Gå til innhold

Gode tips til hvordan en kan effektivt lære fremmedspråk?


Anbefalte innlegg

bonjour, mes amis!

 

siden jeg nå er delkurselev og har ekstra mye tid til å drive med mine egne ting, så merker jeg at interessen for språk vekkes til live igjen. jeg har alltid vært interessert i språk, og har flere ganger vurdert å studere et fremmedspråk. dette har jeg naturligvis sjelden fått tid til da skolen alltid har vært noe forbanna stress. men nu har det forandret seg :)

 

har bestemt meg for å gå skikkelig inn for å lære fransk, et språk hvor jeg allerede kan en del basics.

 

så da er jeg ute etter fiffige tips til hvordan man effektivt kan lære seg et fremmedspråk. skjønner naturligvis at det krever en del slit, men det blir neppe et problem da jeg er en svært motivert person, så sant jeg har tid og energi, noe jeg har massevis av nå.

 

hva er dine egne erfaringer med å lære fremmedspråk?

har du studert mye på egenhånd, og hvilke teknikker tok/tar du i bruk? hvor lang tid har du brukt på lære språket?

 

verdsetter eventuelle råd og tips ;)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nøkkelen til å lære enkelt og komfortabelt er å få så mye input som mulig, gjennom musikk, bøker, tv etc. Siden måten man lærer på stort sett er den samme uansett hvilket språk man går for, foreslår jeg disse to nettsidene, som inneholder mye bra informasjon:

 

http://www.antimoon.com

http://www.alljapaneseallthetime.com (denne er ganske hardcore, men veldig mye om hvordan holde seg interessert og aktiv i læringa :))

 

I jakten på ekte talt fransk vil jeg foreslå livestation, får inn masse utenlandske kanaler der.

 

http://www.livestation.com

 

Lektyre finner man naturligvis på http://www.amazon.fr/

 

Og for å forhindre at man i trege perioder glemmer det man har lært foreslår jeg et "spaced repetition" program. Her finnes det mange å velge mellom: Anki, Mnemosyne, FullRecall, SuperMemo osv. (De to sidene jeg listet har mye informasjon om bruken av disse.)

 

Lurt å finne en god ordbok også, gjerne elektronisk (bruker selv et par ordbokprogrammer på mobilen min). SlovoEd virker som de baserer ordbøkene på kjente papirordbøker i de respektive språkene.

 

Sånn utenom det tror jeg det finnes mange grunnleggende kurs i de fleste språk gratis på internett, som man kan bruke for å komme i gang og lære den grunnleggende strukturen i språket.

 

Selv har jeg hovedsakelig fokusert på engelsk, da engelsk stort sett er dagens lingua franca og det meste av fantasy og science fiction kommer ut på engelsk. Har også så smått begynt å lære meg litt japansk, men er usikker på hvor mye innsats jeg er villig til å legge i det, da jeg ikke er helt sikker på hvorfor jeg vil lære det til å begynne med. Tanken var å kunne lese manga på originalspråket, men siden de seriene jeg er interessert i stort sett blir oversatt til engelsk er det ikke så pressende. Pjusker også bittelitt med finsk. Jobbet ganske mye med det for endel år tilbake, og tenker på å ta det opp igjen nå som jeg er mer kjent med læringsprosessen.

Lenke til kommentar

hvis du er elev så har du kanskje mulighet til å komme kontakt med erasmus elever gjennom skolen din?

Erasmus er en organisasjon som hjelper elever finne skoler i utlandet.

Den er alltid på utkikk etter faddere til elevene dem har utplassert.

 

hvis du greier å komme i kontakt med noen franske studenter i norge gjennom programmet er jo dette en ypperlig måte for deg å lære fransk.

mange av de franske studentene jeg har møtt har en rimelig dårlig engelsk, noen snakker ikke engelsk i hele tatt.

 

i tillegg gir dette deg en mulighet til å kunne besøke dem i franskrike i senere tid.

 

Edit:

Med forbehold om skrivefeil.

er veninna mi som er faddere for noen erasmus studenter, ikke meg selv:) jeg var bare med på morroa.

Endret av Sangesland
Lenke til kommentar

merci beaucoup! mange gode råd :)

 

Sangesland: høres ut som en knall ide! å ha kontakt med noen som faktisk kan snakke fransk må være en av de beste måtene å lære på. kommer nok til å vurdere dette

 

WD: takker for alle linkene! virker som det er det som er det lureste: å utsette seg selv for språket så mye som mulig gjennom diverse media. om jeg kunne funnet noe stilig fransk musikk eller noen fete franske tv programmer så hadde jo det vært stilig - eller kanskje noen fine franske filmer? har sett en del filmer på fransk allerede, blant annet le scaphandre et le papillon og le fabuleux destin d'Amélie Poulain. det er en god stund siden da, og jeg hadde ikke like mye basic forståelse av fransk som det jeg har nå. hadde kanskje vært en ide å se dem på nytt :)

 

noen som også har noen gode tips til gode franske filmer og musikk?

 

igjen, takker for gode råd

Lenke til kommentar

Listen very carefully, for I will say this only once:

Den beste måten å lære fransk på er å være i landet og være omgitt av språket "24/7".

 

Mange franske universiteter arrangerer sommerkurser i fransk for utlendinger, der man kanskje har en halv dag med fransk, fire dager i uken eller noe sånt. Både mengden (intensiteten) og nivået kurset er tilpasset, kan variere. Fordelen er at man treffer folk fra mange andre land og blir nødt til å snakke fransk. (Hvis ikke alle snakker engelsk, da, eller er kompiser du har med fra Norge - da blir det heller lite fransk ...) Kursene varer vel ca. en måneds tid, men dette kan også sikkert variere.

 

Søk etter franske sider om FLE - Francais Langue Etrangère. Eller start her. (Fant denne nettopp nå, så jeg aner ikke noe om innholdet.)

 

Man kan lære mye fransk ved å lese, se og lytte, men det å snakke selv må trenes opp separat. Du kan ikke kjøre bil selv om du har bestått teoriprøven ....

 

Jeg liker godt filmer med/av Jacques Tati, med det er jo nesten for stumfilmer å regne, så det språklige utbyttet blir nok heller magert.

Lenke til kommentar

regner med at et slik kurs koster penger? i så fall er det uaktuelt siden jeg er ganske fattig. men takk for rådet!

 

nå har jeg ordnet meg et par franske radiostasjoner på itunes. sitter og hører på det nå :) forstår selvsagt kun bruddstykker av det som sies, men leste på forskning.no bare det å lytte til et fremmedspråk en time eller to hver dag, enda man ikke forstår så mye, hjelper veldig.

 

funker jo greit da. fanger opp noen ord her og der som jeg slår opp på en ordbok ved hjelp av nettet. lærer hele tiden :)

 

edit: wtf er det jeg gjør galt med linkene.. setter inn ny til forskning: http://www.forskning.no/artikler/2009/februar/212212

Endret av IsaachElric
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Ikke for å kapre tråden, men:

Pjusker også bittelitt med finsk. Jobbet ganske mye med det for endel år tilbake, og tenker på å ta det opp igjen nå som jeg er mer kjent med læringsprosessen.
Jobber så smått med finsk selv. Hvordan er det du har gjort dette? Selv har jeg ikke fått jobbet så mye med det på en stund nå, grunnet skole og fotball, og det har derfor ikke gått så mye framover. Men har bedre tid framover nå, før jeg skal tilbringe tre uker i Finland fra slutten av juni.
Lenke til kommentar

^ Begynte med at jeg fikk en kursbok i finsk, "Ymmärrän", jobbet helt uten metode, bare øvde meg masse på å uttale de forskjellige tekstene og setningene så korrekt og flytende som mulig, og å lære meg å forstå dem. Gikk sakte framover. Fikk først litt fart etter at jeg oppdaga SuperMemo i slutten av 2005. Men fikk andre interesser en lang stund, og slutta helt å jobbe helt finsken etter bare noen måneder. Kunne rundt 1300 setninger og ord på det tidspunktet, men har glemt det meste nå, selv om jeg fremdeles har et sånn noenlunde grep på grunnleggende grammatikk. Har nylig kjøpt meg en grammatikk med masse eksempelsetninger som jeg har tenkt å putte inn i SuperMemo på mobilen min. Ingen tvil om at den raskeste måten å lære seg vokabular og grammatikk på involverer et eller annet spaced repetition program. Krever litt selvdisiplin å gjøre repetisjoner hver dag, men er verdt det i lengden (med en times jobbing kan man fort lære 20-50 ord og setninger, gjør det på daglig basis i et år, og man kan ha bygd seg opp et ganske betydelig vokabular. For meg er problemet å faktisk legge inn den timen, har elendig selvdisiplin. :p Men passer på å gjøre repetisjonene mine i SuperMemo hver dag, slik at jeg iallfall ikke glemmer det jeg har lært. :))

Endret av WD
Lenke til kommentar

Kjenner meg igjen, ja. Jeg kan bestemme meg for å være flink til å pugge ord eller lære grammatikk, og da er jeg det. Men dette varer som regel ikke så altfor lenge, så det går i perioder, hvilket naturlig nok ikke er veldig effektivt :p Nå skal det sies at grunnen til at jeg ofte stopper for en periode er prøver eller lignende på skolen, og at det har vært vanskelig å starte opp igjen etter dette. Nå har jeg én eksamen igjen før det er slutt med videregående skole, så får se etter det. Skal som sagt også til Finland denne sommeren.

Når det gjelder Ymmärrän har også jeg den boka. Eller settet, med tekstbok, oppgavehefte og fasit til oppgavehefte. Har også en finsk-norsk lommeordbok. Har en finsk bekjent som jeg har lest tekster fra den boka for, som sier at uttalen er bra. Derfor er det vokabular, grammatikk og å faktisk bruke det jeg har lært som er det jeg har størst behov for. Finsk er ikke et språk jeg får brukt mye, da jeg fortsatt ikke kan skrive ordentlige setninger, og siden det gjerne går tid mellom hver gang jeg holder på, må jeg ofte gå gjennom en del ting på nytt. Har dog kjøpt ei kladdebok som er tiltenkt til grammatikk og slikt, sånn at jeg har en oversiktlig, egenprodusert grammatikkbok.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
  • 4 uker senere...

Held på å lære fransk eg også, så slenger inn nokre lenkjer her.

 

http://www.rfi.fr/lfen/statiques/accueil.asp Besøk "the news in simple french", genial kveldslektyre for å få litt fransk input. :)

 

http://www.acapela-group.com/text-to-speec...ctive-demo.html Vidare er denne lenkja fantastisk for å vite korleis uttalen på enkelte ord og setningar er på fransk.

Endret av Earendil
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...