Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Overtid i avtale dårligere enn AML


Melkekartong

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Har en arbeidsgiver som har dårligere overtidsordninger enn det som er i AML. Har jeg mistolket den eller er ikke dette lov? "Sensurerer" navnet

 

Stortinget har endret arbeidsmiljølovens (AMLs) regler om arbeidstid og overtid. Det betyr nye timelister og nye overtidsregler i XYZ fra og med februar 2006.

 

--- i XYZ får nå et overtidstillegg på 40 % pr time for alle timer det jobbes utover 11 timer på samme dato, eller for alle timer det jobbes utover 208 timer i samme måned.

 

Overtidstillegget belastes arbeidslederens lønnsmidler og gis i tillegg til eventuelle kvelds- og nattillegg, lørdags- og søndagstillegg, og helligdagstillegg. Alle ---ledere fikk tilsendt informasjonsbrev og de nye timelistene i januar.

 

I følge arbeidsmiljøloven er maks 9 timer pr dag (10t ved gjennomsnittsberegning) og 40 timer pr 7 dager/uke. Alt utover dette er overtid.

 

Det XYZ her prøver seg på er 11 timer pr dag og i snitt 52t/uke (208 i mnd)..

Må jo jobbe 140% stilling i 4 uker for å få noe som helst overtid... :dontgetit:

Endret av Melkekartong
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Alt over 40 timer i ei uke er overtid.

Utrolig lite utfyllende svar (selv om du har blitt bedt å utfylle).

 

Arbeidsmiljøloven åpner for gjennomsnittsberegning over flere uker, som her i § 10-5, tredje ledd:

Arbeidstilsynet kan samtykke i at den alminnelige arbeidstiden i løpet av en periode på høyst 26 uker i gjennomsnitt ikke blir lenger enn foreskrevet i § 10-4, men slik at den samlede arbeidstiden ikke overstiger 13 timer i løpet av 24 timer og 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker.

Det er krav til når slik gjennomsnittsberegning kan gjøres, så det lønner seg å lese litt i AML.

 

TS: Har dere tariffavtale? Er det spesielt sesongbasert arbeid eller skiftarbeid som kan forklare en eventuell gjennomsnittsberegning?

Lenke til kommentar

Vet ikke om det er noen spesiell tariffavtale. Uansett kan jo ikke denne være dårligere enn hva som er spesifisert i AML.

 

Det er snakk om assistentarbeid hovedsaklig for personer med nedsatt funksjonsevne. Ikke akkurat skiftordninger, men jobber jo alt av dag, kveld etc.

Da ville jeg bedt arbeidsgiver vise til hvordan han har kommet fram til at arbeidstiden er innenfor bestemmelsene i AML.

 

Når jeg skrev skiftarbeid tenkte jeg mer på (produksjons)bedrifter med døgnkontinuerlig bemanning. Der går gjerne de ansatte på jobb mange dager på rad, og lange dager i helgene, men med langfri innimellom. Regner med de her bruker en gjennomsnittsberegning for å få tallene til å stemme :)

Lenke til kommentar

Bare som ren "tipping" vil jeg anta at arbeidsgiveren her refererer til :

 

§ 10-4. Alminnelig arbeidstid

 

(2) For arbeid som helt eller i det vesentlige er av passiv karakter, kan arbeidstiden forlenges med inntil halvparten av de passive periodene, men ikke med mer enn to timer i løpet av 24 timer og ti timer i løpet av sju dager. Arbeidstilsynet kan når arbeidet er særlig passivt, gi samtykke til at arbeidstiden forlenges utover det som er fastsatt i første punktum, men slik at arbeidstiden ikke overstiger 13 timer i løpet av 24 timer. Den alminnelige arbeidstiden må ikke overstige 48 timer i løpet av sju dager.

 

(3) For beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet skal som hovedregel minst 1/5 av vakten regnes med i den alminnelige arbeidstid. Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale, kan ved skriftlig avtale fravike bestemmelsen i første punktum. Arbeidstilsynet kan etter krav fra arbeidsgiver eller arbeidstakernes tillitsvalgte fastsette en annen beregningsmåte dersom beregningen av arbeidstiden etter første punktum vil virke åpenbart urimelig.

 

 

Arbeidsgiveren din har vel roller som typisk går under en "vesentlig passiv karakter - ell..", eller hva sier du? 

 

 

 

Lenke til kommentar

Vet ikke om det er noen spesiell tariffavtale. Uansett kan jo ikke denne være dårligere enn hva som er spesifisert i AML.

 

Det er snakk om assistentarbeid hovedsaklig for personer med nedsatt funksjonsevne. Ikke akkurat skiftordninger, men jobber jo alt av dag, kveld etc.

 

For det første må du skaffe deg innsikt i tariffavtalen du jobber under. Dernest må du se om du kanskje jobber under medleverordningen, eller kanskje passivt arbeid som andre også har nevnt.

 

Det er ikke slik at 'alle' kan bla opp i AML og finne nøyaktig arbeidstider for mye kan forhandles. I hovedsak er alle unntak forhandlet frem i særavtale eller tariffavtale. Å si noe på generell basis uten å vite hvilke avtaler du jobber på er fånyttes.

Lenke til kommentar

 208 timer stemmer godt med utgangspunkt i en gjennomsnittlig måned.

 

I snitt er det 162,5 arbeidstimer i en måned for en som jobber 37,5 timers uke.  Det vil med andre ord si 21,66 dager > 4,33 uker.  48 timer pr uke x 4,33 = 208 timer.

 

I snitt, ja. Men da blir det igjen en dårligere betingelse enn hva som er i AML.

Å jobbe 49t i ei uke og 48t de resterende vil da gi overtid i følge loven, men ikke denne arbeidsgiverens egne tolkning av den.

Lenke til kommentar

Ja, men det er ikke tillatt å avtale dårligere vilkår i tariffavtale/særavtale/kontrakt enn bestemt i AML.

 

Stemmer, vi vet ikke hva som er avtalt så å diskutere det er fånyttes.

 

Det som diskuteres her er normal arbeidstid, og TS har aldri fortalt hva som står i arbeidsavtalen. Alt arbeid utover normal arbeidstid skal jo utbetales som overtid.

 

Det som surrer i hode mitt er at dette sannsynligvis er en skift/turnusordning, men det har vi heller ikke fått vite av TS. Vi må da vite mer om turnusordningen eller skiftplanen.

 

Dernest kan Atil/fagforening/tariff gi andre grenser på timer, ref unntak i AML §10-12 og spesifikt nevnt i paragrafer. Du kan dermed få dårligere vilkår enn AML, men du vil ha kompenserende tiltak. AML er det dårligste du kan ha, og avtaler vil uten unntak gjøre dine vilkår bedre totalt sett.

Lenke til kommentar

Det er snakk om brukerstyrt assistentordning for bla funksjonshemmede. Alt mulig av arbeidstider, feks 09-16, 18-20, 18-03, etc. avhengig av hva brukeren da ønsker. Arbeidsoppgaver kan være alt mulig fra stell eller kun være tilstede.

 

Er litt vag med detaljer, for jeg vil ikke omtale selve ordningen negativt for det er kjempegrei jobb, men er opptatt av at det skal være rettferdige vilkår.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...