Gå til innhold

Spekulasjoner om 2. gen video i DSLR


Anbefalte innlegg

Dagens speilreflekskameraer har ganske umodne videomuligheter:

 

- geleeffekt

- autofokusproblemer

- manglende variabel blender, ISO og lukkertid under opptaket

- ugunstige fps-hastigheter

- bare noen få har full-HD

- filformater og filstørrelser

- begrenset lengde på opptak

 

Det er nok mange grunner til disse problemene, men jeg håper mest mulig blir ryddet opp i til neste generasjon kameraer. Hvordan tror dere denne utviklingen vil gå? Hvilke egenskaper blir forbedret først? Hvilke produsenter kommer med gode løsninger først?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det blir vel å prøve å ta igjen GH1, og det krever også nye objektiver med stille, kontinuerlig blendermekanisme. GH1 har i tillegg valgfri 1080p24 eller 1080p25, lagrer i AVC, og har mikrofoninngang, Vanskelig å vite hvilken produsent som vil være mest ivrig.

 

Etterhvert blir det kanskje fokus på videokvalitet også, noe som kommer til å kreve at man lager sensorer som benytter alle linjene under filming.

Lenke til kommentar

Er det noen av DSLR-kameraene med video som har lyd ut, så man faktisk kan monitorere lyden man tar opp? Har skjønt at 7D ikke har denne funksjonen (og Canon har heller ikke lagt til peakmeter). Det gjør det til gambling å prøve å ta opp lyd på kameraet.

 

"- manglende variabel blender, ISO og lukkertid under opptaket"

Variabel ISO under opptak eksisterer vel heller ikke i videokameraverden? Eller er det muligheten til å justere mellom ISO 100 og 200 under opptak du savner?

 

"- ugunstige fps-hastigheter"

Dette er vel Canon 7D allerede ganske gode på:

It is possible to select frame rates from: 30 (29.97), 25, and 24 (23.976), with 60 (59.94) and 50 available at 720p. ISO can be set automatically or manually in the range (100-6400) and is expandable to 12800.
Endret av KristofferB
Lenke til kommentar

Det går rykter om at Canon lanserer en oppdatering av 500D i løpet av kommende uker. 500D har fått endel ris for sin noe begrensede filmfunksjon, med tanke på rolling shutter, ikke mulighet for manuell fokus og ikke mulighet til å endre f-stop og eksponering selv. Sist og verst er kanskje autofokusen under opptak.

 

Rent bortsett fra dette er ikke 720p video opptakene til 500D så ille, hvis en har sett et par eksempler med gode objektiver og under nokså brukbare forhold så ser det ganske pent ut.

 

For sånne som meg som er ganske nye på DSLR så synes jeg video er en morsom detalj som er gøy å leke med, mye med tanke på at det faktisk har mulighet til å se virkelig bra ut.

 

Jeg tror Canon har tenkt litt på dette i de rimeligste klassene, dette er tross alt en funksjon som er kjekk og litt gøyal å ha. Og kan være en deal breaker for mange.

 

Angående hva det gjelder av oppdateringer håper jeg på:

- 1080p i 30fps

- "full frame grab" som 7D, 5D og 1D

- Manuell fokus

- Raskere autofokus

- Mulighet for å sette parameter manuelt

 

(Litt off topic, med litt flaks så kanskje antall pixler går ned også)

Lenke til kommentar

Noen som vet hva som er fotografisk nytt (i følge ryktene) med den nye modellen?

 

Hvor lang tid går det egentlig fra Canon annonserer et nytt kamera til det er å få kjøpt her til lands? Må man vente i flere måneder eller kan det kun være snakk om en uke eller to etter lansering at man normalt finner kameraene her i landet?

 

Har et 350D som jeg vurderer å oppgradere å da er det jo greit å vente til man ser hvilke nyheter som er rett rundt hjørnet når det gjelder 550D eller evt 60D.

 

Som dere nevner så er det jo litt merkelig hvis de kommer med en 550D kun måneder etter at 500D kom til landet. Var det ikke i november 09 den var å få kjøpt?

 

For min del håper jeg det kommer en 60D :-)

Lenke til kommentar

Håper 60D blir lansert denne måneden. Personlig synes jeg videofunksjon i dSLR er utrolig stilig, og resultatene man kan få er fantastiske. Vil ha kontroll over manuelle instillinger, noe 500D ikke har og 7D blir for dyrt for min del, så venter på en eventuell 60D (eller 550D hvis denne kommer og har bedre videomodus).

Lenke til kommentar

Det er jo en del ting som det er enkelt å fikse, for eksempel lengde av opptak. Lengde av opptak har både et teknisk og et "politisk" aspekt. Teknisk tillater AVCHD lange opptak (selv om det muligens er noen begrensinger der også) så teknisk finnes det lsøning allerede. En del kameraer har vel begrenset opptakslengde for å unngå EUs straffetoll på videoprodukter. Om samme begrensing også gjelder på modeller solgt i andre deler av verden vet jeg ikke.

 

Den nye SD-standarden vil jo tillate større kort, også en begrensende faktor for opptakslengde. Personlig ser jeg imidlertid ikke opptakslengde som det store problemet. Hvem trenger opptak på mer enn en halvtime, kanskje i en dokumentar/intervjusituasjon hvor man ønsker at kameraet bare skal stå på, men stort sett er vel dagens vidoeklipplengde nok for de fleste.

 

FPS-hastigheter er jo enkelt løsbart elektronisk, kommer sikkert.

 

Trinnløs variabel blender er det vanskelig å løse hvis objektivene ikke er designet for det. Mulig andre produsenter må gjøre som Panasonic og lage spesialvarianter (for videobruk), men var jeg produsent ville jeg brukt 1/3 trinn (eller hva de nå har) og simulert kontinuerlig ved å justere lukkertid/og eller Iso. Hvor vanskelig kan det være å kompensere for 1/2 eller 1/2 trinn uten at det synes.

 

Full-HD og ugunstige fps-hastigheter er vel allerede løst på en del modeller, men det blir sikkert ennå bedre og kanskje kommer full HD med 60bps. Teknisk er det jo bare snakk om båndbredde til kortet og prosesseringshastighet og det forbdres jo kontinuerlig.

 

Geleeffekt: Dette er vel sammen med autofokus et av de to store problemene. Det går rykter om global lukker på neste generasjon fra Panasonic. Problemet er visstnok knyttet til energiforbruk (overoppheting) ved kontinuerlig utlesing, men hvis Pansonic kan løse det på 2x crop burde en løsning for 1.5/1.6 crop også være mulig. Fullformat har jo ca. 2.5 ganger arealet til 1.5 crop så det er mulig det medfører større effektforbruk, jeg vet egetnlig litt for lite om den delen av teknologien, men jeg vil anta at dette er et område som det forskes heftig på. I prinsippet kan man vel da også få til elektronisk lukker(?), noe som vil være prisbesparende og potensielt gjøre kameraene helt lydløse. Konklusjon: Jeg ville fulgt med på hva Panasonic kommer med, kanskje allerede i forbindelse med PMA. Løser de dette problemet vil nok Canon og Sony (som de største sensor-produsentene for dSLR) komme rakst etter.

 

Autofokusproblemer. Panasonic har allerede rimelig bra kontroll på dette. For meg er det helt uforståelig at Canon, Nikon og resten av produsentene ikke gjør noe med saken. Problemet med dagens kontrasbaserte AF på speilrefleksene er så vidt jeg har forstått at objektivene og det elektoniske interfacet er konstruert for fasebasert AF som "vet" hvor mye ute av fokus motivet er og sender en "fokuser tre meter nærmere" beskjed til objektivet. Kontrastbasert funker på en helt annen måte. Kameraet vil egnetlig si til objektivet "fokuser litt nærmere", men det støttes ikke i protokollen direkte og må simuleres. Så analyseres det nye bildet fra videosignalet for å se om det er mer i fokus, hvis ikke må det prøve i andre retningen osv, til kameraet endelig er fornøyd. Nå er ikke jeg noen teknisk ekspert, men Olympus og Panasonic måtte innføre to nye kontakter på mFT i forhold til FT for å få til kontrastbasert effektiv fokus og ikke minst følgefokus.

 

Sannsynligvis må de andre gjøre det samme hvis de ikke finner en genial måte å erstatte fasebasert fokus på (som krever sensor i den optiske banen og derfor ikke kan brukes i videomodus/live view). Jeg har sett diverse forslag for å komme rundt dette, blant annet med fase-sesnoren integert på bildesensoren, men om det er praktisk mulig gjenstår å se. Andre håper at bedre prosessorkraft kan gi tilstrekkelig rask kontrastbasert fokus med nåværende grensesnitt, men vi må nok bare vente og se. Kjøp Panasonic så lenge...

 

"Ergonomi" var et punkt som Simen ikke hadde med, men jeg synes det også er en hindring for god bruk av videofunksjonen. Problemet er håndholdt video. Prøv å holde et 3/4 kios speilrefleks med et kilos objektiv opp i øyehøyde. Spesielt stødig blir det ikke, og maks lengde av videoopptak blir i hvertfall ikke noe problem, kanskje med unntak for vektløftere og lignende. Løsningen er selvsagt vridbar skjerm, det er nyttig på stativ og det er også mye enklere å hvile kameraet på fanget, et bord osv. Panasonic har forstått dette, det har Olympus også, men de mangler jo video foreløpig. Nikon har D5000 som er et skritt i riktig retning selv om hengsling nederst ikke er like fleksibelt som hengsling på siden av skjermen.

Endret av se#
Lenke til kommentar

http://www.canonrumors.com/2010/02/rebel-t2i-announced/

 

» 18 Megapixel APS-C CMOS sensor

» DIGIC 4 processor with ISO 100-6400 (Expansion to 12800)

» Continuous shooting at 3.7fps

» Full HD movie recording with manual control and selectable frame rates

» 7.7cm (3.0”) 3:2 Clear View LCD with 1,040k dots

» iFCL metering System with 63-zone Dual-layer Metering Sensor

» Quick Control screen to change shooting settings

» Exposure compensation +/-5 stops.

» Select maximum value for Auto ISO

» External Microphone socket

» Movie crop function

» Eye-Fi connected functions compatibility

 

Joda, kan bli bra detta! =)

 

Rent bortsett fra at den har 10Mp for mye...

Endret av karl-wilhelm
Lenke til kommentar
Rent bortsett fra at den har 10Mp for mye...

 

Det begrepet eksisterer ikke. Enhver oppløsning er samtidig alle oppløsninger lavere enn seg selv. Du tenker sikkert på støy, men det er bare en utbredt myte som jeg garanterer at du ikke finner holdbart bevis for. Ikke at dette er tråden for det, men jeg liker ikke at det der gjentas uten å bli motsagt. Not on my watch, som de sier.

Lenke til kommentar
Rent bortsett fra at den har 10Mp for mye...

 

Det begrepet eksisterer ikke. Enhver oppløsning er samtidig alle oppløsninger lavere enn seg selv. Du tenker sikkert på støy, men det er bare en utbredt myte som jeg garanterer at du ikke finner holdbart bevis for. Ikke at dette er tråden for det, men jeg liker ikke at det der gjentas uten å bli motsagt. Not on my watch, som de sier.

 

Da lurer jeg litt på hvorfor 1D MkIV har større brikke med mindre Mp. =)

 

Men jeg er ikke helt enig i meg selv, det er mer en ønske tanke om bedre ISO styrke fra billigere kameraer og fordi jeg ikke har behov for den pixel mengden.

Skulle ihvertfall tro det var så enkelt...

Lenke til kommentar
Du tenker sikkert på støy, men det er bare en utbredt myte som jeg garanterer at du ikke finner holdbart bevis for.

Du skal få lov til å prøve å bevise den påstanden.

 

Megapiksler og støy har en sammenheng. Spørsmålet er hvorvidt de har klart å finne metoder for å motvirke økningen i støy som det økte megapikseltallet gir og hvilke kompromisser det har innebåret. Metoder som like gjerne kunne vært benyttet til å gi lavere støynivå hvis ved å ikke øke antall megapiksler.

 

Forøvrig trenger det ikke være støy han siktet til. Det kan også være at det virker meningsløst å øke sensorens oppløsning når det ikke finnes optikk som henger med.

Lenke til kommentar
Du tenker sikkert på støy, men det er bare en utbredt myte som jeg garanterer at du ikke finner holdbart bevis for.

Du skal få lov til å prøve å bevise den påstanden.

 

Megapiksler og støy har en sammenheng. Spørsmålet er hvorvidt de har klart å finne metoder for å motvirke økningen i støy som det økte megapikseltallet gir og hvilke kompromisser det har innebåret. Metoder som like gjerne kunne vært benyttet til å gi lavere støynivå hvis ved å ikke øke antall megapiksler.

 

Forøvrig trenger det ikke være støy han siktet til. Det kan også være at det virker meningsløst å øke sensorens oppløsning når det ikke finnes optikk som henger med.

Min erfaring fra 50D til 7D, er at 50D'en gir ett mer støyfritt bilde på ISO 100.

Fra ISO 200-800 så var det ganske dødt løp, mens 7D'en er suveren på høyere iso sammenlignet med 50D'en.

Jeg vet ikke om objektivene til Canon henger med disse nye 18 MP sensonrene til Canon, hvilkene gjør det?

Lenke til kommentar
Min erfaring fra 50D til 7D, er at 50D'en gir ett mer støyfritt bilde på ISO 100.

Fra ISO 200-800 så var det ganske dødt løp, mens 7D'en er suveren på høyere iso sammenlignet med 50D'en.

Jeg vet ikke om objektivene til Canon henger med disse nye 18 MP sensonrene til Canon, hvilkene gjør det?

 

Da har du sammenlignet bilder konvertert fra RAW uten støyreduksjon? Ser du på JPG ser du jo en kombinasjon av senorens støynivå og støyreduksjonen som kameraet gjør i signalbehandlingen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...