Jump to content

AnBa

Medlemmer
 • Content Count

  1060
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

91 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Ikke oppgitt
 1. Skal vi bare ignorere det at Storbritannia og Nederland gikk til krig for å stanse slaveriet av europeiske kristne i 1816, omtrent 16 år før Storbritannia selv ulovliggjorde slaveri? Og nei, vi teller ikke ulovliggjørelse av slavehandel som ulovliggjøring av slaveri, med tanke på at flere hundre tusen slaver i UK ikke var frie før i 1834. Nederland ventet jo enda lenger før de ulovliggjorde slaveri i sine kolonier. Det nærmeste vi kommer til en krig for å frigjøre afrikanske slaver er vel gjerne den amerikanske borgerkrigen?
 2. Men vi har jo allerede inkludert i læreplanen at lesestoffet skal hentes fra flere forskjellige kulturer? Jeg er ikke lærer så jeg vet ikke hvor mye frihet individuelle lærere har, men retningslinjene slik jeg ser dem gjør det ganske åpent for at en lærer kan velge hvilken litteratur som skal tas i bruk selv. Jeg kan absolutt si meg enig at man bør oppfordre lærere til å undersøke mulighetene for å lese bøker fra forfattere som kommer fra totalt andre bakgrunner. Det er nok ekstremt sunt for å utvikle unge barn og ungdoms verdenssyn så de ikke blir for sneversynte etter hvert som de blir eldre. Hvorfor disse prosentene, forresten? Er det noe "The Great Replacement"-tøv du baserer det på? Vet ikke om jeg gidder ta for meg det andre argumentet ditt. Jeg antar at du prøver å gjøre narr av venstresiden med en heftig stråmann og at det ikke er ditt eget synspunkt du kommer med. Hvis det faktisk er ditt syn hadde jeg satt pris på om du kunne forklart hvilke deler av grunnloven du ville hatt endret?
 3. Syns det er litt sykt å se "ingen som har sagt at svarte liv ikke betyr noe", eller påstander om at de har "fått" likestilling. Det er ikke videre vanskelig å finne eksempler på institusjonalisert diskriminering av svarte i USA. Du kan jo lese litt om voter suppression eller søke på economic mobility for african americans og se om du finner noe som skurrer. Eller du kan lese denne rapporten fra The Sentencing Project om du trenger litt mer empiri for å forstå at likestilling ikke er noe fargede i USA har "fått".
 4. Jeg foreslår at du tar deg en tur innom Utdanningsdirekotratets nettsider og se hva læreplanen i norsk går ut på fra august av. Nå vet jeg ikke hva slags litteratur som brukes i norskfaget nå til dags, jeg husker oppriktig ikke så mye av hva vi leste på da jeg gikk på skolen, men jeg husker i det minste at det var noe norsk samtidslitteratur. Er det kanskje det du mener, at vi bør bruke litterære verk fra fremmedspråklige forfattere? Utover forfattere som skriver på bokmål, nynorsk, dansk, svensk, samisk og "andre språk", som det står i læreplanen? Dersom man skulle diskutert den demografiske sammensetningen i Norge og de forskjellige bakgrunnene folk kommer fra er vel det gjerne noe som passer best i samfunnsfaget? Er i det minste der jeg mener å huske at vi lærte om det norske samfunnet da jeg gikk på skolen.
 5. Anbefales! Plukket det først opp i sommer selv, etter å ha vært skeptisk siden lanseringen og alt oppstyret rundt det. Nå er det en hel haug å gjøre i spillet, og det er fort gjort å glemme tiden.
 6. Men du må jo forstå at det er ikke snakk om å legge skylden på noen. Når noen presenterer statistikker som bekrefter klare ulikheter i økonomisk, og dermed også sosial, mobilitet blant fargede og hvite må du ikke se på dette som et angrep på hvite. Det er ikke snakk om å legge skylden på noen nå for et system som ikke fungerer like bra for folk basert på hudfarge. Ingen som er ute etter at hvite skal skamme seg, folk er bare ute etter å finne en bedre løsning som utjevner forskjellene som eksisterer. Dette er jo ikke snakk om media bias heller, jeg lenket ikke til Independent eller The Hill. Med unntak av essayet er dette papers, og selv essayet bygger på empirisk data. Nå nevnte jeg jo nettopp det at det er, per 1 000 innbyggere, ikke store endringer i anmeldte lovbrudd for vold, men riktignok noe høyere for seksuallovbrudd. Ingen av artiklene du lenket til ser på dette, men ser heller på det totale antallet lovbrudd meldt inn, som selvsagt kommer til å gå opp. Befolkningstallet i Norge i samme periode som tabellen jeg viste til har økt med omtrent 800 000, det ville vært merkelig å ikke forvente en viss økning i antallet kriminalsaker. Når det kommer til seksuallovbrudd så står det til og med i artikkelen fra Aftenposten som du selv lenket til at "Politidirektøren tror mer informasjon og en kampanje for å få folk til å anmelde har gjort at terskelen for å gå til politiet er blitt lavere." Det virker troverdig for meg, med tanke på et generelt høyere fokus på hva som er og ikke er seksuelt overgrep, og mindre "skam", om du vil, for de som har blitt påvirket. Her har du for eksempel en studie som viser at antallet anmeldte seksuallovbrudd i USA i de første seks månedene etter starten av MeToo-bevegelsen økte med 13%, og at effekten vedvarte i 15 måneder. Riktignok er statistikken hentet fra USA, og jeg skal innrømme at jeg ikke har gått videre grundig gjennom paperet, det har jeg ikke tid til akkurat nå, men det virker ikke uærlig å trekke slik data inn når vi ser en økning i meldte seksuallovbrudd også i Norge.
 7. Muligheten i USA er jo ikke de samme. Implicit bias eksisterer og er veldokumentert med papers som denne som analyserer bakgrunnen for BLM-bevegelsen eller dette essayet som viser til klare forskjeller i økonomisk mobilitet for fargede og hvite mellom generasjoner. Om du vil ha noe mer håndfast kan du jo stikke innom denne artikkelen fra The Pew Charitable Trusts, som tar for seg data og viser at «[...]the persistence of the black-white mobility gap undercuts the ideal of equality of opportunity, a concept central to the idea of the American Dream.». Forøvrig så er det ikke så voldsomt vanskelig å stikke innom SSB og sjekke at antallet anmeldte voldssaker per 1 000 innbyggere har endret seg fint lite siden 2003, som er det tidligste tilgjengelige årstallet. Riktignok en økning i antallet seksuallovbrudd, noe jeg ikke kan forklare, og foretrekker å ikke spekulere i når jeg ikke har noe grunnlag for det.
 8. Glimt eller ei, ikke bare reklamerer hun for et produkt, men attpåtil et produkt hvis CEO støtter og skryter av det 45 har gjort så langt. Gjør det ikke så mye bedre.
 9. Kan sitere fra wikipediasiden du lenket: ". Det hevdes også uten historisk belegg eller sannsynlighet at Hitler selv på et eller annet tidspunkt hadde tilhørt Thuleselskapet. Dette synes også lite plausibelt, ettersom Hitler flere ganger kom med nedsettende bemerkninger om Alfred Rosenbergs utsvevende teorier."
 10. Hm, merkelig spørsmål. Husker ikke dosene i hodet, Ukentlig: Methotraxat Daglig: Metoprolol Calcigran Forte Prednisolon Zantac Folsyre (ikke når jeg tar methotrexat) Hvorfor er du på Methotrexat, om jeg tør spørre?
 11. Forstår virkelig ikke hvorfor enkelt har fått for seg at de har noen som helst rett til å si hvordan noen bør kle seg.
 12. Hei Mistet mobilen min i bakken i går, noe som endte opp med en knust skjerm som ikke lenger reagerer på touch. Det eneste som fungerer er låseknappen på baksiden. Er veldig usikker på hvordan jeg kan få denne reparert. Touch glass er jo ikkefungerende, er det slik at jeg må levere den inn på en butikk som selger mobiler og få den reparert der? Er dette dyrt? Søk på nett sender meg bare til en nettside som heter "mytrendyphone", der prisen for reparasjon havner på godt over tusenlappen. Er det dette jeg må forvente uansett hvor jeg leverer den inn? Kjøpte den i januar i år, så den er ikke særlig gammel, men jeg antar nesten at "mistet i bakken" ikke går på garantien?
 13. Merkelig at det er blant de tre minst populære spillene på diskusjon.no, da.
×
×
 • Create New...