Gå til innhold

Såpeboksen - Når du har noe du vil si


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
I hvilken grad kan dette misbrukes mot enkeltindividers sikkerhet?

 

DNA-registre er ikke idiotsikkre, eller rette sagt, de som skal jobbe med slike prosjekter er kun mennesker (uansett lovverk rundt prosjektet). Det er lett å misbruke slike registre og overvåkningstiltak (CCTV-kameraene i London har blitt brukt til å bøtlegge folk som ikke plukker opp hundebæsj), og en kan fort tenke seg situasjoner hvor DNA-registre kan misbrukes mot befolkningen. Det er f.eks. mulig å finne ut av etnisitet ut i fra en persons DNA, hvor lang er da veien for å innsette "prevantive foretak" ovenfor slike grupper? Hva om forsikringsselskaper bruker DNA-registrer til å fastsette individuelle premier, basert på genetiske sykdommer osv?

 

Klart, det er selvsagt å lette arbeidsbyrden for politiet ved å la de ha konstant og fullstendig overvåkning og kontroll over oss. Men siden verden ikke er idiotsikker må en stille seg spørsmålet om hvor langt en ønsker at dette skal gå. Kan du tenke deg situasjoner hvor du har vært på kanten av loven, eller til og med brutt loven? Har dette vært alvorlige tilfeller? Og skal DNA-registre kunne brukes mot deg i slike tilfeller?

 

I Norge har vi allerede kommet et steg mot en slik løsning (selv om DNA-registrering av alle nyfødte ikke er realistisk med det første). Hvis du vil sette deg inn i Norges situasjon med DNA-registrer kan du lese disse:

Innst. O. nr. 23 (2007-2008) Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i straffeprosessloven (utvidelse av DNA-registeret)

Ot.prp. nr. 19 (2006-2007) Om lov om endringer i straffeprosessloven (utvidelse av DNA-registeret)

NOU 2005: 19 Lov om DNA-register til bruk i strafferettspleien

 

Datatilsynet har også en del artikkler hvor det vises at slike systemer ikke er perfekte:

Dommen tolker den Europeiske menneskerettskonvensjonens (EMK) artikkel 8, en bestemmelse som stiller krav til at nasjonal lovgivning beskytter enkeltmennesker mot inngrep i privatlivet. Eventuelle inngrep i privatlivet må være lovhjemlede, rettmessige, forholdsmessige og nødvendige i et demokratisk samfunn.

 

Den ferske dommen gjelder to forhold. En gutt på elleve år ble arrestert og siktet for forsøk på ran. Det ble tatt fingeravtrykk og DNA-prøver fra ham. Han ble frikjent tre måneder senere. En voksen mann ble siktet for å ha trakassert sin partner, og måtte avgi fingeravtrykk og DNA. Saken ble henlagt etter at partneren ikke ønsket å forfølge saken videre. Begge de mistenkte bad om at opplysninger om fingeravtrykk og DNA-opplysninger måtte bli slettet fra registrene. Ønsket ble ikke etterkommet. Saken ble klaget videre, og er nå behandlet av Menneskrettsdomstolens storkammer.

 

Domstolen uttrykker overraskelse over engelsk og walisisk praksis, som tillater uavgrenset lagring av fingeravtrykk og DNA-opplysninger for personer som ikke er blitt dømt for noe, uavhengig av hvor alvorlig forholdet er, og uavhengig av alderen på den mistenkte. Domstolen påpeker at retten til beskyttelse av privatlivet vil bli svekket i en uakseptabel utstrekning om slike virkemidler tas i bruk uten en grundig avveiing mellom de mulige fordelene ved å bruke virkemidlene, og ulempene for privatlivet.

 

Domstolen fastslår fare for stigmatisering av individer og grupper, og ser spesielt problemer for mindreåriges muligheter til å bli integrerte samfunnsborgere. Dommen viser videre til at DNA-prøver kan inneholde sensitiv informasjon om et individ, blant annet helseopplysninger. I tillegg kan genkoden også si noe om individets slektninger.

 

- Bred lagring av DNA, celleprøver og fingeravtrykk fra mistenkte, ikke dømte personer, gir ikke gir en rimelig balanse mellom konkurrerende samfunnsmessige og private interesser, er domstolens enstemmige konlusjon. - Slik lagring er et uforholdsmessig stort inngrep i de to klagernes rett til respekt for sitt privatliv, og et inngrep som ikke kan anses som nødvendig i et demokratisk samfunn.

http://www.datatilsynet.no/templates/Page____2511.aspx

 

 

Her kan du også lese Datatilsynets høringsuttalelse i forbindelse med utvidelse av det norske DNA-registeret. Les også gjerne denne kronikken som påpeker at det har blitt sett på feil tall om hvor effektivt DNA-registeret i Storbritania:

 

Tallene viser med andre ord at DNA-profiler kun blir lagt inn i registeret i 0,88 prosent av alle registrerte lovbrudd. Det var i disse sakene britisk politi rapporterte 40 prosent oppklaring. Det betyr at kun 0,35 prosent av alle anmeldte lovbrudd (19 873) ble oppklart ved bruk av DNA.

Endret av smoothie
Lenke til kommentar

Med Obama ser det ut til å gå bedre mellom USA og Iran enn med Bush:

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2916860.ece

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2895498.ece

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/mi...icle2917398.ece

 

Men hva tror dere blir resultatet? Vil det kunne bli fullt diplomati mellom de to landene? Og kan det føre til noen form for forsoning? Og kan det ha noe å si for regionen Midtøsten? Noe å si for forholdet mellom USA og Israel?

Lenke til kommentar
Gjest medlem-141789
Med Obama ser det ut til å gå bedre mellom USA og Iran enn med Bush:

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2916860.ece

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2895498.ece

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/mi...icle2917398.ece

 

Men hva tror dere blir resultatet? Vil det kunne bli fullt diplomati mellom de to landene? Og kan det føre til noen form for forsoning? Og kan det ha noe å si for regionen Midtøsten? Noe å si for forholdet mellom USA og Israel?

 

We don't ******** with terrorists.

 

Kan være grunnen til at det gjekk så dårleg mellom Bush og Iran, men Obama som seie Change(yes we can talk :ph34r: ) kan det hende at det blir eit par ord imellom dei.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+891234
Jeg har til gode å høre noe som tyder på at hijab-motstanderne har vurdert argumentene som går imot deres eget standpunkt. Det virker som om de tror det holder å rettferdiggjøre det, og ikke vise hvorfor det er bedre enn alternativet.

Du kan jo sjekke tråden i religionforumet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...