Gå til innhold

Folk og dyr har ingenting på veien å gjøre


Gjest medlem-1432

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest medlem-1432

Jeg stemmer for å forby hesteridning - spesielt på asfalt. Det kan fremskape lidelser hos hesten å gå for mye på asfalt. Hva tenker du når du ser den uskyldige hesten slite med belastningsskader som fremkommer av mye gange på asfalt? :(

 

http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Hest&h=d&id=73

 

Det er nok de færreste som velger og ri på asfalt, framfor et annet underlag som er bedre egnet. Tar man noen enkle forhåndsregler så går dette bra. Ved fornuftig og rett bruk forhindrer man belastningsskader.

Lenke til kommentar

Så hvorfor i det hele tatt være på asfalten, når det egentlig ikke er bra for hesten?

 

Det er veldig mye i verden som ved fornuftig og rett bruk ikke er farlig. Likevel ser man veldig sjelden at det ikke alltid går så bra. Forby, forby.

Endret av Quote
Lenke til kommentar
Gjest medlem-1432

For å komme seg i fra a til b, da selvsakt.

 

Man kan ikke forby alt her i verden. :ermm:

 

Du får det til og høres ut som om en liten spasertur på asfalt er skadelig for hesten - det er jo ikke tilfelle.

Endret av medlem-1432
Lenke til kommentar

Er det bedre å kjøre sakte bak hesten da? Kan den ikke bli like skremt av det? Enten så må man kjøre forbi eller holde seg bak. Å ligge bak noe som går vanvittig sakte er utrolig irriterende og jeg skjønner at det skaper frustrasjon.

 

Tror heldigvis jeg aldri har sett hest i veibanen, og jeg skjønner strengt tatt ikke hva de har å gjøre der. Hvordan kom hestene seg fra A til B for 200 år sida? ikke på asfalt ihvertfall.

 

Og hva skjer med at det er lov for hesteiere å la hesten drite flere kg midt på gangveien?

Lenke til kommentar

§ 3. Grunnregler for trafikk.

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

 

Ehm.

 

Fikset uthevingen for deg.

 

Det er to ting å bemerke med denne loven i forhold til debatten:

Det første er prioriteringen. Å unngå fare eller å volde skade prioriteres høyere enn å unngå å hindre.

 

Det andre er hva som menes med 'unødig'

 

(Teksten nedenfor er ikke rettet til deg jeg svarer personlig, men det later til at flere i denne tråden kan ha godt av å tenke seg om)

 

For å ta det første først: Alle er ansvarlige for å sørge for at trafikken avikles uten fare eller skade. Det vil si at selv om det medfører irritasjon (rettferdig eller ikke) så er detalles plikt å te seg på en forsvarlig måte. Så uansett hva en måtte mene om andre trafikanter så er det uakseptabelt å foreta uforsiktige forbikjøringer eller andre farlige manøvre.

 

Med andre ord, la sinnet og aggresjonen ligge igjen når du drar ut i trafikken, denslags har ingenting der å gjøre. Hvis du ikke kan unngå å la deg styre av følelser på veien, da bør du heller ikke være i trafikken (Ta buss eller taxi istedet)

 

Det andre punktet, hva menes med 'unødig'. Jeg merker meg at mange bilister velger å se helt bort i fra at dette ordet er brukt i lovteksten og betrakter enhver hindring som lovstridig. Dette blir åpenbart feil. Hvis dette var ment hadde ikke ordet blitt brukt overhode.

 

Nå er det slik at veitrafikkloven (hvor den siterte paragrafen kommer fra) viser videre til trafikkreglene for utdyping. I de fleste tilfellene vil hindre av den art som diskuteres her håndteres med forbikjøring. Her er det også mange bilister som liker å vise til trafikkreglenes paragraf 12, 4. ledd som beskriver den forbikjørtes plikter.

 

Fult så ivrige ser jeg ikke at de er til å kikke på paragraf 12's 1., 2., 3., 5. og 6. ledd som til forskjell fra 4. ledd beskriver den forbikjørendes plikter. For ordens skyld setter jeg inn hele paragraf 12:

1. Forbikjøring skal skje til venstre. Likevel skal følgende gjelde:

a) Når forankjørende svinger til venstre eller tydelig forbereder slik sving, skal forbikjøring skje til høyre.

b) Forbikjøring av forankjørende eller stillestående sporvogn kan foregå til høyre.

c) Er trafikken så tett at kjøretøyene opptar alle kjørefelt i kjøreretningen og kjøres med en fart som er bestemt av kjøretøyet foran, kan kjøretøy i ett felt kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.

d) Kjørende i kjørefelt som er forbeholdt bestemte trafikanter, kan kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.

 

2. Før forbikjøring skal kjørende forvisse seg om at

a) vegen er fri for hinder på tilstrekkelig lang strekning framover,

b) den forankjørende ikke har gitt tegn om forbikjøring,

c) ingen bakenforkjørende har begynt å kjøre forbi ham,

d) det åpenbart lar seg gjøre å komme inn i trafikkstrømmen igjen uten å forstyrre den.

 

3. Den som har kjørt forbi til venstre, skal svinge til høyre igjen når forbikjøringen er avsluttet uten å volde fare for eller hindre eller unødig forstyrre den forbikjørte.

 

4. Når noen vil kjøre forbi til venstre, skal forankjørende holde så langt til høyre som mulig, og ikke øke farten. Når kjøretøyet beveger seg sakte eller tar stor plass, og vegen er uoversiktlig eller har motgående trafikk, skal føreren om nødvendig vike til høyre og sette ned farten eller stanse.

 

5. Forbikjøring er forbudt like foran eller i vegkryss. Dette gjelder ikke

a) på kjørebane med to eller flere kjørefelt i kjøreretningen,

b) ved forbikjøring til høyre fordi forankjørende svinger til venstre eller tydelig forbereder slik sving,

c) når trafikken i krysset reguleres av trafikklyssignal eller politi,

d) når trafikken på kryssende veg er pålagt vikeplikt ved offentlig trafikkskilt.

 

Forbikjøring er forbudt der sikten er hindret ved bakketopp, kurve eller på annen måte. Unntatt er forbikjøring i kjørefelt der motgående trafikk ikke er tillatt.

 

Bestemmelsene i dette nummer gjelder så langt de passer også ved forbikjøring av sporvogn. De gjelder ikke ved forbikjøring av tohjulskjøretøy som er plassert til høyre i kjørefeltet.

 

6. Kjørende som nærmer seg gangfelt, må ikke kjøre forbi kjøretøy eller sporvogn som hindrer noen del av sikten til gangfeltet.

 

Så hvordan skal vi så relatere dette til å ikke være til unødig hinder. Jeg er ingen jurist, men slik jeg leser denne loven så kommer jeg til at i tilfeller der saktegående trafikk (hester, sykler, mopeder, jordbruksverktøy o.l.) hindrer trafikk bakrfra skal den som ønsker å kjører forbi forsikre seg om at en forbikjøring kan gjennomføres trygt, i henhold til de begrensingene som er gitt av loven, og uten å hindre (paragraf 12, 3. ledd) den forbikjørte, da kan han påbegynne forbikjøring ved å gi tegn og legge seg til venstre. Hvis det viser seg at den forbikjørende har forregnet seg må den forbikjørte i hht 4. ledd legge seg ut eller om nødvendig stoppe. Merk her at 4. ledds tekst om at dette skal gjøres ved uoversiktlig vei eller motgående trafikk etter mitt syn direkte impliserer at den forbikjørende har forbrudt seg mot ledd 2.a ved å ikke sikre seg tilstrekelig oversiktlig vei. Legg merke til at 4. ledd utløses ved at "Når noen vil kjøre forbi til venstre", siden vi ikke kan forutsette tankelesing må dette etter mitt syn være gitt av at noen har påbegynt forbikjøring. Kjører man sakte slik og det danner seg kø bak, og det ikke finnes muligheter for trygg forbikjøring kan man likevel anta at de bakenforkjørende ønsker å kjøre forbi. Da skal man i.h.t. 4. ledd benytte muligheter til å skape trygge forbikjøringsmuligheter, men man er ikke pliktig til å måtte forsinke seg selv i betydelig grad (I så fall ville de bakenforliggende bryte veitrafikklovens paragref 3 like mye som den saktekjørende ved å tvinge forankjørende til å bli unødig hindret)

 

Kort sagt: Saktekjørende har full rett til å benytte veien, de bør benytte mulighetene veien gir til å slippe bakenforkjørende forbi om vanlig forbikjøring er vanskelig, men ikke med betydelig bekostning på egen fremkommelighet.

Kravene til å kjøre sikkert trumfer ethvert ønske om å komme fortere frem.

Å bli irritert er ingen unnskyldning for å kjøre usikkert.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Ah, hester er hat. Kan ikke sykle i skævven uten at man ender opp med masse hestemøkk i kjeften. De burde være pålagt det samme som hunder, plukke opp bæsjen etter seg. :p

 

For all del, flotte dyr. Glad folk ikke rir i veibanen her hvor jeg bor, de har heldigvis vett nok til å holde seg på fortauet.

Lenke til kommentar

Jeg stemmer for å forby hesteridning - spesielt på asfalt. Det kan fremskape lidelser hos hesten å gå for mye på asfalt. Hva tenker du når du ser den uskyldige hesten slite med belastningsskader som fremkommer av mye gange på asfalt? :(

 

http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Hest&h=d&id=73

 

Forby hesteridning faktisk....

 

Alle vidrekommende ryttere vet at man ikke skal trave eller galoppere på asfalt, for ja - det kan være skadelig for bena. Men å skritte på asfalt derimot, kan hjelpe å styrke senene. Man skal skritte veeeeeldig mange timer, ofte, før man skal få skader av det.

 

Så hvorfor i det hele tatt være på asfalten, når det egentlig ikke er bra for hesten?

 

Jeg steller en ponni som tidligere har hatt en alvorlig seneskade, som vi fikk streng beskjed av veterinær om å leie mest mulig på ASFALT. Det gjør vi fortsatt, opptil 45 minutter hver dag. Det er bare bra for bena hennes.

 

Synes det er litt morsomt at folk skal argumentere med ting de egentlig ikke har peiling på...

 

En annen ting, som sagt, er at vi ikke alltid har så mye valg. Man må som regel gå et lite stykke langs veien for å komme til andre stier, traktorveier osv. Jeg har prøvd å ri mange traktorveier rundt om, og kanskje halvparten av alle veiene har det vært forbudt å ri på. Folk blir sure om vi rir i skogen, for da blir bakken ødelagt hvis den er våt. Om sommeren kan vi ri i lysløyper og lignende hvis man har tilgang til det, men på vinteren kan man bare glemme det pga. skispor.

 

Så vi kan ikke ri hvor som helst. Ulendt terreng, utenfor stiene, er det ikke alle hester som kan gå. Noen hester er stødige og takler det greit, men langt ifra alle. Hester er veldig dyre å både kjøpe og eie, og spesielt å reparere hvis den skulle tråkket feil i skauen. For ikke å snakke om at gleden med turridning fort forsvinner dersom man stadig må dukke og skyve bort greiner og kratt...

 

Jeg skjønner heller ikke hva det er å diskutere. Vis vett, respekt og forsiktighet i trafikken!! Følg fartsgrensa, den er der for en grunn. Sørg for at du alltid kjører i en fart som tilsier at du kan stanse innen den sikten du har! Og som sverreb skriver: Legg igjen aggresjonen hjemme, den kan være mye farligere i trafikken enn en hest.

Endret av christinahk
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Er du seriøs?

Ja

 

Nå ble jeg ikke bare irritert, jeg ble regelrett kvalm og ganske ordfattig... Jeg driter lang masj i hva slags bil og fancy motor du har, når man kjører forbi en ekvipasje så ruser man faen meg ikke motoren, og man kjører ikke over fartsgrensa!!

Det har ikke noe å si hva du føler om det, fordi du har ikke noe å gjøre i min vei. Og motoren og bilen har noe å si, for større motor betyr at jeg kan lære dere en bedre lærepenge

 

Hva hadde du gjort om:

- Hesten hadde steilet, løpt ut etc, og rytter hadde falt av og skadet seg alvorlig? (evt. dødd) - om du i det hele tatt hadde rukket/giddet å se deg tilbake og observert det....

Ingenting, en mindre hest på veien ;)

 

- Hesten hadde skvettet av noe i veikanten i det du suste forbi, og landet på panseret ditt? Da hadde du forsåvidt ikke hatt noe valg - du hadde vært like død som ekvipasjen og kompisen du ville "tøffe" deg for.

Hesten hadde ikke rukket å lande på panseret mitt, fordi jeg hadde allerede banka forbi med mine 600hk og twinturbo ;)

 

Det virker som folk rett og slett kun ser hesten, og glemmer at det sitter et menneske oppå. En hest er et veldig stort og sterkt dyr, og kan kvitte seg med et menneske på et knips - om de vil. En av de fantastiske tingene med disse dyra er nettopp det at de sjelden gjør det - i så fall er det fordi de f.eks. får panikk. Og i et slikt tilfelle som dette hadde DU hatt skylda, ikke "det dumme dyret". JEG blir redd når trafikksvin kjører fort forbi meg, selvfølgelig blir hesten det også!!!

Faktisk, så er mennesker sterkere enn hester pr kilo. L2hest.

 

Jeg tviler på at det finnes mange hestemennesker som liker, eller foretrekker å ri langs veien, men det er nå sånn at hestesporten ikke akkurat er prioritert når det kommer til anlegg av egne ridestier og treningsmuligheter. Veldig ofte MÅ man ri langs veien for å komme andre steder, og NEI - hestene kan ikke kun bli ridd på banen hver eneste dag, og de kan heller ikke bli ridd de samme stiene om og om igjen - de blir lei akkurat som oss.

Oh no, blir den fremtidige svartpølsa lei?? :( im so sad

 

 

En annen ting er at hestene, som tidligere nevnt her, beregnes som et kjøretøy av loven og derfor skal gå på veibanen, og holde seg unna gangveiene. Dette driter jeg personlig lang masj i, og bruker gangveien så langt det lar seg gjøre, for det er bare idiotisk. Hester bør regnes som vanlige, gående trafikanter. Bortsett fra at man skal være litt mer obs på hester, er det å møte på en rideekvipasje akkurat det samme som å møte en vanlig gående langs veien. Det er lettere å kjøre forbi en hest som skritter, enn f.eks. en syklist. Og det er ytterst få som traver fort/galopperer langs en asfaltert bilvei.

bla bla bla, skjerp deg, seriøst..

 

Kjør forbi hester som om dere skulle kjørt forbi et lite barn! De er uforutsigbare, selv den tryggeste hest med den flinkeste rytter, kan skvette eller bli redd, og samme hvor lenge rytter har ridd kan hesten bli for sterk hvis den blir ordentlig skremt. En vanlig trafikkvant hest skal ikke ha noen problemer med vanlig, vettug trafikk, men fartsbøller som deg kan ingen være sikker mot, med eller uten hest...

Men jeg kjører jo forbi barn på samme måte.. =\

 

Edit: Var visst ikke så ordfattig likevel ... :whistle:

Nei der ser du, du vet ikke noenting.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ja, hadde det nå vært sånn at vi hadde all verdens med plass både på gård og i skog, men det er det ikke alle som har ;) Dessverre. I wish, men ingenting man kan gjøre med det. Så da må man velge det nest beste.

 

Hvis kommunenen deres hadde besluttet å bruke masse penger på å bygge ridestier påregnet først og fremst HEST, hadde det helt sikkert vært galt det og...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nstin, du er en av grunnene til at jeg er misantrop. Jeg håper helt ærlig du og dine 600hk og twinturbo kjører inn i en stolpe og at du må tilbringe resten av livet med å råne med en rullestol isteden.

kompisen jeg snakka om istad, sitter i rullestol nettopp fordi en hest og rytter ridde over han når han var ute å sykla. Og det er hans bil jeg snakket om.

Lenke til kommentar

I så fall skulle man kanskje tro at du hadde et visst begrep på hvor skjørt livet er, hvor fort ting kan gå galt, og hvor forsiktig man faktisk bør være rundt hester og i trafikken generelt.

nei, er vel mer et hat mot hester og ryttere som absolutt skal ferdes på veien.

Lenke til kommentar

Stallen jeg rir på nå har tilgang til lysløype, så jeg rir der nå på sommeren. Men på vinteren må man ut på veien for å komme noen som helst vei. Heldigvis mye gangfelt rundt der.

 

Et annet sted på Nesodden jeg red før var det ganske ålreite turmuligheter, men også der måtte man ri litt langs veien for å kunne variere. Som sagt blir både hest og rytter lei de samme stiene i lengden.

 

Hva er det som gjør det så utrolig forferdelig å sakke ned og vente på god sikt en gang iblant? Se det positive i det, gjør pusteøvelser, slapp av, hør på musikk. I går kjørte jeg bak et vogntog i ti minutter, om ikke mer, i første - tredje gir halve tiden. Ingen mulighet for å kjøre forbi. Hadde jobbet nattskift og var TRØTT og sliten, men klagde jeg? Nope, jeg satte på radioen og sang en sang, småflirte av køen som dannet seg bak og syntes synd på de som ikke har et like avlsappet og positivt sinn som meg :thumbup:

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...