Gå til innhold

Spørsmål rundt utdanning i forsvaret (pilot)


Leffsa

Anbefalte innlegg

Jeg er ikke helt sikker på hvordan utdanningen i forsvaret fungerer. Jeg har lenge tenkt på å utdanne meg som pilot, da for et vanlig flyselskap, ikke noe F-16 eller noe i den duren =P. Det jeg i hovedsak lurer på er, hva har dette å si på min tid i militæret?

 

Hvis jeg starter å utdanne meg til pilot, vil jeg da automatisk "binde" meg til forsvaret, og tjenestegjøre for det i 2-3 år ekstra? En utdanning koster penger, i og med at utdanningen er gratis i forsvaret, så jeg ser på det som mest sannsynlig at jeg vil være i tjeneste til forsvaret i lengre tid enn ett år, som er det vanlige(?). Men omtrent hvor mye lengre tid vil jeg tilbringe i forsvaret for å utdanne meg der? Jeg har spurt folk jeg kjenner om dette, men ingen vet sikkert, så kanskje noen her vet.

 

Og en annen ting jeg lurer på. Jeg har også hørt en annen ting, husker ikke av hvem, men han sa at hvis man gikk i militæret, og ikke tok siviltjeneste osv., ville karaktersnittet ditt gå opp med 0,4. Så hvis jeg hadde 4.0, ville jeg endt opp med 4.4 i snitt når jeg gikk ut?

 

=)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ei jente i klassa mi har tenkt å bli pilot i forsvaret, eller i hvert fall prøve å komme inn. Hun sa at hvis man utdanner seg som pilot i forsvaret så er man bundet til en jobb i 9-12 år etter at utdanningen er ferdig. Så hvis du er ute etter en sivil pilotjobb så er neppe pilotutdanning i forsvaret noe for deg. Nå kan jeg ikke garantere at dette stemmer, så du bør vel helst ringe til forsvaret å høre, det er det aller beste i alle fall!

Lenke til kommentar

Mer info: http://www.mil.no/luft/start/Karriere/Luft...ets_flygeskole/

 

Det ser ut som om utdannelsen varer i tre år, og du har så 9 pliktår (tror jeg) hvorav to går med til videre utdannelse (fullføre krigsskole). Når du er ferdig med de tre første utdanningsårene vil du få pliktår dersom du har bestått, men du er ikke nødt til å fly som pilot - du kan også tjenestegjøre i andre avdelinger i Forsvaret.

Lenke til kommentar
Hvorfor fly rutefly når mann kan fly F-16 ;)

 

Blir som å kjøre buss i stedet for å kjøre formel 1....

Sikkert stilig å fly F-16, men det er en mye mer krevende utdanning osv. Ser heller for meg en fremtid som en vanlig arbeidsmann enn en F-16 flyver. Ellers, så har jeg hørt at man kan droppe studiene halvveis for F-16, og da ha nok kunnskap til en vanlig pilot. Menmen.. ;)

 

Takk for svar og info, surbz00r! Selvom det var mer karriere i forsvaret da.

Endret av sonderLef
Lenke til kommentar
Forsvaret utdanner flyvere til å fly flytyper som f-16, orion, hercules og falcon jet. Utdanningen for en f-16-flyger koster ca 15 millioner kroner for forsvaret, så når du først kommer inn gir de neppe så lett slipp på deg..

Det gjør de nok ikke ;), men hva skulle jeg gjort som F-16 flyver utenfor forsvaret?

 

Det jeg lurer på er, man kan utdanne seg som f.eks. kokk. Man blir ikke værende kokk i forsvaret i evig tid, kan man utdanne seg som vanlig pilot på samme måte?

Lenke til kommentar

Oki, takk for svar =)

 

Jeg tenkte meg at jeg ville være bundet til forsvaret i lengre tid, men 12 år.. Det er jo en dyr utdannelse så..

 

Men hvordan vil det foregå hvis man tar utdannelsen i forsvaret. Blir det som en jobb jeg har 5 dager i uka? Eller vil det fungere på en annen måte?

Lenke til kommentar
Nei, pilot-utdanningen koster vesentlig mer og forsvaret vil som sagt ikke gi slipp på deg med det første.

Jeg tror det er nærmere 30 mill for hele utdanningen. Jeg ble også fortalt av en løytnant for et drøyt år siden at en pilothjelm til F-16 koster nesten en mill, og hvis du mister den i bakken er den mest sannsynlig ødelagt!

 

Men sånn at du er klar over det: pilotutdanning i Forsvaret innebærer nødvendigvis karriere. Hvis du først tar pilotutdannelse der, så blir du værende i Forsvaret i mange år med mindre du pådrar deg en stygg skade som resulterer i fritak.

 

edit: skade som gjør deg tjenesteudyktig altså, det finnes som nevnt flere tjenester i Forsvaret som ikke innebærer at du må være skikket som pilot.

Endret av surbz00r
Lenke til kommentar

Går på Flyskolen nå, så kan svare på spørsmålene her. Utdanning av en F-16-pilot koster ca. 32 millioner, derfor er det 12 års plikttjeneste. Hvordan man arbeider avhenger svært mye av hvilken flytype man er på, og hvor man er stasjonert. Jagerflygere kan f. eks. ha en fem-dager-i-uken-jobb om det ikke er øvelse, eller ekstravakter ol., mens Sea King-piloter har en turnusordning (tror jeg).

 

Hele løpet fra befalsskole til man er operativ flyger i Norge tar 3-4 år, avhengig av flytype, i tillegg tar man to år til på Krigsskolen senere (del av pliktårene). Sjarmen er at man har betalt utdanning allerede etter et år (etter bestått uttaksflyging).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...