Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Har skolen rett til å frata meg mobilen?


Fjellhesten

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

gidder ikke ta alt om igjen, men vis du leser gjennom hele tråden så står det der om hvordan dette fungerer, det linker blant annet til loven som er skrive om dette. der står det mye fasinerende, blant annet at elevene skal gjøres kjent med skolereglementet, det er ikke værre en at det lå en flyer på pulten(eller den ble delt ut etter dere satt der f.eks) når dere begynte. det var/er ditt eget ansvar å lese denne.

 

jeg siterte meg selv og et av mine innlegg under her. en lærer har ikke lov til å bruke fysisk makt mot en elev. dvs vis du nekter å gi den fra deg og legger den i lommen din kan ikke læreren ta den fra deg. for da må han bruke fysisk makt.

 

 

det ole med kruttet snakker om kan jo være denne: Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova)

 

der har du en paragraf: § 2-9:

§ 2-9. Ordensreglement og liknande

 

Kommunen skal gi forskrifter om ordensreglement for den enkelte grunnskolen. Reglementet skal gi reglar om rettane og pliktene til elevane så langt dei ikkje er fastsette i lov eller på annan måte. Reglementet skal innehalde reglar om åtferd, reglar om kva tiltak som skal kunne brukast mot elevar som bryt reglementet og reglar om framgangsmåten når slike saker skal behandlast.

 

Ordensreglementet skal gjerast kjent for elevane og foreldra. Kravet i § 38 første leddet bokstav c i forvaltningslova om kunngjering i Norsk Lovtidend gjeld ikkje.

 

Fysisk refsing eller anna krenkjande behandling må ikkje nyttast.

 

Før det blir teke avgjerd om refsing, blant anna om bortvising, skal eleven ha høve til å forklare seg munnleg for den som skal ta avgjerda.

 

så det vil si at det er kommunen der skolen er som lager reglementet(er fylkeskommunen som bestemmer vis det er en videregående skole). er det eneste jeg har funnet hittil som jeg skjønner kan ha noe med dette å gjøre.

 

 

reglementet skal gjøres kjent for elever og foreldre.

 

regner med fysisk bruk av makt for å ta en mobil vil bli betegnet som krenkende oppførsel fra lærerens side.

Endret av stich_it
Lenke til kommentar

De kan ikke tvinge deg til å gi dem mobilen, men de kan sette nedsatt på oppførsel dersom du ikke gir dem. Da er det like greit å bare gi fra seg mobilen, istedenfor å riskere nedsatt karakter pga. dårlig oppførsel. Å stikke mobilen ned i buksa og be dem hente dem, er ikke noe du burde satse på. Da vil du ganske sikkert få mye nedsatt i oppførsel.

Endret av Borastar
Lenke til kommentar

Skolene skal vel ha mulighet til å inndra mobiler ja. At de inndrar dem for dagen og fysisk låser dem inne i et annet rom, og krever at foreldre kommer og henter mobilen syns jeg vel var litt i meste laget. Hvilket nivå er du på, barne, ungdoms, eller videregående?

 

Når det skal være sagt, må det være skolen som er erstatningspliktige dersom mobilene forsvinner eller blir skadet mens de er i deres "varetekt", så du kan jo håpe på noe slikt :p

 

Ikke gjør noe tåpelig som å stappe telefonen i buksa (lol). Det er klart ingen lærer med fornuften i behold kommer til å prøve å få fatt i den mobilen, men det er oppførsel som kan få deg på kanten av en nedsatt ordenskarakter. Det vil du absolutt ikke ha, de karakterene teller litt ved opptak til videregående utdanning, og jobb dersom du søker bare på vitnemålet ditt fra VGS.

 

Som eksempel søkte jeg på jobb i en sportsbutikk like etter at jeg begynte å studere og hadde flytta hjemmefra. Sjefen der ville ha kopi av vitnemål fra VGS, ikke for å se gymkarakteren min, men for å se hvorvidt jeg hadde fått noe nedsatt i orden eller oppførsel.

 

Mitt tips; slå av lyden på mobilen i timene. Det er enkelt, gjort på to tastetrykk, og ingen blir sinte.

Endret av stonebro
Lenke til kommentar
Hah, jeg bare går jeg istedet. Ikke faen om noen rører mobilen min, de har ikke lov til å inndra den på jobb engang...

Om ein diller med mobilen mens ein er på jobb, og det har ingenting med jobben å gjere så trur eg det er andre reaksjonsformer som kjem.

Advarsler og til slutt oppsigelse.

Så eg sliter veldig med å sjå logikken i at ein skal absolutt ha behovet for å fikle med mobilen når konsekvensen er så stor.

Lenke til kommentar
Problemet er løst. skaffet meg en høyfrekvent ringetone som selv jeg bare akkurat kan høre. fikk den av en kompis..

 

Ufattelig teit! Dersom jeg hadde vært lærer og sett en deg sitte å surre med ting som ikke har noe å gjøre i en skoletime hadde jeg bett deg om å gå og komme tilbake når du har skjønt hvorfor du er på skolen. Jeg ser ingen grunn til at man må være tilgjengelig over telefon 100% hele tiden når du er på skolen. Dersom en person virkelig har behov for å prate med deg kan vel vedkommende legge igjen en besjed på svareren så du kan ringe opp igjen ved første friminutt. Så slipper du kansje å forstyrre andre elever også, med høyfrekvente lyder :thumbdown:

Endret av Joney
Lenke til kommentar

Saken er at jeg ikke får så mange meldinger i timen.. derfor gidder jeg ikke å ha på lydløs for alle meldinger som kommer viktige, der skaffet jeg meg en PIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIP lyd som er høyfrekvent, eg folk over 40 eller de med dårlig hørsel( som kommer met alderen) kan ikke høre den

 

jeg svarer jo ikke på meldingen, kanskje jeg titter på den og drar på do for å svare om det er viktig..

 

edit: ja går på ungdomskole, bare gamle lærere her foresten..

Endret av Diskutereren
Lenke til kommentar

Hvis meldingene er så ufattlig viktige, får du bare foreldrene dine til å be om dispensasjon fra reglene. Men da burde det også være viktig. Meldinger fra venner etc. vil mest sannsynlig ikke falle inn i denne kategorien.

 

Det å ha en mobil avslått i timen handler om respekt, ikke bare for læreren men også for dine medelever. Ved at mobilen bråker forstyrrer du ikke bare undervisningen, men også elevene som prøver å konsentrere seg.

 

Mobiltelefon er uansett ikke en menneskerett, selv om den har blitt vanlig.

 

Edit: Skolen har lov til å ta fra deg telefonen, men de har ikke lov til å gå inn på den for å sjekke meldinger etc. uten din tillatelse. Og muligens også dine foreldrers tillatelse.

Endret av KVTL
Lenke til kommentar

Mkay, men da så:p

 

Men vil bare legge til en ting. SIden mobilen blir inndratt, du får anmerkning osv. snur ALLE seg når en kar får en mld/blir ringt og alle ser på når læreren tar mobilen osv.

 

Hadde man ikke fått noe straff får at det ringte i timen hadde ikke folk blitt forstyrra.

 

Kan ta et eks. En lærer vi har gir f hvis noen får melding. Når det piper fra en mobil snur _INGEN_ seg.

 

Skolen har regelen får at ikke folk skal bli forstyrret, men folk blir bare mer forstyrret når regelen og straffen er der. Skolen er dumme, GG ><

Lenke til kommentar

Om ein snur seg eller ikkje så betyr ikkje det at ein ikkje blir forstyrra like vel.

I tillegg så forstyrrer det den som får melding. Dermed må læraren gjenta kva han har sagt. Og er ikkje det irriterande å måtte sitte 5-10 minutter å høre alt om igjen fordi ein eller anna gjøk måtte fikle med mobilen?

 

På jobben skal me ha telefonen på lydlaust, rett og slett fordi det ville vore ringe/meldingstoner i eit sett, eit arbeidsmiljø som ville ha vore umulig å jobbe i.

Lenke til kommentar

Jeg har alltid mobilen på lydløs i timen. Men på skolen min tar de mobilen OGSÅ hvis de hører at den vibrerer. Akkurat det kunne vært droppa. Synes man ikke bør ta den første gangen den ringer, men heller gi dem en advarsel og ta mobilen neste gang, og igjen heller ikke ta den til foreldrene henter den, blir for dumt. Synes at skolen har litt for mye makt, skulle ikke vært lov til å ha mobilen etter skoletid, det kan ødelegge fritida eller viktige hendelser for personer.

 

Hvis jeg er så uheldig at mobilen ringer, gir jeg den sikkert fra meg, men hvis den vibrerte, eller den læreren jeg har holder den igjen til etter skoletid, nekter jeg, selv om det går utover oppførselskarakteren.

 

Jeg hadde blitt kraftig irritert dersom barnet mitt ble fratatt mobilen fordi mobilen ringte (eller vibrerte) og rakk derfor ikke flyet til ett eller annet sted, eller må legge igjen mobilen som hun\han skulle bruke til å ta bilder og ringe hjem med.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...