Gå til innhold

Stilling ledig: Astronaut for ESA


Anbefalte innlegg

Den europeiske romorganisasjonen ESA har nå annonsert at de er på utkikk etter nye europeiske astronauter. Det vil si at i 2009 kan vi få vår første norske astronaut. De nye astronautene kan ende opp med å jobbe på Den internasjonale romstasjonen eller til og med dra til månen.

 

Her er en pressemelding fra ESA:

 

--

ESA PR 21-2008. Nå arbeider ESAs astronauter i Columbus-laboratoriet ombord på den Internasjonale Romstasjonen (ISS). Det første av ESAs nye ATV-lasteskip har levert nye forsyninger til ISS. ESAs aktiviteter innenfor bemannet romferd har gått inn i en ny tidsalder. Dermed er det på tide for ESA å se seg om etter nye talenter som kan styrke astronautkorpset for fremtidige bemannede romferder til ISS, månen og lenger ut i verdensrommet.

 

Den europeiske romorganisasjonen ble involvert i bemannet romferd for første gang i 1978, med sin første astronaututvelgelse, og deretter i 1983 med den første Spacelab-ferden. Forberedelsene til ESAs laboratorieprosjekt Columbus omfattet også en ny utvelgelse av astronauter i 1992.

 

Den generelle utvelgelsesprosessen vil starte mandag 19. mai 2008 og følge en prosedyre som nå er godt etablert:

Screening: Det første trinnet i den formelle søkeprosessen skjer på Internett på www.esa.int/astronautselection.

Søkerne må bestå den samme medisinske undersøkelsen som private flypiloter. Godkjennelsen må være utstedt av en lege som har autorisasjon til å gjøre dette.

Det vil være to trinn med psykologisk og ferdighetsrelatert evaluering, inkludert tester av atferdsmessige og kognitive ferdigheter.

Medisinsk evaluering: Denne prosessen inkluderer klinisk undersøkelse utført av spesialister innenfor fly- og romfartsmedisin og andre kliniske spesialister. I tillegg kommer screeningtester i laboratorium og spesialprosedyrer.

Formelt intervju: Som potensielle ansatte i ESA, vil astronautkandidatene bli presentert for en utvalgskomite fra ESA for videre profesjonell vurdering.

De endelige ansettelsene vil kunngjøres offentlig i 2009.

Deretter vil de utvalgte kandidatene bli en del av det europeiske astronautkorpset og starte grunnleggende opplæring på European Astronaut Centre (ESA-EAC) i Køln i Tyskland.

 

“Vi ønsker å finne førsteklasses menn og kvinner i Europa for å gjøre oss klare til å møte utfordringene med benyttelsen av ISS og bemannet utforskning av solsystemet vårt i det 21. århundret. I mai 2008 vil ESA for aller første gang lete i alle sine 17 medlemsland etter de beste kandidatene til å gjøre denne visjonen til virkelighet”, sier Michel Tognini, tidligere astronaut og leder for Det europeiske astronautsenteret (European Astronaut Centre).

 

ESA trenger å fornye og øke størrelsen på det europeiske astronautkorpset, for å kunne gjennomføre nåværende og fremtidige programmer på en god måte. Romorganisasjonen har derfor bestemt seg for å gå i gang med prosessen å velge ut nye astronauter. Kandidater fra alle 17 medlemsland (Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, Norge, Portugal, Spania, Storbritannia, Sverige, Sveits, Tyskland og Østerrike) er velkommen til å søke.

 

 

“Den ideelle europeiske astronautkandidaten har kompetanse innenfor relevante vitenskapelige disipliner. Disse inkluderer, men er ikke begrenset til; biovitenskap, fysikk, kjemi og medisin. Kandidatene bør kunne dokumentere fremragende evner innenfor forskning, teknikk eller utdanning, helst inkludert praktiske ferdigheter og erfaringer. I tillegg forventes det at alle kandidater har god hukommelse og resonneringsevne, konsentrasjon, romlig orienteringevne og fingerferdighet”, forklarer Gerhard Thiele, tidligere astronaut og leder for Den europeiske astronautdivisjonen (European Astronaut Division). Søkerne bør snakke engelsk flytende (russisk er også en fordel) og fremvise karaktertrekk som høy motivasjonsevne, fleksibilitet, evne til lagarbeid, empati med andre og følelsesmessig stabilitet.

 

Denne store rekrutteringskampanjen vil bli innledet med pressekonferanser som skal avholdes i ESAs medlemsland. ESAs astronauter vil også være til stede på pressekonferansene. Media vil bli informert og få muligheten til å delta på disse arrangementene.

 

--

 

Så nå er det bare å søke, for alle som ønsker det og har de rette kvalifikasjonene! :yes:

Endret av kimmern123
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-p4PIYwb6
Jeg trodde piloter hadde krav om perfekt syn? Linser og/eller laseroperasjoner er heller ikke godtatt (det blir visstnok ikke 100% perfekt).

Du tenker nok på militær-piloter, der er kravene så strenge.

Lenke til kommentar

Du vil se at de aller, aller fleste av dagens astronauter bruker briller eller linser. Dette gjelder også kommandører og piloter. I USA har faktisk alle grener av forsvaret godkjent laserkirurgi, og ellers er briller/linser også godkjent.

 

NASA var noe senere ute med å godkjenne laserkirurgi, men søkerne for 2009-klassen kan ha tatt operasjon for å korrigere synet. Er ganske sikker på at ESA følger samme krav.

 

Faktisk, NASA har på enkelte felt strengere krav enn det som kreves for piloter i det amerikanske forsvaret.

Endret av kimmern123
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-p4PIYwb6
Det må no vere ei viss aldersgrense på dette? =o

Når du skal studert og forsket på et eller annet innen f.eks fysikk og kjemi setter det grenser for hvor ung du kan være.

Og de vil vel ikke ha alt for gamle folk med dårlig helse.

Lenke til kommentar

Ja, var nok gamle folk eg tenkte mest på. Eg hugsar naturfaglæraren min sa på ungdomsskulen at ingen som sat i klasserommet der ville bli astronautar. Grunnen? Vi var rett og slett for gamle. Kanskje dette er sjansen min til å vise at han tok feil? ;) Eg har jo tross alt 3FY (!) ;)

Lenke til kommentar

Vel, astronauter har blitt plukket ut i en alder av godt over 40 år, så det er da noe tid igjen ;)

Så vidt jeg vet er det ingen øvre aldersgrense, men mener å huske at ESA helst vil ha tak i folk mellom 27-28 til 36-37 eller der omkring.

 

Når det gjelder aktive astronauter er det kun et par av de aktive europeiske og amerikanske astronautene som er under 40, og mange er godt over 50. Tenk på Story Musgrave som fløy for siste gang i 1996 (hans 6. ferd faktisk) i en alder av 61. Kunne også nevnt John Glenn som fløy i 1998 i en alder av 77, men han jobbet ikke som astronaut fast for NASA, men var kun med som såkalt "payload specialist".

Lenke til kommentar
Perfekt syn er ikke nødvendig, så lenge det kan korrigeres enten med briller/linser eller laseroperasjon. Kravene for privat pilot er ikke videre høye.

Jeg trodde piloter hadde krav om perfekt syn? Linser og/eller laseroperasjoner er heller ikke godtatt (det blir visstnok ikke 100% perfekt).

 

Tror militærpiloter har krav om en annen type laseroperasjon, hvor man "skraper vekk" det yttre laget på øyet før man opererer istedet for å "løfte det opp", for så å la det gro ut igjen. Vistnok temmelig smertefullt. Men uten redsel for at "lokket" løsner ved høye G-krefter :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...