Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Arv: En får forskudd på arv nå, to andre når foreldre går bort.


Mortis360

Anbefalte innlegg

Her kommer ett arvespørsmål:

 

Søsteren min skal arve kr 500,000,- på forskudd, jeg og broren min får kanskje ikke arven før om 20 - 50 år.

Jeg kom plutselig på tanken at penger forandrer verdi, kr 7000,- i 1920 tilsvarer ett veldig mye større beløp nå, enn da.

Det jeg tenker er at hun burde arve kr 500,000 iE 2011 kroner, mens jeg og broren min arver tilsvarende verdi det året foreldrene mine går bort.

Er grunnbeløpet hos NAV, ett grunlag jeg kan bruke som eksempel, som følge av inflasjon? NAV Grunnbeløp.

 

Er usikker på om dette skal i økonomi eller juss, så flytt den dit den hører hjemme.

 

~ Mortis

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

En interessant problemstilling. Arvelova § 40 fastslår at det er gavens verdi på ytelsestiden (ikke ved arvefallet) som skal legges til grunn med mindre det er åpenbart urimelig (strengt krav). Departementet uttalte også i forarbeidene at man normalt ikke skal ta hensyn til endringer i pengeverdien (f.eks. inflasjon) med mindre man hadde gode holdepunkter for at det inngår blant arvelaters ønsker. (Dette er også senere fulgt opp i rettspraksis.)

 

500 000 i forskudd på arv vil derfor etter hovedregelen bety 500 000 i avkortet arv, men arvelater har anledning til å fastsette at et annet beløp skal gå i fradrag. § 40 fastsetter at arvelaters fastsettelse av beløpet skal brukes med mindre summen 'må reknast for å vere for høg'. Her har Høyesterett fastslått (riktignok i en 3/2-dom, altså under sterk dissens) at arvelater kan si at det skal gjøres et større fradrag enn det man fikk i gave.

 

Dette er faktisk noe du bør ta opp med dine foreldre mens dere alle fortsatt lever og er venner. For når de er gått bort og ikke kan si hva de mente, så må du og din bror overbevise en domstol om at din søster tar feil - og det kan bli stygt.

 

 

Grunnbeløpet er et dårlig eksempel på inflasjon, fordi grunnbeløpsøkningen skal ta flere hensyn enn bare å kompensere for inflasjon (det skal bl.a. ta hensyn til reallønnsvekst for trygdede). Du bør heller benytte Statistisk Sentralbyrås tabeller, de forteller deg hva en 1920-krone er i 2000-kroner.

Lenke til kommentar

Hennes arv vil bli avkortet når lengstlevende dør.

Så enkelt er det.

 

Det er nok ikke mye du kan få gjort med dette, utenom at du også kan forlange at dersom hun skal få forskuttert 500.000, så skal du også det, alle må få stille likt.

Så må du forklare hvorfor du synes det, slik at dere kan ha en diskusjon på dette, alle sammen.

Du må altså hevde din rett overfor dine foreldre og forklare akkurat dette med at 500.000 er mer verdt i 2011 enn det vil være i 2030 eller 2040.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...