Gå til innhold

Politikerne forstår ikke at norsk olje er på vei nedover


Anbefalte innlegg

Tar utgangspunkt i denne: http://www.petro.no/modules/module_123/pro...I=12506&D=2

 

Hvordan kan en sokkel som har avtagende produksjon holde på arbeidskraft og aktivitet? Det er sånn nå at fallet i oljeproduksjonen i Norge er på 10 % i året. I de første årene etter 2000 lå det nærmere 5 %.

 

200 000 personer er vel ansatt i "oljå"? Begynner denne næringen å krympe har vi et kjempeproblem. Da må det skapes arbeidsplasser andre steder og der stiller vi i Norge svakt - meget svakt. Det er den høye profitten som ligger i olje og en raus oppdrag og rettighetstildeling fra Staten som har gitt norske selskaper suksess.

 

Skatteinntektene vil svikte, trygdeutgiftene vil øke, og samtidig kommer eldrebølgen. Det jeg tenker da er: Formuestæring. At vi kommer til å gå langt utover handlingsregelen og bruke direkte av de 2600 mrd. i fondet slik at det brukes opp mye raskere enn tenkt. Lite pensjon på oss som ikke er 68' ere, m.a.o..........

 

Uten olje ingen enorm offentlig sektor, færre byggeoppdrag for byggebransjen, færre offentlige anbud på IT prosjekter. Alt henger sammen med alt, som en ikke så veldig klok person sa.........

 

Men dette har ikke politikerne fått med seg. De vil bare bruke pengene de.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hvordan går det i Sverige?

Pumper de også opp enorme mengder olje for å holde på velferdstilbudene sine?

 

[Retoriske spørsmål]

 

Olja er ikke løsningen, olja er problemet.

 

Vet du hvordan det er i Sverige? Folk får ikke arbeidsledighetspenger utbetalt før etter flere måneder. Og ledigheten er på 10 % mens desillusjonerte ungdom brenner biler.

 

Om olje er problem eller løsning vet jeg ikke.

Endret av Robocoop
Lenke til kommentar

Oljen er en løsning så lenge vi har den. Det varer desverre ikke evig. Norge har ennå tid til å bevege seg bort fra en oljeavhengig økonomi, men det vinduet krymper raskt. Problemet er selvsagt at ingen store partier ønsker å ta belastningen med det, istedet krangler de om hvor mye vi skal tøye handlingsregelen, og om det er fornuftig å sette pengene på bok eller investere dem i f. eks. infrastruktur (veibygging med mere.)

 

En av mine kolleger var redaktør for en bok om emnet for mange år siden, der spådommen (husker ikke hvem som fremmet den) først ble satt fram om at Folketrygden ville være konkurs i 2040. Politikerne blåste av det, kanskje fordi de selv ville være pensjonister før den tid. Istedet satset de på oljen og en tøyelig omgang med handlingsregelen. (Som alle partier unntatt ett er enig i, men som allikevel har vært brutt av både sosialistiske og borgerlige regjeringer...)

 

Norge har vært styrt av kraftsosialister, og om det er noen lysning i sikte må det være at dagens ungdomspolitikere stort sett har et annet syn på saken. De tilhører jo den generasjonen som blir gamle når oljen har tatt slutt...

 

Geir :)

Lenke til kommentar

det må gjøres noe før det er for seint ja, norge må starte å satse på andre områder for ellers så går norge til grunne den dagen vi går tom.

 

se på dubai f.eks. de hadde utrolige mengder olje men de investerte alt p.g.a. muslimsk tro etter som at det står i koranen at man ikke kan ta eller gi renter på penger (ikke akurat det som står men) uansett de har investert hver eneste krone og se hvor langt de er kommet.

 

vi kan jo inntill videre trøste oss med at vi har store havområder og det må nesten være olje under noen av disse også.

Lenke til kommentar

Oljeproduksjonen er på vei nedover i Norge, mens gassproduksjonen er fremdeles på vei oppover, så når det er slutt på olja, har vi fremdeles gass og forholde oss til.

 

Men vi har også et av verdens største thoriumsforekomster i Norge, så vi vil nok tjene på det etterhvert også.

Lenke til kommentar

Gass er ikke på vei opp. Det har nådd toppen i år og ingenting synker raskere enn gass. Ikke like mye penger heller.

 

Når det gjelder nordområder så er det det å si at det alltid i historien har vært store iskapper her. De trykker dino\alge materialet sammen og da blir det til gass og ikke olje. Denne gassen forsvinner mye lettere enn det olje gjør om ikke feltet er helt "tett".

 

Kort sagt. Finner vi noe langt nord er det ofte gass - bare se på Snøhvit og Shtokman.

Lenke til kommentar
Oljeproduksjonen er på vei nedover i Norge, mens gassproduksjonen er fremdeles på vei oppover, så når det er slutt på olja, har vi fremdeles gass og forholde oss til.

 

Men vi har også et av verdens største thoriumsforekomster i Norge, så vi vil nok tjene på det etterhvert også.

 

Thoriumsforekomstene i Norge er kanskje store, men det er både vanskelig, miljøskadelig og dyrt å hente det ut fordi det er fragmentert inn i flere forskjellige mineralfaser i fjellet. Samtidig er thoriumskornene nede på mikron-nivå.

 

I andre land kan thorium hentes ut av sand. I strandsand fra Australia, India og Brasil opptrer thorium i tungmineralet monazitt, og monazitten inneholder opptil 10-15 prosent thorium. Dette er betraktelig enklere å hente ut.

Lenke til kommentar
Robocoop: lurer på hvor du har belegg for overskriften i tråden din? Kilde??

 

Du viser bare til uttalelse fra et "blått" menneske..

Robo har en navngitt kilde. Det er belegg godt nok for å komme med en påstand her. Det er mange nok som kommer med påstander uten noen kilde i det hele tatt. Så er det selvsagt lov å være skeptisk til både påstand og kildehenvisning. Om du mener at den kilden tar feil, så post gjerne en som sier noe annet, eller spander i hvertfall noen minutter på å forklare hvorfor du er skeptisk...

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...