Jump to content
Sign in to follow this  
theGunner76

Kan man lastes for sine egne tanker?

Recommended Posts

Et spørsmål som dukket opp etter at jeg svarte i en annen tråd.

 

Kan man lastes for sine egne tanker? I mitt hode er svaret nei. Tanker dukker ofte opp uten forvarsel og jeg mener jeg ikke kan stå personlig til ansvar for disse. Jeg kan defor ikke ha uetiske eller umoralske tanker da det er bare det... tanker. Om/Når jeg setter disse ut i livet (handlinger) snakker vi selvfølgelig om noe helt annet.

Dere kan selvfølgelig argumentere at det er vanskelig å ikke handle etter sine egne tanker, men nå snakker jeg om tankene uavhengig av hvordan de innvirker på mine handlinger.

Share this post


Link to post

Tenker du ut fra et moralfilosofisk eller et religiøst synspunkt?

 

Personlig vil jeg si at alle burde få lov til å tenke akkurat hva de vil, å prøve å systematisk undertrykke tanker som du tror andre vil se ned på vil for meg fremstå som å psykisk skade seg selv. Dessusten er det gjennom nye, ulovlige og noen ganger tilsynelatende umoralske (i forhold til tiden) tanker at teknologi og filosofi utvikler seg.

Share this post


Link to post

Enig med deg der. Tror faktisk jeg vi påstå at mange psykotiske lidelser ville blitt ungått om vedkommende hadde vært såpass ærlig med seg selv og latt tanker være tanker. Faktisk tror jeg, uten å ha noe som helst form for bevis, at veldig mange mennesker sliter psykisk med det de anser som "gale tanker".

Det er også der jeg føler religioner skyter seg selv i foten med å forene tanker og handlinger. Enkleste eksempel er seksualitet.

Share this post


Link to post

Eneste måten tanker kan skade på, er skade på seg selv. Mange deprimerte som blir enda mer deprimert alene med sine egne pessimistiske tanker. Enig med det at tanker ikke kan være umoralske, ettersom man ofte ikke kan kontrollere hva man tenker.

Share this post


Link to post

Tanker alene er ikke umoralske nei, da det er handlingen som gjør det umoralsk.. :)

 

Så nei, ingen kan klandres for sine tanker, verre er det vel å kontrollere tankene noen ganger? Husker jeg slet med dette da jeg var kristen, for jeg følte alltid skyld når visse typer tanker poppet opp og jeg gjorde de merkeligste ting for å la være å tenke på dem... :)

Dette ga seg når jeg befridde meg fra tankefengslet og tanken på at en ser og hører alle mine tanker og jeg har ikke det problemet i dag....

 

Så tenk hva du vil du... Det er handlingen som blir feil, ikke tankene...

Share this post


Link to post
Guest

Vis man tar Charles Manson som eks. Hans handlinger i hans eget perspektiv var ikke noe galt i det hele. Alle har forskjellige tanker og tro på hva man definerer som "negative tanker". Kan også ta Hitler som et tilfelle. Han hadde et helt annet syn en det du og jeg ville ha hatt på et samfunn. I hans øyner var det genialt og bra. I våres øyne var det massemord og galskap.

 

Jeg fikk en tanke som skremte meg litt. Er også vi "normale" mennesker slik som Manson og Hitler? Bare på andre områder og meninger? Har ikke du hatt tanker om hvordan det er å drepe en person? Hvordan det er å voldta noen eller noe? Syke ting strømmer gjennom hodene våres hver dag, men vi utelukker dem. Spør du meg når "galskap" ingen grenser i denne verden, for vi er alle litt gale =) (Pessimistisk syn på verden) xD

Share this post


Link to post

Kort svart, nei. Da jeg var mindre og tenkte stygge tanker om ting og tang ble jeg alltid paranoid og måtte unnskylde meg i tankene og si at det bare var idoiti som poppet opp og ikke noe jeg virkelige mente. Jeg trodde folk på en eller annen måte kunne tolke tankene mine og ville straffe meg. Når jeg tenker meg tilbake er jo dette helt sykt, for som sagt er det bare handlingen som er umoralsk.

Share this post


Link to post

Actus non facit reum nisi mens sit rea. Eit begrep som er godt kjent blandt juristar, du er ikkje skyldig i ei handling, actus reus, med mindre du har eit tilsvarande sinn, mens rea .

Mao, du kan kanskje ikkje lastas for tankane dine, men du kan heller ikkje lastas for handlingene dine utan å vere bevisst over kva du gjer.

Share this post


Link to post

Jeg har tenkt på noe her, og av og til diskutert det, men folk er ikke enig med meg. Da snakker vi om seksuell legning. Jeg mener at det er like "feil" å ha homofile tanker som, si pedofile tanker, bare i en annen retning. Så lenge der ikke er handling i bildet. Det er selvsagt noe av det styggeste som finnes, nemlig pedofili. Poenget her er at homofili er en akseptert handling mellom to ansvarlige parter.

 

Derfor mener jeg at en som er pedofil/har pedofile tanker, men i tillegg er klar over at det er feil og ikke gjør handling utav det, ikke kan klandres for det. Det er jo bare slik han er. Vi kan jo si at 'Per' er en gift mann og har barn, stasjonsvogn og labrador, altså full pakke. Han tenner på små barn, men gjør ikke noe med det fordi at han skjønner hvor galt det er.

 

Føler jeg fikk sagt veldig lite med mange ord her, og brukte et på-spissen-eksempel. Uansett så lenge 'Per' klarer å holde fingrene av fatet så syntes jeg ikke han skal kunne klandres. I det er mange uenige med meg.

 

Når vi/jeg er inne på det, hvis noen hadde oppdaget slike ting (pedofile lyster), kan ha da gå til psykolog å få hjelp, eller vil han bli tvangsinnlagt umiddelbart? Håper ikke noen av dere tolker det som at jeg er 'Per' her, hehe...

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...