Gå til innhold

Intervju: Arbeidsmarkedet for IT-folk - del 1


Anbefalte innlegg

Et rekrutteringsbyrå i dagens marked har ikke behov for å vite hvordan du skal løse jobben din. Men de skal vite hva som er kriteriene for at du skal kunne gjøre den bra. Selvølgelig er en programmerer bedre til å programmere enn han som skaffer deg kontakten med firmaet!

 

Etter en relativt kort jobbsøkerprosess nå i slutten av en mastergrad har jeg selv erfart hva firmaer ønsker. Den generelle erfaringen jeg har, er at bedrifter ikke ønsker "hackeren" som sitter og programmerer til seint på natt. De ønsker personer med god forståelse for de foretningsmessige utfordringene kundene deres ønsker å løse. Er det en ting det finnes nok eksempler på, er det "fantastiske" IT-løsninger som ikke klarer å løse de utfordringene en bedrift prøvde å løse i utgangspunktet! I flere tilfeller kan det være mer gunstig med bakgrunn fra business enn fra IT, da systemutvikling i det store og det hele handler om å gi en gevinst tilbake til oppdragsgiver.

 

Selvfølgelig er det mange arbeidsgivere som ønsker matematikere og ingeniører, men slike firmaer virker som om de er i mindretall i forhold til det store konsulentbehovet som finnes.

 

Mitt råd til dere som nå vil inn i IT-markedet er utelukkende å velge en linje som gir deg kunnskap om hvordan systemene kan utnyttes, istedenfor en utdannelse som lærer deg teknikker på hvordan du skal lage dem. Selvfølgelig MÅ man kunne programmere når man skal ut i en jobb, og de fleste IT-studier har en viss grad programmeringsfag, men i programmering er det også veldig mange andre gode måter å tilegne seg kunnskap på. Forståelse for hvordan det organisatoriske og IT-tekniske samspillet fungerer er vanskeligere å lese seg opp til på egenhånd.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-qfohT7
Hvordan er det med karakterer på Videregående? ser dem på dem i like stor grad som høyskole?

 

Jeg sikter til programmeringslinjen hos NITH når den tid kommer.

 

Min erfaring er at karakterer fra videregående blir lite eller ikke vektlagt. Jeg har nylig fått jobb som data ingeniør, og har ikke vist frem karakterene fra videregående i det hele tatt. Og hvordan du gjorde det på videregående har vel liten innvirkning på hvordan du kan utføre arbeidsoppgavene dine. Derfor er vitnemål fra utdannelse det som er viktig. Men klart at bedrifter ser etter andre ting enn bare faglig kompetanse også.

@ Zamoht: Jeg ser også at bedrifter idag i mye større grad er på jakt etter andre egenskaper enn kun de faglige. For eksempel kommunikasjonsevner og slikt er viktig ut mot kunder og for internt arbeid osv..så det er mange faktorer.. Prøvde bare ut et utsagn om at adårlige karakterer over hele linja sier litt om instilling og vilje, og jeg ville ihvertfall ikke ansatt noen bare såvidt har kommet gjennom skolen.

Lenke til kommentar
Vet ikke hvordan det er med jobb innen IT i praksis, men i håndtverkeryrket kastes jobbene etter folk.

1/3 av arbeidsstokken vår er innleide romenere..

 

Er umulig å få tak i tenkinkre/konsulenter på østlandet vertfall, er vel ikke så mye arbeidsinvandring vetfall i markedet jeg jobber da(SMB)

 

tore-: sikker på at det ikke var hvor bedriften holdt til som gjorde forskjellen? Skal ikke langt utenfor Oslo før lønningene stuper.

 

Hva slags teknikere snakker du om?

Lenke til kommentar

Hei,

 

Ser flere omtaler lønn, og lav lønn utenfor Oslo etc. Hva mener dere i IT-bransjen er lav / høy lønn for en nyutdannet da? Jeg har master og ligger på 310 000, i det offentlige vel og merke, samt at det er et embetsstudium, og ikke IT-relatert.

 

Har bare på følelsen at mange av dere IT folk er vel godt vant vedrørende hvilken lønn dere mener å fortjene.

 

Der er mange der ute med høyere utdannelse og langt lavere lønn må man huske. :)

Endret av torerr
Lenke til kommentar
Rimelig nøytrale svar fra et rekrutteringsfirma. Tviler på at de har peil på data, og er kun ute etter å sile ut topp 5% som de kan skumme fløte på.

 

- Studer it, helst mer enn master... øh

- Ha riktig profil

 

chees. Idiotkommentarer. 3års høyskole gir deg god jobb. Flere masters er bullshit utdanninger, og de over må du til utlandet for å skaffe.

 

Min erfaring er at behovet for folk er stort, men veldig kresent. De er mer opptatt av "personlig profil" enn kompetanse siden den suger jevnt over, og kompetanse er noe du får ved å jobbe uansett.

3års med å lage java webapps, er fortsatt 3år. Antagelig kan du noe da, og det holder.

 

Gode karakterer fra skole er alltid en bonus, men det er til syvende og sist hvor godt man kommer over ens på intervju som teller. Det å kunne svare for seg og være ydmyk.

 

Så er det viktig at du ikke har problemer/sykdommer(hei jeg har problem med ryggen og kommer dessverre til suge sykelønnspenger av dere), patetisk bakgrunn etc(it support for familiemedlemmer, it drift på blomsterbutikken på hjørnet). Folk dumper deg om foto av deg suger(kjønnshårsbart f.eks). Ikke ha religiøse meninger(Linux er best, og jeg skal konvertere alt ditt til linux, bare vent). Ikke er flaggbærer for en sak("Hei jeg er en homofil gutt på 28år").

 

Skal du utdanne deg, så ta noe ordentlig. Ikke halvt år med it-systemer på universitetet + kveldskurs i nettverk. Sånt ser for "¤"¤ ut på cv'en. Sikt for noe ordentlig, eller finn et annet yrke. Det er få med rævva bakgrunn som er flinke, og enda mindre som blir gitt en sjangs. Flinke folk tar bachelor de og.

 

Kle deg ok, gjerne det man kan anta vil bli godtatt innunder "dress code". Ikke dress nødvendigvis, men ok og pent. Ikke dyp utringning, med mindre sjefen vil ha en puppebabe på kontoret da. Har man sære klesstiler som "blitz" så toner man ned. Husk at kul klesstil ofte er noe mellom kjedelig streit og helt frika. Et ben i begge leirer.

 

Innen it så har man programmerere, og driftere. It support er helt kurrant, men trenger ikke utdannelse. Designere bør ha talent.

 

Skal man bli programmerer, så bli en programmerer. Om det er java/C#/c++/whatever skal ikke du bry deg om. Språk er ikke en viktig preferanse for en programmerer. Gjerne vær sinnsykt dyktig på et språk eller 2, men det er evnen til å lære seg nye ting som er viktigst. Samme kan jeg si om teknologier/platformer/rammeverk/etc.

 

Siste råd: De første intervjuene suger alltid, så ta de som læring, gjerne drit deg ut for å sjekke reaksjon. Når du kommer inn i det så går det fort greit.

 

 

Veldig bra skrevet!

Lenke til kommentar
Hva slags teknikere snakker du om?

 

Vi leter egentlig etter det meste, har mange nok oppdrag jevnt over.

 

Snakker om teknikere til IT-relatert arbeid, folk som har sertifiseringer eller erfaring med hardware eller software. Leter etter Senior- og Junior-konsulenter.

Lenke til kommentar

Ramblings fra en systemutvikler med bakgrunn fra UiO

 

Min bachelor i informatikk fra UiO har vist seg tilnærmet fullstendig faglig irrelevant, med unntak av én og annen interessant meningsutveksling med eksamensvaktene.

 

Dette er et studie lagt opp for å dytte deg videre til en master, for

så å følge "karriere"-stigen ved universitetet videre opp gjennom doktorgrad osv...ikke å utføre inntektsgivende oppgaver for arbeidsgivere som ikke har offentlig støtte og rom for to-dimensjonelle mennesker.

 

Mener dog ikke det er komplett bortkastet;

utdannelse på høyere nivå er et bevis på at du har evne og dedikasjon til å tilegne deg kunnskap, noe en bedrift selvfølgelig vektlegger.

Selve fagkunnskapen som tilegnes er i all min erfaring tilnærmet komplett verdiløs i selve jobbsituasjonen, men dette er jo noe en arbeidsgiver(forhåpentligvis) er fullstendig klar over.

 

Å skulle påstå at man kan utvikle/vedlikeholde en større Java-applikasjon fordi man har 4 A'er å vise til i samme gren blir som å si at man dyrke tobakk fordi man har observert sin bestefar tygge skrå ;-)

 

I min erfaring er personlig egenhet, erfaring(jo nærmere fagfeltet jo bedre, men ALT teller), og en kvantitativ dedikasjon til feltet(holder ikke at du leverte alle obligene 3 uker før fristen og kjenner rating-systemet til youporn.com) det en leder ser etter.

 

Sett lønn som absolutt laveste prioritet, skal du holde ut i bransjen er muligheten til faglig vekst, arbeidsmiljø, bedriftsstruktur etc. så enormt mye viktigere for din helhetlige trivsel.

IT-bransjen er sjelden 9-16, så uten å bli litt code-junkie, er du nok lost uansett;

iallefall hvis norske kommuner og offentlig etater følger sin nåværende outsourcing-trend.

 

Dønn subjektivt, men har sett det overstående være gyldig for x-antall IT-studenter jeg har hatt kontakt med i årenes løp, det være seg fra UiO eller andre universitet/høyskoler.

 

(bare en artighet : på UiO er du ikke i nærheten av å utvikle/benytte så mye som et fnugg Microsoft-teknologi, men jammen får man ikke lisens til Vista, Visual Studio 2008+++++ som student ved fakultetet....jaja....og selve nettsiden til universitetet, er vel den eneste skampletten på Norges CV større enn vår kroniske sutring over bensinpriser, morder-snegler og bompenger)

 

Stå på(!), motivasjonen kommer tilbake det øyeblikk du produserer noe som faktisk er av praktisk nytte i vår markedsstyrte virkelighet, og ikke bare spys ut for å skulle skummes over av en kvisete 19-årig gruppelærer...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...