Gå til innhold

Dårlig batteri - Sak mot komplett - Trenger info


Anbefalte innlegg

Hallo

 

Har en sak mot komplett nå, via forbrukerrådet. (mer info om selve saken i spoiler under).

 

Problemet er at bateriet mitt (som er yngre enn to år) nå bare varer i 5 minutter. Saken går ut på at komplett mener at den oppdaterte tolkningen av baterilevetid bare gjelder for baterier som er helt døde (kortsluttet), mens de mener at mitt bare er en forventet slitasjeskade, siden det fortsatt fungerer som et batteri. De vil få forbrukertvistutvalget til å komme med en ny tolkning for min (og da også alle andre som skulle komme i samme situasjon), der de kommer med en tabell på hvor lenge et batteri skal leve, i forhold til hvor nytt bateriet er.

 

 

Info om batteriet:

Li-ion

14,4V dc

4,4AHR

PC: hp pavilion DV8231ea

 

 

Komplett ønsker informasjon om hvordan jeg har ladet bateriet siden jeg fikk det. Se brevet i spoiler nedenfor.

 

 

Hvor fort kapasiteten faller er avhengig av mange faktorer, som kan være:

-Hvordan ble batteriet ladet opp den gangen det var nytt?

-Hvor mange ganger har batteriet blitt ladet opp i løpet av perioden? (Lading/utlading=slitasje)

-Hvor god har man har vært til å følge bruksanvisning fra produsenten ang. batterivedlikehold (se vedlagt bruksanvisning)

-Hvor mye står laderen tilkoblet selv om batteriet ikke har behov for lading?

 

Vedlegg om å lade baterier

 

Hvis du lader et nytt batteri:

-Lad batteriet mens maskinen er koblet til ekstern strøm via strømadapteren

-Lad batteriet helt opp før du bruker maskinen

 

Hvis du lader et batteri som er i bruk

-La batteriet lades ut ved vanlig bruk til omtrent 10% av full lading før du lader det opp igjen. (Ja, maskinen min har gått i dvale ved mellom 5 og 10% kapasitet igjen)

-Lad batteriet helt opp

 

 

Andre elementer som kan begrense batterikapasiteten vil være hvilken prosessorkraft programvaren på PC-en forbruker og hvordan dvalemodus er innstilt. (hva har dvaleinnstilling med saken å gjøre? Holder det ikke at den) går i dvale etter en viss prosent av batteriet er igjen (der "viss prosent"=standard instilling)

 

Opplysninger som er gitt oss i vedlagt klageskjema stadfester klager [mitt navn] at batteriet har blitt gradvis dårligere over tid. Tar man i betraktning denne opplysningen og tidspunktet på kjøpet så er ikke kapasiteten unormal for hva man kan forvente av oppladbare batterier til bærbare PC-er.

 

Konklusjon er at batteriet fortsatt fungerer som batteri selv om kapasiteten er betraktelig redusert. Reklamasjonskrav om nytt batteri finner vi ikke noe grunnlag for å imøtekomme da vi anser det som normal slitasje og ikke noe mangel ved varen fra produsent.

 

Vi viser til Forbrukertvistutvalget vedtak Sak:20080392 der de stadfester at batteri til bærbare pc-er er forbruksmateriell men det forventes en viss normal levetid (ca. to og et halvt til tre år).

Dette FTU-vedtaket omhandlet et batteri som ikke lenger hadde funksjonen som et batteri da det var konstatert kortsluttet (helt dødt)

FTU nevner ingenting hvor reklamasjonsgrensen på batterier med redusert kapasitet går. Vi ønsker FTU skal fatte et vedtak rundt dette spm om hva man regner som et funksjonsdyktig og mangelfritt batteri med tanke på batterikapasitet sett i forholdt til batteriets alder.

 

 

 

Forbrukerrådet skriver videre:

Vi kan ikke se at De tidligere har redgjort for hvordan batteriet er blitt ladet.

Vi ber derfor om deres kommentar på dette, før vi foretar vår vurdering i saken.

 

 

Og det er her jeg trenger deres hjelp!. Det virker som at jeg har forbrukerrådet på min side i denne saken, og jeg vil gjerne ha den gjennom (mest av prinsipielle grunner, og jeg vet at hvis jeg får den igjennom, vil veldig mange andre ha glede av det).

 

1. Stemmer det at Li-ion batteri i det hele tatt blir påvirket av hvordan jeg lader det? Siterer et inlegg jeg fant en plass:

 

I samsvar med mine erfaringer og wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion_battery ) har LI-ION batterier (omtrent standard i flaptopper nå) begrenset levetid, uansørensett hvordan man behandler det. Her gjelder ikke de "gamle" NiCa batterienes leveregel om å lade ut helt, for så å lade opp.

Levetiden starter allerede under produksjonen av batteriet, og reduseres sterkt ved en brukstemperatur over 25 graderC. De har mao, i likhet med tine melk, en holdbarhetsdato...

Beste lagringsmetode (uten at batteriet skal være i bruk over 1-2 år) er 40-60% ladet.

 

Teknisk sett, kan produsentene av flaptopper drite å dra i sine teorier om feil bruk av batteriene, for ladetid og utladnings teoriene gjelder ikke her.

De har selv valgt denne teknologien, og Li-Ion batteriene har helt klart store mangler utover sine forgjengere (De eneste fordelene er at de lader seg selv ut i liten grad, og de kan levere høy strøm)

 

Hadde jeg produsert flaptop, hadde jeg gått for NiMH batterier, som liker klattlading, og varer lengre etter produksjonsdato, dog har de den store drawback'n med selvutladning.

 

 

2. Er det ikke litt spesielt av komplett å be meg fortelle dem hvordan jeg ladet opp batteriet første gang (og hva har første gang egentlig noe med saken å gjøre)? Synes dette virker mest som et triks for å prøve å utnytte svakhet i hukommelsen min til å gjøre meg usikker, for så å få et overtak. Hvordan pokker er det mulig å lade et batteri galt? Greit, jeg er med på den at jeg kanskje ikke bør la batteriet stå i maskinen når jeg har den på 24/7 med lader, men det første leveåret til maskinen (da jeg tydlig begynte å merke at jeg måtte ta med meg laderen ut i 10-min friminuttet på skolen) så brukte jeg maskinen som en vanlig skole-pc. Dvs at det er naturlig å ha pc-en med lader inne i timen, og så ta med seg datamaskinen ut i friminuttet (helst uten lader), og så bruke den i friminutt. Kan problemet ha vært at dette har gitt batteriet for mange ladinger, eller stemmer det sitatet jeg har ovenfor om at dette ikke har noe å si?

 

 

 

Jeg takker virkelig for all hjelp jeg kan få om denne saken :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

En ting til: eneste "svakheten" fra min side, er det faktum at det kan hende at batteriet har stått i pc-en litt mye mens det har vært full-ladet (mens maskinen har vært på), men ut ifra bruksanvisningen deres, står det:

 

 

 

Om du skal la batteriet bli værende i maskinen eller oppbevare det et annet sted, avhenger av hvordan du arbeider. Hvis du lar batteriet bli værende i maskinen, lades det så lenge maskinen er koblet til en ekstern vekselstomkilde. Med et ladet batteri i maskinen er du også beskyttet mot å miste arbeidet ditt hvis strømmen skulle go.

 

På den andre siden vil batterier som står i maskinen, lades sakte ut når maskinen er slått AV. Dette er grunnen til at batteriet leveres for seg selv og må settes inn i maskinen før maskinen kan kjøres på batteristrøm

 

 

En annen plass står det at dersom jeg skal ha maskinen avslått i mer enn to uker, bør jeg ta ut batteriet. Maskinen har aldri vært ubrukt i mer enn 3 dager.

 

Mao oppfordrer de faktisk brukerene til å ha batteriet i pc-en (uavhengig av hvor lenge den står på)

Endret av r2d290
Lenke til kommentar

Det er mange gode guider om li-ion på nettet, for eksempel denne: http://batterydata.com/

 

Utdrag fra denne(mine uthevninger):

Li-Ion batteries are considered low maintenance batteries. They have very low self-discharge. They have a high number of charge/discharge cycles. They do not benefit from complete discharging, prior to recharging like NiMH batteries. There is no "memory effect." The chargers are simpler, because detecting end-of-charge is very easy, and because protection circuitry is integral to the battery pack.

 

Here are some tips to maximize capacity and longevity of Li-Ion batteries:

 

1.

 

Charge the battery even when not completely discharged. Li-Ion batteries last longer if not completely discharged. This is the opposite of NiMH batteries.

2.

 

Store the batteries in a cool place. This slows the deterioration of the plates.

3.

 

Do not charge the battery pack immediately prior to long-term storage. Leave it at 50% or so.

4.

 

Don't buy old batteries. Buy from a store that has good turnover of their stock. Don't buy too many batteries at once, since they begin deteriorating as soon as they leave the factory.

 

And finally....don't worry too much about all of this, because high-capacity, high-quality Li-Ion battery packs are available after-market for about the same cost as NiMH AA cells, when you factor in watt-hours and number of cycles.

 

Med andre ord tar komplett.no feil:

-La batteriet lades ut ved vanlig bruk til omtrent 10% av full lading før du lader det opp igjen.

 

Såvidt jeg husker fra det jeg har lest før, og det jeg leser nå, så er det mange myter ute å gå fra de gamle batteriene. De har nemlig en "memory effect", noe som gjør at hvis man lader de bare litt opp og ned, så vil de vare kortere. De nye Li-ion batteriene har ikke denne effekten, og man skal i teorien kunne lade akkurat når det passer seg. Dette er en av fordelene med li-ion batteriene, en av bakdelene er at de ikke varer så lenge som de gamle batteriene. Når det gjelder første gangs lading, ser det ut som det er lurt å ta en fullstendig ladesykus.

 

Litt lesestoff: http://www.batteryuniversity.com/index.htm

Lenke til kommentar

Du sier ingenting om hvor lenge du har hatt PC, bare at det er under to år? Et batteri som har levd i 18 mnd og som du sier ut/inn i alle friminutt, morgen/kveld (la oss si 5 ganger i løpet av en hel dag) har faktisk vært ladet nesten 3000 ganger i løpet av denne perioden? Tenk etter selv på et mobil batteri (samme prinsipp) denne kan lades X antall ganger før levetiden blir sterkt forringet, så tror nok at du ikke kommer særlig langt med denne saken. Føler med deg, men må nok akseptere dette her som bruksslitasje og ikke reklamasjon.

Lenke til kommentar

Jeg kjøpte den i Juni for to år siden, så den er nesten to år, men likavel innenfor den tiden FTU mener at et batteri bør fungere som et batteri (og Forbrukerrådet mener at et batteri ikke fungerer som et batteri hvis det varer mindre enn 30 min).

 

Ja, jo... jeg går med på at jeg sikkert har ladet batteriet mitt en del... Poenget mitt er bare at: stemmer det ikke at Li-ion batteri ikke blir påvirket av å bli igjenladet mange ganger? Står hvertfall på wikipedia at

Unlike Ni-Cd batteries, lithium-ion batteries should be charged early and often. However, if they are not used for a long time, they should be brought to a charge level of around 40% - 60%.

 

Er jo nettop det jeg gjør ved å lade den litt ut i hvert friminutt, og så sette den på lading igjen etterpå.

Jeg har ikke brytt noen av anbefalningene i bruksanvisningen på hvordan jeg skal bruke batteriet (utenom det sindreij påpeker i post #3, men det tels ikke), og jeg har også fulgt alle anbefalningene fra wiki (utenom det siste med å ta ut batteriet hvis det er koplet i strøm lenge, men siden HP anbefaler meg å ha det i, i tilfelle strømbrudd, så har jeg jo ikke egentlig brutt denne reglen heller)

 

Jeg trenger ikke så mange retslige grunner (de har jeg igrun oversikt over), men jeg vil gjerne ha litt mer teknisk info ang hvor mye slitasje et Li-ion batteri får ved å lade det en del ganger...

Lenke til kommentar
Du sier ingenting om hvor lenge du har hatt PC, bare at det er under to år? Et batteri som har levd i 18 mnd og som du sier ut/inn i alle friminutt, morgen/kveld (la oss si 5 ganger i løpet av en hel dag) har faktisk vært ladet nesten 3000 ganger i løpet av denne perioden? Tenk etter selv på et mobil batteri (samme prinsipp) denne kan lades X antall ganger før levetiden blir sterkt forringet, så tror nok at du ikke kommer særlig langt med denne saken. Føler med deg, men må nok akseptere dette her som bruksslitasje og ikke reklamasjon.

 

Mener du at antallet ladninger er det som bestemmer levetiden? Uavhengig av hvor lenge du lader?

 

AtW

Lenke til kommentar

Har ihvertfall fått vite at f.eks mobil batterier har X antall ladinger (uavhengig om du fullader eller bare 5 min) før det forringes kraftig (redusert levetid). Dette antallet var tidligere ca 1000 ladinger på mobiler,men skal ikke påstå at det er slik på laptop, men 3000 ladinger gjør sitt for at batteriet ikke lenger fungerer optimalt.

 

Etter to år er det jo normalt at slitasje fremkommer, dette gjelder jo også tastatur, deksler, batteri osv. Kan nesten ikke forlange at en laptop idag skal fungere like godt/se like fin ut etter toår.

Lenke til kommentar
When compared to the lithium-ion battery, Li-poly has a greater life cycle degradation rate. However, in recent years, manufacturers have been declaring upwards of 500 charge-discharge cycles before the capacity drops to 80%

 

Er dette å tolke at Litium-ion batterier har kortere levetid enn Li-poly (som er i mobiltelefon), men at Li-poly (i motsetning til Li-Ion) har den svakhet at den mister mye kapasitet ved å lade mange ganger?

Lenke til kommentar

Hmm... på min tidligere bærbare hadde jeg et batteri som døde etter bare ett år og mailet produsenten om dette. Og de sa at ett batteri har en sånn ca. levetid på ett år fra man kjøper det om det blir brukt ofte. Men nå vet jeg ikke helt hva forbrukerrådet sier om hvor lenge batteri skal holde.

Lenke til kommentar

Komplett lurer på følgende:

"-Hvor mye står laderen tilkoblet selv om batteriet ikke har behov for lading?"

 

Etter min mening skal dette ikke ha noe å si på en bærbar PC uansett hvilken batteri teknologi som benyttes.

Dette da enhver PC eller selve batteripakken som er ment til PC-en skal inneholde en ladekrets.

 

Denne ladekretsen har noen enkle oppgaver som er følgende:

1: Lade batteriet når det trengs.

2: Vedlikeholdslade etter den type batteri teknologi som er benyttet.

 

Så lenge en bærbar er tilkoblet strøm, skal strømforsyningen levere strøm til PC-en.

Mens batteriet lades eller vedlikeholdslades, avhengig av nivå på batteriet.

Ladekretsen kobler ut batteriet ved ekstern strømdrift.

Batteriet skal derfor ikke kunne ta noen skade ved at man kobler til strømforsyning ofte, eller at man har den på nettstrøm hele tiden.

 

Med de gamle Ni-Cd derimot var det en fordel å bruke batteriet helt ut.

For deretter å lade det fullt opp regelmessig.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-4vxCixkw
Hallo..

 

Li - ion

 

 

...taper seg ved høyere temperaturer.

 

Nå vet jeg ikke hvordan det er med din laptop akkuratt, men varmeutvikling er ofte et problem når pc er påslått og i bruk samtidig som du skal lade batteriet.

 

da li ion batteriene er veldig følsom ovenfor varme, så vil det absolutt (!) bli affektert, men avhengig av hvor mye varme som dannes i og rundt batteriet varierer fra pc til pc så vil det variere med levetid på batteriet i den laptoppen. en tommelfinger regel blir vel, skal du sitte i klasserom med PC-en påslått, hekt av batteriet. Koble til ac og facebook bort timen med god samvittighet (? :p )

 

Min lenovo r61i blir ikke steike varm ved lading, men jeg tar konsekvent ut batteriet hvis jeg ser at jeg blir å bruke PC-en mer enn en time med laderen tilkoblet.. det finnes grafer og utregninger som viser at små økninger i temperatur vil forkorte levetiden og kapasiteten på et slikt batteri. Så bedre føre var enn .....

 

Med det sagt, så har disse batteriene en holdbarhetsdato, og jo, det er vel en ulempe å vite at man ikke har en brukbar pc med det aktuelle batteriet om 2-3 år.

 

Har du testet å lade ut batteriet helt, for å "resette" hukommelsen på ditt batteri? det sies at det er nødvendig med en slik utlading i ny og ne, for å sparke batteriet i live igjen. Måten å gjøre dette på finner du nok sikkert via google eller kvasir.

Lenke til kommentar
Mener du at antallet ladninger er det som bestemmer levetiden? Uavhengig av hvor lenge du lader?

Samtlige batteriprodusenter oppgir antall oppladinger et batteri er forventet å holde.

 

Riktig, men det betyr ikke at det er antallet ladinger uavhengig av ladelengde som degraderer batteriet. Jeg sier ikke at det nødvendigvis er feil heller, jeg er bare litt nysgjerrig på dette, får det ikke helt til å henge sammen med annen info om Li-ion

 

AtW

Lenke til kommentar
Har du testet å lade ut batteriet helt, for å "resette" hukommelsen på ditt batteri? det sies at det er nødvendig med en slik utlading i ny og ne, for å sparke batteriet i live igjen. Måten å gjøre dette på finner du nok sikkert via google eller kvasir.

Du var med helt til hit.

 

Li-ion skal ikke lades helt ut. Det er en av de sikreste måtene å drepe batteriet på. De har heller ikke noen kjemisk hukommelse.

Lenke til kommentar

http://h20239.www2.hp.com/techcenter/battery/

 

Lithium-ion (Li-ion) batteries typically have a lifespan of between 300 and 500 cycles. With moderate use, Lithium-ion batteries can be expected to deliver around 80% of their original capacity after 300 cycles or about one year of use

 

Edit: Også kommer det an på alder og at batteriet er brukt riktig. Et Li-ion batteri vil tape kapasitet etter hvert som det blir eldre selv om det ikke brukes i det hele tatt.

Endret av TEE
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-4vxCixkw
Har du testet å lade ut batteriet helt, for å "resette" hukommelsen på ditt batteri? det sies at det er nødvendig med en slik utlading i ny og ne, for å sparke batteriet i live igjen. Måten å gjøre dette på finner du nok sikkert via google eller kvasir.

Du var med helt til hit.

 

Li-ion skal ikke lades helt ut. Det er en av de sikreste måtene å drepe batteriet på. De har heller ikke noen kjemisk hukommelse.

 

mm, var kanskje ikke helt riktig formulering fra min side.. Jo, du har rett, ikke *helt* ut, men nok til å .. ah, sjekk linken.

 

link til en side om batterier

Priming will make little difference because the maximum capacity of lithium-ion is available right from the beginning. Neither does a full discharge improve the capacity of a faded pack. However, a full discharge/charge will reset the digital circuit of a 'smart' battery to improve the state-of-charge estimation

 

State-of-charge reading based on terminal voltage

 

The open circuit voltage can be used to estimate the battery state-of-charge of lithium, alkaline and lead-based batteries. Unfortunately, this method cannot be used for nickel-based packs.

 

Edit: http://http://

Endret av Slettet-4vxCixkw
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...