Gå til innhold

Her er null-Watt-skjermen


Anbefalte innlegg

Er det en umulighet at skjermkortet opererer et rele eller solidsytate rele i skjermen som skrur den av og på uten at det forbrukes noe strøm i PCen hverken fra skjermens strømforsyning eller PCens strømforsyning når skjermen er av?

Da har man ikke noe elektrisk energi til å slå på releet og må bruke fingeren på en bryter.

Jeg henger ikke helt med på hvorfor dette skal være så teknisk umulig.

En skjerm er jo ikke en frittstående enhet, så fingeren (energien) kommer i dette tilfellet fra datamaskinen, som kan sende strøm til et rele når skjermen skal være aktiv. Når skjermen skal sove står releet i hvileposisjon og er strømløst på styresiden. Da brukes 0Watt på styresiden, og brytersiden der nettstrømmen går er åpen, så der går det også 0Watt.

Da vil det trekkes strøm fra datamaskin når skjerm er aktiv, ellers ikke, slik jeg forestiller meg dette.

I praksis er det sikkert som perpyro sier ikke fullt så rett frem og tilpasse eksisternede signaler til behovet, men skjematisk sett ser jeg ikke helt problemet.

 

Men arrester meg gjerne om jeg tar feil. ;)

Forøvrig er jeg ening i at overskriften var vel drøy. Jeg ville satt pris på en slik funksjon også pga midre brannfare da jeg er av de som ikke er flink til å skru av slike apparater med bryteren, slik at de blir helt strømløse frem til den.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Wow. Må seie eg vart litt skuffa når eg såg kva dette eigentleg var. Å kalle det her ein 0-Watt-skjerm er ikkje noko anna enn blank løgn. Det blir som å kalle ein bil som automatisk stoppar når den har stått på tomgang ei stund, ein "null-bensin-bil" eller "null-CO2-bil".

 

Kay

Endret av KayAU
Lenke til kommentar

Dersom skjermen faktisk bruker 0 watt i standby uten noen former for juks så er dette et gjennombrudd for slik utviklingen har vært fram til nå bruker alt av brunevarer strøm selv om man skrur de av på bryteren.

Det ligger altså en liten krets som bruker strøm hele tiden om man ikke drar ut støpselet.

Og dette er en utvikling som har gått gale veien i det siste så det er bare positivt at noen tenker i nya baner på området.

Endret av perpyro
Lenke til kommentar

Ja, det er vel ofte riktig perpyro, men flatskjermer, printere, datamaskiner, ol, har jo gjerne en "soft off" knapp på forsiden, eller via fjernkontroll, i tillegg til en mekanisk vippebryter på baksiden. Skrur man av den siste brytes vel misnt en av fasene før de når noe kretser, og dermed ikke gå noe strøm gjennom kretsen.

Det som ville vært en liten revulosjon var jo om man fikk til det samme som denne "0 Watt skjermen" på frittstående apparater, feks tv via fjernkontroll.

 

Når du nevner utvikling som har gått gale veien, er jo inntog av fjernkontroll på alt mellom himmel og jord noe av grunnen til standby med et lite strømtrekk. Men jeg kom til å tenke på gamle datamaskiner jeg har hatt også. Der gikk gjerne strømtilførselen til skjermen ut fra psu på datamaskinen, men jeg husker ikke helt sikkert om strøm til skjerm også da ble kuttet når pc var avskrudd... :hmm:

Det vil jo uansett ikke løse problemet med skjerm i hvilemodus hos de som aldri skrur av datamaskinen, men det ville i det minste kunne gjøre skjermen til 0 forbruker når datamaskin var av.

Lenke til kommentar

for en stund siden var det tema i FBI på nrk hvor er av/på knappen blitt av.

 

så god som all elektronikk som er ny i dag mangler en skikkelig av/på knapp som kutter strømmen.

 

for eks. tv dekoderen som jeg bruker. en liten sak fra Motorola . det er ikke en enste knapp på den boksen

 

tvn min har en av/på knapp som faktisk kutter strømmen mens printeren ikke har selv om det er en knapp for å slå den av

data skjerme bruker et eget adapter som gir strøm til skjermen

riktignok er det en knapp for å slå av skjerme og den slår seg av automatisk men jeg er sikker på at den bruker litt strøm likevell

 

det er fult mulig å få til ett system som via fjernkontrollen slår av strømmen , men da må man bruke en knapp på boksen for å slå den på

Lenke til kommentar
Om dette ikke blir dyrere enn andre skjermer, så kan det ha en liten hensikt, men likevel veldig lite. Om skjermene i tillegg får LED-baklys eller blir byttet etter hvert med OLED, så blir det større forskjell.

 

Men så kan arbeidsplassen bytte ut to-tre glødelamper med LED-belsyning/sparepærer og utgjøre større forskjell da :roll:

 

Edit: De fleste CRT-skjermer bruker under 1 W i standby, tilsvarende for de aller fleste LCD-skjermer.

 

Det ene tiltaket utelukker ikke det andre. Alle gode tiltak bør gjennomføres. Dessuten er det andre potensielle fordeler med dette som nevnt tidligere. Hvis dette innføres ved naturlig utskifting ser jeg ingen ulemper. Innsparingen pr skjerm behøver ikke være stor så lenge den er der.

Misforstå meg ikke, om dette ikke fordyrer produktet så er det positivt. Likevel kan det virke mer som et PR-stunt for noe så mikroskopisk.

 

siden vi først spikker fliser og teller watt, mener nå jeg at det er mye mer konkret om flere og flere produkter vurderes etter en målestokk som setter ytelse opp mot effektbruk.

 

la oss si antall watt per tommer diagonal av skjermflaten. eller per bildepunkt. det er vel mangelen av noe så konkret og fornuftig som gjør det så lett for meg å slutte meg til skaren som mener dette er et tynt pr-stunt.

Lenke til kommentar
Om dette ikke blir dyrere enn andre skjermer, så kan det ha en liten hensikt, men likevel veldig lite. Om skjermene i tillegg får LED-baklys eller blir byttet etter hvert med OLED, så blir det større forskjell.

 

Men så kan arbeidsplassen bytte ut to-tre glødelamper med LED-belsyning/sparepærer og utgjøre større forskjell da :roll:

 

Edit: De fleste CRT-skjermer bruker under 1 W i standby, tilsvarende for de aller fleste LCD-skjermer.

 

De testene jeg har sett av LED-baklys-skjermer tyder på at de bruker vesentlig mer effekt enn vanlige bakyls på vanlig skjermstørrelse, men det kan være fordi slike skjermer i dag er nisjeprodukter.

 

AtW

Lenke til kommentar

I norge vil man uansett bruke strøm for å varme opp lokalene store deler av året, og det er hipp som happ om man får den effekten fra 1000 skjermer eller en varmeovn på 2.5kW (gjelder ikke varmepumpe, for ordens skyld).

 

Litt enklere å skru av noen varmeovner enn å bytte ut 1000 skjermer...

Lenke til kommentar

Nå jeg ikke lest hele tråden (midt på natten osv.), og dette er sikkert blitt nevnt før:

Men den tven jeg er vokst opp med, Grundig har sånn funksjon at den skrur seg helt av etter en stund når man har brukt fjernkontrollen. Da må man skru tven på manuelt igjen. Den bruker ikke strøm når den er avslått såvidt jeg vet (ingen lys). Det er jo mange tver ihvertfall som er sånn?

Lenke til kommentar

Nåja.. man _trenger_ verken noe relè eller annen dritt som bruker strøm for å oppnå en 0-watt-strømbryter som også styres med et spenningssignal. Et typisk relè tar 100mA i påstilling i tillegg til drivkretsen, og i seg selv er det et ganske stort tap.

 

- TRIAC: Kan settes rett på vekselspenningen. Med en enkel krets som bruker omtrendt ikke strøm kan disse styres direkte av et skjermsignal.

- MOSFETs kan kobles på likerettet spenning, selv om den er 300+V. De styres kun av et spenningssignal.

 

Begge disse to typene styres av rene spenningssignaler, og trenger i teorien ikke strøm. Det kreves en liten drivkrets for sikkerhet, men med dagens teknologier, så er ikke det noe problem. Lekkasjestrømmene er på fra noen nanoampere til noen mikroampere.. og de fleste kan vel si at f.eks 100uW er langt fra opptil flere titalls watt slik dagens monitorer (og TVer) kan trekke i "hvilemodus". Og f.eks 100uW/0.0001W vil jeg kalle 0W.

 

MOSFETs kan selvsagt kombineres med et relè også, og skal ikke se bortfra at det en løsning som er brukt. Sett en MOSFET til å styre relèet. MOSFETen hindrer relèet i å bruke strøm i avstilling, og MOSFETen bruker ikke strøm. Lekkasjestrøm er som nevnt fra noen nanoampere til noen mikroampere. .. problemet er at strømmen som starter relèet må komme fra et sted.

Endret av jonepet
Lenke til kommentar
Hvis teknologien blir tatt i bruk i alle skjermer så vil det jo potensielt spare veldig mye energi. La oss si at det finnes 1 milliard pc skjermer, som gjennomsnittlig står i hvilemodus 4 timer pr dag. Med 2W per skjerm så blir det 8GW·h spart pr dag.

 

Mesteparten av strømforbruket i hvilemodus blir til varme. Med andre ord, hvis skjermene avgir mindre varme må varmeanlegget bruke mere strøm for å holde samme temperatur, hvilket er tilfelle de aller fleste dagene i året i norge. Effekten er nok bedre i andre deler av verden, hvor man må kjøle ned lokalene, og kjøleanlegget må bruke energi for å fjerne varmen fra skjermene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...