Gå til innhold

Å, ø og æ virker ikke


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Bare lag et mellomrom et eller annet sted i teksten (Grunnen til dette er at for at de skal være mulig å lagre må du ha gjort en endring. Du kan godt viske det ut igjen etterpå) og så lagrer du indexen (ctrl + S). Hvis du har norsk Windows skal dette føre til at æ, ø og å blir oppfattet som bokstaver og vises da slik de skal :)

 

Gjør dette og så prøver du å åpne indexen i nettleseren :)

Lenke til kommentar

Det er ikke nødvendig å gjøre det på den måten. Pass på at det er samsvar mellom filenkodingen du lagrer med, og det siden forteller nettleseren den skal inneholde.

 

Let etter noe som ligner på dette:

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Charset forteller nettleseren hvilket tegnsett filen er lagret med. Dersom det ikke står riktig der, tolker nettleseren det feil.

Lenke til kommentar

Hva er egentlig problemet her? Med mindre jeg har oversett noe trenger du bare å definere riktig tegnsett. Det er på ingen måte nødvendig å bruke HTML-entites for å vise æ (æ), ø (ø) og å (å), så lenge tegnsettet er satt riktig kan også sånne tegn brukes rett fram uten noe mer "dilldall".

Orker ikke noen forklaring på hva tegnsett er, du får heller søke litt.

Uansett så er det mange forskjellige tegnsett som kan benyttes og nettleseren klarer ikke og finne ut hvilken som er benyttet på din side helt av seg selv, så du må fortelle den det.

Dette gjøres ved å sende en HTTP Content-Type header sammen med websiden din, eller eventuelt "juksemåten" med å legge til en meta-tag ala <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> i <head>-delen.

 

Uansett bør du bruke en tekst-editor hvor du kan kontrollere tegnsettet, det som følger med Windows er ubrukelig, men f.eks Notepad++ duger - notepad-plus.sourceforge.net/

 

Kort sagt så sørger du for at tegnsettet blir definert som beskrevet overfor og filene faktisk er lagret med det tegnsettet du har definert.

Så lenge det er gjort riktig skal du ikke ha noe problem med at nettleseren bare viser tulletegn.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...