Gå til innhold

Hvilke typer objektiver har du, til hvilke formål?


Anbefalte innlegg

Hvilke typer objektiver har du i liggende?

Tenkte det kunne være interessant for andre å se hva

folk har av objektiver til kameraet sitt, og til hvilke formål

de velger å bruke de.

 

Kan starte med meg da..

 

Kamera: Canon EOS350D

Objektiv 1: Kit objektiv, 18-55mm

Objektiv 2: Sigma 28-300mm F3.5-6.3 DG Macro

 

Bruker som regel kit objektivet til nærbilder, samt portretter av

forskjellige slag. Bruker dette også endel til bilder hvor jeg trenger å få med

stort omfang, f.eks landskapsbilder o.l.

 

Bruker Sigma'en når jeg skal ta f.eks bilder av ting på litt lenger avstand.

Kan også bruke den til bl.a nærbilder, (tele) av insekter, dyr eller lignende.

Er god å ha med på tur som en allrounder, men foretrekker kit objektivet

for "standard" fotografering. :w00t:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Innser at jeg det siste året stort sett har bedrevet gatefotografi og hverdagsdokumentasjon (foruten noe konsertfotografi der jeg har brukt 7Den mer), så min liste vil bli (jeg har endel annet fotoutstyr liggende, men mye av det blir lite brukt):

 

Kamera: Leica M3

Objektiv 1: Voigtlander Ultron 35mm f1.7

Objektiv 2: Canon 50mm f1.2

Objektiv 3: Voigtlander Skopar 21mm f4

 

35mm-eren har passe vidt utsnitt til alt fra skudd fra hofta til innendørsbilder i lokaler med begrenset plass å rygge, men samtidig tett nok til at halvfigurportretter går helt okei. Den har stor nok dybdeskarphet til at jeg slipper å tenke på fokusering ute ved bruk av DOF-skalaen og hyperfokal avstand, og samtidig kort nok ved nærgrensen på f1.7 til å isolere enkeltobjekter. Til sist er den liten samtidig som den er lyssterk, så den kan stå på kameraet i ukesvis om nødvendig.

 

50mm-eren er et stopp mer lyssterk og har lang nok brennvidde til å få syltynn DOF ved nærgrensen, samtidig som at den er mer egnet til tettere portretter. Den er imidlertid såpass stor at kameraet blir litt fremtungt, og med solblender dekker det endel av søkerbildet.

 

21mm-eren er en enda bedre egnet gatehofteskyter (mye bildeflate å croppe fra, stooor dybdeskarphet), og egnet til interessante gruppebilder innendørs (tåler ned mot 1/15sek med stødig hånd).

 

Med Tri-X film fremkalt til noe mellom ISO400 og ISO1600 er jeg klar for alt fra blendende sommersol til mørke høstkvelder på kafe med stearinbelysning. Ble nesten skremt da jeg innså jeg var ferdig med å drømme om nytt fotoutstyr, men jeg tror jeg har mer enn nok å vokse med nå. :)

 

Mvh

Kjetil

Endret av rotekaizer
Lenke til kommentar

For øyeblikket bruker jeg mest:

 

Kamera:

Nikon D70s

Nikon F2AS

 

Objektiver

- 20-35mm F2.8 AF-D : Denne er mye på mitt D70s som et objektiv fra moderat vidvinkel til normal, et slags walkaround-objektiv sammen med en telezoom. Den er bygget som en tank og gir meg som sagt god lysstyrke hele veien. Dette blir en ultravidvinkelzoom på filmkamera.

 

- 80-200mm F2.8 AF-D : Fin til alt fra portrett til "candids" på gata. Kaster bakgrunnen fint ut at fokus med myk og rund "bokeh" (blæh). Den er jo desverre tung og diger!

 

- 50mm F1.4 AF : Opplagt portrettobjektiv på digital, fin standard på mine analoge kamera. Ekstremt snever dybdeskarphet selvsagt fullt åpen, er skarp fra 1.8 vil jeg si.

 

- 20mm F2.8 AF-D : Når jeg vil ha vidvinkel i kompakt løsning

 

- 35-70mm F3.5 AI : Kanskje litt overraskende, men det er et objektiv som står fast på mitt FE2 som dekker meg fra moderat vidvinkel til kort tele. Det er skarpt, men i overkant stort/tungt.

 

- 24-85mm F3.5-4.5 AF-S : Kjekk normalzoom med overraskende bra skarphet. Denne sitter på mitt F100 når jeg vil ha et kompakt men bra reisekamera.

 

Kjennetegnet er vel at alle objektivene kan benyttes mellom DSLR og SLR- men kommer muligens til å krype til korset for å skaffe meg noe videre til digitalt.

Lenke til kommentar

Kamera: Canon EOS 1D MarkIIn (gammel den nå visstnok! hehe)

 

Canon EF 50mm F/1.4

Innefotografering når det er lite lys og/eller jeg tar portrettbilder med "diffus" bakgrunn. MEGET skarp nedblendet til F/2.x)

 

Canon EF 24-105 F/4 L

Alt-mulig objektiv som står på når jeg går rundt omkring. Skarpt, og bra zoom-område på 1D (1.25x)

 

Canon EF 70-200 F/2.8L

Lyssterk telezoom til action fotografering (biler??) og dyr i bevegelse. Veldig skarp fra F4.

 

Canon EF 400mm F5.6L

Sylskarpt teleobjektiv. Bruker det primært til å ta bilde av fugler osv.. Skarpt fra F5.6

 

Syns disse utfyller hverandre bra! kommer til å fylle på med EF 17-40 for enda mer vidvinkel.

 

edit: jeg tror HELT ærlig at jeg kommer til å kjøpe et EF 200mm F/1.8 .

Jeg har prøvd et slik og MÅ ha et slik (eller eventuelt tilsvarende ny modell). Men blir ikke før om et par år i hvert fall.

Endret av lohelle
Lenke til kommentar

Kamera: D300 og FM

 

Objektiver:

 

Tamron 17-50 f/2,8 kit til "walkaround" med D300'en. -- Jeg sikler ikke lengre på Tamron sitt 17-50 f/2,8 dog til samme formål. ;)

 

Nikon AF-D 80-200mm f/2,8 - brukes litt for lite, mest til tafatte fuglebilder, litt flyfoto

Nikkor 50mm F/1,8 - normalobjektivet jeg bruker som walkaround på FM'et :) Gammel type

Nikor 50mm AF-D/1,8 - ligger mest i hylla, litt til macro med belg.

 

Tokina 12-24mm f/4 - dette står på kamera mest av alle. Brukes av naturlige årsaker mest til panorama/landskap

Endret av MrLee
Lenke til kommentar

Kamera: Minolta Dynax 5D

 

Objektiver:

 

Walkaround: Tamron 28-75F2.8. Godt objektiv som er godt hele veien, men er best på F5.6 + ( som de fleste gode objektiver) Dette har jeg tatt mange gode bilder med, og det funker upåklaglig. Mangler litt vidvinkel men det har jeg andre saker til

 

Minolta 20mm F2.8: Et glimrende objektiv. Skarpt fra F4, og den er vid nok for meg. Bruker den til innefoto, foto blandt folk og lignende. Blir tatt med på fjellturer i sekken sammens med objektivet over. Brukes mest til bilder der Tamron 28-75 ikke er vid nok.

 

Tamron 90mm F2.8 macro. Kjeder jeg meg en dag, da setter jeg dette på kamera, går ut og kjeder meg ikke lenger. Det er genialt til det meste. Sport, macro og portrett. Skarpeste kniven i skuffen, kanon helt fra F2.8 , men "NINJA" fra F5.6( da forsvinner CA) Dette er vel det objektivet jeg aldri selger (såfall skal kjøpet være noe spesielt bedre) Autofokusen er kjapp når jeg er ute, ellers funker den fint med min geniale autokfokuseringsmåte ;)

 

Minolta 70-210 F4: Fin denne, litt soft uten nedblending men fin. Bygget som en tanks, føles som krëm. Den er nydelig å zoome med, perfekt vekt og godt grep. Treig autofokus går greit, jeg er Minoltafotograf, har tolmodighet ( Canon og Nikon folka maser mye om USM smish smekk svosh fart) Dette er det objektivet jeg bruker når jeg prøver å få fuglen på sensor. Er litt for kort til dette bruket da, så jeg er ute etter 400mm fast. Dette objektivet er lite brukt egentlig, men det gjør lite. Jeg har det, det er skarpt og fint, og det var billig. Vil jeg selge objektivet er glasset omtrent legendarisk, så jeg får samme prisen i utsalg, som jeg kjøpte det for.

 

Har egentlig mye av det jeg trenger, men kunne godt tenkt meg en 400mm, eller 200mm F2.8 fast. På Minolta standen er dette sjeldne varer, så jeg får være tolmodig å lete villt.

Endret av Litejk
Lenke til kommentar

Kamera: Canon 20D

Strålende fornøyd med kameraet. Kunne gjerne hatt en større skjerm, og flere megapixler, men ellers toppers. Lynrask!

 

Objektiver:

 

Canon 17-85mm

Mitt første objektiv. Veldig greit til "allround" fotografering, i ferier o.l.

Tar ikke så stor plass, god byggekvalitet, men desverre ikke så lyssterk.

 

Canon 85mm (F1.8)

Favorittobjektivet mitt. Knivskarp, lyssterk, veldig bra kvalitetsmessig (både bilde og byggekvalitet). Perfekt til portrettfotografering.

 

Sigma 28-300mm

Objektivet jeg kanskje bruker mest, men som jeg gjerne skulle ha brukt minst. Dette kommer av at jeg for tiden fotograferer for det meste fotballkamper, og trengte dermed et objektiv med høy brennvidde. Til prisen er det helt greit, men Sigma'en har en treg AF, ikke så skarp som jeg ønsker den skal være, men den største ulempen er lyssterkheten. Denne kommer etter all sannsynlighet å bli erstattet med et Canon L objektiv. (Når lommeboken tillater det).

 

Sigma 10-20mm.

Har desverre ikke fått prøvd ut denne noe særlig ennå. Men fy søren så morsom den er å bruke. Her blir du sugd 5 meter bakover i rommet, hver gang du ser inn i søkeren. Kommer for det meste til å brukes som et arkitektur og landskaps-objektiv.

Endret av Seb.R
Lenke til kommentar

Kamera: Canon 400d

 

Objektiver:

 

- Canon 17-55 mm f2.8 IS EF-S

Sylskarp vidvinkelzoom som er stort sett det objektivet som sitter på kameraet.

 

- Canon 50 mm 1.8 II

Skarpt og godt objektiv som brukes oftest på hytteturer og fester, mest pga

prisen (ikke så farlig å ødelegge), men også pga f1.8

 

- Canon 70-300 3.5-5.6 IS

Telezoomen min som fremdeles blir brukt, men er nok blitt litt bortskjemt med

skarphet på de to andre objektivene (ikke at ikke dette leverer varene).

 

Det jeg drømmer om nå er nok en Canon 100-400 og en Canon 10-22.

Men det blir nok ingen handel av slikt utstyr på en stund.

 

Føler forresten også et sterkt behov for en et skikkelig macro objektiv.

Endret av Foxteren
Lenke til kommentar

Kamera:

 

Nikon D100

Canon F-1n

Canon AV-1

 

 

Objektiver:

 

Nikkor 50mm f1.8, manuelt

Soligor 200mm f2.8, manuelt

Canon 35mm f2.8

Canon 80-200mm f4

Canon 50mm f1.8

Canon 50mm f3.5 macro

 

 

Dei to førstnemde objektiva brukar eg på D100en, og eg er veldig nøgd med begge. Skarpe, flotte objektiver med god lysstyrke. Det einaste eg har å utsette noko på, er 200mm, som har litt hakkete bokeh. Begge desse objektiva er gamle, kjøpt hos antonio stasi. Ein får mykje meir for pengane når ein kjøper gamle, manuelle objektiv. Manuell fokusering og eksponering tek litt tid, men når ein blir vant med det går det rimeleg kjapt.

 

Dei fire siste brukar eg i hovudsak på F-1n. Skarpe objektiver som egnar seg godt til filmbruk og på 35mm adapter til videokamera.

Lenke til kommentar

Kamera: Nikon D80

 

- Nikon AF 18-135 (kit-objektiv) f/3.5-5.6: Bruker dette objektivet nesten bare på 18mm. Brukes som regel til landskap og arkitektur. En grei løsning til jeg skaffer en bedre vidvinkel.

 

- Nikon AF 80-200mm f/2.8 ED: Det objektivet jeg bruker aller mest. Bruker det til konsertfotografering, portrett, og objekter som det er vanskelig å komme nær.

Meget skarpt helt fra f/2.8 og har god lysstyrke. Kanskje litt tungt, men det går fint med litt øvelse.

 

- Nikon AF 50mm f/1.8: Et utrolig godt objektiv som jeg bruker til portrett, stilleben, reklame og når jeg skal leke meg med stor blender. Er veldig skarpt fra f/2.8.

 

- Tamron AF 90-300mm f/4-6.3: Dette objektivet er helt forferdelig, men kjøpte det utrolig billig av en 91 år gammel fotograf^^. Byggekvaliteten er elendig, det samme er lysstyrken. Autofouksen er utrolig treig. Fungerer greit til de som vil prøve et teleobjektiv, men ikke noe jeg vil anbefale.

Lenke til kommentar

Canon EOS 1D MarkIII

Beste kamerahus ever, meget lite støy på høy iso. Faktisk dobbelt så bra som 1DIIn når det gjelder støy ved høy iso. Meget bra dyn. omfang pga 14bit.

 

Canon EF 35mm f/1.4L USM

Naturfoto og landskapsfoto stort sett.

Skarpere får man ikke, dette er noe av det beste Canon har laget.

 

Canon EF 24-70 f/2,8L USM

Alt-mulig objektiv som brukes som et slags normalobjektiv.

 

Canon EF 70-200 f/2.8L USM

Dette er min beste venn og henger stort sett alltid på kamera. Meget skarpt allerede fra f/2,8. Bruker dette alltid til fotballbilder (f/2,8 & 1/1250s).

 

Canon EF 300mm f/4L IS USM

Sylskarpt teleobjektiv, men bruker nesten kun til dyrefoto og til å snikfotografere mine unger. Fungerer bra med 1,4 converter også.

Lenke til kommentar

På mine D200 og D70 bruker jeg

 

- Tokina 12-24/4 til veldig mye. Vidvinkel er knall, og denne sitter mest på D200'en.

 

- Nikkor 18-70/3-5-4.5 AF-S DX til nesten ingenting - den sitter på D70'n og er ok å ha i bakhånd om jeg ønsker meg teleperspektiv, eller faktisk ikke kommer nærme nok på subjektet med D200 og 12-24.

 

- Sigma 30/1.4 EX til fantastisk mye før jeg fikk 12-24. Jeg liker muligheten for ekstremt selektiv fokus også på litt videre utsnitt. Den har like vel på en måte måttet vike plassen for 12-24, spesielt siden den ikke kom særlig godt over ens med D200'en. Vi får se om gammel kjærlighet blir gjenopplivet når den kommer tilbake fra service/oppgradering...

 

- Nikkor 50/1.8 nesten ikke lenger. Ble brukt en del før jeg fikk 30/1.4, men brennvidden passer meg ikke noe særlig, selv om den kan ta glitrende "sosiale portretter" (typisk snapshots over bordet). Den trekkes frem når jeg en sjelden, sjelden gang skyter innendørs sport, teater, konserter eller til og med en moteoppvisning og 30'n blir for vid...

 

- Sigma 70-300/4-5.6 APO når jeg en sjelden gang trenger litt skikkelig tele. Veldig skarp og god, men fargene er litt døde, og lysstyrken ræva. Jeg liker den likevel godt for portretter (brennvidder rundt 100mm), og jeg har tatt noen veldig fine landskapsbilder med den. Over 200mm taper den seg veldig.

 

(...og ekstra bitdybde gir ikke automatisk større dynamisk omfang - det dynamiske omfanget er avhengig av mange faktorer, men viktigst er bildebrikken, som er analog - at man digitaliserer det analoge signalet med en større bitdybde gjør at man i teorien kan ta ut finere toneforskjeller innenfor det samme dynamiske omfanget. Sånn har i hvertfall jeg forstått det.)

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Kamera: Nikon D80

 

Objektiver:

 

Nikkor 18-135 f/3,5-5,6: Kitobjektiv. Lite brukt nå om dagen, men henger det av og til på hvis jeg ikke gidder å drasse med meg så mye og trenger både vidvinkel og tele.

 

Tamron: 17-50 f/2,8: Dette er vel standardobjektivet mitt nå om dagen, og sitter stort sett fast på kamerahuset med mindre jeg skal gjøre noe spesielt. Skarpt, god lysstyrke og solid konstruksjon. Dekker de fleste brennvidder jeg normalt bruker ved hverdagsfotografering.

 

Sigma 30 f/1,4: Tilnærmet normalobjektiv med god lysstyrke. Bruker det mest til innendørsfotografering i dårlig lys, utendørs gjør Tamronen stort sett en like bra jobb.

 

Nikkor 50 f/1,4: Brukes litt mindre nå om dagen. Veldig skarp, og god i dårlige lysforhold samt til portretter. Den er dog ikke så anvendelig som Sigmaen, men hvis jeg skal ta bilder på f.eks. konserter eller teaterforestillinger tar jeg gjerne med begge to og velger utfra hvor jeg blir sittende i forhold til scenen.

 

Nikkor 35-70 f/2,8: Et bruktkjøp, som ser litt mindre bruk etter at jeg fikk Tamronen. På D80 blir denne en kort tele, og den er ganske god til portretter. Pluss at den gjør en ok jobb som en "nesten-makro". Ikke et objektiv jeg hadde kjøpt til full pris, men helt grei å ha i samlingen når jeg fikk den til litt over 2k.

 

Nikkor 80-200 f/2,8: Dette er en eldre skyvezoom som jeg kjøpte rimelig, men den gjør en veldig god jobb. Bruker den mest til å ta bilder av folk i bevegelse, og da er den gode lysstyrken fin å ha. Den har litt lite brennvidde til f.eks. fuglefotografering, og jeg vurderer å supplere den med en lengre telelinse med vibrasjonsdemping.

Lenke til kommentar

Ok.

 

 

Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5

Supervidvinkel. Landskap, arkitektur, m.m.

post-21338-1182185239_thumb.jpg

post-21338-1182185263_thumb.jpg

 

 

Canon EF 24-105mm f/4.0L IS

Normalzoom. Skarp og fin. Allround, landskap, natur, portrett, detaljer...

post-21338-1182185384_thumb.jpg

 

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS

Høykvalitets telezoom. Stabilisator er meget nyttig på denne brennvidden. God til det meste.

post-21338-1182185460_thumb.jpg

 

Canon EF 35mm f/1.4L

Tilnærmet normalobjektiv på crop-format dSLR. Ekstreme ytelser. Meget skarp over hele flaten fra største blender.

Brukes til mye rart, men primært bilder med mennesker.

post-21338-1182185492_thumb.jpg

 

Canon EF 35mm f/2.0

Knøttlite og lett. Skarp og fin nedblendet. Fin på 20D som superkompaktløsning med god optisk kvalitet. Ikke mye brukt, men har ikke gidde å selge (fulgte med 1DII) [men nå er den solgt]

 

Canon EF 50mm f/1.4

Liten og lett og meget bra bildekvalitet på blendere <= f/2.8. Portrett, detaljer

post-21338-1182185520_thumb.jpg

 

Canon EF 85mm f/1.8

Kanskje Canons beste pris vs ytlse. Ekstremt bra. Liten og forholdsvis lett. Portrett, detaljer, mennesker

post-21338-1182185561_thumb.jpg

 

Canon EF 85mm f/1.2L

Juvelen i kista. Går utenpå alt. 'Godværsobjektiv'. Portrett, mennesker, detaljer

post-21338-1182185632_thumb.jpg

 

Canon EF 100mm f/2.8 USM macro

Macro. Svært gode ytelser. Obså fin på portrett, landskap

post-21338-1182185657_thumb.jpg

 

Canon EF 135mm f/2.0L

Superhøykvalitets teleobjektiv. Knviskarp og bokehkongen sammen med 85L. Natur, landskap, mennesker, detaljer

post-21338-1182185684_thumb.jpg

 

Canon EF 300mm f/4.0L IS

Lettvekter med meget gode ytelser. IS er enormt nyttig på denne, når stativet ikke er med. Landskap, levende vesen

post-21338-1182185711_thumb.jpg

post-21338-1182185737_thumb.jpg

Endret av ragamuffin
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...