Gå til innhold

Generell diskusjon rundt bruken av og eventuell rehabilitering av barnesoldater


Undersøkelse om barnesoldater  

32 stemmer

  1. 1. Hvordan stiller du deg til bruk av barnesoldater?

    • Positiv
      1
    • Negativ
      31
    • Ingen formening/Vet ikke
      0
  2. 2. Er det riktig å frigjøre barnesoldater og sende dem hjem selvom de kan bli utstøtt av sin tideligere familie?

    • Ja
      18
    • Nei
      5
    • Ingen formening/Vet ikke
      9
  3. 3. Burde land der det praktiseres bruk av barnesoldater utsettes for reaksjoner og/eller sanksjoner?

    • Ja
      30
    • Nei
      1
    • Ingen formening/Vet ikke
      1


Anbefalte innlegg

Generell diskusjon rundt bruken av og eventuell rehabilitering av barnesoldater

 

post-131018-1262854488_thumb.jpg

 

Har kommet over et par artikkler om rundt 3000 barnesoldater i Nepal som nå sklal frigjøres fra en interneringsleir de har holdt til i i flere år for så å sendes tilake til det vanlige livet i Nepal. Bla. vil Norge gi økonomisk bistand til rehabiliteringen deres. Men ikke alle ønsker å forlate leirene. Det har vært skremselshistorier der familiene ikke har ønsket å få barna sine hjem igjen etter at de har vært barnesoldater i Maoistenes tjeneste. I disse artikllene har det dukket opp et par historier:

 

Ett av disse eksemplene er «Aisha», som har fortalt sin historie i dokumentarfilmen «Returned: Child Soldiers of Nepal's Maoist Army». Hun var 13 år og tilhørte den laveste kasten i Nepal, da hun ble rekruttert av kvinner fra maoisthæren og forlot landsbyen sin.

Etter ett års borgerkrig, der hun så flere av vennene sine dø, vendte hun hjem til familien.

 

Men der ble «Aisha» tvangsgiftet bort til en 22 år gammel mann, som slo og voldtok henne gjentatte ganger. Først etter tre år slapp hun fri fra det voldelige forholdet. Én dag forsøkte hun å henge seg selv, men ble oppdaget av ektemannen.

 

- Gå hjem til moren din og drep deg selv der i stedet, sa han, forteller «Aisha».

 

- Det er mange tilfeller der landsbyen ikke ønsker å få dem tilbake, fortalte Meenakshi Ganguly i organisasjonen Human Rights Watch til Aftenposten.no i september. Hun har selv besøkt leirene:

- En jente vi snakket med hadde mistet den ene hånden sin fordi hun holdt en granat som eksploderte. Familien hennes ville ikke ha noe med henne å gjøre fordi de fryktet reaksjoner fra resten av landsbyen i og med at datteren hadde vært involvert med maoistene.

 

Jenta var 11 år da hun ble med i maoisthæren.

 

- Hun satt der i leiren, helt alene. Hun var så redd at hun nesten ikke kunne snakke. Det var hjerteskjærende.

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3276814.ece

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3452315.ece

 

 

Nå skal vi som overskriften sier ikke kun konsentrere oss om barnesoldatene i Nepal da barnesoldater har vært og er i bruk andre steder i verden også. om gjerne med flere eksempler på bruk av barnesoldater og historier om hvordan det har gdt med dem. Jo mer opplysninger man får om et tema jo mer forstår man av det.

 

Selv er jeg imot bruk av barnesoldater. Det er bare et av mange eksempler på tapt bardom og det er også kansje det værste eksempelet. Barn hverken bør eller skal ha noe med krig å gjøre og da spesielt ikke ute på slagmarken. Det kan også være ekstremt vansklig å rehabilitere dem igjen og gi dem et vanelig liv etter at de har vokst opp mer eller mindre med å krige som det eneste de kan. Da sikter jeg ikke bare til de eksemplene som dukker opp i artikklene fra Nepal, men fra historier jeg har hørt om barnesoldater i land i Afrika. Skal se hva mer jeg kan finne av fakta senere på dagen.

 

Hva er deres mening om barnesoldater?

 

 

:new_woot: Mitt første innlegg i år 2010 og dermed også første tråd i år 2010. :new_woot:

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Barnesoldater er noe av det mest forkastelige som finnes. Har hørt om at i Afrika så doper de barnesoldatene med viagra for å få dem til å voldta kvinnene i landsbyene de herjer i. Samtidig havner et lite barn i en krigssituasjon og det er en trussel for deres liv. Det er faktisk så ufrivillig som det går an å bli. Voksne mannfolk som vet hva de driver med skal kunne bli soldater ikke barn. Barn skal ikke bli rekrutert i utgangspunktet. Det er min mening.

Lenke til kommentar

Så langt har alle utenom en stemt for å frigjøre og sende barnesoldater hjem selvom de risikerer å bli utstøtt av sin tideligere familie. Selv har jeg ikke stemt enda ettersom jeg er usikker på akkurat dette spørsmålet. Det beste er nok om barna frigjøres ja, men hvis det viser seg at de blir utstøtt av sine tideligere familier straks de vender hjem er jeg ikke helt sikker. Dersom rehabilitering av disse barna virker finnes det sikkert nok av folk rundt om i verden som vil ta imot dem, men hvordan vil det oppleves for barna å vokse opp med adoptiv/fosterfamilier ettersom deres egne familier ikke vil ha noe mer med dem å gjøre fordi de ble tatt og trent samt manipulert til kamp da de var mindre?

 

Ikke at å la dem leve i leirene høres ut som et bedre alternativ.

Lenke til kommentar

Barnesoldater er forkastelig. Ikke minst er barnesoldater (uten å undervurdere) altfor lite skikket til noen som helst form for krigføring, noe som ender med at veldig mange barn dør. Det kommer overhodet ikke noe godt ut av dette, og derfor mener jeg også at land som har eller tillater barnesoldater fortjener sterke reaksjoner fra verdenssamfunnet. Men det er et problem at mange risikerer å bli utstøtt av familien sin dersom de blir 'rehabilitert' eller at avdelingen deres blir oppløst.

 

Det vil i så fall være en langdrygelig prosess, hvor praktisering av barnesoldater først må bli oppløst, for deretter at dette synet blir akseptert. Det er nesten uvirkelig for oss her i vestlige siviliserte land å forestille oss hva som faktisk foregår utenfor våre grenser. Barn ned i 12-års alderen eller enda yngre til og med som voldtar jenter og kvinner, dreper spedbarn og sivile, uskyldige mennesker, kun fordi de tilhører en annen stamme og har blitt opplært til å være voldelige og kaldblodige mordere. Dette før de har nådd en alder som tilsvarer at en norsk ungdom på samme alder ikke har fullført barneskolen engang.

 

Dette har jo også vært et (stort) problem i enkelte afrikanske land og delvis i midt-østen. Militære operasjoner fra henholdsvis USA eller andre land, hvor deres soldater har måtte kjempe mot små barn, og som nevnt er ikke disse skikket til slikt i det hele tatt, og det ender opp med at de blir drept. Problemet er bare at det er så uhorvelig vanskelig å få stoppet det. Enda verre, føler jeg, er at dette problemet vies liten oppmerksomhet i mediene og annet. Også fordi det er altfor risikabelt for sivile/humanitære organisasjoner å prøve og gjøre noe med dette problemet.

 

Det er en ubeskrivelig følelse som stikker i meg når jeg ser dokumentarer eller lignende hvor barnesoldater er et tema. En 12-åring går stolt fram og mottar den så mye brukte AK-47 Kalasjnikov, og kaller seg selv for "the rogue killer". Hans oppgave er enkelt beskrevet: han skal sammen med andre fra sin stamme angripe en nabostamme å drepe så mange som mulige, uten å ta hensyn til om det er kvinner, barn eller menn. Med alvorlige øyne og et lite smil står han med sin AK-47 og forteller at han allerede har drept og at han er veldig stolt over dette. Det er hans oppgave. Over hele verden fins det hundretusenvis av barn som lider en lik skjebne.

 

Noe må gjøres.

Lenke til kommentar
Hva slags spørsmål er dette? Hvem er det som ikke er imot barnesoldater?

 

Hvordan skulle jeg vite det i utgangspunktet? Noen vil kansje hevde at det er en akseptabel og til og med bra karriere for barn i de mest vanskligstilte land der familiene deres ikke har råd til å forsørge dem og det er bedre om de forsørger seg selv.

Lenke til kommentar
  • 6 måneder senere...
  • 7 måneder senere...
  • 2 år senere...

Tråden har stått stille siden 17. Mars 2011, men da dette er en relevant sak til temaet velger jeg å gjenopplive den:

 

Paven ba for verdens barnesoldater
Pave Frans ba om fred i både Syria og Sør-Sudan i sin første juletale på Petersplassen.

 

 

Han ba om guddommelig hjelp til barnesoldater som «er blitt frastjålet sin barndom» og for fred i Den sentralafrikanske republikk, et land han beskrev som «ofte glemt og oversett».

 

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Paven-ba-for-verdens-barnesoldater-7417249.html#.UrsNb_bKzIU

 

For håpe at dette nå kan kaste mer lys over problemet med barnesoldater og at dette blir satt større fokus på!

Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

En bump, men en høyst relevant en. Denne tråden er ment å dekke problemet med barnesoldater generelt og nå er det fokus på problemet på nytt og denne gangen i Sør-Sudan:

 

– Det er ofte barnesoldatene som utøver den groveste volden

 

FN slår alarm om barnesoldater i Sør-Sudan etter nye rapporter. Randi Saure i Redd Barna har nettopp vært i landet og forteller om flere tilfeller av grusomme handlinger begått mot barn. Ofte av andre barn.

 

 

Mer enn 9.000 barn har så langt blitt rekruttert som soldater i Sør-Sudans brutale konflikt, som har vart siden desember i fjor. Det opplyste FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, tidligere denne uken.

 

 

http://www.nrk.no/verden/9.000-barnesoldater-i-sor-sudan-1.11697817

 

Dette er en grotesk utvikling! Barn skal ikke være soldater! Dette er et like godt eksempel på begrepet "tapt barndom" som feks. barneslaveri. Og nå er det jo en kjent sak at sivile og uskyldige, ofte svært mange barn, rammes i krig. Og når barna sendes rett inn i krigen istedenfor å bli holdt på avstand fra slagene er det jo bare enda større selvfølge at de kommer til å bli rammet av krigen og enten bli drept eller bli skadd for livet! Men hvordan skal det stanses?

Lenke til kommentar

Barn skal ikke være soldater!

 

"Hvorfor ikke"? Tror du alternativet over alt, er å sitte å leke med barbie-dukker eller spille Playstation i stedet?

 

Hvis 12-åringen er sterkt nok til å holde et gevær, hvorfor ikke gi de det slik at de i minste kan være med å forsvare seg og sitt, fremfor å kanskje bli lemlestet og drept uansett?

Lenke til kommentar

Fordi barn skal være barn den korte tiden av livet de er det. Jeg er fult klar over de problemene som finnes rundt omkring i verden og at dette ikke er unikt for Sør-Sudan, men det endrer ikke problemstillingen. Det er heller ingen som sier at barna vil bli lemlestet eller drept uansett. I mange land har det vært kriger og konflikter i årevis og folk har alikevel vokst opp. Hvis det først er slik at barn er i et konfliktområde så skal de heller skjermes så godt som mulig istedenfor å bli sendt rett inn i fronten for å krige.

 

La oss ta feks. Israel-Palestina. Till tross for massive fly og helikopterangrep med bomber og raketter fra Israel mot Palestina samt massiv riving av hus og annen sivil infastruktur er det palestinere som har vokst opp og klart seg gjennom hele konflikten. Og til tross for en rekke selvmordsangrep og større eller mindre rakettangrep fra Palestina mot Israel samt enkelte angrep med anleggskjøretøyer i israelske byer er det israelere som har vokst opp og klart seg gjennom hele konflikten. Altså er det ikke noen spesiel løsning for barn i kriger og konflikter å selv delta aktivt i kampene.

 

Eller la oss ta Afghanistan som har vært i vedvarende borgerkriger, kupp og kriger. Mange som har vokst opp der også selv om landet knapt har hatt noen stabil periode. Hvordan forklarer du det?

Lenke til kommentar

 

Barn skal ikke være soldater!

 

"Hvorfor ikke"? Tror du alternativet over alt, er å sitte å leke med barbie-dukker eller spille Playstation i stedet?

 

Hvis 12-åringen er sterkt nok til å holde et gevær, hvorfor ikke gi de det slik at de i minste kan være med å forsvare seg og sitt, fremfor å kanskje bli lemlestet og drept uansett?

 

 

Fordi barn, spesielt barn som er 12, ikke enda kan forstå konsekvensene av hva de gjør. Vokser de opp og får ett godt liv er det på tross av at de var barnesoldater, ikke på grunn av.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Godt sagt. Tolv år er altfor tidlig for å bære og benytte seg av våpen. Man kan ikke bli lært opp i våpenbruk allerede små spebarn og ikke som mindre barn heller selv om man begynner å leke krig, leke cowboy ol. Det kreves en masse opplæring og ansvar samt forståelse for liv og død før man kan bære og bruke våpen. At man er tilregnelig er også en selvfølge.

 

Og hvis man utelukket vokser opp i og læres opp i krig forstår man skjelden eller aldri forskjellen på krig og fred.

Lenke til kommentar

Nå setter vell Mr. M opp en situasjon der alternativene er å forsvare seg eller bli utsatt for overgrep og drept.

 

Det er klart at om det står mellom barn som har det fint og barn som kriger er valget enkelt. At det også for barn kan være nødvendig å forsvare seg gjør det hele litt mindre svart hvit fordi man ikke trenger mye fantasi for å se for seg scenarier der barn står mellom vondt og verre. At det ikke burde være sånn kan vi sikkert alle være enige om.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...