Gå til innhold

to skriftspråk i skolen


Ubrilium

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Nynorsk er jo som kjent Ivar Aasens arv. Forsåvidt en god idé og beundringsverdig sett fra en idealistisk ståsted, men når man sammenligner intensjon med praksis, har det heller likhetstrekk med kommunisme.

Nå ser det ut til at det begynner å løsne på politisk nivå mtp å tone ned sidemål i norsk skole til "valgfritt." Hvor mange som da vil velge nynorskundervisning er et åpent spørsmål, men jeg støtter meg til tilnærmingen om at undervisningsmålene må krympe inn fra beherske til kjenne til.

Lenke til kommentar

Bokmål har jo ikke utviklet seg seg av seg selv, som du sier. Det slekter på dansk. Nynorsk har sitt opphav i de norske dialektene. Altså er nynorsk mer 'norsk' enn bokmål

 

 

Skjønner fortsatt ikke hvorfor vi skal beholde det. Lær deg heller å skrive Bokmål riktig.

Endret av SLi
Lenke til kommentar

Det finnes intet godt grunnlag for sidemålsundervisningen.

 

Noen mennesker kan forsøke å argumentere, men de lirer da av seg idealistisk tankegods om at vi må ta vare på kulturarven som ligger i nynorsk - et språk som uansett er på vikende front. Noen viser til at den nynorske litteraturen vil dø ut med språket.

Men herregud, da. Dette er personer som av rent egoistiske grunner vil at alle norske elever skal sløse tid, hele det norske samfunnet sløse penger, for at de skal kunne lese en eller annen sær bok på nynorsk?

Dessuten kan jeg ikke forstå meg på glorifiseringen av nynorsk. Nynorsk har et større slektskap til norrønt, ja. Det er jeg fullt klart over, men dagens nynorsk er helt håpløs. De nynorske skribentene bruker like mange ord av utenlandsk opprinnelse som dem som skriver bokmål. Dessuten er skriftspråket preget av at man kan skrive på et utall forskjellige måter. Jeg nekter ikke for at det samme kan være tilfelle med bokmål, men det bryr jeg meg ikke om.

Et klart bevis på det jeg skriver, er det at flere brukere her på språk-forumene har gått over til å skrive en ordentlig konservativ form for nynorsk. Personlig hadde jeg ikke hatt noe imot at dèt ble det offisielle skriftspråket i Norge, men jeg har full forståelse for at det er skriftspråk som fremstår som fullstendig fremmed, nærmest utenlandsk, for de fleste.

Endret av Dohvakiin
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...