Gå til innhold

Er det egentlig uansvarlig at voksne laerer barn a bli kristne?


Anbefalte innlegg

Jeg har kjent og kjenner en del kristne, og det blir mer smertefullt hver dag.

Min personlige mening er at dette starter a bli en sykdom som vi ma stoppe i tidlig alder, men det er bare meg.

 

I alle andre aspekter av samfunnet ma man begrunne seg selv og tenke rasjonelt. Hvis man skal f eks vaere sosial sa man vaere rasjonell, eller sa reagerer de andre pa deg (til og meg kristne).

Hvis man sier noe galt eller gjor noe galt i en sosial sammenheng, sa blir dette sett ned pa, saerlig hvis man sier noe feil om etablerte fakta.

Samfunnet vi lever i er i konstant evolusjon. Folk blir mer og mer kritiske til ting rundt seg og hvordan ting blir gjort.

 

Det verste med kristendommen er at det er ingen kvalifikasjoner eller krav for hvor konsistent troen er, hvor mye man kan om bibelen eller noe annet.

Alt man behover er a si til andre at man tror pa gud og foler dette, og sa er man automatisk akseptert.

Det virker som at jo mer man prater med en kristen person om vitenskapelige fakta, jo mer graver de seg ned i sin egen illusjon.

Det som folger er som regel feil forstaelse av vitenskapelige fakta, ignorering av hovedpoenger og utsagnet "ok vi far vaere enig i og vaere uenig."

 

Jeg vil nodig si noe galt, men den brutale sannheten er at nar jeg prater med endel kristne far jeg folelsen av at jeg prater med et barn. Barnet har ikke tenkt igjennom sine meninger, har feiltolket/ignorert fakta og klarer ikke se ting pa en ny mate.

 

Jeg syntes det er ganske uansvarlig at man opplaerer barna sine til denne illusjonen uten a trene kritisk tenkning og refleksjon av livet. De blir hjernevasket rett og slett.

Heldigvis sa er samfunnet sa vant til kristne at man ignorerer slikt, men i framtiden hvis kristendommen begynner a bli sett ned pa, sa kan dette ha konsekvenser for barnet..

 

Men jaja..

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har bare ett, kristendomsinspirert svar til dette: "Herregud..."

 

Alle blir født ateister. Jeg mener kort og godt at det er feil å lære barn opp til at blind tro uten bevis er ok.

Ikke bare at det er ok.. at det nærmest er noe høyverdig, en dyd.

 

Men personlig tror jeg egentlig ikke at kristne foreldre generelt er så mye verre enn andre foreldre. Det er vanskelig å oppdra barn, og de aller aller fleste gjør så godt de kan. Dessverre synes jeg også det lukter hjernevask når f.eks. historien om syndefallet (slangen lokker Eva til å ete forbuden frukt) faktisk ikke oppfattes som sagn/myte, men som et historisk faktum.

Lenke til kommentar

I en diskusjon burde man vel prøve å se det på begge sider, eller? Ettersom ingen har forsvart det kristne synspunktet får vel jeg leke djevelens advokat i den grad jeg kan.

 

Har ikke foreldre rett til å lære barna sine deres synspunkter og moraler? For en kristen vil det jo være rimelig deprimerende å ikke få lov til å bringe deres sønn eller datter inn i troen. For dem er kristendommen virkelig, og de vil bare godt for barna sine. Hvordan kan dere forsvare å ta vekk retten for en far eller en mor å lære barna sine hva de mener er rett og galt?

Lenke til kommentar

I hvilken grad snakker vi her egentlig? Det meste som er presentert her høres ut som stammer fra ekstreme sekt grupper, og ikke den vanlig Ola nordmann. Og er dette spesifisert til bare de kristne?

 

Jeg vokste selv om med foreldre som ikke er kristne. De giftet seg i kirken og jeg ble døpt, men det ble jo nesten alle på den tiden uansett. Gikk ikke i kirken eller ba bordbønn, men jeg ble fortalt hvem Jesus var. Mine to onkler fortalte meg en gang på vei hjem fra barnhagen at Jesus ikke fantes og Gud var bare tull. Jeg har blitt fortalt at jeg reagerte på dette, sikkert fordi jeg da trodde jeg hadde blitt løyet til.

 

Jeg var også med fra barneskolen av på det som kalles KFUK KFUM, eller trekanten eller noe i den duren. Det gjorde vi mye forskjellig, både håndtverk og andre ting. Mye sang, mye Bibel og mye Jesus. Dette gikk jeg på i noen år, uten å egentlig tenke noe særlig over hvorfor, annet enn det var gøy og at andre jeg kjente var der.

 

Konfirmerte meg i kriken, og har også senere vært med i Krik.

 

Selv om jeg har vært med på alt dette, så er ser jeg fremdeles ikke på meg selv som kristen, ei heller hjernevasket. De kristne jeg omgås med, i forbindelse med Krik, er som alle andre jeg møter på gata. De har bare en annen tro enn meg. Ellers er de like kritiske, men bare ikke når det gjelder troen. For der er det en del som er sikre. De kan ha en oppriktig tro på at Jesus er herren, og at han er allmektig. De tar allikevel ikke alt i bibelen for bokstavelig.

 

Så jeg tror ikke barn tar skade av en liten dose Jesus, eller annen gudstro. Så lenge det ikke drives direkte hjernevasking, eller tvang som eksempelet som ble linket til over.

Lenke til kommentar

CK_

 

Kanskje originalposten min hxres litt dramatisk ut, det unnskylder jeg for.

Jeg mener ikke at man ikke kan leve normale fine liv og vaere som alle andre nar man er kristen.

Det jeg mener er at de kristne jeg har pratet med (og saerlig en spesiell en jeg bor sammen med) har ikke helt den kritiske tenkningen til universets problemer og mysterier, og andre ting.

 

Hvis man tenker i storre perspektiv.. Hvis alle hadde vaert kristne, hadde vi kommet veldig langt da? Som et samfunn?

Selvom det finnes kristne vitenskapsmenn som de alltid er sa stolte over, sa tror jeg ikke de er den storste drivkraften til progresjon..

 

Kristne vil gjerne ha oss til a tro at ingen VET om gud eksisterer, eller himmelen og helvete.. Og de baserer sin rett til a tro, a spre sin tro, pa dette.

Men jeg syntes faktisk det er uansvarlig og laere barn dette nar de er unge, for da ma de senere i livet ga en mye lengre vei for a komme til sannheten (nemlig alle sporsmalene og problemene med gud og universet)

 

man gar jo ikke rundt og overbeviser barna om at julenissen eksisterer?

Man gjor det i en periode men sa senere i livet sa skjonner de det.

Men ikke med gud, folk tror pa han resten av livet.

Det er noe galt med det syntes jeg.. Alle skal ha blanke ark til a fundere pa livet pa en mer ufiltrert subjektiv mate.. Hvor de lager sine egne verdier og meninger utifra de fakta de blir presentert med..

Lenke til kommentar
Alle blir født ateister. Jeg mener kort og godt at det er feil å lære barn opp til at blind tro uten bevis er ok.

 

Kristne har faktisk et eget navn på dette, arvesynd. Det vil si at vi ved fødsel er skilt fra gud. Ifølge den kristne tradisjon er arvesynd (lat. peccatum originale, «opprinnelig synd») den almene tilstand av syndighet i mennesket (mangel på hellighet) som mennesker fødes i (Salme 51:5).

Navnet refererer til den første synd, Adam og Evas syndefall (eller fall i synd), som skulle være blitt nedarvet til alle etterkommere av Adam og Eva. - Wikipedia

 

Syns dette temaet er litt vanskelig for foreldre lærer barna sine det synet som de mener er det riktige uansett om dette er den egentlige sannhet. Jeg er oppvokst med kristen tro i en kristen familie og mange kristne venner. Etter å ha sett på Zeitgeist, pluss en del ateist-videoer og lest en hel del psykologi har det gått opp for meg at Gud som vi kjenner er en illusjon. Det er ingen som "har en plan med livet vårt" og som ikke vil dømme oss når vi dør og vi blir ikke blir sendt til helvete om vi har vært slemme.

 

Jeg kunne fritt velge om jeg ville tro eller ikke, MEN fikk nå beskjed om at da måtte jeg ta konsekvensene selv. (altså at jeg kom til helvete) Disse ordene har hjemsøkt meg i lang tid og gjort meg bitter fra tid til annen.

 

Så nå står jeg her med et nytt syn på verden, men de samme menneskene rundt meg som tror jorden er 6000 år gammel. All fakta bare preller av uansett hva man presenterer, slike fakta blir til av djevelen, for han ønsker at vi ikke skal ha noe samfunn med Gud.

Lenke til kommentar

Foreldre vil alltid påvirke barna sine i stor grad.

 

De lærer både ting som er feil og ting som er rett her i livet. Uansett så mener jeg at det ikke er opp til oss andre å bestemme hvordan og hva barna skal lære, og hvordan de skal oppdras. Så lenge ikke barnet tar skade av det.

 

Noen kan sikkert mene at kristendom er skadelig, og en styggedom. Jeg tror ikke noen har vondt av å synge litt salmer, be bordbønn, eller si fadervår. Selvfølgelig finnes det ekstreme varianter, som det jo finnes over alt.

 

Det som er synd er når kristne ikke aksepterer at noen i familien ikke tror, eller slutter å tro. Det synes jeg er det værste. Samtidig kan jeg si det at det ikke er mange her på forumet som aksepterer at andre er kristne, men de er ikke familie, så det er greit å ignorere.

 

Virkelig synd det du opplever Northwinds, men jeg håper og tror at du er i mindretall.

Lenke til kommentar

Er det da kristendommen du er imot, og ikke denne damens tolkninger av den?

 

Som alt annet i denne verden er også kristendommen i konstant endring. Den er også åpen for tolkning. Så sluttresultatet folk tror på kan variere enormt.

 

Det er allikevel min generelle oppfattning at unge kristne i dag. Altså de opp til ca 20 år. Er klar over at evolusjon er reell, og at jorden ikke er 600 år gammel. Selv om de har hatt en kristen oppdragelse.

 

Jeg har ingen kilder på dette, men erfaring fra min fartstid i det kristne miljøet, som jeg forøvrig fremdeles er en del av.

Lenke til kommentar
Som alt annet i denne verden er også kristendommen i konstant endring. Den er også åpen for tolkning. Så sluttresultatet folk tror på kan variere enormt.

Dette er jo feil, for det er ikke kristendommen som forandrer seg, det er folkene som tror på den! De fleste av de som tror på kristendommen her til lands har forstått at det hverken er lurt eller særlig fruktbart å fornekte viten og fakta og de dreier derfor det de tror på mer og mer over slik at det passer med ting vi faktisk vet. Ikke alt, men i de "store" sakene som historien om adam og eva og noahs ark med flere er det jo fælt få som gidder å drite seg ut ved å si at de tror på disse historiene kontra fakta som vi faktisk vet i dag. Men det er fremdeles ikke kristendommen som har endret seg, men folkene som tolker den....

 

 

Selv ser jeg ingen grunn til å fortelle mine barn en historie som det ikke finnes mer beviser for at er sann en historiene til asbjørnsen og moe, så det er sistnevte jeg leser for dem før de legger seg. Kristendom og andre religiøse ting får de lære om på skolen. Har ikke hatt noen problemer med mine barn ved å si til dem at oldemor er død og borte for alltid i steden for å lyve til dem og si at hun er i himmelen... For der er hun ihvertfall ikke!

 

Har aldri sett noen grunn til å fortelle dem noe religiøst i det hele tatt jeg og kan ikke si at ungene har tatt skade av det heller :) Tvert i mot er min eldste både reflektert og kritisk i sine valg og jeg syntes han viser at han har en sunn tankegang når han sa han ikke ville konfirmeres i det hele tatt i våres, da han så på hele greia som noe ordentlig tull, noe det på sett og vis også er.... Så han er ikke døpt og ikke konfirmert (sistnevnte var totalt opp til ham selv hva han ville gjøre. Det eneste jeg har satt som krav er at han kan argumentere for sine valg og hvorfor han tar dem og ikke stupe ut i ting, men tenke grundig over de valg han gjør og det ser det ut som jeg har lykkes med. Ungen tar ikke skade av å høre sannheten og jeg syntes det er komplett idiotisk å sitte der å si at oldemor er i himmelen når alle vet, barna inkludert, at gamla var ateist og ikke trodde på religiøst vissvass i det hele tatt!

 

Så nei, hold det religiøse vissvasset unna barna! La de få bestemme selv. Syntes dette stiller i samme gata som de foreldrene som kjønnslemlester barna sine ved å fjerne forhuden på dem mens de er små, for det er da for åpokker ingen normal 18 åring som ville gjort det samme, gud eller ikke gud og det går for religiøst vissvass også. For meg blir det å fortelle barn at jesus og gud er sant det samme som å si at Frodo og Aragorn er sannhet og må tilbes... idiotisk!!

 

La barna få bestemme selv når den tiden kommer..... For samme hvordan en snur og vender på det så er indokrinering av små barn det som fremdeles gir flest medlemmer, så de gir seg nok ikke med det. Men hvem ville med hånden på hjertet ha lært opp ungene sine til å tro på Harry Potter og innlemmet dem i en harry potter sekt? Nei, som jeg tenkte, ingen.... og forskjellen til å lære dem at gud er sannhet er....? Null ja, helt riktig!

 

:)

 

La ungene få bestemme! Det er deres valg!

Lenke til kommentar

Ser ikke helt store forskjellen på religion og for eksempel politikk. I begge tilfeller, i hvert fall slik kristendommen praktiseres, er det hele bare et spørsmål om å utgjøre en gruppering, føle tilhørighet - og om å være enig med noen i noe. Litt på siden av det hele, så tror jeg kristendommen (og for øvrig all religion) handler om mye mer, eller eventuelt mye mindre.

 

Men jeg vil mene at å lære barn om kristendom, eller rent faktisk å lære barn å følge et sett med regler som rimer med det foreldrene følger, praktiseres i nær sagt alle familier. Er det riktig å lære barn å praktisere kristendom? Er det riktig å lære barn å være redd for andre mennesker? Eller mer generelt; er det riktig av meg å utsette et uskyldig barn, som jeg uten videre ser at lever et fint og bekymringsfritt liv, for mine traumer og tvangstanker?

 

Jeg har ikke noe svar, men ser ikke at kristendommen skiller seg spesielt ut.

Lenke til kommentar
Som alt annet i denne verden er også kristendommen i konstant endring. Den er også åpen for tolkning. Så sluttresultatet folk tror på kan variere enormt.

Dette er jo feil, for det er ikke kristendommen som forandrer seg, det er folkene som tror på den!

 

Når kristendommen, og Bibelen er så åpen for tolkning så blir det jo folket som former troen. Det er visse betingelser for å være kristen og det er trosbekjennelsen. Er det ikke de troende som former troen. Uansett, det blir en annen diskusjon, igjen.

 

Du sier at barna skal få velge selv?

 

Da må jo du også informere om valgene de kan ta. Og da er det ikke bare kristendommen som er et valgalternativ. Det er ingen som gjør dette, fordi de ikke mener barnet trenger alle disse alternativene, og mener et av dem er best. Da vil mest sannsynlig foreldrene komme med det de har vokst opp med, tror på og mener er godt. Om dette er kristendomen, islam, humanisme, eller andre livssyn.

 

Når barne dine kommer med sørsmål, så svarer du etter beste evne, og etter hva du mener barnet har godt av å høre. For noen er det at Jesus er tull, for andre er det at han er Gud. Begge svarene vil barnet ta til seg og komme til et standpunkt angåedne dette. Mest sannsynlig vil barnet mene akkurat det samme som foreldrene.

 

Poenget mitt er at det er umulig å gi barna en slik oppvekst at de klarer å ta et eget valg, basert på nøytral og objektiv informasjon. Alle blir formet av folk og samfunnet rundt seg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...