Gå til innhold

Er det riktig med kvantumsrabatt for voldtekt?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hun fikk dobbelt av det som er vanlig for en vanlig voldtekt, men om det ble kvantumsrabatt er vanskelig å si i denne saken. De ble dømt til å betale 200 000kr, et beløp juryen fant som et passende beløp. At høyestesrett har brukt 100 000 tidligere betyr ikke at man _må_ følge den summen. Fengselsstraffen de fikk ganske streng sammenlignet med andre lignende saker.

 

Edit: Mulig det har vært med på å veie for et slikt erstatningsbeløp?

Endret av Blåbær
Lenke til kommentar
Synes nesten det blir feil at folk skal få penger for å ha blitt voldtatt. På hvilken måte kan pengene hjelpe dem i situasjonen de er i?

 

Det kan gi lidelser i ettertid som hindrer dem på noen måte. Dessuten er en voldtekt en hendelse man kommer til å bære med seg hele livet. Jeg syns at 200k er lite, heller to millioner.

Lenke til kommentar

Jeg synes egentlig at det er riktig å skille mellom erstatning og straff her. Hvis fengselsstraffen på 6-8 år som de er dømt til er i tråd med strafferammene for enkeltvoldtekter så har de ikke fått noen strafferabatt.

 

Erstatningen er en oppreisning til offeret, ikke en tilleggsstraff til gjerningsmannen. Loven sier om dette: "Erstatning for skade på person skal dekke lidt skade, tap i framtidig erverv og utgifter som personskaden antas å påføre skadelidte i framtiden."

 

Edit: Erstatningsnivået (og straffenivået) i Norge har jeg også synspunkter på, men det skulle vi ikke diskutere her.

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar

Det er en erstatning for:

 

«...voldte tort og smerte og for annen krenking eller skade av ikke-økonomisk art» .

 

og

 

« ...fysiske smerter, angst og psykiske lidelser, plager og ulemper ellers, lengre sykehusopphold, hindringer i normal livsførsel med mer...».

 

Oppreisning skal kompensere for både langvarige/livsvarige skadefølger og for kortvarige skadefølger. I en høyesterettsdom fra 1988 (Rt 1988 side 532) fastsatte Høyesterett oppreisningen til kr. 30.000,-. Denne sats var lenge gjeldende som en standarisert norm i voldtektssaker. I Rt. 2003 side 1580 fastholdt Høyesterett at det var grunn til å ha en slik standardisert norm, men hevet beløpet til 100 000 kr, dels p.g.a. inflasjon, men først og fremst fordi en reell heving var ønskelig. Høyesterett uttalte at det skal særlige grunner til for å fravike normen – oppover eller nedover. Avgjørelsen gir fortsatt uttrykk for gjeldende rett.

 

Mer info her

Lenke til kommentar

Hadde noen klart og voldtatt meg ville jeg mye heller hatt en stor erstatning en å la dem rotne i fengsel. Ser selv mer trøst i penger en at de skyldige sitter inne. Hadde noen gjort meg noe vondt, tyveri, vold osv. kunne jeg godt gått med på å la dem betale seg ut fra fengsel, så lenge jeg fikk summen. Haadde sakt ja til 100k for og la dem slippe ett halvt år, for og slippe ett helt år måtte det mulgiens litt ekstra til.

Lenke til kommentar

I mine øyne burde man benyttet en slags eksponensialfunksjon når man utmåler straff for kriminelle gjengangere. Ser her på to tilfeller:

 

Tidligere dømte kriminelle som dømmes for x'e gang:

 

f(x) = ax, hvor a er standard straffeutmåling for et lovbrudd og x er antall enkelttilfeller.

 

Dersom man ikke lærer så fortjener man smekk på lanken.

 

Kriminelle som dømmes for første gang, men som er oppe til retten for flere identiske lovbrudd:

 

g(x) = bx, hvor b er standard straffeutmåling og x er antall identiske lovbrudd.

 

Summa sumarum så kan man vel trygt slå fast at jeg ikke akkurat er for strafferabatter, uansett lovbrudd. Snarere tvert imot. Det er vel kanskje like greit at det ikke er jeg som sitter i stolen til Knut Storberget.

Lenke til kommentar

Jeg er ikke helt enig, på enkelte type forbrytelser som vinningskriminalitet er jeg heller for en meget streng førstegangsstraff. Og de neste gangene som dagens straffenivå.

 

Det tror jeg vil skremme folk fra å gjenta det. F.eks se hvor mange unge som nasker og tagger, lærer de første gang er sannsynligheten for at de vil gjenta seg mye mindre.

Lenke til kommentar

Spareku m.fl., har dere egentilg skjønt hva saken gjelder?

 

Den dreier seg ikke om straff. Den dreier seg iallfall ikke om straffens hardhet i forhold til forbrytelsens omfang.

 

Saken gjelder oppreisning og solidaransvar.

 

En jente ble holdt innesperret og ble voldtatt av fire menn. Nå er det slik at voldtektsofre har krav på oppreisning fra voldtektsmannen, dvs. at de får en sum penger for den skrekk og lidelse de har opplevd.

 

Samtidig er det slik at oppreisning er et erstatningsrettslig fenomen. Derfor regnes en voldtekt som en "skadehendelse," på linje med om man får bilen sin ødelagt eller ruten sin knust.

 

Og hvis det er fire som står bak en ruteknusing, er de ansvarlige sammen, men man kan jo ikke kreve erstatning for fire ruter når det bare en én som er ødelagt.

 

Som man skjønner, er dommens spørsmål om de fire mennene skal anses å ha voldt én felles "skade," altså én voldtekt, eller om de står for hver sin sådanne og dermed er ansvarlig hver for seg. Mao.: Har jenta krav på ett oppreisningbeløp eller flere?

 

Flertallet kom til at en gruppevoldtekt må regnes som én hendelse, mens mindretallet kom til det motsatte. Personlig har jeg stor sans for mindretallets votum.

Lenke til kommentar
frevild: Problemet er at det er mye mer traumatisk å bli voldtatt av fire personer (over en hel helg, var vel tilfellet her) enn av en. Skal du få samme erstatning om de knuser bilen din, som om de knuser et vindu?

 

Vel, spørsmålet er om det er tale om en skadehendelse eller flere. Hvis det er flere, så vil offeret ha krav på flere oppreisninger.

 

I og for seg har du et poeng, hvis en forutsetter at oppreisningssummen skal være proporsjonal med grovheten. I så fall ville jo en firemannsvoldtekt kanskje kunne anses som fire ganger så ille som en ensmannsvoldtekt, slik at summen blir tilsvarende større. Da ville spørsmålet om antall skadehendelser ikke være spesielt relevant.

 

Men oppreisningssatsene for voldtekt er etter hva jeg forstår noenlunde standardisert, slik at summen ikke er proporsjonal med grovheten. Derfor har det alt å si om man skal operere med en eller flere skadehendelser.

 

Når det gjelder mitt (og mindretallets) syn på saken:

La oss si at A, B, C og D er i en leilighet med en jente. A voldtar henne. Da er han ansvarlig for oppreisning, la oss si 200 000. Hvis B gjør det samme, vil han i utgangspunktet være ansvarlig for 100 000. Så kommer C og gjør det samme, og når D er sistemann, vil han være ansvarlig for 50 000.

 

Det vil si at for hver person som voldtar henne, så minker den enkeltes ansvar. Det hele blir et stort spleiselag, hvor man slipper unna med mer dess flere som er med.

 

Det er i mine øyne en elendig løsning.

 

(Nå vil riktignok offeret kunne kreve alle pengene av hver enkelt, hun trenger ikke kreve 50 000 av hver. Men voldtektsmennene vil så fordele ansvaret mellom seg, slik at hver slipper unna med mindre pga. at de andre var med.)

Endret av frevild
Lenke til kommentar
Matten din var litt dårlig :p 50'000*3=150'000

Men når voldtekten foregikk over en hel helg (fredag til søndag, om jeg ikke husker feil) så er det rimelig åpenbart at det dreier seg om flere hendelser.

 

Hmmm....

 

"...og når D er sistemann, vil han være ansvarlig for 50 000"

 

4*50 000 = 200 000

 

;)

 

Her er dommen i sin helhet: http://www.domstol.no/upload/HRET/Internet...%202007-639.pdf

 

Førstvoterendes votum begynner på avsnitt 40, annenvoterendes på avsnitt 64. Se især avsn. 70 -82.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...