Gå til innhold

Bk: Barnesykkel med lås


ringperm

Anbefalte innlegg

God morgen.

 

Jeg har begynt å spør meg selv om hva som er et bra bilde, og har med det delt opp bildene mine i nivåene bedritent, middels, bra, særdeles bra og fracking fantastic.

 

Jeg behersker bedritent til fingerspissen, og har derfor forfremmet meg selv til middels. Det betyr ikke at jeg klarer å ta slike bilder, men det er dette nivået jeg prøver å strebe etter.

 

Siden jeg enda ikke vet helt vet hva som gjør et bilde til middels og ikke bedritent, så trenger jeg deres hjelp. Vedlagt bilde tok jeg på en rusletur ute på ei øy som heter Usken, og ligger rett utenfor Stavanger. Etter litt bildebehandling hvor jeg sikkert har overdrevet metningen en anelse, så synes jeg det ble et greit bilde. Men har ingen anelse om det fototekniske som komposisjon, lys, eksponering og diverse andre finurligheter.

 

Jeg renger med at skal jeg få utviklet dette, så er det bare å poste bilder her og ta den verbale julingen som kommer i kjølvannet :-)

 

Bildet ble tatt med et Nikon D90 og Nikkor AF-S 35mm f1.8

 

Takk for oppmerksomheten

post-195587-1250240927_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For det første må du gjøre motivet spennende for den som ser på. Du må finne nye vinkler, nye settinger osv. Du må gjøre det interessant. Slik bildet ditt er nå er det bare en helt vanlig sykkel, som ligger på en helt vanlig måte, tatt fra et helt standard perspektiv.

 

For å forsterke motivet kan du legge inn diverse virkemidler som for eksempel linjer som fører blikket mot motivet eller lys som bestemmer hvordan øynene til betrakteren skal bevege seg over bildet + en haug andre virkemidler. Du må rett og slett tenke på hvordan en ser på et bilde, og bruke dette til å forsterke bildet ditt. Midtstilling av motivet er heller ikke alltid så veldig heldig.

 

Her har du i tillegg kuttet litt av sykkelen på en litt tilfeldig måte; det gjør at hele bildet ser temmelig tilfeldig ut.

 

Om bildet ditt; likte det ikke noe særlig, men det virker som om du har den rette tankegangen, og har lyst å forbedre deg...og det syns jeg er viktigere enn akkurat dette bildet.

 

Konklusjon: Tenk mer før du tar bildet. Finn ut hva du vil si med bildet, hvordan du vil si det, hvordan du vil at de som ser det skal oppfatte motivet, rekkefølgen de skal se på de forskjellige detaljene osv. Så finner du vinkler og utsnitt som forsterker dette.

 

Det tekniske er enklere...

Endret av SKT
Lenke til kommentar

Flott, det var en slik tilbakemelding jeg ønsket. Her var det mye å jobbe med, noe som står i stil til egne forventninger.

 

Grunnen til at jeg valgte dette bildet, var nettopp det faktum at det ikke ga meg noe spesielt heller. Jeg likte selve fargene, men det var stort sett det eneste.

Men samtidig så ble jeg også litt nysgjerrig på hva som er feil med et slikt bilde. Og det er det jeg lærer av. På en måte så er jeg ikke interessert i tilbakemeldinger på et bilde som fønker. Det betyr bare at jeg har vært heldig og mest sansynlig ikke vil klare å gjøre det igjen, hvis jeg skulle forsøke det.

 

Angående det å tenke når jeg tar bildet, er jeg helt enig i. Men akkurat nå er den fotografiske kreativiteten såpass begrenset at jeg har litt problemer med å finne ut hva jeg skal og vil ta bilde av. Derfor ender jeg fort opp med å bare fyre løs på alt og ingenting. Av og til ser jeg noe som jeg tror kan ha muligheter, men når bildet kommer på skjermen, så havner det fort i bedritent kategorien. Sykkelbildet mitt er forøvrig et eksempel på det, men det var fargetweakingen min i etterkant som fikk meg til å tvile litt. Om ikke noe annet så viser denne tråden at jeg burde stole mer på førsteintrykket mitt :)

 

 

Til slutt vil jeg bare komme med en liten advarsel. Jeg kommer nok til å poste mer bedritne bilder fremover, i håp om å få drike litt av den visdommens brønn som dette forumet er.

Lenke til kommentar

Så lenge du sier ifra at bildet er bedritent og du lurer på hvorfor; så skal vi gjerne prøve å komme med vettuge råd; ihvertfall noen av oss. En og annen surpomp vil muligens sutre litt ...

 

Har du tenkt over hvorfor du tok bildet av den sykkelen? Annet enn fargene, mener jeg? Syntes du det var rart at sykkelen var der? Måten sykkelen var låst på? etc.

 

I så fall kan det være en tanke å prøve å finne ut hvordan du kan fortelle den historien på.

 

Tom

Lenke til kommentar
Så lenge du sier ifra at bildet er bedritent og du lurer på hvorfor; så skal vi gjerne prøve å komme med vettuge råd; ihvertfall noen av oss. En og annen surpomp vil muligens sutre litt ...

 

Har du tenkt over hvorfor du tok bildet av den sykkelen? Annet enn fargene, mener jeg? Syntes du det var rart at sykkelen var der? Måten sykkelen var låst på? etc.

 

I så fall kan det være en tanke å prøve å finne ut hvordan du kan fortelle den historien på.

 

Tom

 

Jeg tror jeg tok det fordi jeg så et annet bilde som inspirerte litt. Forskjellen var at det var et godt bilde med skarpe farger og god appell. Det overrerasket meg litt at det gikk an å få et såpass bra bilde utifra et dagligdags motiv som en barnesykkel stående i en sandkasse.

Tror det var her inne jeg så det, og fikk inntrykk av at fotografen bare gikk ut med kameraet og tok bilder av det han/hun fikk øye på. Helt vanlige ting mao og veldig fasinerende.

Nå hadde/har jeg ingen illusjoner om å kunnr få til det samme. Men et sted må jeg jo begynne :)

Lenke til kommentar

Du kan jo kanskje begynne med å ta en titt på fotokompendiet som du finner her:

 

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=490679

 

Det står det litt om både bruk av kamera og ikke minst komposisjon. Det blir langt mellom blinkskuddene om du bare går rundt og knipser vilt. Komposisjonsreglene er fine verktøy for å få et mer bevisst forhold til bildene du tar og gjøre dem mer interessante. Og så kan du gjerne supplere med en bok om fotografering.

Lenke til kommentar

Flott, takk skal du ha.

 

Jeg har et par bøker som jeg leser på. Bla de tre Digital Photography bøkene til Scott Kelby, og en bok med en isbjørn på coveret som jeg ikke husker navnet på nå. Denne ble anbefalt meg av Nikon ambassadør Roger Brendhagen, og skal være knakende god. Desverre så har jeg ikke fått lest nok i denne.

 

Men for meg så er det litt forskjell på teoretisk kunnskap (som jeg aldri klarer å huske når jeg trenger det) og god praksis.

 

Jeg er enig i din beskrivelse av min metodikk. Men siden jeg ikke er på leting etter blinkskuddene, men mer å bli kjent med og fortrolig med kamera. Kanskje jeg klarer å score et middels bilde etterhvert :)

 

Hele tanken min er vel på en måte å trene opp hjernen til å se motivene. Tenke med "the rule of thirds" og andre gode regler som jeg har plukket opp her inne. Og av og til så er det nyttig å få tilbakemelding når man er litt i tvil.

Lenke til kommentar

Hehe, koselig tråd :)

Har vært i dine sko og er der kanskje fremdeles, men her er mine tips, gjerne med en klype salt&piffikrydder:

-du ser et potensielt motiv, sørg for å få med hele motivet (ref: sykkelen over her)

-Hva er det som gjør denne sykkelen spennende?, er det låsen? er det det at den er forlatt? er det fordi det er metall vs natur? osv osv osv.. Her bør du ha en mening. Denne meningen kan/skal gjenspeiles i bildet ditt.

-Ikke stress når du er ute å knipser. Ser du noe som kan bli noe bra, tenk over hvorfor dette kunne blitt bra og jobb videre derfra.

-teknikk, blender og eksponeringer osv osv er bare ekstra utstyr som forbedrer og hjelper deg, det gir deg ikke automatisk bra bilder. Lær deg grunnleggende ting som blender, iso og lukkermekanismen. Forstår du det er det meste unnagjort (i tech-avdelingen jaffal).

-er du usikker på hvilken innstilling å bruke til enhver tid?, kjør auto og helst uten blits hvis det går, da har du hvertfall bilde og kan jobbe med det senere når skillsene blir bedre :)

 

lykke til

Lenke til kommentar

Supert å få gode råd som gir meg litt å tenke på.

Ulempen er jo at mens jeg sitter her å multitasker mellom Akam og et redigerings-forsøk, så merker jeg at jeg blir mer kritisk og desto også mer forvirret. Jeg har ca 700 bilder fra årets ferie i Kroatia og sloss med, og jeg merker at det blir ikke lettere :) Men det er jo moro også. Rom ble ikke bygget på en dag, og det ble vel strengt tatt ikke jeg heller.

 

Nok en gang takk for alle tilbakemeldinger. Nå er det på tide med en ny tråd og et nytt bilde, om ikke noe annet enn for å fylle opp dagens kvote :)

Lenke til kommentar

Bøkene skal du bruke til å forstå teknikken bak det hele. Slik at når du er ute å ta bilder, så er du trygg på kamera.

 

Det å lære seg å ta "interessante" bilder og komponere på en god måte krever primært trening. Dvs. se på bilder som du liker, og prøv å forstå hvorfor de er bra. Ta mange bilder fra forskjellige vinkler - prøv forskjellige innstillinger på kamera. Når du da kommer hjem, så velg ut de bildene som virker mest interessante og prøv å seg om du ser hvorfor de virker. Og kom gjerne innom her med de.

 

Tom

Endret av tomsi42
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...