Gå til innhold

Bøker man kan anbefale


Ustedalen

Anbefalte innlegg

Skal ha en oppgave om Norge før 2. verdenskrig og trenger bøker som handler om dette. Skal fokusere spesielt på forsvaret og hvordan Norge ignorerte alle tegn på at noe burde ha blitt gjort mtp opprustning.

 

Bøkene jeg har til nå er: Det vanskelige oppgjør, Dømmer ikke, Hambro; Liv og Drøm. De to siste er ihvertfall relativt negativt vinklet til regjeringens innsats før 2. verdenskrig. Er det noen som vet om noen bøker som kanskje er mer positivt innstilt og forsvarer regjeringens innsats (Hvis det i det hele tatt eksisterer)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 3 måneder senere...

Hvis jeg ikke tar fullstendig feil (eller blander den med en annen bok) - var det ikke fastslått at boka var fake?

 

Det er ikke vel ikke fastslått, men det er stor skepsis til en del av det som beskrives i den. Det er for eksempel noen offisersnavn gitt i boken som ikke finnes i tyske arkiv, samt noen fartøyer forfatteren beskriver som ikke var på de stedene han hevder i gitte situasjoner.

 

Forfatteren selv hevder dog hardnakket at det er sannheten, og han var faktisk soldat på østfronten. Uansett om det er svada eller en modifisert historie, er det i alle fall en svært god bok!

Lenke til kommentar

 

(..)

Forfatteren selv hevder dog hardnakket at det er sannheten, og han var faktisk soldat på østfronten. Uansett om det er svada eller en modifisert historie, er det i alle fall en svært god bok!

 

Jeg har også hørt at det er en bra bok, men jeg har ennå ikke lest den siden mine interesser i krigsopplevelser til den vanlige soldaten er så å si minimale.

Jeg har faktisk lånt min eksemplar av boka til en venn (forøvrig en ekstrem krigsromantikker) som har hatt den på hylla si i fem år nå.

 

Min bidrag til denne tråden får være "Panzer Battles : A Study of the Employment of Armor in the Second World War" av F.W.Von Mellenthin.

Et varsel - dette er en bok for de meget spesialinteresserte... For å sitere en beskrivelse av boka fra Amazon.com:

 

If you like detailed accounts of battles, you may find this book to be interesting. If you tend to like war stories or some reflections on the war experience, this book will probably leave you cold. Worthwhile read I think, but definitely not a pleasure. If I were to assemble a reading list of German commanders, I'd probably put this book toward the end of the list.
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Anbefakler virklig

http://www.amazon.com/Salamanca-1812-Dr-Rory-Muir/dp/0300087195/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1276612752&sr=1-3

 

Rory Muir's Salamanca

 

Boka er ikke bare veldig god, men funker som en innføring i faget historie og forteller hvordan det er å skrive en historisk bok.

 

Hvert kapitel er delt i 2, første del forteller hendeles forløpet så best som mulig, forfateren komenterer innimellom at her og der mangler det kilder og vi kan bare gjette hva som skjedde osv.

 

Andre halvdel av hvert kapitel, forteller alt det forfateren måtte gjennem for å lage kapitelet, alle kilder han måtte lese gjennom, prøve å bekrefte, hvordan to kilder som begge virker troverdgie motsier hverandre og begge kan ikke være riktige, faktisk ken det hende at begge er feil. Du leser om at noen ganger må forfateren bare bare anta beste forklaring.

Som sagt boka er perfekt inføring i hva faget historie er.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

To gode klassikere:

 

Gibbons 'the history of the decline and fall of the roman empire'

Denne er organisert i mellom tre og seks bind - avhengig av hvilken forelegger du velger. Den finnes også i komprimert versjon(ett bind) med mye materiale samt fotnoter er sakset bort, men jeg vil ikke anbefale denne da det ødelegger flyten.

 

Thucydides 'History of the peloponnesian war' (pass på hvilken oversettelse du velger! Jeg likte best Hobbes/Greene sin.)

 

Begge disse kan være litt tungleste rent språklig sett pga. høy alder/gammelt språk. De var iallefall det for meg.

 

Ellers er Diplomacy av Kissinger, som mange andre har nevnt, meget god.

 

Av førstehåndsgjengivelser er Orwells memorarer fra den spanske borgerkrigen fantastiske (han kjempet på anarkistene sin side, mot franco)

 

David Montgomerys 'the fall of the house of labor' om hvordan den amerikanske fagbevegelsen brakk ryggen (og følgelig hvorfor velferdsmodellen ikke lot seg utvikle i USA slik den gjorde i Europa.)

 

E.P. Thompson 'The making of the english working class'

 

David Roediger 'Wages of Whiteness: race and the making of the american working class'

 

Dersom man er litt interessert i vitenskap og dens historie, filosofi og sånn er Stephen Gaukrogers 'the emergence of a scientific culture: 1210-1685' meget bra (det er ikke en teknisk bok - den går på samspillet mellom vitenskap og samfunn - men den er veeldig detaljert). Dette er første bind i en serie som skal ta for seg hendelsesforløpet (nesten) helt frem til vår tid. Det neste bindet gis ut i desember.

Endret av torskerogn
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Noen som har lest "intet nytt fra vestfronten" ? :) Det er en bok jeg lenge har hatt lyst å lese men har aldri blitt til :p

 

Selv om boken er fiksjon, en roman, kjente forfatteren Erich Maria Remarque godt til hva han skrev om, for han hadde levd igjemmon tjeneste på vestfronten under den første verdenskrig og mye er nok hentet fra eller basert på hans egne erfaringer. Han skriver dessuten utmerket, så boken er lett å lese. Jeg anbefaler og Der Weg zurück (husker ikke hva boken het på norsk) og Tre kamerater, som er en slags oppfølgere, og beskriver Tyskland i mellomkrigstiden fra et samtidsperspektiv.

Endret av SheikFyFazan
Lenke til kommentar

En bok alle som er intersert i krigføring under hesten glanstid må lese Russia Against Napoleon.

 

Du får en 650 sider hardback book for 150kr

 

Boka tar for seg alt rundt krigen fra 1812-1814, du får info om det som ledet opp til krigen, russiske spioner i Paris, politiske hendelser i russland, du får info om generalene til russland, ministerne osv. Du får vite my om Tsar Alexander og han kommer i et mye bedre lys enn som tidligere har blitt vist om han.

Boka tar for seg oppbygginga til krigen, hvilke ressuser Russland hadde, hennes styrker og svakheter.

Forfateren sier at mye av æren for russlands seier var hesten, en undervurdert ressus.

 

Boka forteller hendelse som leder opp til Napoleons Invasjon av Russland i 1812, russlands seier i den kampanjen, og russland rolle som leder i coalesjonen mot Napoleon i 1813-1814, som ender med at tsar Alexander leder russiske tropper inn i Paris.

Lenke til kommentar

Hvis du vil ha en bok med illustrasjoner har vi

 

Andre verdenskrig - en fotografisk historie

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=1594010

Rundt 600 sider som tar for seg hele andre verdenskrig.

I mine øyne er det en veldig fin bok som inneholder hundrevis av bilder og beretninger.

 

Verdenshistorien - Fra de første sivilisasjonene til Renessansen.

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=1574601

Rundt 900 sider, men er samtidig svært enkelt å lese, flott satt opp og inneholder mange bilder som putter deg i stemning.

Endret av Myagos
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

englund-peter-ufredsar.jpg

 

 

Peter Englund forteller levende fra det kaotiske 1600-tallet og de kreftene som formet Sverige - og Norden.

 

Samtidig tegnes et bilde av dagliglivet i denne turbulente epoken: her skildres ulike temaer som jordmorkunst, matvaner, kvinnenes vilkår, fritidssysler og byenes nattlige lyder. Og oppi dette mylder av små og store hendelser, kjente og ukjente personer, følger leseren en bestemt person, Erik Dahlbergh, den blivende kunstneren, krigeren og arkitekten og hans opplevelser ute i Europa.

 

Født til ufred

"Den 10. oktober er jeg, Erik Jönsson Dahlberg, født til denne usle og elendige verden." Året var 1625, byen Stockholm. En by nettopp herjet av en stor brann. Erik ble født i en sotete, røykluktende by, i et Europa som hadde tatt fyr. Han skulle bli 24 år før han for første gang opplevde fred og da varte den bare i noen år. Hans århundre, 1600-tallet, var herjet av krig og uro, pest og hungersnød.

 

Fra armod til velstand

Dette er en bredt anlagt historiebok, som skildrer både kjente og ukjente slag og felttog, men som også forteller om tidens mentalitet og hverdagsliv. Fremstillingen av den lille og den store historien er det ingen som behersker bedre enn Englund. Ufredsår følger én persons skjebne gjennom 1600-tallet, men også Sveriges utvikling fra et fattige land i utkanten av Europa, til et velstående monarki der den mektige dronning Kristina fikk privatundervisning av Descartes. Spennende som en roman, men langt mer lærerik!

 

Peter Englund fikk den prestisjefylte August-prisen for Ufredsår.

 

 

Dette er en periode av historien jeg personlig har stor interesse for (kaotiske 1600-tallet), men bør også være interessant for de som er nysgjerrig på svenskenes storhetstid.

Svenskene kom så langt at de sto på trappen til Østerriket og keiseren, før deres felttog vendte nordover.

 

Masse flotte digresjoner i boken, som både er fascinerende og på grensa til hysteriske!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...