Gå til innhold

[Løst]Jeg bare lurer på hva flamme er?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det kan være delvis korrekt. Det må fysisk brenne, fordi massen blir mindre(i stort sett alle tilfeller ihvertfall). Om massen til et stoff ikke blir mindre under en reaksjon, som en brann, kaller vi det en katalysator. En katalysator må være til stede for at reaksjonen skal skje, men massen dens vil ikke bli mindre.

 

Ofte omdannes stoffet til gass før det antennes, bare se på tennbriketter for eksempel. DEn hvite typen består vel av parafin blandt annet. Som du ser når en slik brenner, er det ikke selve briketten som brenner, men parafindunsten den avgir. Når den avgir parafingass, blir massen mindre.

 

Eller tenk på bensin. Bensin i flytende form brenner ikke. Om du fyller et glass med bensin, og tenner på, brenner det bare i toppen av glasset, dette er fordi bensingassen er det som er brennbart(om man ikke tar hensyn til at det ikke er oksygen lavere nede, som det må være for å få en flamme. Om tilført luft midt i glasset, uten at det hadde blitt bensingass der, ville det ikke tatt fyr.

Lenke til kommentar
Det er først når det blir varmt nok at det blir til plasma?

Korrekt, og hvis et homogent stoff brenner vil temperaturen på flammen være tilnærmet konstant. Reaksjonen danner gasser, og frigjør energi. Denne energien vil være lagret i gassene før den kan avgis til omgivelsene. Derfor vil det ikke være en gradvis temperaturøkning i flammen. Altså så kan du finne ut hva som brenner ved å se på temperaturen på flammen, og temperaturen har direkte innvirkning på fargen.

Lenke til kommentar

kort sagt. karbon (eller hva det nå er du brenner) varmes opp slik at det går fra fast form til gassform. i gassform binder karbonet seg lett til oksygen (danner et molekyl). når dette molekylet dannes frigjøres energi i form av elektromagnetisk stråling (varme og synlig lys). varmen som frigjøres gjør reaksjonen selvgående inntil det ikke er mer igjen å brenne.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...