Gå til innhold

Guide: Basic vannkjøling & anbefalinger


Anbefalte innlegg

Guide

Basic Vannkjøling & Anbefalinger

 

 

Jeg, og flere med meg, ser behovet for en anbefalingstråd for vannkjølings-komponenter, da spørsmål om dette kommer ganske ofte. For å få samlet ting litt opp, legger jeg også til litt ekstra snadder, slik at dette blir en liten basic vannkjølingsguide ;) Anbefalingsguider og fullstendige vannkjølingsguider er noe som mangler i dette forumet.

 

Denne lille guiden er basert på en "miniguide" jeg skrev i denne tråden :)

 

Innhold

 

1

Deler og komponenter

Hva er de forskjellige komponentene til?

 

2

Hvorfor vannkjøling?

Fordeler/ulemper ved vannkjøling

 

3

Gode butikker og produsenter

Hvem kan man stole på?

 

4

Anbefalinger

Hva bør en velge?

 

5

Generelle tips

FAQ

 

 

For å ha det klart. Anbefalings-guiden er på ingen måte fasit. Den er basert på mine egne og andres erfaringer. Dersom noe har noe å tilføye gjøres det i tråden eller på PM.

Tilbakemeldinger på guiden taes direkte i denne tråden, og vil følges best mulig opp :)

Ønsker også tilbakemeldinger på layout. Var usikker på om jeg skulle la alt være i en post, eller dele den opp slik jeg har gjort nå først. Tanken var at delingen gjør det lettere å hoppe rett til de ulike seksjonene.

 

Da håper jeg dette kan være til hjelp for noen ;)

Endret av Wikipedersen
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1

 

Deler og komponenter

 

Hva er de forskjellige komponentene til?

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

 

Hva er vannkjøling?

Ganske enkelt bruk av vann til å kjøle ned komponentene i en PC. Vanligvis er pc’er kjølt ned av luft, og en metallblokk. Dette fungerer greit, men nyere maskiner krever mer strøm og produserer derfor mer varme. Det gjør at behovet for større kjøleblokker og høyere luftflyt kreves.

Vann tar opp, og frakter varme mye lettere enn luft. Vannet blir fraktet bort fra CPU (Eller en annen komponent) og blir kjølt ned i en radiator. Det at radiatoren ikke er plassert oppå selve CPU’en gjør at den kan være mye større, og dermed øke kjøleevnen.

 

Hvordan fungerer et vannkjølingssystem?

Det sier seg selv; i et vannkjølt system er det vann som frakter varmen vekk fra komponentene. Vannet sirkulerer i et lukket system, drevet av en pumpe. Varmen som blir produsert av komponentene overføres til påmonterte vannblokker. Vannet frakter varmen bort fra blokkene. Vannet kjøles så ned i en radiator, før det sirkulerer videre gjennom systemet. Dette er den enkle forklaringen.

Illustrasjon:

 

vodno-hlajenje_en.jpg

 

 

 

Nå som vi forstår hvordan systemet fungerer, la oss ta en titt på de forskjellige komponentene:

 

1. Vannblokk

2. Pumpe

3. Radiator

4. Tank/T-link

5. Nipler

6. Slange

7. Slangeklemmer

8. Vifter

9. Kjølevæske og tilsetninger

 

Vannblokk

Vannblokk er metallblokka som festes på de forskjellige komponentene. Man kan si at vannblokkene er komponenten som direkte kjøler ned varmekilden (CPU, GPU, RAM etc). Varme fra komponentene blir overført til blokka, som kjøles ned av vannet som sirkulerer gjennom systemet. Blokker er ofte lagd av kobber, enkelte ganger med et tynt nickel-lag. Blokker av aluminuim finnes også.

Ved kjøp av vannblokker er det viktig å gå for kvalitet. De beste blokkene kan yte opptil 10 grader bedre enn en blokk av dårligere kvalitet.

Man får blokker til de fleste data-komponenter (inkl. CPU, GPU, Harddisk, Ram, Hovedkort osv). Vannkjølte PSU'er er ikke veldig vanlig, men fåes kjøpt i helingen (dvs, selges ikke separate blokker)

En ting bør man tenke på ved kjøp av blokker til hovedkort:

Det finnes tre forskjellige komponenter på et hovedkort som trenger kjøling: North-Bridge, South Bridge og Mosfets (spenningsregulatorer). Det selges separate blokker til alle delene av hovedkortet. Ofte trenger man to mosfet-blokker.

 

 

 

Pumpe

Pumpen sin oppgave sier seg selv; den skal flytte vannet rundt i systemet. Flow er et begrep som er sentralt ved valg av pumpe.

Husk at en vannpumpe ikke skal kjøres tørr. Enkelte vannpumper krever en annen topp for at de skal yte best. Bytte av top gir også muligheten for valgfrie nipler.

 

Viktig! (Begreper på engelsk da det er lettest i forhold til utenlandske nettbutikker)

Når man kjøper pumpe er det to begreper man må kjenne til. Flow Rate og Head Pressure. Flow males i liter per minutt/time.

Head Preasure er hvor langt pumpen klarer å dytte vannet, eller dens evne til å trykke vann gjennom blokker og radiatorer. Dette måles i meter (Hvor høyt en pumpe kan skyve vann i en vertikal 'kolonne') Mer info om dette

Det er viktigere med Head Pressure enn Flow Rate!

 

Radiator

Når varmen fra komponentene blir overført fra vannklokka til vannet, blir naturligvis vannet varmt. Radiatorens oppgave er å kjøle ned vannet igjen, før det sirkulerer videre. Radiatorenes størrelse varierer, og jo større radiator jo bedre kjøleevne. De fleste radiatorer burde på monteres vifter. Dette er for å flytte vekk varmen som radiatoren avsetter. Radiatorenes størrelse er ofte målt i hvor mange vifte-plasser det er(1x120mm, 2x120mm, 3x120mm osv).

Det finnes radiatorer med kompabilitet for større/mindre vifter. Ofte har produktnavnet en veiledning gjennom et tall. Dersom en radiator har 3x 120mm vifteplasser, står det ofte 360 i produktnavnet, fordi 120x3=360. Samme blir da med 2x120, som da får 240 i produktnavn/beskrivelse osv.

Informasjonen nedenfor er ikke nødvendigvis viktig, og det er ikke noe man behøver å tenke på når man skal kjøpe vannkjøling. Men for de som interreserer seg litt for hvordan ting fungerer kan det være OK lesning :)

 

 

En radiator har tynne rør med griller mellom seg for å utveksle varme. Dersom disse ikke blir kjølt ned av vifter, vil kjøleevnen synke drastisk. Tettheten av grillene har også noe å si for støynivået på radiatoren. Høy tetthet vil gi mer lyd enn lav tetthet, men også bedre ytelse. Dette er ikke noe som er verdt å tenke mye på, men det er alltid greit å vite hvordan ting funker ;)

Et lite illustrasjonsbilde: (Merk at dette er en radiator med høy tetthet mellom griller)

 

 

Her ser man hvordan en radiator er ’bygd opp’. Varmt vann går gjennom rørene, og overfører varme til de små sikk-sakk grillene.

HighFPIRadiator.jpg

 

Det er også forskjeller på hvordan flowen går i en radiator.

Nok en gang: illustrasjon

 

 

Her ser man hvordan flowen går. Trenger vel ikke mer forklaring.

radpasses.jpg

 

 

 

 

 

Tank/Reservoir

Tanken holder på vann, og er å regne som en "mellom-stasjon" for vannet. Tank er ikke veldig viktig i et vannkjølingsoppsett, men har sine fordeler. For det første gjør det systemet mye enklere å fylle. Vanntanken bør plasseres øverst i systemet (dette er ikke døds-viktig, men anbefalt). Det viktigste er at tanker er plassert over pumpen. Dette gjør at pumpen hele tiden har et ’magasin’ å trekke vann fra. Tank har ikke mye å si for temperaturer, med mindre man har en 400ml ++ tank.

 

Et alternativ til tank er Fillport eller T-link. Disse gjør det enkelt å fylle systemet.

For å tappe systemet for vann finns det mange fine løsninger. Man får kjøpt såkalte valves. De kan settes i bunnen av et vannkjølingssystem, og fungerer som en vanlig kran.

Eksempel:

Drainport.jpg

 

 

 

Nipler

Begrepsforklaring: ID = Inner Diameter , OD = Outer Diameter

Nipplene (Fittings på engelsk) er de små metall-"rørene" som man trer slange-endene nedpå. Nipler skrus fast i kjøleblokker, radiatorer, tanker o.l. Når det kommer til nipler bør man passe på at niplenes ytre-diameter må være den samme (eller i enkelte tilfeller større) enn slangenes indre-diameter. De mest vanlige dimeterne er 3/8" og 1/2".

Eksemper:

 

3/8” nippel

ek_barb_38_200.jpg

1/2” nippel

prikljucki-a14mm-1.jpg

 

Som dere ser, er 3/8" litt tynnere enn 1/2"

 

 

Man har også to typer nipler. Den mest vanlige (og billigste) typen er vanlige "push-on"-nipler. På slike presser man bare slangen over, og sikrer med en strips eller en slangeklemme.

Den andre typen kalles kompress-nipler, og er ganske mye dyrere enn vanlig push-on. Denne typen har også en tendens til å se mye bedre ut, samt være mye sikrere. Her presses slangen på, før man skrur en sikring over enden av slangen.

 

Enkelte ganger kan det være dårlig med plass i et kabinett til en stor salat med slanger. Derfor kan overganger og lignende være lurt. Som regel kan man få tak i det meste av overganger, og de som ofte kommer best med er 45- og 90grader.

Eksempel:

 

 

45 graderbp45deg.jpg

90 grader90Degree.jpg

 

 

 

 

Slange

Slanger kommer i flere varianter, hvor blant annet farge og diameter varierer. Når det gjelder slanger bør man ta hensyn til både indre- og ytre-diameter. Også her er de mest vanlige 3/8" og 1/2" på indre-diameter, mens den ytre diameteren varierer i større grad.

Slanger bør ikke bøyes og knekkes på. Derfor kan det være kjekt med en anti-knekk-ordning. For mer info om det anbefaler jeg denne guiden.

Eksempler på forskjellige diametre:

 

 

3/8" ID slange

sideopen.JPG

1/2" ID slange

IMG_7092copy.jpg

 

 

 

 

Slangeklemmer

Det finnes et vidt utvalg slangeklemmer. De mest populære er de i metall, som strammes ved hjelp av et skrujern. Man får også klemmer i plast som strammes med håndkraft og/eller tang.

Ofte kan man se at slangeklemmene er erstattet med en strips. Dette kan fungere, men det er anbefalt å bruke en skikkelig klemme for optimal sikkerhet. Det finnes uttallige slangeklemmer, og valget faller ofte på det som ser best ut. Derfor er det vanskelig å gå videre inn på dette.

Eksempler:

 

hose_clamps.jpg

 

 

 

Vifter

For å få maks ytelse på radiatoren er det viktig å ha gode vifter påmontert. Mange forbinder nok vifter med støy, noe som ikke alltid er tilfellet. Det er ikke mye viftekraft som må til for å flytte vekk den varme luften rundt radiatoren, og vifter som spinner på mellom 600 og 1000 rpm holder ofte i massevis.

Primært er det 120mm vifter som monteres på radiatorer, men noen produserer også radiatorer som passer til andre vifte-diametere. Vi går mer inn på det i når vi nå entrer anbefalings-seksjonen.

 

 

Kjølevæske

(Basert på

denne guiden av KimNK)

En viktig regel er at man ikke bør bruke vanlig springvann i vannkjølingen din. Man kan bruke det over kortere perioder, men bør skiftes så fort som mulig. Dersom du finner på å bruke springvann/flaskevann må du huske å bruke algedrepende- og korrosjonsbeskyttelsesmiddel.

 

Gode kjølevæsker

-Destillert- /batterivann

-Konsentrert frostvæske

-Eventuelt UV tilsetning

-Spesialproduserte kjølevæsker (Feser One cooling fluid etc)

-Korrosjonsbeskyttelse (f.eks AC-fluid.)

-Algemiddel (Kun nødvendig om du har springvann.)

 

 

'Forbudte' kjølevæsker

-Sprit av ymse sorter.

-Isoprpanol

-Olje

-Springvann

-Mineralvann (Olden, Imsdal, Evian osv.)

-Småsøsken

mm.

Endret av Wikipedersen
  • Liker 6
Lenke til kommentar

2

 

Hvorfor vannkjøling?

 

Fordeler/Ulemper ved vannkjøling

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

 

 

Fordeler

 

 

Kjøleevne

Et godt vannkjølingssystem kan godt halvvere temperaturen på komponentene dine. Det betyr større overklokkingspotensial og økt levetid for delene i maskinen din. Det er litt usikkerhet knyttet til leve tid og kjøling, men det kan være snakk om en forskjell på år dersom man benytter seg av god kjøling. Forutsetningene for å få en stabil 24 timers klokk økes ved god tempereatur.

Bare for å ha det klart: En komponent yter akkurat like godt om den opererer på 30 eller 60 grader.

 

 

Støy

Alle som har litt erfaring med datamaskiner har nok irritert seg over durende vifter og annen irriterende støy fra PC'en sin. Med vannkjøling kan man eliminere flere store støykilder, og bli kvitt de værste ulydene.

Man hører ofte at vannkjøling er 100% lydløst, noe som er feil. Et vannkjølings-sett inneholder en pumpe og mellom 1 og 8 vifter, noe som naturligvis produserer noe støy. Dog er denne støyen ingenting, sammenlignet med et luftkjølt system.

For eksempel kan skjermkort-vifter kan ha en tendens til å lyde som 3-tonns veps. Med vannkjøling kan denne lyden erstattes med en behagelig viftesus. I et godt kabinett kan man få et vannkjølt system til å bli muse-stille.

Dette bildet fra EK illustrerer dette godt:

 

vodno_en_1.jpg

 

Med en stillegående pumpe og lav-hastighetsvifter vil man kunne få lyden ned til 10db(a).

 

 

Utseende

I utgangspunktet er ikke utseende viktig, men man skal ikke legge skjul på at mange velger vannkjøling nettopp på grunn av dette. Man kan lage spektakulære maskiner ved å installere vannkjøling. Vannkjøling er fortsatt ikke ’vanlig’ i så måte, og vil nok trekke litt oppmerksomhet på eventuelle LAN og datatreff :)

 

 

 

Ulemper

 

 

Lekkasjefare

Dersom ting ikke blir gjort rikitg, kan det være fare for lekkasje. En lekkasje kan ødelegge samtlige komponenter i maskinen din, så lenge det er spenning på dem. Dette er ikke noe problem dersom ting blir gjort riktig. En mindre lekkasje vil uansett ikke ha mye å si, da kjølevæskene ikke skal leder strøm. Sjansene er dog minimale.

 

 

Plass

Med ganske mange komponenter vil vannkjøling kreve litt plass. Har man et lite kabinett kan det være at enkelte komponenter må plasseres på utsiden av kabinettet, noe som naturligvis ikke er ønskelig. Slanger osv krever også litt albuerom. Heldigvis finnes det kabinetter som er godt egnet til vannkjøling.

 

 

Installering

Vannkjøling kan være vanskelig å installere, med fylling, tømming, bytting av vann og plassering av komponenter.

 

 

Pris

Skikkelig vannkjøling er dyrt. Skal man ha kjøling på CPU og GPU (skjermkort), kan det fort komme opp i 3000 kroner. Dersom man i tillegg handler deler fra utlandet, kan man få noen ekstra utgifter i form av toll og moms. Ferdigsett kan være billigere, men yter ofte veldig mye dårligere enn systemer man setter sammen selv.

 

 

Trenger jeg vannkjøling?

Dersom du sitter på gammel hardware trenger du ikke vannkjøling. Gammel hardware krever ikke mye strøm, og produserer derfor ikke mye varme heller.Dersom du ønsker å overklokke vil du kunne øke resultatene dine med vannkjøling. Vannkjøling er som nevnt også en effektiv måte å eliminere støy på. Det man bør tenke igjennom hvis man vurderer vannkjøling er om det er verdt det i forhold til pris. Vannkjøling er en ganske stor investering.

Dersom noen ønsker å gå videre inn på om man trenger vannkjøling, har Pastafarian skrevet en god guide

 

Vi kan konkludere med en tabell laget av EK

 

untitled.jpg

Endret av Wikipedersen
  • Liker 6
Lenke til kommentar

3

 

Gode Butikker og Produsenter

 

Hvem kan man stole på?

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

 

Utenlandshandel & moms

 

Først av alt har vi ett spørsmål som går igjen på dette forumet. Burde man handle deler fra utlandet? Prismessig er det liten forskjell. Fordelen med å handle fra utlandet er at man får tak i de virkelig gode produktene. I Norge er Microplex og Netshop boritmot de eneste nettbutikkene som selger vannkjølingsutstyr, og utvalget der er litt tynt.

 

Problemene knyttet til utenlands-handel er frakt og toll-kostnader. Fraktkostnad varierer fra butikk til butikk. Toll (egentlig moms) derimot er noe man desverre må betale dersom prisen på varene og frakten overstiger 200kr. Momsen kommer da på 25% av den totale prisen (vareverdi+fraktkostnad). Det er bedre forklart på Tollvesenets hjemmesider.

 

På tross av det mener jeg det er verdt å handle fra utlandet, da man får tak i kvalitetsprodukter, samt lavere pris.

 

 

 

Butikker

 

 

Når det kommer til kjøp av vannkjøling bør man legge vekt på service. Fraktkostnader har jeg også lagt vekt på i denne lille lista :) Listen er basert på egne erfaringer, så dersom noen ønsker å komme med inspill, let me know.

 

Aquatuning

En tysk butikk som har etablert seg blant de aller beste i vannkjølingsverdenen. Enormt utvalg, gode priser og rask og smertefri levering kan vi like. De fører også sitt eget merke, Phobya, som tilbyr en rekke gode produkter i alle segmenter. Denne står øverst på listen :)

 

Microplex

Eneste i Norge med et godt utvalg vannkjølingsprodukter. Eid av Netshop, så man vil kunne finne mange like produkter der.

 

ChilledPC

Engelsk butikk med bra utvalg og veldig gode priser. Har ganske billig frakt og. Servicen her er i ypperste toppklasse, noe som gjør dem til min personlige favorittbutikk. Meget rask shipping.

 

SideWinder

Amerikansk butikk med bra priser og enormt utvalg. Servicen er upåklagelig. Frakten varierer. Rask shipping.

 

Performance-PCs

Finner du ikke det du leter etter her, kan du likegodt slutte å lete. Har alt. Litt høyere priser og dyr frakt trekker litt ned. OK service.

 

Petra'sTech

Bra butikk med OK utvalg og priser. Ganske lik Sidewinder, men man må gjøre bestillinger via e-post. Meget god service. Også her rask shipping.

 

Det er de viktigste og beste butikkene. Dersom noen ønsker en bredere oversikt over butikker, har MoDzoNA skrevet en utfyllende og god guide (Clicky)

 

 

 

Produsenter

 

 

Her lister jeg opp et utvalg av produsenter som oppfyller alle krav til kvalitet og service. Denne listen er bygd på mine egne meninger og erfaringer, og er på ingen måte fasit. Er meget mottagelig for kommentarer og inspill.

 

 

EK Waterblocks

Slovensk firma som lager kvalitetsblokker til CPU, GPU og chipset. Har også et vidt utvalg tanker, pumpe-topper og nipler. Deres nettbutikk er også meget god, og har godt utvalg. Billig frakt er det også, så absolutt verdt å skjekke ut. Servicen er av det beste jeg noen gang har opplevd (viser til svar på under 5 minutter, gjentatte ganger).

 

The Feser Company

Lager per idag de beste radiatorene. Har high-end løsninger for det meste. De lager produserer et vidt spekter av produkter, bl.a. kjølevæsker, nipler, uv-tilsetninger, slanger og diverse annet tilbehør. Er i hovedsak radiatorene og niplene deres som er interresante.

 

Thermochill

Meget bra produsent av radiatorer og annet tilbehør. Anbefales av de aller beste ;)

 

XSPC

Også her snakker vi kvalitet tvers gjennom. Genial kundeservice og godt utvalg. Lager spesielt gode pumpe-topper og tanker. Har et godt utvalg av det meste innen vannkjøling, og har rykte på seg for å produsere gode radiatorer. Har også pumper og blokker.

 

Koolance

Koolance har alt du kan tenke deg av blokker. Lager kvalitetsprodukter til ethvert bruksområde. Det mest spennende i deres utvalg er nok hardisk- og RAM-blokkene dems. Ut fra hva jeg har hørt har de bra kundeservice også.

 

Laing/Swiftech

Laing er en pumpeprodusent som lager det meste av pumper. I vannkjølingssammenheng har de to som er meget gode (se anbefalinger). Pumpene til Swiftech er identiske med pumpene til Laing. Swiftech har også et bra utvalg vannblokker, tanker og annet tilbehør. Jeg foretrekker Laing, på grunn av god service.

 

Bitspower

Lager de peneste niplene på markedet. Har et vidt utvalg av alt som har med nipler, overganger og o-ringer å gjøre. Anbefaler disse på det sterkeste. Det koster, men jeg lover det er verdt det. Ikke bli lurt av en elendig hjemmeside, produktene dems er fantastiske.

 

Scythe

Scythe er ikke nødvendigvis veldig viktig i vannkjølings-sammenheng, men jeg nevner dem fordi de har noen veldig gode produkter som egner seg fint i ei vannkjøling. Scythe lager veldog gode vifter, viftekontroller og temperaturmålere. Veldig god service.

Endret av Wikipedersen
  • Liker 3
Lenke til kommentar

4

 

Anbefalinger

 

Hva bør man velge?

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

 

 

Litt info om guiden:

 

Denne delen er skrevet på grunnlag av egne (i enkelte tilfeller andres) erfaringer og intrykk, og inspill/kommentarer mottaes med takk. Dette er på ingen måte fasit, men en OK pekepinn på hva som er bra når det kommer til vannkjøling. Flere av produktene er testet av undertegnede, og ingen tvilsomme produkter vil bli nevnt her. Lister heller ikke opp alle gode produkter, men 4-5 i hver kategori. Under "De Billige" (Kun CPU-Blokk) vil de billigste alternativene bli satt opp, uten kommentar o.l.

 

I kategorien for vannblokker til grafikk-kort lister jeg bare opp anbefalinger til noen utvlagte kort som er aktuelle idag. Å liste opp til for mange typer kort ville vært alt for tidskrevende. Guiden blir oppdatert regelmessig, så dersom noen savner noe, rop ut.

 

 

Vi vet allerede hva de forskjellige komponentene brukes til, hva vi ser etter, hvor vi bør handle og hvilke produsenter som er til å stole på. Da er det intet annet å gjøre enn å fyre løs. Link til en butikk, eventuelt produsentens side, vil bli lagt ved hver anbefaling. Anbefalingene står i tilfeldig rekkefølge.

 

 

'Ferdig-sett'

 

NorthQ Sibirian Tiger II

- Et meget godt alternativ for de som kun vil kjøle CPU. Tar lite plass.

 

Thermaltake Bigwater

- Fulstendig sett. Dog bare med enkel radiator. Kan enkelt oppgraderes.

 

Netshop

- En god samlig ferdig-sett. Ypperlig for nybegynnere!

 

 

CPU Blokk

 

 

EK Supreme

- Markedets høystytende blokk per dags dato. Mulighet for 2stk 3mm dioder. Kommer til alle sokkeler, inkludert socket 1366. Finnes i både plexi og Acetal. Hvis man har kjøpt denne blokken før i7 og socket 1366 ble lansert, trenger man denne for å montere blokka på 1366.

 

HeatKiller CPU Rev.3.0

- Anbefalt av mr. Fluesopp. He's a pro. Finnes også til andre sokkler.

 

EK Supreme LT

- En ‘lettere’ versjon av EK Supreme (LT=Light). Yter ikke like godt som sin storebror, men koster til gjengjeld mindre. Passer også til alle sokkler, og finnes i Plexi og Acetal

 

Swiftech Apogee GTZ

- Bra blokk fra Swiftech. Ytelsen ligger et par grader under EK Supreme. Krever et monterings-sett for Socket 1366.

 

D-Tek FuZion v2

- Veldig populær blokk fra D-Tek. Tilnærmet lik ytelse som Swiftech Apogee. Også denne må ha monterings-sett. Finnes også alternative festeløsninger for 775.

 

De Billige:

Alphacool NexXxoS XP Light, 200kr,

XSPC X20, 275kr

 

GPU-Blokk

 

GTX295

EK-FC295 GTX SLI (Finnes i flere versjoner. Se EK WB Shop

Aqua Computer aquagraFX 295

Koolance VID-NX295

GTX285

EK-FC285 GTX285 SLI(Flere versjoner)

Aqua Computer AquagraFX 285

Heatkiller GPU-X ² GTX285

Koolance VID-NX285

GTX275

Koolance VID-NX 275

4890

EK-FC4890 CF (Flere versjoner)

EK-FC4890 CF

4870

XSPC Razor 4870

EK-FC4870 CF (Flere versjoner)

Koolance VID-487

4870X2

Koolance VID-487X2

EK-FC4870 X2

 

 

Hovedkort-blokker

 

Her anbefaler jeg ingen konkrete blokker, da det finnes uttallige typer kort og blokker. Jeg vil på tross av det nevne at jeg her anbefaler å gå for EK. Dette fordi EK har utmerket service dersom man skulle være så uheldig å bestille feil. Jeg anbefaler også å ta en dobbelt-skjekk her på forumet før man bestiller kjøle-blokker til hovedkortet.

Dersom noen tenker på hovedkortkjøling til sitt X58-kort, har EK ferdige sett som er utrolig kjekke.

EK sin nettbutikk har god oversikt over hvilke blokker som passer til hvilke hovedkort.

 

 

RAM-blokker

 

OCZ Flex II

- Nevner disse først fordi de har mulighet for bade passv/luft-kjøling og vannkjøling. Mulig man må variere på slange-diameter, men dette skulle ikke være et for stort problem. Anbefales!

 

Koolance RAM-35

- Veldig bra blokk som passer til de aller, aller fleste brikker. Kvalitet.

 

 

Harddisk-blokker

 

Asetek HDD Block

- Fin blokk som også fungerer som 3,5” til 5,25” ’adapter’. Veldig ok på grunn av liten størrelse.

 

Danger Den Aqua-Drive

- En veldig bra blokk med plass til 2 disker. Kjøler som fy, og tar opp 2stk 5,25” brønner. Denne er konge!

 

Alphacool Silentstar

- Slik ser de fleste HDD-kjølere ut. Et lukket ’kabinett’ som passer i 5,25”. Har fordeler og ulemper som alt annet. En fordel er at den kjøler veldig godt, og gjør diksen mer eller mindre lydløs. Det er derimot mer tungvint å bytte harddisk i disse blokkene. Er man av typen som har 100 harddisker som skiftes raskere enn underbuksene dine, er nok ikke dette blokka for deg ;)

God oversikt

 

 

Pumpe & Topper

 

Laing DDC/Swiftech MCP35x

- For å gjøre en ting klart: Laing og Swiftechs DDC-pumper er identiske. Disse pumpene er veldig gode dersom man setter på en tredjeparts topp. Begge kommer i 10w og 18w versjoner.

 

Laing D5/Swiftech MCP655

- En populær pumpe. Også her vil ytelsen økes ved montering av tredjeparts topp.

Dette er de pumpene jeg føler jeg har grunnlag til å anbefale. Aquastream og D-Tek har også pumper som er gode, men jeg kan desverre ikke gå videre inn på disse.

De to typene pumper jeg har anbefalt over vil begge få bedre ytelse dersom man monterer på en ny topp.

 

Topper

 

EK-DDC X-TOP Rev.2

- God topp fra kvalitetsprodusent. Finnes I bade plexi og Acetal. Finnes også i en versjon med 3/8” gjenger.

 

XSPC DDC Top

 

EK-D5 X-TOP Rev.2

- Top til D5. Finnes bare I Acetal. Er vel ikke mer å si, annet enn at vi snakker kvalitet her.

 

Petra's TeCH DDC Top

- Bra top. Produsert av folka bak butikken.

 

 

Primochill Typhoon III Reservoir System

- Minimalt tap ved flere looper. Anbefales av Fluesopp :)

 

Radiator

 

Sortert etter størrelse. Skriver bare kommentar på noen radiatorer. Seksjonen for produsenter forklarer mye av infoen som trengs :) De høystytende skriver jeg immidlertid noen ord om.

 

 

Single (1x120mm)

Feser X-Changer

HW Labs Black Ice GTX

Swiftech MCR120

XSPC RS120

Dual (2x120mm)

HW Labs GTX240

Feser X-Changer 240

Swiftech Double

XSPC RS240

Triple (3x120mm)

Feser X-Changer 360

HW Labs Back Ice GTX360

Swiftech MCR320

XSPC RS360

Feser X-Changer Monsta 420/360

- Ny av året. Ekstra tykk for maksimal ytelse. Leter du etter den beste radiatoren, er dette hva du bør ende opp med. Men, det koster.

 

Quad (4x120mm)

Feser X-Changer Quad 480

- Den beste quad-radiatoren på markedet. Kun Monsta yter bedre. Denne bruker jeg selv, og kan anbefale på det varmeste.

HW Labs Black Ice 480

- Ikke langt unna ytelsen til Feser 480. Har som alle andre radiatorer fra HW Labs en utrolig fin lakkering. Meget god radiator.

 

De Billige:

Black Ice Pro, 200kr

Black Ice II, 230kr

Black Ice III, 275kr

Magicool Slim Profile, 700kr

 

 

140mm Radiatorer

 

Feser X-Changer Monsta 420/360

- Har mulighet for både 120- og 140mm vifter. Ekstrem ytelse, til ekstrem (høy) pris.

 

Black Ice GTX 280

- God ytelse fra HW Labs. Hvorvidt den er bedre enn andre x120mm

radiatorer kan diskuteres. Finnes i 420 og 560-versjoner.

 

 

Tank/Reservoir

 

EK Multioption RES Rev.2

- Veldig bra tank med mulighet for 4 nipler. Veldig fin å bruke som både fillport og drainport. Pen er den også. I størrelser fra 100ml til 400ml, og har masse tilbehør, samt muligheter for oppgradering. Anbefales!

 

Swiftech MCRES Micro Rev.2

- Pen tank som er enkel å plassere i etthvert kabinett. Også her fine muligheter for både fill og drain. Dog, ikke muligeter for å utvide.

 

Bitspower Bay Res.

- En tank som passer i 3,5” brønner. Mulighet for led. Kommer i både 3,5” og 5,25”versjon. Finnes i svart og hvit.

 

XSPC Bay Reservoir

- Fin tank fra XSPC som passer I 5,25” brønn. Kommer med led, og er tilgjengelig i sølv, svart og blank.

I tillegg finnes det mange muligheter for kombinert pumpe-topp og tank. Lister opp noen her:

 

EK- DDC X-RES

- Fin sak som gjør plassering enkelt. Finnes i 100ml og 140ml.

Man kan også benytte seg av en male-male skrue, og feste tanken sin direkte på pumpa. Har selv testet dette med stor suksess:

 

 

IMG_5853.jpg

 

Nevnte også T-linker. Dette har Chilled et stort utvalg av :)(Clicky)

 

 

Vannkjølt PSU

 

Dette er høyst uvanlig. Performance-Pcs har noen, og det er nesten det. Vannkjølte PSU’er er veldig dyre, og prisen forsvarer ikke de lave temperaturene. I tillegg vil ytelsen på resten av vannkjølinga di synke kraftig, da PSU produserer mye varme.

 

 

Nipler

 

Er ikke veldig lett å anbefale nipler o.l. da dette e til en viss grad er en smakssak. Sortert etter kompress/push-on.

 

Push-on

Danger Den/Bitspower (‘Fat Boy’)

- De peneste push-on niplene etter min mening. Flowen opprettholdes også veldig bra.

 

EK Highflow

- Noen bombe at EK får en plass i denne kategorien også? :p Meget gode nipler som gjør jobben uten å se så aller værst ut. Bra pris i forhold til Fat Boy.

 

Kompress

Feser High Flow

- Det skal sies at Feser og Bitspowers nipler er mer eller mindre identiske. Veldig bra nipler som er sikre som banken, hvis de blir brukt riktig.

 

Bitspower High Flow

- Tilsvarende Feser. Finnes også i en ’True Gold’-versjon.

 

Feser 45 degree

- Fantastisk sak for de som trenger 45 grader kompressnippel. Kan roteres hvilken vei man vil, uten å skru opp selve gjengningen. Anbefales!

 

Overganger og Vinkler

Bitspower 45 degree

- Også denne roterbar, men har ikke ferdigmontert kompressnippel. Denne skrudd på en 45-grader fra Feser er en uslåelig 90-grader!

 

Bitspower Rotary 90 deg.

- Dette er også en veldig bra 90-grader. Heller ikke denne med ferdigmontert nippel.

 

Bitspower 90deg.

- Bra 90-grader med push-on nippel. Kan roteres.

 

Ellers anbefaler jeg å ta en titt på Sidewinder sine sider, hvor man finner et veldig bra utvalg av både push-on, kompress og overganger.

 

Dersom man ønsker en drainport i systemet sitt, bør man ta en titt på en ventil.

 

 

Slange

 

Også her blir det en ren produsent-duell, da slange er en smaks-sak. Anbefalingene er satt på tvers av diameter.

 

Feser tubing

- Jeg er stor fan av Feser sine slanger grunnet kvalitet, fleksibilitet og det faktum at de ikke har noen form for merkning. Ingen stygg skrift på utsiden. Kommer også i flere farger.

 

Tygon

- Tygon er den mest populære slange-produsenten. Høy kvalitet og fleksibilitet gjør Tygon til et bra valg. Påskriften er desverre et stygt minus. Kommer i klar og svart farge

 

 

Slangeklemmer

 

Slangeklemmer er det letteste å velge. Alt funker egentlig greit, til og med strips. Pass på å fest dem skikkelig, men ikke så hardt at slangen sprekker.

Både ChilledPC og SideWinder har godt utvalg av klemmer.

 

 

Vifter

 

Vifter er også en smakssak. Er man opptatt av stille operasjon eller ytelse? Jeg lister opp vifter som har begge deler :) Alle viftene i denne kategorien er 120x25mm.

 

Scythe S-Flex 1200rpm

- De beste viftene jeg har prøvd. De koster litt, men ytelsen er til gjengjeld fantastisk og viftene er tilnærmet lydløse. Dersom man har en viftekontroller, vil det være lurt å gå for 1600rpm- eller 1900rpm-versjonene av S-Flex-viftene.

 

Yate Loon D12SM

- Disse viftene er fantastiske i forhold til prisen, som ligger på rundt 40 kroner. 1600rpm-versjonen har jeg funnet at flytter mest luft i forhold til støy. Dette er en bra konkurent til S-Flex-viftene på grunn av lav pris og lavt støynivå. Finnes også på 1300- og 1900rpm hastighet, samt i LED-versjoner.Anbefales!

 

Nexus D12SL-12

- Vifter som ser pene ut og yter godt. Har rykte på seg for å være støysvak også. 1000rpm.

 

Arctic-Cooling AF12025L

- Nevner disse fordi de er grisebillige. Da de koster rundt 25 kroner syns jeg de fortjener en plass her, selv om jeg ikke kan si noe om ytelse eller støynivå.

 

Noctua NF-S12 800

- Jeg må inrømme at jeg vegrer meg litt for å anbefale disse viftene, fordi de er det jeg vil karakterisere som stygge. Skal man ha vannkjøling er det i 90% av tilfellene et poeng at ting ser pent ut. Brunt og hvitt er ikke hva jeg kaller pent, men jeg legger dem ved fordi de har ytelse i toppklassen, samt et støynivå som er meget behagelig.

 

Delta

- Dette er vifter som er designet for å flytte mest mulig luft, og støy er ikke tatt hensyn til. En demonstrasjon:

 

 

 

De Billige:

Yate Loon D12SM-12, 40kr

Arctic Cooling AF12025L, 30kr

 

 

 

Viftestyring

 

Ved å ha en viftestyring påmontert vil du ha muligheten til å sette på kraftigere vifter, uten at det går ut over støyen. Å ha muligheten til å fyre opp med mer viftekraft kan komme godt med på varme sommerdager, eller ved overklokking.

 

Scythe Kaze Master 5,25”

- En veldig god kontroller med mulighet for opptil 4 vifter. Har også display som viser RPM på de fire viftene, samt 4 temperaturer. Medfølgende tempereatur-målere kan plasseres hvor det måtte ønskes. Finnes i hvit og i 3,5” versjon. Anbefales!

 

Zalman MFC-1

- Fin liten sak med mulighet for 6 vifter. Passer i 5,25” brønn. Svart eller sølv er fargevalgene.

 

Zalman FanMate 2

- Dersom man bare har 1 vifte man skal styre, er denne veldig kjekk. Billig å bra sak.

 

12v to 9v Adapter

- Kjekk sak. Senker farten på viften betraktelig. Perfekt der det ikke stilles krav til ekstrem luftflyt. Finns også i 12-7 volt.

 

 

Kabinetter

 

Her vil det meste funke. Et kabinett med plass til en radiator er selvfølgelig å foretrekke. Any midi-tower will work. Thermaltake har gode kabinetter som er egnet spesielt for vannkjøling. Det meste fra Lian Li og Danger Den funker også :) Vær kreativ!

 

 

Kjølevæske

 

(Basert på

denne guiden av KimNK)

Destillert- /batterivann

Konsentrert frostvæske

Eventuelt UV tilsetning

Spesialproduserte kjølevæsker

(Feser One cooling fluid etc)

Korrosjonsbeskyttelse

(f.eks AC-fluid.)

Algemiddel

(Kun nødvendig om du har springvann.)

 

 

Som sagt: ingen fasit, men en bra pekepinn. Håper du fikk svar på det du eventuelt måtte lure på :) Spørsmål angående oppdateringer taes imot med takk, og vil bli fulgt opp på best mulig måte.

Endret av Wikipedersen
  • Liker 4
Lenke til kommentar

5

 

Generelle Tips

 

FAQ

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

 

 

Her skriver jeg noen generelle tips, eller en FAQ om du vil. Jeg vet vi allerede har en FAQ her, men den er ikke oppdatert på 6 år :p Selv om det ikke er mye som har forandret seg, så kan det være greit med en liten oppdatering :)

 

 

 

Generelle tips

 

 

 

Rekkefølge/plassering av komponenter

 

Man får ofte spørsmål om rekkefølgen på komponentene har mye å si for ytelsen på systemet. Svaret er nei. Vannet vil bare ha forskjell på 1-2 grader etter å ha passert den første komponenten, så temperatur på feks. CPU vil ikke synke dersom du har(feks) GPU først i loopen, eller omvendt.

En viktig regel er at man aldri skal pumpe vann inn i tanken. Tanken må alltid være plasser høyere enn pumpa, og det er en stor fordel å ha tank foran pumpe i loopen. Dette fordi pumpa alltid vil ha et magasin med vann å trekke fra.

Det er også alltid en fordel å ha radiator før blokker. Man kan også ha radiatoren etter blokkene, slik at vannet i tanken alltid vil være ’kaldt’. I et system med GPU og CPU anbefaler jeg:

Pumpe-->GPU-->CPU-->Radiator-->Tank-->Pumpe

Eventuelt byttet på CPU og GPU. Dere ser tegninga, selv om jeg ikke lister opp alle mulige slags rare kombinasjoner.

Pumpa bør plasseres på det laveste punktet i systemet.

 

 

 

Fylling og lufting

 

Det enkleste vil alltid være å fylle systemet fra systemets øverste punkt. På den måten kan man fylle på mest mulig vann uten å sette igang pumpa. Man fyller så mye vann som mulig fra åpningen sin. Deretter setter man igang pumpa. Dette gjøres ved jumpstart av PSU, slik at kun pumpa har spenning på seg.

Jumpstart gjøres ved at den grønne ledningen/kontakten på ATX-kontakten, kobles til en svart ledning (også denne må være på ATX). PSU’en vil med det starte, og man burde ha koblet fra alle andre strøm-kontakter. En binders fikser dette.

 

PSpoweron.jpg?t=1241773247

 

Når pumpa starter vil vannet naturligvis sirkulere, og eventuell luft vil stige mot toppen av systemet. Fyll etter med vann om nødvendig.

Dersom fyll-punktet ikke er i toppen av systemet blir det vanskeligere. Her må man belage seg på endel blåsing, vipping og risting. Fyll så mye vann som tanken/slangen tillater, og setter igang pumpa. Her må man fylle på vann etterhvert som pumpa trekker. Pumpa må alltid ha tilgang til vann.

Når systemet er nogenlunde ferdigfylt er det tid for å lufte. Å klemme på slangene, helle på radiatorer og riste hele systemet er det beste . Å blåse inn på samme sted som man fyller vann kan også sette vannet i bevegelse, og få noe luft til å gå ut.

Dette tar ofte flere timer, men det ordner seg som regel :)

 

 

 

Lekkasje-test

 

Bare la pumpa gå i ca. 24 timer før du setter alle kontakter på plass. Skjekk regelmessig etter lekkasjer. En 24 timers run er uansett bra for luftingen av systemet. Dersom du er så uheldig å få en liten (eller stor) lekkasje, ikke få panikk. Litt vann gjør ingenting så lenge det ikke er spenning på komponentene. Tørk opp, reparer lekkasjen og test igjen. La det tørke noen timer før du starter maskinen.

De fleste kjølevæsker vil ikke lede strøm uansett, så en mindre lekasje vil ikke nødvendigvis skade maskinen. Men for all del, pass på å fest alt skikkelig. Slurv straffer seg, tro meg!

 

 

 

FAQ

 

 

 

Er dette (x) en bra temperatur?

Det kan bare du svare på. Hva som er en bra temp og ikke avhenger av hvilke deler du har i kjølinga, maskinvare og romtemperatur. God temperatur på en CPU vil være rundt 40 grader eller mindre idle i et rom på 20-25 grader.

 

Hvor varm kan prosessoren min bli før den dør?

Avhenger litt fra CPU til CPU, men når man nærmer seg 80-90 grader begynner det å bli for varmt. Normal temperatur ligger på mellom 40 og 65 grader (load)

 

Skal viftene blåse luft , eller trekke fra radiatoren?

Dette er et spørsmål som har blitt diskutert frem og tilbake 1000 ganger. Forskjeller er liten, men det finns noen regler. På tynne radiatorer vil det fungere bedre med vifter som blåser radiatoren. Omvendt på tykkere radiatorer. For optimal ytelse vil man uansett bruke to vifter, som blåser samme retning.

 

Hvor mye støy produserer en 3x120mm radiator?

Avhenger av viftene du setter på. Vifter på rundt 800rpm vil ikke produsere mye støy.

 

Støyer ikke pumpen ganske mye?

Dersom man setter noe støydempende materiale under, vil den bli stille som graven. Vinbrasjoner skaper litt dur, noe som unngås hvis pumpa plasseres på gummi, skumgummi etc. Dersom man har litt speed på viftene vil viftesus overdøve lyden fra pumpa . En pumpe støyer omtrent like mye som en vanlig harddisk.

 

Må jeg bytte vann ofte?

I utgangspunktet, nei. Det kan være smart å bytte vann ca en gang i året. Det gjør heller ingenting å bytte slanger ettehvert.

 

Må jeg rense komponentene?

Det er ingen dum ide å rense komponentene før du monterer systemet. Dette gjøres med kokende vann og en tannbørste. Radiatoren fyller du med kokende vann, og lar den stå i en time. Aldri bruk eddik på kobber.

 

Hva kan jeg gjøre for å forhindre knekk på slangene?

Det beste er å legge opp loopen slik at du unngår knekk. Ellers selges det spiraler man kan trekke over slangene. Det er også en guide på hvordan du kan lage anti-knekk selv.

 

Trenger jeg tank i systemet mitt?

Nei. Det er anbefalt, men dersom man finner en bra løsning til fylling av systemet, så går det fint uten tank.

 

Kan jeg trygt transportere kabinettet mitt med et vannkjølings-sytem?

Ja, så lenge loopen din er 100% fri for luft og sikret med klemmer o.l., vil du trygt kunne transportere kabinettet ditt. Maskinen er uansett ikke på under transport, og vil ikke ta skade av lit vann.

 

Jeg har et begrenset budsjett, og må gå for noen billige deler. Hvilke?

Du vil ha mer igjen for å gå for en billigere CPU-blokk og heller legge pengene i en god radiator og en god pumpe. Men, man bør helt klart spare penger, og gå for kvalitet første gang. Baserer man seg på oppgraderinger blir det fort dyrere enn man ønsker.

 

Systemet mitt 'knitrer' og det kommer tydelig lyd fra vannkjølingen, hva er problemet?

Systemet er ikke helt luftfritt. Klemming på slangene og vending/snuing på kabinettet skulle fikse problemet. Se info om utlufting.

 

 

Kilder og nyttige linker

 

Det finns utrolig mye bra info der ute, og jeg linker her til kildene jeg har brukt i tilleg til min erfaring, og noen nyttige linker.

 

 

 

 

Vi har et slikt galleri her på forumet også, men den er veldig rotete og uoversiktlig. Vurderer å opprette en ny, men egen kommentartråd o.l. Meninger om dette?

 

 

Vel. Det var det. Håper det har vært til hjelp for noen :)

- Følg med. Neste guide, ”Lydløs PC”, kommer snart :thumbup:

Endret av Wikipedersen
  • Liker 5
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Tilfeldig at denne ble lagd like før jeg lurte litt på dette:) Har et spørsmål som jeg håper noen her kan svare meg på...

 

Hva er den beste væsken å bruke i et slikt system? Tenker altså på en væske som krever minst mulig energi å kjøle ned, og gjerne holder temperaturen lenge..

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Heatkiller sin nye blokk er den beste til 1366-sokkelen nå om dagen:)

Og Heatkiller sine gpu-blokker fortjener en plass på lista.

Kanskje også ta med at 7\16 slanger er genialt og bruke på 1\2 nipler siden man slipper og bruke slangeklemmer hvis man vil eller tenker på det estetiske.

 

Bitspower har også kommet med noen topper til 655.

Og ikke utlukk gode Delta-viftene, men man bør bruke en kraftig viftestyrer da.

 

Ellers en meget god guide til de som vil hoppe på vann-linjen;)

Endret av Amanita Muscaria
Lenke til kommentar
Tilfeldig at denne ble lagd like før jeg lurte litt på dette:) Har et spørsmål som jeg håper noen her kan svare meg på...

 

Hva er den beste væsken å bruke i et slikt system? Tenker altså på en væske som krever minst mulig energi å kjøle ned, og gjerne holder temperaturen lenge..

 

Feser har vist kommet med en ny som skal være utelukkende være siktet imot de som vil ha lavest temp som mulig=)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...