Gå til innhold

Spill - Som kultur?


Anbefalte innlegg

Heisann allihopa.

Jeg tenkte jeg skulle ta opp dette emnet med dere, Norges stolte gamere, for dette er jo ett forsåvidt viktig emne. Og jeg skal tilfeldigvis ha fagskriving om det.

 

Det er mye rart som blir sett på som kultur nå til dags. Litt for mye spør du meg. Men ikke spill, av alt det andre absurde så blir ikke dette fantastiske mediet spill sett på som kultur. Hvorfor ikke, og hvorfor burde det/ikke burde det? Det er mitt spørsmål til dere.

Jeg håper dere vil ta dere tid til å svare på det, og virkelig tenke deg om før du svarer. Gi grunnlag for din argumentasjon og om hvorfor du synes at spill er i sin fulle rett til å bli ansett som kultur. Eller ikke bli det da, om du mener det. Kom gjerne med eksempler, som f. eks. vakre spill som Shadow of the Colossus, eller samfunnskritiske spill som Half-Life (for meg virker det litt samfunnskritisk at militæret skyter ned alt de ser, uten å gi noe hjelp til noen)..

 

Det hadde hjulpet meg noe enormt, og det er jo ett bra emne å diskutere, blant alt snakket om diverse headshots og campere :p Og kanskje du kan plukke opp ett argument som kan brukes mot foreldrene dine, om det noengang skulle trengs.

Endret av TehSnowman
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Spill er jo i rasende fart på vei inn i alle hjørner av populærkultur. Bare se status på spill på verdensbasis i dag i forhold til for noen år siden. Gigantiske messer, masse mediadekning (dog gjerne av den negative sorten hver gang en ungdom skyter masse folk) og bekymrede foreldre. Har vi sett noe av dette før kanskje? Da Rock'n'Roll var på fremmarsj var det mye av det samme hysteriet.

 

Jeg vet ikke til hvilken grad jeg vil kalle spill kultur. Greit nok det kan være veldig estetisk, men hovedformålet er gjerne å underholde og kaptivere spilleren i en verden basert på utviklernes premisser. I hvilken grad kan man egentlig kalle skjønnlitteratur for kultur? Det kan for mange ligge i gråsonen.

 

Det er vel vanskelig å snakke med en person mellom 14 og 25 år i dag som ikke har minst ett spill de har spilt og har virkelig likt. Det er jo som sagt et rimelig nytt fenomen, og Roma var ikke bygget på en dag. Jeg håper at det blir mer akseptert som en hobby og fritidsaktivitet i landet vårt i de nærmeste årene, for europa ligger mange år etter asia på dette området.

Lenke til kommentar

Fra kunst til kultur? :p

 

Spill er jo i rasende fart på vei inn i alle hjørner av populærkultur. Bare se status på spill på verdensbasis i dag i forhold til for noen år siden. Gigantiske messer, masse mediadekning (dog gjerne av den negative sorten hver gang en ungdom skyter masse folk) og bekymrede foreldre. Har vi sett noe av dette før kanskje?

Ja, dette har vi vel sett siden 80-tallet..? (Untatt skoleskytingen da, kanskje, siden spill ikke var like visuelt realistiske den gangen :p)

Endret av Lande
Lenke til kommentar

Jetx, når du sier at målet er å underholde spilleren så er jo det sant. Men det gjelder jo også film og bøker og musikk? Alt blir sett på som kultur. Spill har også andre sider enn underholdning. Har hørt av en venn av meg at MGS er fullt av kritikk mot mynidghetene rundt omkring. Og denne fyren kan sin MGS.

Alt idag er kommersielt, det er bare grader av det. Alle vil tjene penger.

Men poenget er jo om spill er kultur, ikke om det er bra å tjene penger på.

Lenke til kommentar

Hvorfor spill ikke sees på kultur på lik linje med film, litteratur osv., tror jeg nok du finner svar på allerede i andre post i denne tråden. Spill er et veldig ungt medium, og veldig mange vet altfor lite om det, de fleste "litt eldre" tror jo at spill fortsatt er på det samme stadiet som Super Mario Bros., eller at det bare er meningsløse voldssimulatorer. Og jeg tror veldig mange ville fått en åpenbaring om de bare hadde gitt spill en sjanse.

 

For å svare på spørsmålet ditt, så mener jeg at spill er kultur, på lik linje som film, musikk og litteratur. Men at det, fordi det er et så ungt medium, ikke har fått all oppmerksomheten det trenger og fortjener...enda.

Endret av Agg
Lenke til kommentar

Såklart er spill kultur på lik linje med litteratur, musikk, film og billedkunst. Dataspill er vel egentlig en kombinasjon av disse. Men som sagt tidligere, det er et nytt medium og det har ikke blitt helt "stuerent" enda. Mange tror det bare er kvisete tennåringer som spiller, alle spill er voldelige og det er generelt lite kunnskap om dette i befolkningen.

 

Men dette er i ferd med å snu. Spilling blir bare mer og mer populært. Kulturdepartementer deler også ut penger til spillutvikling, så til og med staten har erkjent spill som kultur.

Lenke til kommentar
Kulturdepartementer deler også ut penger til spillutvikling, så til og med staten har erkjent spill som kultur.

Ja, men hvor mye penger som deles ut gjenspeiler også hva samfunnet generelt tror om spill, at det er noe for en liten og sær gruppe mennesker, som man fint kan lage på ei ukes tid på gutterommet. Det er dyrt å lage spill i dag, og det kommer bare til å bli dyrere og dyrere, og et stipend på 100000kr fra Filmfondet holder ikke lenge for et nystartet firma.

Lenke til kommentar

folk er redd for nye ting...

sånn har det alltid vert og det vli det sikkert være lenge(dessverre)

ta foreksempel musikk: etter hvert som nye sjagre utviklet seg ble de fordømt. elvi fks. var djevelens verk for noen mens det i dag er metall som er skummelt..

 

jeg husker fks. da jeg skulle skrive stil om slipknot..en av lærerene ko med dette utsagnet: "slipknot? er ikke det de som dreper folk?" dette var jo selfølgelig et hel latter lig utsagn som skyltes uvitenhet..

sånn er det dessverre mange som ser på det, men jeg håper og tror at dette er i ferd med å endre seg..

 

heldig vis er Norge er land som generelt syntes det meste innenfor loven er greit og ikke dømmer noen uten grunn. vi er jo et fredsland..(?)

 

Mvh. 2ball(s)

Lenke til kommentar

Det er kanskje litt i tyngste laget, men boken "Homo Ludens" av Johan Huizinga (se f eks http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_Ludens) er en filosofisk betraktning rundt begrepet "play" (lek/spill) i samfunnet for øvrig. Den er riktignok fra 1938, og i så måte ikke spesielt oppdatert i forhold til det du tenker på, men de fundamentale problemstillingene er mye det samme selv om vi nå snakker om digitale former for "play".

Lenke til kommentar

Takker stort mcgroven ^^ Alle andre bidrag blir også tatt imot med stor takk :)

 

Ellers så er det jo den kommersielle delen av spill; Alle skal tjene penger. Slik er det jo også i andre kulturformer, som film og musikk, men det virker som om mye av spillene mangler titler som gir sannheten ut og slenger samfunnskritikk over en lav sko. Jeg har ikke funnet spillets "Hotel Rwanda" eller noe lignende.

Noen pekepinner eller innspill?

Lenke til kommentar

Vel, jeg mener at spill er kultur. Etter hvert som det har utviklet seg, har det blitt det. Det var ikke kultur i NES-tida (1980-tallet), da var det mest underholdning. Det er det fortsatt, men etter hvert som spill utviklet seg og de ble mer episke, ble spill et stort fenomen.

 

Når jeg sier utviklet, mener jeg dybde og nytelse ut av spillet. F. eks, et spill som FFX eller Mass Effect, er spill med gode historier. Nesten interaktive bøker eller filmer, som suger deg inn i dets verden og får din totale oppmerksomhet, noe som er minst like bare som en bok eller film. Spill har blitt mer komplekse og fått online-støtte, noe som binder sammen spillere verden rundt. Skulle gjerne spurt hvor mange som er over middels interessert i spill og spiller ofte, og som ser på spill som en del av livet deres.

 

Rett og slett; Det har utviklet seg, og blir større og større. Spill er kultur.

Endret av Olav93
Lenke til kommentar
Takker stort mcgroven ^^ Alle andre bidrag blir også tatt imot med stor takk :)

 

Ellers så er det jo den kommersielle delen av spill; Alle skal tjene penger. Slik er det jo også i andre kulturformer, som film og musikk, men det virker som om mye av spillene mangler titler som gir sannheten ut og slenger samfunnskritikk over en lav sko. Jeg har ikke funnet spillets "Hotel Rwanda" eller noe lignende.

Noen pekepinner eller innspill?

Slår meg vel at nøkkelen til hele oppgaven er hvilket kulturbegrep man legger seg på. Tidligere var det f.eks. vanlig å ha et mye skarpere skille mellom underholdningskultur og mer "krevende"/"høyverdig"/"sett inn noe annet her" kultur, og da var det først og fremst sistnevnte som fortjente betegnelsen.

 

Men ting forandrer seg: Mens f.eks. den tidlige rocken var ganske enkle saker, utvklet både tekstene og selve musikken seg til å få adskillig mer brodd, slik at skillet ikke ble så enkelt lenger. Samtidig kom det opp nye generasjoner som ikke hadde noe spesielt forhold til klassisk musikk, men et veldig sterkt forhold til rocken, slik at det tradisjonelle kulturskillet (når det gjaldt musikk) simpelthen ble presset ut. Og slik ble rock kultur (eller noe sånt - enkel fremstilling, dette her).

 

Så er spørsmålet om spill har hatt en lignende utvikling, og her ville jeg vel generelt sagt nei. Spill er kultur i en definisjon som tar utgangspunkt i at alt som former mennesker er kultur. Funcom har vel også fått statlige kulturmidler (riktignok til pedagogiske titler, ikke til f.eks. AoC), så det formelle er i hvert fall i orden. Men det spilles generelt for mye på det sikre i spillbransjen. Dette er ikke bare et spørsmål om samfunnskritikk, men om å kunne formidle gode historier, sette ting i nye perspektiver, osv, og her kommer spill (i hvert fall for meg) grundig til kort målt mot f.eks. en god film.

 

Spill har et stort potensial som historiefortellende medium, men i hvert fall inntil videre regner jeg dette som et urealisert potensial. Man kan godt kalle det kultur, men for min del kan man godt vente med utmerkelsen til mediet har bevist litt mer. Men det blir, som nevnt, et spørsmål om hvilket kulturbegrep man opererer med...

Lenke til kommentar

Helt enig med Klute. For å bestemme om det er kultur må man vel først definere hva kultur er. En svært vid definisjon "er kulturen utgjør alle de ferdigheter og vaner som mennesket har tilegnet seg i kraft av å være et samfunnsmedlem". Tabloid sett blir dette at det å spise er biologi og det å spise med pinner er kultur. En annen vid definisjon er "all kunnskap som blir overlevert til neste generasjon". Spill vil være med i begge definisjonene og vil ikke være noe sterkt argument for at gaming er en positiv aktivitet. Hvis vi derimot kan overbevise om at spill er høykultur, er vi kommet ganske langt. Da kan vi sidestille spill med litteratur, drama, opera o.l. Men jeg fant ikke noe god definisjon på høykultur, så jeg spiller den ballen videre.

Lenke til kommentar
Spill er ikke så veldig gammelt, ergo det er nytt og alt det nye er skummelt. Når den "nåværende" generasjonen med mennesker i media/politikk parkerer tenker jeg spill vil få ett bedre rykte og etterhvert bli "mer" kultur. Det at det har det rykte det har idag (norsk er ett dumt språk! :p ) kommer av at dagens mest hørte mennesker ikke liker det.

Helt riktig. Alt nytt er jo negativt.

Lenke til kommentar

Vil dra frem Final Fantasy VII jeg.. Sier man at det ikke er kultur vil jeg protestere høylydt.. Med ett helt eget univers som haugevis av fans har blitt dratt inn i.. det finnes jo egne noveller fra like før filmen her... Advent Children har vel også blitt sett av utallige gamere, og musikken fra spillet er vel noe alle drar kjensel på... Den har i alle fall fått meg til å lære meg piano! Jeg vet ikke hva begrepet "kultur" innebærer, men jeg vil tro at når noe påvirker deg til å lære noe helt nytt, vil jeg si det er god kultur.. Mine andre gamer venner som også har FFVII som favoritt ber meg forsåivdt også spille disse sangene ofte.. :p Det er noe med å høre det live... Slik er det jo med vanlig musikk også.. :)

 

Appropo musikk.. Det var jo en konsert i høst som du burde (må) sjekke ut..her finner du den (!)

 

Edit: Frysninger anyone?

Endret av Pebble
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...