale. Jeg kan ikke hjelpe deg med kretstegninger til noe slikt, men jeg vet du trenger en ganske stor spole (kanskje noe sånt som 100mH-1H hvis ikke mer). Jeg tror også du trenger å lære hvordan en spole fungerer for å få den til å generere en så høy spenning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...