Gå til innhold

Espen Hugaas Andersen

Medlemmer
  • Innlegg

    9 042
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    43

Innlegg skrevet av Espen Hugaas Andersen

  1. 4 minutes ago, stamkunde said:

    hva betyr dette?

    • DC-hurtiglading er ikke mulig på B250e.

    Det betyr at du ikke kan benytte hurtigladere. Om jeg husker riktig kan den lade med maks 11 kW. Altså langturer er problematiske. Det blir en 2-3 timers ladepause etter 2-3 timer med kjøring.

  2. 3 minutes ago, torbjornen said:

    Og i tillegg har ein tidlegare sett russiske objekt som går inn i polsk luftrom, for så å gjere vendrereis tilbake over Ukraina. Ein gjer "alt" som kan gjerast for å forvirre det ukrainske luftvernet.

    Dette kan også være at verktøyene som benyttes til å lage rutene ikke har nok fleksibilitet. Rutene kan f.eks være autogenerert, med minimal mulighet for operatøren å endre det, slik at om man velger et punkt nær Polen eller Romania så kan den automatisk genererte ruten havne over grensen.

    Men det er ikke god nok unnskyldning. Russland må respektere andre lands territorium.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  3. 12 hours ago, Jens Kr. Kirkebø said:

    Spørs på banehøyden. Det som går i lav bane slik som Starlink vil falle ned i løpet av få år. Det er snakk om 500-550km høyde nå men neste generasjon vil antageligvis ligge så lavt som 340km. Der er ikke romsøppel et problem.

    Ja, lav bane er ikke et stort problem. Det er snakk om noen år med problematiske forhold, i verste fall.

    Den store bekymringen er for geostasjonær bane, der denne russiske satellitten befinner seg. Geostasjonær bane er kun én bane. Alle satellittene i geostasjonær bane er i nøyaktig samme høyde og inklinasjon, de er bare fordelt litt utover slik at de holder seg over forskjellige deler av jordens overflate.

    I geostasjonær bane er det ikke nevneverdig atmosfære. Romsøppel som genereres i denne banen kan forbli i bane i millioner av år. Altså det er fullt mulig at menneskeheten vil ha opphørt å eksistere innen romsøppelet forsvinner av seg selv. (Enten via evolusjon til noe annet eller utryddelse). Jeg mener også at det er større sjanse for at romsøppelet kastes ut i interplanetarisk rom enn å falle ned til Jorden. Over lang nok tid år kan det f.eks bli absorbert av Jupiter eller kastet ut av solsystemet.

    Altså vi får håpe at Russland ikke er gale nok til å gjøre noe i geostasjonær bane. Det ville kunne ødelegge geostasjonær bane for i praksis all fremtid.

    • Innsiktsfullt 5
  4. Mener 12 av 12 streker er et Nissan-spesifikt uttrykk. Det er i hvert fall ikke et generelt elbil uttrykk.

    Generelt for en elbil vil du måtte kjøre mye for å komme ned på 80% gjenstående kapasitet på batteriet. Jeg er vel sånn ca der nå etter 265k km på min Model X. Altså hvis man kjøper en bil med batteri med god levetid så er det ikke noe stress. Kjøpe, lease, gjør hva du vil. (Levetid er for øvrig sterkt knyttet til antall sykluser batteriet gjennomgår - hvis man kjøper bil med lang rekkevidde kan man forvente bedre levetid, ettersom den tilbakelagte avstanden tilsvarer færre sykluser.)

    Jeg vet det har blitt importert en del Leaf fra varme strøk i USA og batteriet i Leaf har ikke taklet varme veldig bra, så der kan man ha mistet streker selv om bilen ikke har gått veldig langt. Altså det er noe å spesielt følge med på om man skal kjøpe eldre Leaf som kanskje er importert.

    For øvrig har jeg hørt at det er mulig å nullstille utregningen av batterikapasiteten på Leaf, slik at man kan få opp 12 av 12 streker, selge bilen, og så regner bilen ut gjenstående kapasitet på nytt og man mister noen streker.

  5. 42 minutes ago, TAC-2 said:

    Jeg har brukt en slik og ville foretrukket en motorsykkel, hvis valget først stod mellom to uegnete kjøretøy. Med motorsykkel har du i alle fall litt hastighet, en tohjuls traktor er et nesten stillestående mål. Du kan gå fortere enn de fleste av disse kan bevege seg uten å se ut som om du deltar i kappgang.

    Kommer så klart litt an på hva man bruker de til. Hvis man skal frakte noen tonn med utstyr bak frontlinjene er tohjulstraktor noenlunde ok. Skal man bevege seg mellom posisjoner på vei 10+ km bak frontlinjene så er motorsykkel noenlunde ok.

    Skal man gå til frontalangrep på ukrainske stillinger er begge helt upassende. Da er det bedre til fots. Men Russerne har brukt motorsykler til dette...

    • Liker 3
  6. 59 minutes ago, bojangles said:

    Dette er den gode gamle 2 hjulstraktoren. Det var endel av disse på små gårder også i Norge som første steg i å mekanisere gårdsdriften, den gang alt ble gjort manuelt, evt. ved hjelp av en hest.

    Bedre å slå gresset eller frakte høy med en slik 2 hjulstraktor enn å slå for hånd, og frakte med hest og kjerre. De kan dra plog osv. 

    I fattigere land er disse fortsatt hyppig brukt og de er helt sikkert fortsatt i produksjon og har reservedeler. 

    Disse er jo kompakte, kan pakkes på en palle og du får en hel gjeng av disse i en container. Så kan bonden evt. bygge sin egen henger eller kjøpe hengeren også. 

    Men at de egner seg som transport i en krigssone er vel lite trolig. 

    Det var en slik en på familiegården/småbruket som ble brukt til slåtta for ~30 år siden, så man må ikke veldig langt tilbake i tid. Vil ikke overraske meg om de fortsatt benyttes til en eller annen grad i Norge.

    Det er nok ikke det verste alternativet å bruke. Motorsykkel er helt klart verre. Men det er også mange bedre alternativer.

    • Liker 2
  7. 1 hour ago, Hedonism said:

     

    Nei, ingen fiber ingen trådløs 4G/5G. Det finnes ikke teknologi som er i bruk i dag som kan erstatte backbone i internettet du bruker som får data til å flyte mellom alle land og kontinentene, og så lenge trådløst er en delt ressurs som i dag så vil det bli fullstendig ubrukelig om alle som i dag er på kablet nett går over på det inntil vi får flere tilgjengelige frekvenser. Og en ting til, de høyere frekvensene som kan gi bedre hastighet og lavere ping på trådløst over 5G (og på sikt 6G) har lavere rekkevidde og signalstyrke, så det betyr enda flere basestasjoner tett i tett om alle skulle få tilgang til noe som er i nærheten av fiber over trådløs teknologi.

    Så det ligger mange år frem i tid før trådløst bredbånd tar over som et bedre eller like godt alternativ til kablet teknologi som fiber.

    Starlink og Oneweb benyttes også til cellular backhaul for å muliggjøre 4G/5G. Men det er ikke førstevalget. Har man mulighet for fiber til overkommelig pris går man for det.

    Fiberstamnettet vil alltid være der, men utenfor sentrale strøk vil man nok til større og større grad droppe fiber.

  8. 15 hours ago, JK22 said:

    Ukrainerne har slått ut en Su-34 flybase i Morozovsk, det eneste spørsmålet er hvor lenge før Su-34 flyene returnere - og etter satellittbildene å dømme, dager - om ikke uker. Opptil 70 droner var sendt dit, flere traff mål i nærheten av flybasen mens andre traff preprogrammerte mål i flybaseområdet. Man vet fra Krim-halvøya etter ATACMS angrep at russerne gjør alt de kan for å fjerne vrakrester før satellittbilder opptil 24 timer etter angrep, og det vist seg å være ikke et unntak omkring Morozovsk flybase. De bare kunne ikke fjerne de to skadde Su-34 flyene som var truffet i hangaren som var trolig angrepet et dusin ganger. Men asfalten levert ikke tvil; brenselslekkasje, svimerker og små kratre - som kan tyder på at andre fly kan ha blitt truffet, spesielt ved hangaren.

    Dessuten virker det som at droner var ikke bare etter fly; det er ubekreftede opplysninger om at bakkefasiliteter inkludert barakker var truffet. Det er påstått at pilotene var rammet; 6 døde og 10 skadd. Dette er mye viktigere enn å ødelegge Su-34 fordi russerne har ikke mange erfarne piloter for de tekniske krevende Su-34. 

    Det er ganske gode resultater i sammenligning med 5. april-angrepet som mislykte fordi russerne var forvarslet, denne gangen rakk russerne bare å få de beredte flyene vekk like før dronene kom fram, og luftvernsstyrkene var ikke i stand til å stanse angrepene. Problemene er bare at dronene er for sløv og for svak slik at man ikke kunne gjøre meget skader på en aktiv flybase. Kontinuerlig angrep dermed er nødvendig. Ut av rundt sytti droner er det mulig at over halvparten eller mer nådd fram, siden det var ikke bare fly og flyfasiliteter som kom under angrep.

    Jeg tror dessverre dette angrepet var litt mislykket. Mitt inntrykk er at de fleste av flyene fikk tatt av og kommet seg unna før dronene kom seg frem til målet. Jeg kan ikke se spor til at det gikk med fly, med unntak av de to som var i hangaren, som trolig ble vedlikeholdt og trolig ikke var flyvedyktige på tidspunktet for angrepet. Svimerkene ser ut til å være relatert til en bygning som ble truffet, som kanskje inneholdt drivstoff e.l.

    Dette er litt av ulempen med droner. De er veldig trege, så hvis varslingssystemene fungerer er det mulig å evakuere flyene før dronene kommer seg frem.

    • Innsiktsfullt 2
  9. Starlink og tilsvarende er jo ikke ment å erstatte fiber. Du har i praksis et ganske lavt maks-antall kunder per kvadratkilometer, som gjør at i urbane strøk vil kapasiteten fort bli sprengt.

    Hvis man har mulighet for fiber er det fort det som er det beste alternativet, kvalitetsmessig. Men så klart er det kjekt å ha Starlink som et alternativ for å presse prisene. Spesielt utenfor urbane strøk kan det bli utrolig dyrt å bygge ut fiber - der vil fiber neppe kunne konkurrere med Starlink for den overskuelige fremtid.

    Starlink er på noen måter dårligere enn fiber, men alt må jo sees opp i mot pris.

  10. Stoke Space imponerer mer og mer. De har klart å lage en Full Flow Staged Combustion (FFSC) motor og testfyrt den. Dette er samme design som Raptor, og den bruker også metan som drivstoff. Bare den fjerde motoren med dette designet noensinne. Det er et veldig vanskelig design, men samtidig kanskje det beste designet som er mulig for kjemiske rakettmotorer.

    spacer.png

    https://www.stokespace.com/stoke-space-completes-first-successful-hotfire-test-of-full-flow-staged-combustion-engine/

    Everyday Astronaut hadde en video om de for et år siden.

    Og de fløy en prototype på sitt gjenbrukbare andre trinn for noen måneder siden:

    Åpenbart er det fortsatt mye de trenger å gjøre, men det er spennende å se noen andre enn SpaceX forsøke gå for full gjenbruk.

    • Liker 4
  11. Starship oppskytningen er planlagt til 14:20, for de som ikke har regnet det ut. :)

    Jeg får ta en pause i arbeidsdagen til å følge med. Jeg føler meg ganske optimistisk. Jeg tror det mest sannsynlige utfallet er at både Super Heavy og Starship klarer å gjennomføre myke landinger. Men det er åpenbart veldig usikkert - jeg tenker kanskje 30% sannsynlig. Og kanskje 20% sannsynlig at Super Heavy klarer en myk landing, mens Starship gjør en hard landing.

    En ting som er nytt på denne flygningen er at FAA har vært litt mer medgjørlige, og det er definert tre scenarier som ikke vil kreve en ulykkesgranskning, om de skulle inntreffe. Disse er:

    1. Varmeskjoldet på Starship tåler ikke påkjenningen og Starship brenner opp.

    2. De aerodynamiske kontrollflatene klarer ikke å holde Starship under kontroll og Starship ødelegges.

    3. Landingsmanøveren på Starship feiler og Starship gjør en hard landing.

    Disse tre hendelsene er definert som forventede mulige utfall av testflygningen, og det er vurdert slik at ingen av disse hendelsene vil medføre noen økt sikkerhetsrisiko for folk.

    Altså en ting å følge spesielt med på er om Super Heavy klarer en myk landing. Om den ikke klarer en myk landing blir det en ulykkesgranskning. Ikke at det spiller enorm betydning, men om de ikke trenger å gjennomføre en ulykkesgranskning, er det veldig mulig at neste flygning kan skje om 1-2 måneder.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  12. 8 minutes ago, qualbeen said:

    Russland truer med å skyte ned F-16-fly gitt til Ukraina

    Screenshot2024-06-04at12_56_46.thumb.png.4fac39ded3d6fd04859493d7ee168e00.png

     

    Forstår jeg det rett, at trusselen er at de vil skyte ned krigsfly som Ukraina disponerer?

    Har ikke Russland holdt på med dette de siste tre år allerede? 

    Jeg antar Ukrainske fly ikke akkurat har vært fredet, tvert imot, og sånn sett forstår jeg ikke «trusselen»!?

    Tvert imot – jeg hadde blitt svært overrasket om motparten til Ukraina ikke ønsket å skyte ned alle flyene deres. Helt uavhengig av om de var donert eller produsert, eller het F16 eller K14... 😕 

     

     

    Med andre ord: dette var da en merkelig «trussel» å komme farende med?!

    Enig i at det er en merkelig trussel. Antar det handler om å forsøke skremme folk i vesten som kanskje bare leser overskrifter.  Få de til å føle at det går mot krig med Russland.

    Alle forventer jo at Russland kommer til å gjøre sitt ytterste for å ødelegge Ukrainske F-16. Og noe suksess vil de ganske sikkert ha. Om det er så ved å treffe oppstillingsplasser med Iskander og Kinzhal eller om det er å skyte de ned ved fronten med Strela-2.

    Men Ukraina vil nok motta nærmere 100 stk F-16, med forhåpentligvis flere levert over tid, så noe tap vil de fint kunne håndtere.

    • Liker 4
  13. Her er beskrivelsen fra SpaceX:

    Quote

    The fourth flight test of Starship could launch as soon as June 6, pending regulatory approval.

    A live webcast of the flight test will begin about 30 minutes before liftoff, which you can watch here and on X @SpaceX. The launch window will open as early as 7 a.m. CT. As is the case with all developmental testing, the schedule is dynamic and likely to change, so be sure to stay tuned to our X account for updates.

    Starship’s third flight test made tremendous strides towards a future of rapidly reliable reusable rockets. The test completed several exciting firsts, including the first Starship reentry from space, the first ever opening and closing of Starship’s payload door in space, and a successful propellant transfer demonstration. This last test provided valuable data for eventual ship-to-ship propellant transfers that will enable missions like returning astronauts to the Moon under NASA’s Artemis program.

    The fourth flight test turns our focus from achieving orbit to demonstrating the ability to return and reuse Starship and Super Heavy. The primary objectives will be executing a landing burn and soft splashdown in the Gulf of Mexico with the Super Heavy booster, and achieving a controlled entry of Starship.

    To accomplish this, several software and hardware upgrades have been made to increase overall reliability and address lessons learned from Flight 3. The SpaceX team will also implement operational changes, including the jettison of the Super Heavy’s hot-stage following boostback to reduce booster mass for the final phase of flight.

    Flight 4 will fly a similar trajectory as the previous flight test, with Starship targeted to splashdown in the Indian Ocean. This flight path does not require a deorbit burn for reentry, maximizing public safety while still providing the opportunity to meet our primary objective of a controlled Starship reentry.

    The fourth flight of Starship will aim to bring us closer to the rapidly reusable future on the horizon. We’re continuing to rapidly develop Starship, putting flight hardware in a flight environment to learn as quickly as possible as we build a fully reusable transportation system designed to carry crew and cargo to Earth orbit, the Moon, Mars and beyond.

    Og tidsplanen for flygningen:

    HR/MIN/SEC EVENT
    00:00:02 Liftoff
    00:01:02 Max Q (moment of peak mechanical stress on the rocket)
    00:02:41 Super Heavy MECO (most engines cut off)
    00:02:45 Hot-staging (Starship Raptor ignition and stage separation)
    00:02:49 Super Heavy boostback burn startup
    00:03:52 Super Heavy boostback burn shutdown
    00:03:54 Hot-stage jettison
    00:06:39 Super Heavy is transonic
    00:06:43 Super Heavy landing burn startup
    00:07:04 Super Heavy landing burn shutdown
    00:08:23 Starship engine cutoff
    00:47:25 Starship entry
    01:03:11 Starship is transonic
    01:04:01 Starship is subsonic
    01:05:38 Landing flip
    01:05:43 Landing burn
    01:05:48 An exciting landing!

    En ny ting er at denne flygningen vil forsøke å gjennomføre en landingsmanøver på Starship. Det var ikke en en del av planen for forrige flygning. Dette kan tyde på at SpaceX mener sjansene for å overleve å entre atmosfæren er betydelig høyere, så det blir spennende å se hvor langt de kommer.

    • Liker 5
  14. 21 minutes ago, Brother Ursus said:

     


    Basert på satellittfoto av russiske våpendeponier, ser Russland ut til å ha 595 dager med D-30 122mm artillerikanoner igjen ved nåværende tapsrate. Deretter er det faktisk tomt.

    Hvis tallene stemmer så er det altså 595 dager fra 13. oktober 2023. Altså da går de tomme ca juni 2025.

    Jeg regnet over tallene, og om tallene stemmer så er det 220 dager gjenstående fra 13. oktober 2023. Altså da skulle de være tomme *nå*.

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 3
  15. 5 minutes ago, bojangles said:

    Både tapene av soldater og militært materiell er nå større enn det russerne klarer å fylle på med. For hver dag, uke og måned som går males russernes ressurser og styrker ned. Før eller siden må dette bli en oppgave russerne skjønner de må droppe, og dermed trekke sine styrker hjem. Evt. at noen rundt putin gir ham en kule i skallen eller at det oppstår opptøyer i russland, eller rett og slett borgerkrig. 

    Tapene av materiell har vært større enn de klarer fylle på med siden dag en, hvis man vurderer materiellet opp mot kvalitet. Det som har gradvis endret seg over tid er at kvaliteten har blitt lavere og lavere. I de siste månedene har vi sett storming av Ukrainske stillinger med lastebiler, golfbiler og motorsykler, og det er nok noe Russland kan fint mate på med for all overskuelig fremtid. Men det er ikke en strategi som er forenelig med å ta vare på soldatene.

    Hvis dette fortsetter vil bare grafene med tap av soldater og materiell stige høyere og høyere, og jeg aner ikke helt hvor det vil stoppe.

    • Liker 4
×
×
  • Opprett ny...