Gå til innhold

Åpent brev til alle som kjenner dataeksperter


Anbefalte innlegg

Jeg har irritert meg i en årrekke over enkelte ting som vanlige mennesker som ikke er spesielt datakyndige tydeligvis ikke forstår, og poster brevet her i håp om at dere kan klippe/lime dette inn og maile til alle på mailinglista deres og spre budskapet.

 

 

Brevet:

 

Hei, Jeg er 32 år, har 1 barn (snart 2), en jobb, en samboer og tro det eller ei: Jeg har et liv.

 

Jeg har drevet med data siden jeg var 7, kan det aller meste som ikke står i lærebøkene om maskinvare og software, om operativsystemer og drivere. Alt kan egentlig kokes ned til emnet "logikk" (også kallt "Bruke huet").

 

Jeg forstår automatisk at "File/Open" i ett program dermed antageligvis betyr det samme som "File/Open" i et helt annet program (igjen, ren logikk, å åpne kjøleskapet hjemme fører antageligvis til det samme som hvis man åpner kjøleskapet hos naboen: Man finner mat og drikke der etc.)

 

Av en eller annen merkelig grunn finnes det mange mennesker som ikke bare ikke forstår denne enkle logikken, men de vil ikke forstå det, rett og slett fordi de ikke vil og/eller har noe ønske om å lære noe som helst.

 

De vil heller mere enn gjerne be meg eller mine likesinnede om hjelp til å gjøre akkurat den ene tingen hver eneste gang, istedet for å lære å gjøre den ene enkle tingen selv som igjen kan brukes på det meste (f.eks "File/Open").

 

Stadig vekk ødelegger denne typen mennesker systemet sitt, gjerne fordi de laster ned virus-vedlegg i mail for 150. gang og igjen aldri lærer, eller fordi de "skulle bare" rydde opp systemet sitt ved å slette Windows-katalogen sin for å få mere plass på hardisken (eller "kassa" / maskinen som de kaller det i mangel på å forstå at hardisken er bare 1 enkelt del av maskinen, og ikke "selve" maskinen.)

 

Da kommer de igjen å ber meg eller mine likesinnede om hjelp, men ikke nok med det, de skylder på maskinen sin, at det må være noe galt med maskinen deres, at den er en hodepine og ødelegger livet dems, og siden jeg er så flink med data er det sikkert en morsom utfordring for meg å fikse maskinen deres gratis så jeg har noe å "fikle" med.

 

Hvis du som leser dette er blandt denne typen mennesker, vedlegger jeg en liste med fakta for å ta livet av et par myter og misforståelser:

 

1: Det er ikke noe galt maskinen, det er deg det er noe galt med.

 

2: Det er ikke noe galt med "Windowsen" din, igjen - det er du som har ødelagt det og derfor deg det er noe galt med.

 

3: Nei, jeg synes ikke det er en morsom utfordring å fikse dine feil og mangler, spesielt ikke når jeg har et liv og en jobb ved siden av. Gå til et firma å få dem til å gjøre det, og du vil fort finne ut at de tar ofte flere tusen NOK,- for den samme jobben med god grunn: Det er tidkrevende å rydde opp i andres rot, ofte mere tidkrevende enn å bare installere en "fersk" maskin hvor alt av drivere+system medfølger og hvor man ikke trenger å ta hensyn til lagret data/filer/bilder/musikk/dokumenter som må taes vare på før man gjør noe som helst.

 

4: Nei, jeg kan ikke "bare" fikse så "det" kommer opp "sånn" i stedet på "den" "tingen" din enkelt på 5 minutter, så nei, det nytter ikke å be om det og forvente at det tar 5 minutter eller 5 timer. 5 dager kanskje ja, du burde anse deg som heldig som i det hele tatt får igjen maskinen din når du har så lite respekt for den maskinvaren du bruker at du klarer å ødelegge systemet på den om og om og om og om og om igjen. Du burde ikke hatt lov til å ha data i det hele tatt. Sammenlignet med biler / bilkjøring på veien er du som en 12 åring uten sertifikat midt i rushtiden: Du går berserk, ødelegger for alle andre og er en enorm sikkerhetsrisiko - det er pga. folk som deg at virus klarer faktisk å spre seg over epost enda den dag i dag.

 

5: Nei, store antivirus selskaper og deres programmer fungerer ikke og kan ikke beskytte deg 100%, ei heller 90%, kanskje 30%, men antivirus-programmene klarer aldri, jeg gjentar: aldri å beskytte systemet fra DEG, og det er DU som er det største problemet, ikke viruser.

90% av verdens maskiner har innstallert antivirus fra ett eller annet stort selskap, og ville de fungert som reklamert for ville ikke nærmest 80% av alle Windows-systemer fortsatt vært infisert av spyware, adware og virus.

Store antivirus-selskaper som hadde laget noe som virkelig fungerer 100% ville effektivt sørget for å gjøre seg selv konkurs, akkuratt som om Good Year plutselig hadde begynt å selge et dekk som aldri går hull på og aldri blir slitt.

Det må en viss balanse til for å holde seg selv "in the market", dvs. det man selge må være "bra" men ikke for bra, for da trenger man aldri å kjøpe det mer enn 1 gang og da vil markedet tømmes rimelig fort.

 

Enkelte antivirus-programmer er i tillegg så ressurskrevende og kompliserte at de gjør større skade enn virusene og spywaren selv, hvor de ofte får maskinen til å gå tregere enn hvis den hadde vært infisert av f.eks masse spyware.

 

Motivet til store selskaper er penger, og det vil derfor alltid være en hindring for å lage antivirus som VIRKELIG fungerer.

Skal man ha noe som fungerer må man gå etter de som har helt en helt annen motivasjon: Berømmelse. De som er ute etter berømmelse MÅ lage noe som fungerer for å oppnå nettopp berømmelse for å ha laget noe som virkelig fungerer.

Derfor er antivirus som er gratis/freeware utviklet av nerder som ønsker verdensberømmelse det man burde bruke hvis man vil ha noe som virkelig fungerer. Lurer du på hvilke programmer det er? Synd, ikke spør meg - din favoritt-dataekspert-venn, lær heller litt selv, søk på f.eks goo... Nei vent, nå lurte du meg nesten til å hjelpe deg igjen, vet du ikke hvor du skal søke engang fortjener du ikke å ha datamaskin.

 

6: Lær litt, det tar deg 5 minutter, ja utrolige 5 minutter med enkel lærdom som kan beskytte systemet ditt fra deg selv resten av livet.

Her er en enkel lærdom som tar deg like lang tid å lære som det tar å lese det, hvis du i det hele tatt gidder å ta det til deg:

 

Enkelt fortalt: Aldri åpne vedlegg i mail som ender på noe annet enn *.txt eller *.jpg, alt annet som f.eks *.doc, *ppt, *.exe, *.com, *.bat,*.vbs er kode/programmer eller dokumenter med makro(kode)-funksjonalitet som kan infisere systemet ditt.

 

7: Joda, det kunne vært enklere og alltid si "Nei", men alle mennesker - inkl. underskrevede vil alltid synes det er ubehagelig å måtte si nei til venner. En ubehagelig og merkelig atmosfære kan oppstå med mindre man bruker 3 timer på å forklare hvorfor man sier "nei", og det er stressende, derfor gir man ofte etter og sier ja allikevel. Hadde du hatt respekt for meg eller de andre dataekspertvennene dine så ville du aldri satt oss i den situasjonen i første omgang og ikke spurt eller i det minste viftet med tusenlapp-bunken hver gang du spurte i forståelse for at slikt spiser av tiden vår og livet vårt, og tid er penger.

Når du kræsjer bilen din en dag i trafikken en dag du har kjørt helt uansvarlig i fylla, ringer du kompisen din og spør om han har lyst til å fikse bilen din gratis? Neppe.

Når du bruker maskinen din, så gjør du det som om du skulle vært på fylla fra A-Å, f*cker du opp noe da så ikke kom og spør om gratishjelp, det er dårlig behandling og ren utnyttelse av venner, da er du ikke en venn men bare en innpåsliten parasitt, og du vil derfor neppe bli kontaktet av meg igjen - noensinne.

 

Jeg håper listen ovenfor rettet opp i noen myter/misforståelser, hvis ikke, selg datamaskinen din, huset ditt, bilen din + alt annet elektrisk og flytt ut der du hører hjemme: I en hule i skogen.

 

Takk.

 

Endret av Mr.Locke
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Rett og slett herlig. Det er masse av det som stod skrevet der som jeg og har hatt lyst til å få ut i de år jeg har blitt sett på som familiens/slektens gratis pc-reparatør.

 

Det er faktisk i de fleste tilfeller brukeren sin feil når de klarer å få virus. Hvis man i det hele tatt nærmer seg Windows-mappene når man "bare skal rydde litt", skulle du hatt deg en smekk med et tastatur. TROR du det er lurt å åpne linken "sluts.co.cz/boo/jennanude.zip", for så å pakke den ut, deretter kjøre den .EXE-filen som lå der, har du faen ikke mye å gjøre foran en dataskjerm.

 

Som du nevnte der, det er mange som ikke VIL forstå når man prøver å forklare dem noe. De bare sitter der og ser dumt på deg og tenker med seg selv: "Åhh gud, nerdegutt, bli ferdig da, så jeg kan zkillze meg på nettby igjen lizm."

Da fryder jeg meg ekstra når jeg mottar en telefon fra samme person en uke senere, der han spør om jeg kan ta en titt på PC-en, fordi den er *føkka*. Sorry mate, no can do. '

 

Sunt folkevett kan i 99% av tilfellene forhindre at PC-en din blir infisert med trojanere, virus eller spionvare. Men nei, her peiser man helt ukritisk i vei innpå diverse tvilsomme tsjekkiske pornosider og laster ned i hytt og pine. Man tenker jo så at selvfølgelig har PC-nerden man kjenner sikkert digger å sitte et par timer og rydde opp etter seg, han har jo uansett ikke bedre ting å gjøre, det vet jo alle. :roll:

 

Nei fy, dette ble langt, men litt godt å få det ut og. :)

Endret av nerf
Lenke til kommentar

Jeg kan dessverre ikke hive meg med i fanklubben...

 

Synes posten var...eh...i mangel av et bedre ord...dustete.

 

Hvorfor? Vel du sier det selv: "Jeg har drevet med data siden jeg var 7, kan det aller meste som ikke står i lærebøkene om maskinvare og software, om operativsystemer og drivere". Dette gjelder nok mange av de som frekventerer dette forumet, og er vel også årsaken til at mange er enige med deg akkurat her.

 

Det er rett og slett vanskelig for mennesker å sette seg inn i den digitale verden, rent mentalt. Derfor duger ikke analogier til kjøleskap i den virkelige verden. Slike analogier forutsetter at du har et begrep om den verden du beveger deg i. Du skjønner dens lover og regler. Siden folk flest ikke har denne forståelsen av den digitale vedenen, så blir det vanskelig dersom en ikke har en egen indre drivkraft til å sette seg inn i dette.

 

Vi er da også, fra naturens side, utstyrt med forskjellige ressurser til å ta inn og prosessere slik informasjon, noe jeg synes er litt skremmende at du tydeligvis ikke forstår.

 

Når det er sagt så tar du opp noen poenger/vinklinger som kan være fornuftige å ta opp med dem det gjelder for kanskje å få dem til å bli litt mer selvhjulpen. Formen og forumet dette er postet i er imidlertid helt på trynet. Mener nå jeg ;)

 

Olav

Lenke til kommentar

hei, jeg fikk sånn mail, prøvde å åpne den men PC-en slo seg bare av, ingenting virker, har ikke tastatur eller mus, skjermen er knekt i to og ingenting skjer når jeg slår så hardt jeg kan i den med ei slegge. Hele dataen står for øvrig i fyr og flamme, fordi jeg dynka den i bensin og satte fyr på den. kan noen komme og fikse?

Lenke til kommentar

Må si jeg kjenner meg delvis igjen der ja... Endel setter virkelig pris på hjelpen og betaler med glede noen kroner for jobben. Mens enkelte "kompiser", som jeg kanskje kun hører ifra den dagen de trenger hjelp til PC, enten det er reparasjon eller oppgradering, tar det nesten som en selvfølge at jeg hjelper de gratis, eller i alle fall for nesten ingenting. Osv.osv.

Lenke til kommentar

Eneste personen jeg ville sendt denne mailen til må være fattern og broren min, til og med Bestemora mi er mer datakyndig enn dem. Men det er fordi hun vil se hva jeg gjør når jeg hjelper henne slik at hun kan rette det selv neste gang. Og hun er utrulig skeptisk til alt hun får på mail og ukjente websider og åpner det ikke om hun ikke er sikker på at det ikke inneholder virus.

 

Hun er til og med på MSN og hvis jeg ikke tar feil så er hun også på blink for å spionere på hva barnebarna sine gjør.

 

Men denne mailen er fin å sende til de som rett og slett ikke vil lære, men så må jeg si at det samme gjelds meg når jeg får problemer med bilen, da igjen hjelper de som ikke vil lære data meg som ikke vil lære bil.

Lenke til kommentar

Jeg må igjennom dette anhver dag:P

 

hjemme og på jobb...

 

har en mor som ALLTID skylder på meg hvis nettet ikke virker.

Har en søster som SKAL ha hjelp med maskinen!

 

Og sier jeg NEI så får jeg kjeft av både søstra mi OG morra mi......

 

har drevet med data siden jeg var 14-15 og ja, det er et slit og et ork

Endret av Skruff
Lenke til kommentar
Jeg må igjennom dette anhver dag:P

 

hjemme og på jobb...

 

har en mor som ALLTID skylder på meg hvis nettet ikke virker.

Har en søster som SKAL ha hjelp med maskinen!

 

Og sier jeg NEI så får jeg kjeft av både søstra mi OG morra mi......

9519529[/snapback]

 

Akkurat samme her.

 

Da er det herlig med hybel. :love:

Lenke til kommentar
Det er rett og slett vanskelig for mennesker å sette seg inn i den digitale verden, rent mentalt. Derfor duger ikke analogier til kjøleskap i den virkelige verden. Slike analogier forutsetter at du har et begrep om den verden du beveger deg i. Du skjønner dens lover og regler. Siden folk flest ikke har denne forståelsen av den digitale vedenen, så blir det vanskelig dersom en ikke har en egen indre drivkraft til å sette seg inn i dette.

 

Ja, omgivelser man er vant med, ergo, jeg kan f.eks ingenting om biler, da går ikke jeg å kjøper meg en bil, driter i å ta lappen, kræsjer bilen og dermed forventer at kompisen min skal ha forståelse for at jeg ikke kan noe om bilenes verden og at han derfor burde velvillig hjelpe meg med å fikse bilen min.

 

Kan man ikke noe burde man lære seg det grunnleggende, det er ethvert menneskes ansvar, digitalt eller ikke - enkelt og greit.

 

Det skal heller ikke mere enn grunnleggende kunnskap til for å la være å ødelegge sitt eget system hele tiden, problemet er at enkelte mennesker gidder ikke engang å lære seg det grunnleggende.

 

Alle har en egen indre drivkraft, det kalles "initiativ". Ingenting, ikke engang digitale omgivelser fraviker ved den evnen. Beveger man seg inn i omgivelser man ikke engang tør å bruke initiativ på egen hånd for å lære seg noe, så burde man heller holde seg unna, det har ingenting med digitalt eller ikke å gjøre, det har med ren logikk å gjøre og det er noe univarsalt som ikke "forandres plutselig" bare fordi man setter seg foran en datamaskin.

 

Jeg kan gå med på at for enkelte kan data/det digitale virke skremmende og totalt ukjent, og enkelte må allikevel av ren tvang, tiden / utviklingen og jobb/arbeid kaste seg inn i det hjelpesløst. Det er greit nok, men uansett hvor hjelpesløs man er/blir og uansett hvor lite man kan for det selv, kan man ikke forvente at andre skal hjelpe en med sin dyrbare tid gratis om og om og om og om og om igjen - det er rett og slett frekt og tyder på null selvinnsikt og null respekt for medmennesker hvis man nærmest automatisk forventer dette, og holdningen blant de som vet aller minst er nettopp klassisk gjentagende dette: At de på en arrogant, supernaiv måte forventer akkurat det: At du skal fikse det for dem gratis, at du synes det er nærmest en morsom utfordring.

 

Lenger vekk fra virkeligheten skal man jobbe hardt med å bevege seg med mindre man inntar store mengder narkotiske stoffer.

 

Greit at du forsvarer at enkelte har null peiling uten å kunne noe for det selv i utgangspunktet, men du blander det sømløst med forventningen om hjelp i en slik situasjon, de to har absolutt ingenting med hverandre å gjøre.

 

Å være hjelpesløs i noe gir en ikke automatisk rett til gratishjelp under noen omstendigheter annet enn hvis man er født hjelpesløs, sitter i rullestol og lever i et samfunn hvor det er en selvfølge at man skal ta vare på de som er begrenset/handikappet i sin måte å komme seg fra punkt A til B på eller som er hindret i grunnleggende livsviktige funksjoner som spise, gå på do etc. Der, og kun der er det en selvfølge at man skal ha automatisk rett til hjelp, alle andre som ikke har hverken fysiske eller klare mentale (generell intelligens) begrensninger har faktisk muligheten til å bli selvhjulpen ved lærdom, og dermed et egetansvar å benytte seg av sin egen mulighet til å lære uten å belaste andre med sin konsekvensene av sin egen giddesløshet.

Lenke til kommentar

Kan meddele at hjelp til selvhjelp faktisk nytter, men det krever bare veldig mye tålmodighet å lære bort noe om datamaskiner til de som trenger å undervises om den daglige bruken av datamaskiner. I tillegg er det viktig å fokusere på å lære dem det de har bruk for å kunne og sørge for at systemet selv fikser alt det andre. Man kan ikke forvente at en person skal greie å huske hvordan man gjør noe innenfor et fremmed domene når det går for lang tid mellom hver gang kunnskapen er nødvendig. Det virker ikke på meg som om trådstarter er noen særlig god læremester.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...