Gå til innhold

Filmforumet, hvordan gjøre det bedre?


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Etter et par ønsker og endel ideer som har tikket inn så ønsker jeg at vi diskuterer måter å gjøre vårt kjære filmforum enda bedre. Kulturo er gått i graven og det er derfor ekstra viktig at vi kan ha et forum som frister å besøke og som kan gi noen gode opplevelser.

 

Er det noen ønsker for kategorier? Noe vi kan bruke vår wiki til?

 

Det er kommet enkelte forslag til underkategorier. Merk at det ikke nødvendigvis er en positiv ting å dele et forum for mye opp, det kan gjøre mer skade enn nytte. Så ideene kan godt finne sted i en og samme kategori. Men det er greit å nevne ideene for å få igang en dialog:

 

Kommende filmer: Kan det være en ide med en underkategori som består av generelle tråder for filmer som kommer? De kan ligge der med en felles mal for topic (eks. "Kommende film: Terminator Salvation (2009)"). Diskusjonen kan stenges av når filmen er kommet og erstattes med en "hva syntes du om filmen".

 

Anmeld filmen: Noe lignende som over, samle filmer i en kategori hvor brukerne kan gi anmeldelse og stemme på karakter i poll.

 

Brukerkåringer: Vi i moderatorteamet kan iverksette forskjellige kåringer, vi kan kombinere det med å lage filmguider på wikien osv.

Filmguider: Sier seg selv. Men er muligens overflødig og bedre å benytte wikien til.

 

 

Flere moderatorer? Er det noe som kunne være aktuelt, ta inn en kulturbevisst kar som liker å stelle istand undersøkelser m.m? Er det noe som er dårlig med det forumet?

 

Alt i alt, fyr løs om ideer, så skal vi sørge for å gjøre vårt beste til å etterkomme. :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg vil ikke ha wikien åpen for alle før retningslinjer er på plass der. I tillegg til at jeg ikke vil ha en wiki hvor nettverket tar til seg rettigheter. Ingen bør ha rettighetene til det som kommer på wikien, i tråd med hvordan wikier normalt er. :)

 

Men når det forhåpentligvis skjer så har vi mange muligheter for å bruke wikien aktivt kombinert med diskusjoner. En knall filmwiki på norsk hadde jo vært noe.

Lenke til kommentar

Jeg vil ikke at den første personen som starter en tråd om en film skal bestemme hva den tråden skal hete. "Dorian Gray's Medium-Store Tråd om Alt og Alle Involvert i Produksjonen av High School Musical 3: Senior Year"-opplegget må ta slutt. Jeg ønsker også å bli kvitt "Vi som gleder oss til", "Tråden for oss", osv. Dette gjelder egentlig hele forumet, men det som er lov i OT-baren trenger ikke være lov her.

 

Filmguider i samme stil som Albumguider hadde vært noe, men jeg kommer aldri til å bruke wikien.

Lenke til kommentar

Underkategorier er noe jeg skjeldent sjekker, så nei takk.

 

Det første som burde gjøres er å få oppdatert tråden Nyttige tråder i filmforumet. Få inn de nye trådene, og kanskje fjerne noen av de som har utspilt sin rolle eller ikke brukes/leses mer.

 

Noen nye stickys. De fleste nye trådene, og i alle fall søppeltrådene, er anbefall-meg-en-film-ala-[insert movie]-tråder. Det kunne kanskje vært en ide å lage en sticky hvor folk kan poste det de er i humør for og få forslag tilbake. Filmprat og Mini har vel i og for seg den rollen i dag, men tror de "besøkende" som bare er innom engang i blant vegrer seg for å poste i de trådene.

 

Moderering er det nok av. Noe av det mest irriterende jeg vet er når utenforstående moderatorer, som modererer med jernhånd, fjern off-topic som de vanlig moderatorne på forumet vanligvis lar gå (eller er deltakende i).

 

Og Dorian, om du har noen forslag til alternative titler til "mine" tråder, bare kom med de.

 

Eidt: Noen Wiki ser jeg ikke nytten i.

Endret av Awesome X
Lenke til kommentar

Dette er kanskje litt i drøyeste laget, men det bør være lov til å ha unntak fra tre-ords-regelen. Da slipper vi sånne trådtitler som Doran Gray så fint beskriver over her. F.eks. kan tråden om The Illusionist kun hete "The Illusionist". Det holder i massevis for å fortelle hva tråden er om.

 

Jeg likte idèen om at en film kan ligge i "Kommende filmer"-kategorien helt til den kommer ut. Da kan den lande i "Anmeld filmer/ Diskusjon rundt filmer"-kategorien.

Lenke til kommentar

Noe unntak fra tre-ords-regelen kommer nok ikke til å skje. Det har ikke skjedd med Albumguider-forumet, til tross for masing ;)

 

Det er bare å bruke litt fantasi i opprettelse av tråder. Hva med "The Illusionist - diskusjon"? Eller med ettordstitler: "Yojimbo (Akira Kurosawa, 1961)" (eventuelt "Yojimbo - diskusjon om filmen")?

Lenke til kommentar
Det første som burde gjøres er å få oppdatert tråden Nyttige tråder i filmforumet. Få inn de nye trådene, og kanskje fjerne noen av de som har utspilt sin rolle eller ikke brukes/leses mer.

 

Noen nye stickys. De fleste nye trådene, og i alle fall søppeltrådene, er anbefall-meg-en-film-ala-[insert movie]-tråder. Det kunne kanskje vært en ide å lage en sticky hvor folk kan poste det de er i humør for og få forslag tilbake.

 

[...]

 

Eidt: Noen Wiki ser jeg ikke nytten i.

 

1. Med en wikiartikkel om "nyttige tråder" kan hvem som helst oppdatere og det vil gjøre at oversikten er oftere oppdatert.

2. På en wiki kan vi lage oversikter som "brukernes anbefalte actionfilmer", gjerne basert på en kåring eller lignende. De kan linkes til lett tilgjengelig og slikt unngå "anbefal-meg-en-film-ala" tråder.

 

Bare for å illustrere at det kan være nytte å finne i en wiki :)

Lenke til kommentar

Awesome X: Trådene dine har en tendens til å åpne med "Tråden om". Om det er et resultat av treordsregelen eller bare din personlige preferanse vet jeg ikke, men jeg er veldig glad i å ha alt så enkelt som mulig og at man kommer til poenget så raskt som mulig. Nå trenger ikke alle være enig med meg her, men jeg ser på "Dystopisk film-tråden" som minst 50% bedre enn "Tråden om dystopiske filmer". Man kommer til poenget med en gang og man avslutter med "-tråden" fordi man må.

 

Olum: Godt poeng, skal man lage en tråd om Memento må man enten skrive "Tråden om Memento" eller "Memento-tråden - for oss som liker filmen" eller noe sånt, noe som er helt unødvendig. Det er langt ifra det verste i verden, men det er bare noe jeg reagerer på. Enkelte tråder er personlige ("Tips til filmer a la xyz?"), mens enkelte er for alle på forumet (Filmprat, Mini-anmeldelse, tråder om spesifikke filmer, Mest undervurdert skuespiller, osv) og da burde moderator kunne endre på emnetittel og lignende for at tråden skal bli så god som mulig. En tråd med beskrivende og god emnetittel vil funke bedre enn "Mens vi.. jeg Venter på "Star Trek XI"" eller "Watchmen, Vente tråd og diskusjon" (hvorfor vente på en tråd?).

Lenke til kommentar
Ja, det er absolutt ønskelig. En Wiki med masse guider kan jo bli virkelig interessant.


Nå er vel de fleste stødige nok i engelsk til å kunne bruke de Wikipedias engelske sider.

Noe som kunne vært kjekt er en tråd hvor en hadde samlet sammen disse linkene og satt de i et system. T.eks. en som tar for seg de forskjellige sjangerene og undersjangeren.

Jeg er ikke så glad i Wiki-prinsippet. Brukerne får så lite eierskap i produktet at de ikke gidder å legge inn noe særlig arbeid. En forholdsvis åpen workstation løsning hvor en person sitter med hovedansvaret og resten bare kan komme med innspill tror jeg er en bedre løsning.
Lenke til kommentar

Jeg hadde nok ikke bidratt til en wiki, jeg liker ikke at noe jeg skriver blir til "canon" på en sånn måte. Jeg vil helst at det jeg skriver om filmer forblir innenfor denne firkanten som dannes rundt teksten med nick og profilbilde ved siden av. Jeg ser heller ikke poenget med at mine meninger om filmer skal skrives i en wiki, da de ikke vil være objektive nok til å representere noe annet enn meg selv.

 

Jeg vet ikke helt hva planen er med dette konseptet, men jeg ser ikke helt poenget med å bidra med noe subjektivt (altså anmeldelse i stedet for bare ren informasjon) til noe som ikke vil gi meg kreditt.

Lenke til kommentar

Av de forumpostene som har blitt til artikler på wikien allerede står det da vitterlig på første linje hvem som skrev den. Så kreditering er vel ikke problemet. Men nå skal det sies at jeg også ikke er noen fan av wiki-strukturen og grensesnittet. Film er og blir subjektivt, anmeldelser er jo også selvfølgelig subjektive og passer seg kanskje ikke på en wiki. Vertfall forbinder jeg wiki med objektive fakta, og det er ikke det jeg forbinder med en regissørguide.

Lenke til kommentar

Wikien vil fungere bedre som en oppsumering av eksempelvis brukerkåringer. Vi kan lage en tråd for å få frem de beste *sett inn sjanger* og så lage en wiki-artikkel ut av det.

 

Rene guider som noen finner på å lage på wikien vil vi enkelt kunne kreditere. Det er til og med fullt mulig å lage en egen side for den aktuelle brukeren, såfremt vedkommende ønsker det.

 

Uansett, litt tilbake til kjernen i diskusjonen så er det fint å kjøre en fullstendig brainstorming og tenke nytt. Promotering av det gode fra forumet må vi selvfølgelig jobbe med, oppmuntre til de gode bidragene. Det er ytret ønske om mer standarformat på emnetitler, noe vi kan se på.

 

Vi vil jo ha gode bidrag og vi som brukere av forumet vil få mer igjen for det. Hva skal til for at brukere benytter fritiden sin til slikt? Vi kan friste med at Diskusjon.no leses av titusener i uken så man når ut til mange. Vi kan jobbe mer med å promotere slikt. Om folk er opptatt av å få "cred" så kan vi jobbe med å bedre oss på det området. Bare fyr løs med forslag. :)

Lenke til kommentar

Da man skrev artikler for Kulturo fikk man en egen status under avataren, og antageligvis betalt også. Nå er Kulturo altså en wiki hvor man ønsker gratis bidrag. Jeg er litt skeptisk, da min far (eller var det Jokeren) lærte meg at "If you're good at something, don't do it for free". Hvis jeg først skulle skrevet artikler om filmer ville jeg enten tatt betalt for de eller lagt de ut på egen blogg, framfor å delta i en felles wiki hvor ingen av reklameinntektene (om det er noen) går til meg.

Lenke til kommentar

Alt du skriver på forumet er gratis bidrag. Samtidig er det for deg et sted hvor du får publisere alt du ønsker innenfor retningslinjene og samtidig når ut til flere tusen. Du får tilgangen til det gratis. Etter noen år på et forum tror jeg nå det har gått opp for deg ;)

 

Forumet har 700.000 unike besøkende i måneden, de leser innhold som ca. 10.000 mennesker står for. Du får en arena å utfolde deg på og potensielt kan du nå ut til mange mennesker som kanskje lytter til deg. Du kan bruke den arenaen til å spre visdom, du kan bruke den til å spre glede. Eller du kan bruke den til å spre hat og egoisme. Det finnes mange muligheter. Om du hadde sett "the big picture" ville du kanskje tenkt deg om før du hevder du ikke får noe igjen i så måte. For det er fullt mulig å få når du får tilgang til en slik arena med et så stort publikum.

 

Ellers er det slik en wiki fungerer. Det er det som er selve sikkerhetsventilen med Wikipedia. Det er derfor du kan få lov til å gi ut en bok hvor alt er copy+paste fra wikipedia og tjene penger på det. Det samme kan jeg og det samme kan hvem som helst. Ingen eier rettighetene. Det er det som i bunn og grunn sikrer at Internetts utvikling ikke stagnerer. Jeg kan anbefale deg å lese The Future of the Internett and how to Stop it av Zittrain for "the big picture", hvis du ikke alt har lest den. Evt kan du bare søke opp fremføringen hans på youtube, det er en time med god visdom. :)

 

Er man opptatt av penger eller anerkjennelse, så helt klart; en wiki er ikke noe for en (selv om vi via nettverket fint kan ordne sistnevnte om det er viktig). Wikipedia og dens likemenn er for mennesker med annen motivasjon og andre mål. Det får være opp til hver og en å avgjøre hva som driver en.

 

Edit: Og det er en selvfølge at en wiki ikke kan har annonser. Da er den ingen wiki, da er den en "fraud". Hva som legges opp på en wiki styres helt og holdent av brukerne. Om de vil gjøre den om til en Kulturo eller annet er opp til dem.

Endret av Dotten
Lenke til kommentar

Altså, hovedproblemet mitt i dette tilfellet var ikke at det er noe galt med en wiki, det finnes mer enn nok folk som liker å oppdatere de til at jeg som ikke vil skal måtte stresse med det. Problemet mitt var mest at en del av disse forslagene ligner litt på det som ville vært lønnet arbeid for noen måneder siden, før Kulturo la ned. Jeg bruker forumet til å ha diskusjoner og få anbefalinger og anmelde filmer for min egen del, samt å lese hva folk mener om det jeg skriver for å se om det er noe jeg har gått glipp av. Det er ikke direkte ofte jeg logger meg på forumet med intensjon om å hjelpe noen, eller å bidra til en større sannhet - bruken min er 100% personlig. Det er derfor jeg kunne vurdert å delta med slike lister/guider hvis det var snakk om lønnet arbeid slik som med Kulturo, men når den siden legges ned og erstattes av en "her bidrar man uten å få penger for det" så frister det heller å gjøre det et annet sted.

 

Jeg har ingenting imot at jeg ikke har rett på innleggene mine, men skriver jeg en artikkel så er den min frem til den kjøpes av meg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...