Gå til innhold

smelte i varmt eller kaldt vann?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det fine med denne diskusjonen er at det er veldig lett å teste hvem som har rett. Bare hiv noen isbiter i kaldt vann, og noen i varmt, så slipper dere å krangle.

 

Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann. :p

Lenke til kommentar

Isbitene smelter raskest i varmt vann fordi de har kontakt med vannet hele tiden. Prøv å smelte frosset kjøtt på samme måte. Det går mye raskere i kaldt vann fordi kulden får slippe ut, noe den ikke gjør like godt i varmt vann.

 

Det finnes kaker som skal stekes i stekeovn der isen inni er frosset når kaka er ferdigstekt.

 

Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann.

Ikke helt riktig. I kald nok luft blir varmt vann som kastes opp i lufta snø fordi den varme dampen blir mye raskere nedkjølt. I samme temperatur blir ikke kaldt vann til snø.

 

Man kommer ikke bort ifra at vannets temperatur først må ned til null grader for å fryses. Kaldt vann har et forsprang på det varme vannet der.

Endret av Ciryaher
Lenke til kommentar
Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann. :p

 

 

Dette gjorde de på braniac en gang, og de mente at det gikk raskere med varmt vann... Ikke at jeg noen gang gadd å teste det, men hørtes jo litt bakvendt ut :/

Lenke til kommentar
Isbitene smelter raskest fordi de har kontakt med vannet hele tiden. Prøv å smelte frosset kjøtt på samme måte. Det går mye raskere i kaldt vann fordi kulden får slippe ut, noe den ikke gjør like godt i varmt vann.

 

Det finnes kaker som skal stekes i stekeovn der isen inni er frosset når kaka er ferdigstekt.

 

synes dette høres merkelig ut men, det er ikke logisk at kalt vann varmer bedre enn varmt vann...

 

noe mer forklaring på dette kanskje?

Lenke til kommentar
Isbitene smelter raskest fordi de har kontakt med vannet hele tiden. Prøv å smelte frosset kjøtt på samme måte. Det går mye raskere i kaldt vann fordi kulden får slippe ut, noe den ikke gjør like godt i varmt vann.

 

Det handler vel ikke om å slippe kule ut, men om å slippe varme inn. Og siden varmt vann har mere varme burde det vel gå fortere i varmt vann?

 

Edit: aklla, nei forstår ikke den konklusjonen jeg heller.

Endret av Pe2
Lenke til kommentar
Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann.

Ikke helt riktig. I kald nok luft blir varmt vann som kastes opp i lufta snø fordi den varme dampen blir mye raskere nedkjølt. I samme temperatur blir ikke kaldt vann til snø.

Det stemmer, men dette er jo et litt spesielt tilfelle der du får en kolossal økning av overflaten til vannet slik at varmetransporten går tilsvarende mye raskere. Jeg fikk servert påstanden i en sammenheng noe à la "en bøtte med vann settes utendørs om vinteren", og som du sier - temperaturen MÅ ned før vannet kan fryse.

Lenke til kommentar
Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann.

Ikke helt riktig. I kald nok luft blir varmt vann som kastes opp i lufta snø fordi den varme dampen blir mye raskere nedkjølt. I samme temperatur blir ikke kaldt vann til snø.

 

Man kommer ikke bort ifra at vannets temperatur først må ned til null grader for å fryses. Kaldt vann har et forsprang på det varme vannet der.

Det at varmt vann fryser raskere enn kaldt vann under visse omstendigheter kalles Mpemba-effekten. Mer om det kan dere lese på http://en.wikipedia.org/wiki/Mpemba

 

Når det gjelder den første påstanden, om at isbiter smelter raskere i kaldt vann enn i varmt, er det enkleste bare å teste det.;)

Lenke til kommentar
Det fine med denne diskusjonen er at det er veldig lett å teste hvem som har rett. Bare hiv noen isbiter i kaldt vann, og noen i varmt, så slipper dere å krangle.

 

Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann. :p

Ja, den historien har du nok misforstått. Det er ofte varmtvannsrørene som fryser der de er utsatt for kulde i hus.

 

Mpemba-effekten virker interessant. Nok et forsøk man burde gjøre i naturfagtimene for å vise at alt ikke er så selvsagt.

Endret av kjellms
Lenke til kommentar
Isbitene smelter raskest fordi de har kontakt med vannet hele tiden. Prøv å smelte frosset kjøtt på samme måte. Det går mye raskere i kaldt vann fordi kulden får slippe ut, noe den ikke gjør like godt i varmt vann.

 

Det handler vel ikke om å slippe kule ut, men om å slippe varme inn. Og siden varmt vann har mere varme burde det vel gå fortere i varmt vann?

 

Edit: aklla, nei forstår ikke den konklusjonen jeg heller.

Den er jo antakelig lett å forklare. I det kalde vannet vil det legge seg is utenfor det kjøttet, fisken eller hva det nå er av biologisk materiale som skal tines. Det betyr at det til en stor grad er krystallinsk (is) materiale fra innerst i materialet til ut mot vannet. Dette leder varmen raskere inn. Legger man kjøttet i varmt vann tiner det ytterste laget raskt og det aller ytterste koagulerer i det varme vannet. Denne blandingen av biologisk materiale og varmt vann isolerer bedre enn den kompakte isen og gjør at varmen ikke slipper så fort inn til iskjernen, som det dermed tar lengre tid å smelte i det varme vannet. Kanskje litt rart fordi vi en vant til å betrakte vann som godt materiale for varmetransport, men da glemmer vi ofte at det er sirkulerende vann vi bruker. Og i det delvis kalde, men tinte og det koagulerte kjøttet sirkulerer det ikke.

 

Derfor tiner vi kjøtt og fisk i kaldt vann, selv bruker jeg det også på bær når det skal tine raskt.

Endret av kjellms
Lenke til kommentar
Isbitene smelter raskest fordi de har kontakt med vannet hele tiden. Prøv å smelte frosset kjøtt på samme måte. Det går mye raskere i kaldt vann fordi kulden får slippe ut, noe den ikke gjør like godt i varmt vann.

 

Det handler vel ikke om å slippe kule ut, men om å slippe varme inn. Og siden varmt vann har mere varme burde det vel gå fortere i varmt vann?

 

Edit: aklla, nei forstår ikke den konklusjonen jeg heller.

Den er jo antakelig lett å forklare. I det kalde vannet vil det legge seg is utenfor det kjøttet, fisken eller hva det nå er av biologisk materiale som skal tines. Det betyr at det til en stor grad er krystallinsk (is) materiale fra innerst i materialet til ut mot vannet. Dette leder varmen raskere inn. Legger man kjøttet i varmt vann tiner det ytterste laget raskt og det aller ytterste koagulerer i det varme vannet. Denne blandingen av biologisk materiale og varmt vann isolerer bedre enn den kompakte isen og gjør at varmen ikke slipper så fort inn til iskjernen, som det dermed tar lengre tid å smelte i det varme vannet. Kanskje litt rart fordi vi en vant til å betrakte vann som godt materiale for varmetransport, men da glemmer vi ofte at det er sirkulerende vann vi bruker. Og i det delvis kalde, men tinte og det koagulerte kjøttet sirkulerer det ikke.

 

Derfor tiner vi kjøtt og fisk i kaldt vann, selv bruker jeg det også på bær når det skal tine raskt.

 

 

men du mener at dette ikke fungerer på is, siden det ikke er noe som koagulerer?

Lenke til kommentar

Zeph og r2d290

 

Ja, jeg skrev vel ikke om isbiten. Som de fleste her har nevnt, den tiner selvfølgelig raskest i varmt vann. Det er vel ganske åpenbart for alle. For at ikke flere skal henge seg på her med bisarr fysikk; vi tenker nå her på normale forhold ved STP og opp til vannets kokepunkt nær jordens overflate.

Lenke til kommentar
Det fine med denne diskusjonen er at det er veldig lett å teste hvem som har rett. Bare hiv noen isbiter i kaldt vann, og noen i varmt, så slipper dere å krangle.

 

Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann. :p

Ja, den historien har du nok misforstått. Det er ofte varmtvannsrørene som fryser der de er utsatt for kulde i hus.

Tja, det er mulig de som fortalte meg dette, hadde misforstått noe. Som jeg skrev tidligere, så gjaldt denne historien for bøtter med vann som settes utendørs når det er kaldt. Og Mpemba-effekten er vel helst noe som opptrer i spesielle tilfeller, snarere enn generelt?

 

Jeg har også hørt dette med at varmtvannsrørene fryser før kaldtvannsrørene, men vet ikke hva det skyldes. Vet du? Kunne tenkt meg å finne det ut. Eneste forklaring jeg kan tenke meg sånn i farten, er at det har å gjøre med mengden gass løst i vannet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...